kgbkoc 17.02.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Drzwi wejściowe mamy 100+ otwierane naświetle ok 50cm. Tak samo drzwi do wiatrołapu. Drzwi zewn dębowe- 8000zł robione na zamówienie. Drzwi wewn. Dębowe pełne skrzydło, ukryte zawiasy-2450zl z futrynami. Czekamy na ich montaż, bo też stolarz robi na zamówienie. Parapety i schody granitowe- 1000zl/m2. Podłoga drewniana góra i dół- deska 3 warstwowa Boen dąb Vivo 18cm szerokości- całość 35000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 17.02.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ogrzewanie- pompa ciepła, odwierty 300m, wszędzie podłogówka 73000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 17.02.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 kgbkoc bardzo dziękuję za odpowiedź. Powoli dogrywamy temat okien. Teraz na tapecie jest dachówka i rodzaj grzejników. Hydraulik powiedział, że jest to ważne już na etapie prac. I znowu dylemat. Żeliwne czy aluminiowe? Co do wykończenia to prawda. Ograniczeniem jest tylko limit środków Miss piggy my mamy okna premium evolution 2 z Oknoplastu. Zmiany okien: gabinet likwidacja 1 okna , 2 okno 150/230, w salonie bz, ale słup w narożnym, jadalnia 200/230, w garażu i kotłowni wstawiliśmy okna 100/100. Piętro w sypialni i łazience przy sypialni takie same okna 120/120, mały pokój 120/140, likwidacja okna narożnego w pokoju dziecięcym, okno w 2 łazience 140/80, likwidacja okna na klatce. Co do wykończeniówki to tego nie da się na podstawie forum określić. Na tym etapie każdy wykańcza albo siebie albo za ile mu na koncie starczyło. Można kupić wannę za 300 albo za 3000 zł itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 17.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 U mnie ani pompy nie będzie ani podłogówki wszędzie. Planuję tylko częściowo czyli kuchnia, łazienki, wiatrołap. Reszt grzejniki. Ogrzewanie- pompa ciepła, odwierty 300m, wszędzie podłogówka 73000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 17.02.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Niby prawda z szerokością tych drzwi wejściowych ale ja akurat to postrzegam w kwestiach estetycznych. Duże przedmioty np. szafę mogłabym wnieść przez drzwi balkonowe. Z drugiej strony jeśli miałaby to być meble do pokoi na piętrze to każdy z tych pokoi musiałby mieć szeroki drzwi. Owszem, ale doświadczenie i wiedza pozwala zauważyć wiele błędów na etapie konstrukcyjnym jak choćby słup podtrzymujący piętro nie połączony wspólną ławą (ryzyko pękania ścian) czy drzwi wejściowe szerokości 100cm, które nie ułatwiają wnoszenia dużych gabarytów bo kolejne drzwi z wiatrołapu maja szerokość 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 17.02.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 I jeszcze jedno pytanie. W kuchni kuchenka gazowa czy elektryczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 17.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) gzu7 oraz wszyscy pozostali. Czy macie w domu rekuperację? Jakie zakupiliście grzejniki i piec. Jakieś uwagi, spostrzeżenia w trakcie użytkowania? Rekuperację mamy, też się nad tym dość długo zastanawialiśmy, ale po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw doszliśmy do wniosku, że warto. Ogrzewanie gazowe (piec Viessmanna coś ok. 20 kW), podłogówka w całym domu, dodatkowo grzejniki w łazienkach. Jeśli chodzi o kuchenkę, to dla mnie najlepsza jest indukcyjna. Używam takiej już od 6 lat i nie zamienię na żadną inną Edytowane 17 Lutego 2015 przez skonieak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 17.02.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A co Was najbardziej do rekuperacji przekonało? Ile cała instalacja kosztowała?Rekuperację mamy, też się nad tym dość długo zastanawialiśmy, ale po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw doszliśmy do wniosku, że warto. Ogrzewanie gazowe (piec Viessmanna coś ok. 20 kW), podłogówka w całym domu, dodatkowo grzejniki w łazienkach. Jeśli chodzi o kuchenkę, to dla mnie najlepsza jest indukcyjna. Używam takiej już od 6 lat i nie zamienię na żadną inną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 17.02.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Będę wdzięczna za odpowiedzi na mój post-drzwi wew. i zew., parapety wew i zew., schody-ceny oraz firmy z jakich macie. Bardzo mi zależy na takim zastawieniu by wiedzieć mniej więcej czy i ile mogę się targować My, może i wiele osób zadziwię ale mamy piec na wsio z podajnikiem,firma galmet, podłogówkę na parterze, piętro przedpokój i wszystkie łazienki plus kilka grzejników w sypialniach i piwnicy, za 2 lata nam gaz podłączą opcjonalnie. Pozdrawiam wszystkich budujących i tych już mieszkających-ale Wam fajnie Drzwi zewnętrzne Mar-Tom - 2400 drzwi do kotłowni (mamy zamiast okna) -1400 Drzwi wewnętrzne (zamówione) Pol-Skone Simple pełne, bezprzylgowe - 14000 Brama garażowa segmentowa, automatyczna Wiśniowski - 7000 Parapety zewnętrzne stalowe ocynkowane i oklejone kolor złoty dąb - 1500 Parapety wewnętrzne Poliwood firma Karwowski (ogólnopolska) - 1200 Schody drewniane z lacobelem + balustrada szklana (niestety ze względów ekonomicznych poręcz też drewniana) - 16000 robione u lokalnego stolarza Oczywiście jak to już wcześniej kgbkoc wspominała ceny mogą być bardzo różne ze względu na to co kto lubi i na ile ma kasy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 17.02.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A co Was najbardziej do rekuperacji przekonało? Ile cała instalacja kosztowała? Szczerze, to znajomi, którzy mają zrobioną w swoim domu (od 4 lat), mówią o komforcie zawsze świeżego i zdrowego powietrza (mają małych alergików w domu), z prostej kalkulacji w ich przypadku oszczędność na ogrzewaniu gazowym to ok. 700 zł rocznie (zawsze coś)a poza tym skoro zainwestowaliśmy w porządne ocieplenie budynku, okna (nie musieliśmy kupować okien z mikronawiewnikami), itp. Kosztowało nas to cudo 14000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 17.02.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Po 20 latach zacznie się zwracać. Tylko jeszcze dochodzą wyższe koszty energii i konserwacja instalacji. Ciągle się biję z myślami czy po prostu zwyczajnie, nie lepiej otworzyć okno ;)a Wy już użytkujecie? Szczerze, to znajomi, którzy mają zrobioną w swoim domu (od 4 lat), mówią o komforcie zawsze świeżego i zdrowego powietrza (mają małych alergików w domu), z prostej kalkulacji w ich przypadku oszczędność na ogrzewaniu gazowym to ok. 700 zł rocznie (zawsze coś)a poza tym skoro zainwestowaliśmy w porządne ocieplenie budynku, okna (nie musieliśmy kupować okien z mikronawiewnikami), itp. Kosztowało nas to cudo 14000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 17.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Po 20 latach zacznie się zwracać. Tylko jeszcze dochodzą wyższe koszty energii i konserwacja instalacji. Ciągle się biję z myślami czy po prostu zwyczajnie, nie lepiej otworzyć okno ;)a Wy już użytkujecie? Niestety jeszcze nie mieszkamy, wiadomo patrzeć w kategorii "kiedy się zwróci" raczej zniechęca, my bardziej poszliśmy ładnie mówiąc w "komfort świeżego powietrza bez grzybów itd." a jeśli faktycznie zaoszczędzimy na moje "waciki":D to tym bardziej dobrze;) Natomiast to co mówią znajomi to konserwacja nie jest jakoś specjalnie droga i energii zużywa tak naprawdę niezauważalną ilość. Okno otworzyć bezcenne, szczególnie to narożne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzu7 18.02.2015 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 gzu7 jak dobrze widzę na Twoim zdjęciu to masz dachówkę w formie dość powszechnej. Ja również się nad nią zastanawiam, niestety ze względu na racjonalną cenę. Czy możesz mi napisać jaki to producent i model? Czy wybór był przypadkowy? Z dachówką mam dość duży problem a konkretnie z producentem. Przeszukałam już wiele stron w sieci i dalej nie wiem, który jest dobry. Creaton Premion, dla mnie priorytetem cena i jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 18.02.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 A ja zabieram się za to co wokół domu. Jaki duży zrobiliście taras?Co do ogrodzenia to mamy problem z bramą przesuwną. Nie zmieści się w bok. A w drugą stronę jest furtka i nie ma miejsca na przeciwwagę bramy. A przesuwanie furtki nie bardzo mi się podoba wizualnie. Zostaje jedna opcja brama podwójnie rozsuwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaKamil 18.02.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Skonieak dziękuję za podpowiedzi cenowe, Twoje ceny są bliskie tego na co możemy sobie pozwolić, wiecie co....najgorsze, że człowiek się nastawiał na wycenę zgodną z zakupem projektu, a tu 400 tys już nie ma, 150 tys zostało na całą resztę i zaczynam drżeć... wprowadzimy się chyba i na bieżąco będzie się dokańczać domek, inaczej tego sobie nie wyobrażam. kgbkoc Twoje ceny są dla mnie baaardzo odległe, ale mamy podejście jak Gzu7 na etapie budowy na niczym nie oszczędzać(wykończeniówkę zrobimy już z zaciskaniem pasa) jak to nasz budowlaniec podkreślał, wszędzie beton mieszkamy na samym szczycie miasta, mamy całe miasto u stóp więc wszystkie wiatry, pioruny zbieramy my, ale widok......każdy nam go zazdrości, a podczas budowy mieszkańcy byli pewni, że to miasto buduje punkt widokowy Jasne, że ceny są różne, wanna za 300 i za 3000 tys, ale te głowne elementy domu jak okna, dach, drzwi, parapety, czy nawet kuchnia-meble są cenowo porównywalne i można się zawsze blisko z nimi spotkać. Sprzęt to inna sprawa, nawet nie pytam, bo tu już przestrzeń kieszeni rządzi ewidentnie. Jak wam kuchnie wyszły? sama stolarka? Ja myślę by w 10 tys się zmieścić, realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 18.02.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Skonieak dziękuję za podpowiedzi cenowe, Twoje ceny są bliskie tego na co możemy sobie pozwolić, wiecie co....najgorsze, że człowiek się nastawiał na wycenę zgodną z zakupem projektu, a tu 400 tys już nie ma, 150 tys zostało na całą resztę i zaczynam drżeć... wprowadzimy się chyba i na bieżąco będzie się dokańczać domek, inaczej tego sobie nie wyobrażam. kgbkoc Twoje ceny są dla mnie baaardzo odległe, ale mamy podejście jak Gzu7 na etapie budowy na niczym nie oszczędzać(wykończeniówkę zrobimy już z zaciskaniem pasa) jak to nasz budowlaniec podkreślał, wszędzie beton mieszkamy na samym szczycie miasta, mamy całe miasto u stóp więc wszystkie wiatry, pioruny zbieramy my, ale widok......każdy nam go zazdrości, a podczas budowy mieszkańcy byli pewni, że to miasto buduje punkt widokowy Jasne, że ceny są różne, wanna za 300 i za 3000 tys, ale te głowne elementy domu jak okna, dach, drzwi, parapety, czy nawet kuchnia-meble są cenowo porównywalne i można się zawsze blisko z nimi spotkać. Sprzęt to inna sprawa, nawet nie pytam, bo tu już przestrzeń kieszeni rządzi ewidentnie. Jak wam kuchnie wyszły? sama stolarka? Ja myślę by w 10 tys się zmieścić, realne? To prawda kasa ucieka nie wiadomo gdzie i z prędkością światła:bash: Wiadomo coś za coś piękny widok, ale w odgromówkę trzeba zainwestować my też mamy dom niby na delikatnym wzniesieniu, ale też jesteśmy odbiorcami atrakcji:D Kuchnia wyszła nam 14 tys. (zamówiona, ma być za ok. 3-4 tygodnie), ale mam trochę szuflad i szafek z "Blumami" , więc jeśli zastosuje się tutaj coś innego, to spokojnie cenę można obniżyć o 2-3 tys. Zależy również z czego będą meble wykonane. U mnie część szafek w lakierze (to też większe koszta), część w okleinie drewnopodobnej (to już tańsza rzecz w porównaniu z lakierowanymi frontami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 18.02.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 A ja zabieram się za to co wokół domu. Jaki duży zrobiliście taras? Co do ogrodzenia to mamy problem z bramą przesuwną. Nie zmieści się w bok. A w drugą stronę jest furtka i nie ma miejsca na przeciwwagę bramy. A przesuwanie furtki nie bardzo mi się podoba wizualnie. Zostaje jedna opcja brama podwójnie rozsuwana. Też miałam ten temat poruszyć co prawda nie wiem czy w tym roku damy radę zrobić taras, ale chyba zdecydujemy się na kompozytowy (uwielbiam drewniane, ale cena i późniejsze konserwowanie tego, od odsunęło nas od tej opcji), z kostki nie lubię,co do wielkości, to będzie mniej więcej tak jak w projekcie. Bramę wybierzemy prawdopodobnie przesuwną, wizualnie podobają nam się otwierane dwuskrzydłowe, ale praktyczniejsza jest przesuwna, wiadomo więcej miejsca na podjeździe, w przypadku odśnieżania też łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 18.02.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 A ja mam pytanie z czego robiliście podest do domu? Jakoś kompletnie nie mam na to pomysłu:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avent1 18.02.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 ja tez mam rekuperację i powiem, ze to wspaniałe urządzenie. W domu nigdy nie jest duszno, zawsze świeżo. Z łazienek ładnie odprowadzana jest wilgoć. Zaprogramowałam tak, ze rano (około 6.00) urządzenie działa z największą mocą i wietrzy dom po nocy. Wieczorem przed snem tez takie wietrzenie ustawiłam.Dla mnie tez ważny jest aspekt pyłków - u nas każdy jest alergikiem i z rekuperacją jest o wiele lepiej w tej materii. No i w domu się tak nie kurzy tak jak to miało miejsce przy otwieraniu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 18.02.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 A ja mam pytanie z czego robiliście podest do domu? Jakoś kompletnie nie mam na to pomysłu:confused: My bedziemy kladli jakis gres techn. tak jak i na tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts