Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Kasjopejowicze :)

Widzę, że już duuuże postępy u Was, u nas pomalutku, właśnie jesteśmy po wylewkach i w poniedziałek wstawiamy piec by pogonić wilgoć z budynku. Od kwietnia wchodzi ekipa z wykończeniówką...a termin porodu mam na 20 czerwca więc mam nadzieję, że skończymy do tej pory :)

Thomi2-widzę, że odważyłaś się na schody złożone tylko ze stopni, ja się tego boję, że kapciami, butami będziemy brudzić i musimy zabudować całe schody zresztą jak większość chyba.

Już kolejna osoba ma przeszklenie na klatce schodowej-gratuluję Wam, mi nawet przez myśl to nie przeszło, 3 dzieci skutecznie utrudniłaby mi życie :) Już dzisiaj biegam ze ścierką do okien balkonowych bo moje dzieci lubią bawić się w glonojady :)

Mam do was pytanie odnośnie włączników/wyłączników i gniazdek, proszę podpowiedzcie mi jakie są firmy, ceny i gdzie sobie szukać choćby w necie, jakieś wiodące marki? Co polecacie? Ile cenowo mam mniej więcej przeznaczyć na te "szczegóły" znajomi mówią że ok, 3 tys zł ale nie wiem czy tak jest faktycznie.

Kasia my też mamy dwa glonojady...2 lata i 9 lat płci meskiej i mamy szklane barierki - efekt palce ale nie biegam ze szmatka bo nie jest az tak źle. Raz w tygodniu wystarczy, poza tym wiecznie glonojadami nie beda a i tak schody lubia najbardziej a to tylko cieszy ze trafny wybór. U Nas tak wyszły...DSC03150.jpgDSC03152.jpgDSC03153.jpgDSC03154.jpgDSC03155.jpg

[Co do pstryczków-elektryczków, to u nas wyszło trochę więcej niż 3 tys, ale ogólnie tak to mniej więcej kosztuje (oczywiście zależy jakie wyłączniki się wybierze), ja "ściągnęłam" od naszej forumowiczki freckle i kupiłam Simon Premium 54 biały klawisz i antracytowa ramka, dla mnie u nas w domu wyglądają idealnie:)

[ATTACH=CONFIG]306498[/ATTACH]

Skonieak no nie mogłam sie powstrzymac i musiałam iśc do pokoju syna i strzelic fotke...DSC_1663.jpg haha znajdź różnice ;) a tak w ogóle to masz piekne pstryczki :wiggle:

Edytowane przez freckle

1.Czy ktoś Was ma odkurzacz centralny? Możecie polecić takie rozwiązanie?

2. Czy w kuchni robiliście podwieszany sufit? My w suficie mamy dwa otwory do dodatkowej wentylacji w kuchni. Idą obie po ścianie sypialni, w górę wyprowadzone są dodatkowym kominem. I przez to mamy prawie na środku sufitu w kuchni dziury, do których trzeba będzie poprowadzić spiro od okapu.... Macie jakieś pomysły jak to zakryć, nie zabudowując całego sufitu karton gipsem?

Miss- piggy o ile się nie mylę, to sama temat dzieci poruszyłaś na forum, wiec o co chodzi?????- że ktoś ma inne zdanie

My mamy centralny odkurzacz- AEG, u góry 1 gniazdko, na dole 3, ale wystarczą 2- w garażu i salonie, mamy 3 szufelki- przy kominki, w wiatrołapie i w kuchni. Jestem zadowolona.

Co do kuchni, to zależy, gdzie w suficie są te rury. Może zasłonią je szafki do sufitu. Mamy podwieszony sufit w kuchni, ale kuchnia od jadalni oddzielona jest drzwiami przesuwnymi i ginie ten uskok na suficie.

Pisząc, że planuję tam zrobić strefę dla dzieci opisałam przeznaczenie pomieszczenia a nie tego czy dziecko powinno bawić się w salonie czy nie. To duża różnica. Proponuję więcej luzu i otwartości.

Miss- piggy o ile się nie mylę, to sama temat dzieci poruszyłaś na forum, wiec o co chodzi?????- że ktoś ma inne zdanie

My mamy centralny odkurzacz- AEG, u góry 1 gniazdko, na dole 3, ale wystarczą 2- w garażu i salonie, mamy 3 szufelki- przy kominki, w wiatrołapie i w kuchni. Jestem zadowolona.

Co do kuchni, to zależy, gdzie w suficie są te rury. Może zasłonią je szafki do sufitu. Mamy podwieszony sufit w kuchni, ale kuchnia od jadalni oddzielona jest drzwiami przesuwnymi i ginie ten uskok na suficie.

]Skonieak no nie mogłam sie powstrzymac i musiałam iśc do pokoju syna i strzelic fotke...[ATTACH=CONFIG]306999[/ATTACH] haha znajdź różnice ;) a tak w ogóle to masz piekne pstryczki :wiggle:

FreckleOdpowiedź jest prosta :p ściana w niebieskim/granatowym kolorze u mojego syna jest zaraz przy drzwiach po prawo(tylko my mamy lustrzane odbicie domu) :lol2:

A schody są piękne :)

Edytowane przez skonieak

Odkurzacz centralny to świetna sprawa,nawet nie myślałam ze tak sobie życie ułatwię.:pU nas sa dwa gniazda u góry i dwa na dole.Dodatkowo w kuchni pod zlewem tzw suszarka do sprzątania okruchów i w wiatrolapie ukryta w szafie.Oczywiscie jest tez gniazdo w garażu.My mamy Beam.W gratisie dostaliśmy dodatkowy zbiornik do sprzątania kominka :)

2. Czy w kuchni robiliście podwieszany sufit? My w suficie mamy dwa otwory do dodatkowej wentylacji w kuchni. Idą obie po ścianie sypialni, w górę wyprowadzone są dodatkowym kominem. I przez to mamy prawie na środku sufitu w kuchni dziury, do których trzeba będzie poprowadzić spiro od okapu.... Macie jakieś pomysły jak to zakryć, nie zabudowując całego sufitu karton gipsem?[/quoteZ racji tego ze cały dół podnosiliśmy o jeden dodatkowy porotherm to pozwoliliśmy sobie na obniżenie sufitu na całym parterze rownież kuchni.My mieliśmy tez do schowania rury z tym ze od rozprowadzenia kominkowego i fajnie sa ukryte w podwieszonym suficie wlasnie.:yes:

Dziękuję dziewczyny,

chyba zdecyduję się na Simon Nature, kolor jeszcze nie wybrany ale myślę intensywnie :)

Za mc musimy zacząć ocieplać budynek, jak Was to wyniosło cenowo? Jaka powierzchnia Wam wyszła? Wybrałyście 20 czy jednak 15 styropianu? Nasi budowlańcy mówią, że brak uzasadnienia 20, do 15 jest udowodnione ocieplenie, grubszy styr wcale nie jest lepszy od 15-to prawda? My jednak pilnujemy wytycznych w projekcie, żebyśmy później nie biadolili, gdy zrobimy inaczej :)

2. Czy w kuchni robiliście podwieszany sufit? My w suficie mamy dwa otwory do dodatkowej wentylacji w kuchni. Idą obie po ścianie sypialni, w górę wyprowadzone są dodatkowym kominem. I przez to mamy prawie na środku sufitu w kuchni dziury, do których trzeba będzie poprowadzić spiro od okapu.... Macie jakieś pomysły jak to zakryć, nie zabudowując całego sufitu karton gipsem?

My mamy Beam i jest super, bardzo ułatwia życia. Mamy jedno gniazdko na górze, dwa na dole, szufelka automatyczna w kuchni i w wiatrołapie i gniazdko w garażu - ostatnie nie potrzebne bo na odkurzaczu jest gniazdko i 9 metrowa rura spokojnie sprzata caly garaz. Ale tego nie wiedzielismy na etapie instalacji stad to gniazdko w garazu.

Jak narazie to wszyscy chca odkurzac...hahaha w koncu mam pomocników ;)

Dziękuję dziewczyny,

chyba zdecyduję się na Simon Nature, kolor jeszcze nie wybrany ale myślę intensywnie :)

Za mc musimy zacząć ocieplać budynek, jak Was to wyniosło cenowo? Jaka powierzchnia Wam wyszła? Wybrałyście 20 czy jednak 15 styropianu? Nasi budowlańcy mówią, że brak uzasadnienia 20, do 15 jest udowodnione ocieplenie, grubszy styr wcale nie jest lepszy od 15-to prawda? My jednak pilnujemy wytycznych w projekcie, żebyśmy później nie biadolili, gdy zrobimy inaczej :)

Co do ocieplenia to mysle ze kazdy fachowiec tak powie, nie wiem dlaczego ale powiem Ci co zauwazyłam... rachunki za gaz są MAŁE. Dla Nas najlepsza decyzja ever trzymac sie 20cm według planu. Mamy bardzo ciepło w domu - 23 stopnie, jest Nas czworo do mycia i rachunki za gaz są na poziomie 400zł do 460zł miesiecznie. Zużycie nie przekracza 200m3 na miesiac z wodą użytkową. Wiadomo że każdy powie że wiele czynników ma to wpływ ale z Naszych znajomych tylko my mamy 20cm styro i tylko u Nas można chodzic w zimie w szortach :)

Moi znajomi też mają 20 cm i zawsze jest bardzo ciepło. Może to nie z tego powodu a może właśnie z tego.

Co do ocieplenia to mysle ze kazdy fachowiec tak powie, nie wiem dlaczego ale powiem Ci co zauwazyłam... rachunki za gaz są MAŁE. Dla Nas najlepsza decyzja ever trzymac sie 20cm według planu. Mamy bardzo ciepło w domu - 23 stopnie, jest Nas czworo do mycia i rachunki za gaz są na poziomie 400zł do 460zł miesiecznie. Zużycie nie przekracza 200m3 na miesiac z wodą użytkową. Wiadomo że każdy powie że wiele czynników ma to wpływ ale z Naszych znajomych tylko my mamy 20cm styro i tylko u Nas można chodzic w zimie w szortach :)

Jakie macie okapy w kuchni? Ja się załamałam, bo budowlańcy zrobili nam kanał od komina do okapu 100cm średnicy, wszystko już wytynkowane , wymalowane itd. Pan od okapów powiedział, ze żaden powyżej 400cm3 nie będzie działał prawidłowo. Chyba czeka nas pierwsze kucie :(

Chyba ich fantazja poniosła....:mad:Wspolczuje....