Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doczekaliśmy sie pieknej pogody i co za tym idzie montażu barierek... [ATTACH=CONFIG]312808[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]312809[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]312810[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]312811[/ATTACH] :wiggle:

Pięknie, szczególnie w tym sloncu:D u nas też będą "kanciaste":p tylko jednak w pionie, boję się zaryzykować poziomych.

Pięknie, szczególnie w tym sloncu:D u nas też będą "kanciaste":p tylko jednak w pionie, boję się zaryzykować poziomych.

Dziekuje :) Pan od barierek sam stwierdził że pionowe też muszą miec poziome kątowniki żeby trzymac całośc razem wiec decyzja była prosta. Powiem Ci za nawet sie jeszcze nie zainteresowali tym ze sa barierki na balkonach bo nigdy sami nie wychodza na balkon a wietrzyc tez nie trzeba balkonami :)

Witajcie,

widzę tu już dalsze etapy - ja natomiast jestem przy fundamentach i mam do Was pytanie.

Wykonawca zwrócił mi uwagę na fakt, że izolacja przeciwwilgociowa na fundamencie nie jest na jednym poziomie z izolacją na podłodze. Widać to w załączniku - oznaczona jest na czerwono.

Uważa, że nie jest to najlepsze rozwiązanie i proponuje zrobienie jej na równo. Będzie to wymagało zmniejszania o 5cm styropianu i podwyższenia odrobinę budynku (co raczej z projektem zgodne nie jest, aczkolwiek twierdzi, że nie będzie problemów).

Jak jest u Was?

izolacja.jpg

Edytowane przez andzuk

Do osób, które mają loggię. W projekcie jest tam ściana o grubości 10 cm czy tak ją zostawiliście? Czy ktoś zmienił?

A nie 12? Mniejsza z tym ;) u nas ta ściana zbudowana jest z właśnie z 12, już nie pamietam dokładnie, ale nie może być grubsza, bo dochodzi przecież jeszcze 20 cm ocieplenia i tynk, także loggia byłaby za mała.

Bo ja właśnie jestem na tym etapie i "doradcy" uznali, że ściana jest za cienka i będzie zimno. Czujesz jakaś różnicę?
A nie 12? Mniejsza z tym ;) u nas ta ściana zbudowana jest z właśnie z 12, już nie pamietam dokładnie, ale nie może być grubsza, bo dochodzi przecież jeszcze 20 cm ocieplenia i tynk, także loggia byłaby za mała.

Bo ja właśnie jestem na tym etapie i "doradcy" uznali, że ściana jest za cienka i będzie zimno. Czujesz jakaś różnicę?

Co prawda nie mieszkamy, ale absolutnie zimno tam nie jest, nie odczuwa się jakichś specjalnych chłodów czy czegoś podobnego;)tak jak wspominałam, przecież jeszcze jest 20 cm ocieplenia i tynk, zresztą jak zaczęłam się zastanawiać, to coś mi się kojarzy, że ten fragment zbudowany jest z 12 tylko, że z pełnej cegły.

Jesteśmy na tym samym etapie :)

też się zdziwiłam, że tam jest ścianka 12cm;) , niestety zaczęli budować tą ściankę i tak się zastanawiam czy jej nie rozwalić i zrobić 25cm

Mam pytanie odnośnie pokoiku bez balkonu na górze jak rozplanowali go Ci co już mieszkają bo mi się nie podoba to wejście tak po skosie, może byście wrzucili jakieś zdjęcia będę wdzięczna:)

Do osób, które mają loggię. W projekcie jest tam ściana o grubości 10 cm czy tak ją zostawiliście? Czy ktoś zmienił?

Witam

W natloku spraw budowlanych murarze zrobili zgodnie z projektem 12cm i...gdybym mogl to bym postawil jednak 25cm. Wprawdzie jest tam 20cm styropianu, sama sciana jest troche w zaglebieniu,ale zima w tym pokoju jest ok 1 - 1,5 stopnia nizsza temp niz w pozostalych.

Szerokoscia loggi bym sie nie przejmowal, nawet jak wymuruje sie 25 cm cegla, bedzie OK z szerokoscia.

Pzdr

Witam

W natloku spraw budowlanych murarze zrobili zgodnie z projektem 12cm i...gdybym mogl to bym postawil jednak 25cm. Wprawdzie jest tam 20cm styropianu, sama sciana jest troche w zaglebieniu,ale zima w tym pokoju jest ok 1 - 1,5 stopnia nizsza temp niz w pozostalych.

Szerokoscia loggi bym sie nie przejmowal, nawet jak wymuruje sie 25 cm cegla, bedzie OK z szerokoscia.

Pzdr

Jutro idę skonsultować to z architektem, ścianę już mam ale może mogłabym domurować tam jeszcze jedną warstwę :)

66.jpg

Jesteśmy na tym samym etapie :)

też się zdziwiłam, że tam jest ścianka 12cm;) , niestety zaczęli budować tą ściankę i tak się zastanawiam czy jej nie rozwalić i zrobić 25cm

Mam pytanie odnośnie pokoiku bez balkonu na górze jak rozplanowali go Ci co już mieszkają bo mi się nie podoba to wejście tak po skosie, może byście wrzucili jakieś zdjęcia będę wdzięczna:)

Jutro idę skonsultować to z architektem, ścianę już mam ale może mogłabym domurować tam jeszcze jedną warstwę :)

Ścianka 12 cm jest przewidziana ze względu na strop teriva w tym miejscu byłby za bardzo przeciążony nie ma podparcia na parterze. My zmieniliśmy i mamy strop lany robimy podwójną ściankę.

Ale cisza:p chyba wszyscy korzystają z ładnej pogody i budują, sprzątają, urządzają:D u nas jutro montaż barierek balkonowych, wrzucę fotki, mam nadzieję, że wyjdzie ładnie ;)

Cisza chyba wszyscy grilują...Czekam na fotki barierek. U Nas w końcu ostatni etap kuchni. Jak skończą to wrzuce jak wyszła moja zupa ;)