Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z uwagi na swoje i żony techniczne wykształcenie priorytetem jest praktyczność a nie wygląd. Najważniejsza zmiana to podpiwniczenie, kilka poprawek z oknami nie ruszając narożnego w salonie i wykończenie podłoga w płytkach drewnopodobnych i panelach laminowanych (wysoka trwałość), kuchnia laminowana drewnopodobna nie lakierowana biała, i na zewnątrz min. podbitka PCV nie drewno bo nie wyobrażam sobie malować jej mając jasną elewację itd.

Moim zdaniem, to niekoniecznie trzeba mieć wykształcenie techniczne, to co zrobiliście w Waszym domu, rownież mają inni Forumowicze:yes: tym bardziej, że teraz łatwiej połączyć praktyczność mieszkania z efektywnym i efektownym wygladem;)

Wasza wersja domu ładnie się prezentuje:)

Edytowane przez skonieak

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć wszystkim budującym Kasjopeę :)

Od lipca wraz z mężem śledzimy forum, korzystamy z podpowiedzi, wycen itp. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić naszą Kasjopeą, a raczej tym co dopiero z niej wyjdzie :)

Mam mnóstwo pytań odnośnie wykończeniówki, mam nadzieję, że będziecie mi podpowiadać, chodzi głównie o koszta ponieważ budżet zaczyna topnieć i musimy się ze wszystkim liczyć.

Pewnie nasza kasjopea zaskoczy wszystkich ponieważ zrobiliśmy z niej ogromniasty domek, piwnica na maxa, wiele zmian-garaż w piwnicy, na poziomie piwnicy w projekcie jest nasze biuro, więc zapraszam wszystkich do dzielenia się z nami waszymi uwagami.

Jesteśmy na etapie rozkładania hydrauliki a chcemy do czerwca skończyć ponieważ 3 dziecko w drodze i w starym domku ciężko się pomieścić.

Pierwsze pytanie do Was mam przede wszystkim o firmy drzwi wew i zew, ceny tych drzwi oraz parapety, jakie wybraliście i jak to cenowo Was wyniosło?

Schody? Zastanawiamy się czy nie zrobić na górze drzwi przesuwnych na klatce schodowej....u znajomych wszędzie gdzie jest klatka odkryta, masakrycznie wszystko niesie się do góry, każdy dźwięk, a nam zależy nie musieć cicho rozmawiać jak dzieci śpią.....

To się cieszę, że będą mogła kogoś podpytać bo ja uważam, że praktyczność to podstawa.

Z uwagi na swoje i żony techniczne wykształcenie priorytetem jest praktyczność a nie wygląd. Najważniejsza zmiana to podpiwniczenie, kilka poprawek z oknami nie ruszając narożnego w salonie i wykończenie podłoga w płytkach drewnopodobnych i panelach laminowanych (wysoka trwałość), kuchnia laminowana drewnopodobna nie lakierowana biała, i na zewnątrz min. podbitka PCV nie drewno bo nie wyobrażam sobie malować jej mając jasną elewację itd.

Moim zdaniem, to niekoniecznie trzeba mieć wykształcenie techniczne, to co zrobiliście w Waszym domu, rownież mają inni Forumowicze:yes: tym bardziej, że teraz łatwiej połączyć praktyczność mieszkania z efektywnym i efektownym wygladem;)

Wasza wersja domu ładnie się prezentuje:)

Owszem, ale doświadczenie i wiedza pozwala zauważyć wiele błędów na etapie konstrukcyjnym jak choćby słup podtrzymujący piętro nie połączony wspólną ławą (ryzyko pękania ścian) czy drzwi wejściowe szerokości 100cm, które nie ułatwiają wnoszenia dużych gabarytów bo kolejne drzwi z wiatrołapu maja szerokość 90

hmmm. o jakim słupie mowa? Czy mogę prosić o dokładniejsze wyjaśnienie?

Owszem, ale doświadczenie i wiedza pozwala zauważyć wiele błędów na etapie konstrukcyjnym jak choćby słup podtrzymujący piętro nie połączony wspólną ławą (ryzyko pękania ścian) czy drzwi wejściowe szerokości 100cm, które nie ułatwiają wnoszenia dużych gabarytów bo kolejne drzwi z wiatrołapu maja szerokość 90

O mamusiu!!! :jawdrop:Wy takie " techniczne" podejście do wszystkiego macie???? :p

Będę wdzięczna za odpowiedzi na mój post-drzwi wew. i zew., parapety wew i zew., schody-ceny oraz firmy z jakich macie. Bardzo mi zależy na takim zastawieniu by wiedzieć mniej więcej czy i ile mogę się targować :)

My, może i wiele osób zadziwię ale mamy piec na wsio z podajnikiem,firma galmet, podłogówkę na parterze, piętro przedpokój i wszystkie łazienki plus kilka grzejników w sypialniach i piwnicy, za 2 lata nam gaz podłączą opcjonalnie.

Pozdrawiam wszystkich budujących i tych już mieszkających-ale Wam fajnie :)

Tylko trochę mnie zaskoczyłaś ;) z tym piecem. Niestety ja jestem mniej zaawansowana niż Ty. Mam fundament i teraz idziemy z murami. Jeszcze nie jestem przy drzwiach, chociaż pewnie za chwilę będzie trzeba o tym pomyśleć. A jakie masz grzejniki? Edytowane przez miss_piggy

Słup z tarasu był w oryginale osobno, dlaczego połączyliśmy go z resztą ław, żeby dom "chodził" cały.

Oczywiście, że nie trzeba być technicznym, aby być praktycznym. Chciałem jednak podkreślić, że są na forum osoby, które skupiają się na tym aspekcie domu o wiele bardziej, gdyż od dłuższego czasu zmienił się klimat tutaj. Wciąż zerkamy do wpisów np. tetetki.

Nie robiliśmy rekuperacji. Staraliśmy się co nieco przeliczyć, w tym uwzględnić przede wszystkim nasz budżet. Jesteśmy tylko przeciętnymi Polakami, z przeciętnym budżetem;) Ogólnie w domu nie jest duszno, a ciepło rozprowadza się ze względu na otwarte przestrzenie. Większość ciepła traci się generalnie przez wentylację. W łazience klasycznie mechanicznie, a w kuchni daliśmy stabilizer ograniczający nadmierny wpływ zimnego powietrza.

Nie mamy płaszcza wodnego, a spokojnie obniżamy rachunki za gaz kominkiem. Wtedy jednak pokoje na górze muszą być otwarte. Nie wiem skąd jesteś fajna kobieta, ale gdybyś mieszkała na Śląsku na pewno szybko żałowałabyś takiej ilości bieli :) No i owszem, podchodzimy do wszystkiego praktycznie. Po naszym domu biega już dwóch łobuziaków żądnych przygód, a trzeci lada dzień do nich dołączy. Polecam Kasjopeę wszystkim posiadającym czy planującym radosną gromadkę :D Przestrzeni mają ogrom, pokoje są spore i rodzice mają swój niemały kąt tylko dla siebie.

Ogólnie nasze założenie było takie: dom zrobić porządnie na etapie budowy, ale nie szaleć z wykończeniem. To możemy zmienić, jak zostaniemy milionerami :p

Pytanie do ogółu jeszcze w sprawie okien. Trudny temat jeśli chodzi o wybór i ewentualne zmiany :confused: Czy ktoś zlikwidował okno w salonie to przy ścianie do gabinetu? Jeśli tak to jakie są jego wrażenia? Ciemno? A może była trafna decyzja?

miss_piggy wklejam zdjęcia okien narożnych od środka i ścianę ze zlikwidowanym oknem przy gabinecie, co prawda robione wieczorem, ale naprawdę światła jest wystarczająco

DSC_0295.jpgDSC_0296.jpgDSC_0297.jpg

Jak dla mnie oki, tylko jeszcze muszę męża przekonać, że to okno jest zbędne. Gorzej jak zrobię bez a on stwierdzi, że jednak jest źle :mad:

miss_piggy wklejam zdjęcia okien narożnych od środka i ścianę ze zlikwidowanym oknem przy gabinecie, co prawda robione wieczorem, ale naprawdę światła jest wystarczająco

[ATTACH=CONFIG]304904[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304905[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304906[/ATTACH]

gzu7 jak dobrze widzę na Twoim zdjęciu to masz dachówkę w formie dość powszechnej. Ja również się nad nią zastanawiam, niestety ze względu na racjonalną cenę. Czy możesz mi napisać jaki to producent i model? Czy wybór był przypadkowy? Z dachówką mam dość duży problem a konkretnie z producentem. Przeszukałam już wiele stron w sieci i dalej nie wiem, który jest dobry.

Dlaczego dla praktycznych?

Miss piggy my mamy okna premium evolution 2 z Oknoplastu. Zmiany okien: gabinet likwidacja 1 okna , 2 okno 150/230, w salonie bz, ale słup w narożnym, jadalnia 200/230, w garażu i kotłowni wstawiliśmy okna 100/100. Piętro w sypialni i łazience przy sypialni takie same okna 120/120, mały pokój 120/140, likwidacja okna narożnego w pokoju dziecięcym, okno w 2 łazience 140/80, likwidacja okna na klatce.

Co do wykończeniówki to tego nie da się na podstawie forum określić. Na tym etapie każdy wykańcza albo siebie albo za ile mu na koncie starczyło.

Można kupić wannę za 300 albo za 3000 zł itd itp.