Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem czy to z racji tego ze styropian 20....U nas 15 a tez upierała, sie na 20 ale jak nam juz z 10 osób odradziło to sie poddałam...Rachunki w granicach 450-500zl Liczba osób 5.W domu jest mega ciepło najstarszy syn to mnie juz denerwuje bo w samych bokserkach chodzi po domu.:mad:

Wszyscy mówią, że mają ciepło w domu, to dobrze :)

A skoro ten temat poruszyliście, to powiedzcie mi jak ociepliliście w garazu sciany domu. Mówię tu o pralni na górze i łazienkę na górze. Bo jak się spojrzy z garazu w górę to widać częsciowo ściany tych pomieszczen. Normalnie styro ocieplaliście? 15cm? My tak własnie chcemy zrobic, co by przez sciane cieplo nie uciakało. A tą małą klitkę pod dachem nad kotłownią i gabinetem też jakoś ocieplaliscie? Pytam tych doświadczonych, co by poradzili:):):)

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kgbkoc czy możesz pochwalić się strychem nad garażem. Czy jest pojemny? Też o nim myślę.
My mamy styropian 15cm grafitowy, w garażu docieplony sufit pod łazienkami i ściana między garażem a wiatrołapem. Reszta nad garażem ocieplenie jak na posadzce, bo zrobiliśmy tam wyjście i mamy kolejny stryszek. Ostatni rachunek za prąd 680zł.

Z racji tego że poszerzyliśmy garaż o metr, to zrobiło się tam dużo miejsca. Niestety nie pamiętam ile jest wysokości, a teraz mamy tam szczelnie zamknięte, bo schody jeszcze nie gotowe. Na pewno trzeba zwrócić uwagę na wielkość otworu wejściowego, bo krzeseł i stołu ogrodowego nie wniesiemy. U nas to miejsce będzie na opony, narty, sanki, dziecięce skarby ogrodowe itp.

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią - słup konstrukcyjny między jadalnią a salonem. Ostatnio wpadła mi w oko taka fotka i pomyślałam, że jest to ciekawa propozycja na wykorzystanie przestrzeni między słupem a ścianą i zrobienie od strony jadalni takiej szafeczki :) 01.jpg Edytowane przez miss_piggy

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią - słup konstrukcyjny między jadalnią a salonem. Ostatnio wpadła mi w oko taka fotka i pomyślałam, że jest to ciekawa propozycja na wykorzystanie przestrzeni między słupem a ścianą i zrobienie od strony jadalni takiej szafeczki :) [ATTACH=CONFIG]307314[/ATTACH]

mdzyu jadalnią a kuchnią chyba?? jest jakis pomysł.. tez mi chodziła taka witrynka z szybą po głowie ale nie mogłam odpuścić słupa.. uwielbiam słupy w domu .. na takiej duzej powierzchni :)

Zaczyna się robić domowo. Czekam na kolejne etapy.

... a tak w ogóle to na górze tez mamy juz podłoge :)

[ATTACH=CONFIG]307317[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307318[/ATTACH]

a te na dole rozjaśniliśmy przez dołożenie podwójnej warstwy oleju o błękitnym zabarwieniu

[ATTACH=CONFIG]307319[/ATTACH]

U nas taka witryna będzie, wcześniej qrzucalam wizualizacje dołu i w projekcie jes lustrzana, ale zdecydowałam się na ciemny dąb - w trakcie realizacji przez stolarza- nie mogę wrzucić zdjęć live. Od tyłu witryny czyli od kuchni będzie wszystko zlicowanie ze słupem. Tv w kuchni planuję albo na słupie albo za tą witryną.

Drodzy, czy możecie mi coś podpowiedzieć?

Jak mieliście stan surowy otwarty, zamówieliście okna, to co potem po kolei robiliście??? My planujemy CO i elektryke, potem tynki, terakote, lazienki, malowanie, podłogi i reszte w srodku. Ale zastanwiamy się nad tym kiedy ocieplać dom styropianem? Zdania są podzielone- jedni mówią, że lepiej, żeby tynki wyschły i ocieplać dom dopiero na jesień, a inni,że od razu po wstawieniu okien..

A jak było u Was?

Drodzy, czy możecie mi coś podpowiedzieć?

Jak mieliście stan surowy otwarty, zamówieliście okna, to co potem po kolei robiliście??? My planujemy CO i elektryke, potem tynki, terakote, lazienki, malowanie, podłogi i reszte w srodku. Ale zastanwiamy się nad tym kiedy ocieplać dom styropianem? Zdania są podzielone- jedni mówią, że lepiej, żeby tynki wyschły i ocieplać dom dopiero na jesień, a inni,że od razu po wstawieniu okien..

A jak było u Was?

my najpierw ocieplaliśmy z zewnątrz, miesiąc później robilismy tynki.

:) okna duużo wczesniej były wstawiane :)