kgbkoc 17.06.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam. Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem projektu kasjopea 4:) Chciałbym się podpytać/poradzić o jakieś podpowiedzi względem adaptacji projektu, tj. co byście zmienili, co dodali??? Obecnie planuje powiększenie kuchni oraz poszerzenie garażu i pomieszczenia gospodarczego. Prosil bym o wszelkie uwagi zmian gdyż jak czytam forum wszelkie uwagi sa tu bardzo ważne i pomocne:no: pozdrawiam Trudno doradzać co zmienić, to kwestia indywidualna. Warto obejrzeć gotowy dom, wtedy człowiek widzi co mu pasuje a co nie. U nas było sporo zmian poszerzenie garażu, kotłowni i gabinetu o 1 metr. Poszerzenie schodów, teraz mają ok 128cm, przestawienie kominka na rogu między salonem a jadalnią, na korytarzu cofnęliśmy szafę w stronę wiatrołapu, mamy zamkniętà kuchnię olbrzymimi drzwiami przesuwnymi ( chowanymi w ścianie). Wejście na strych z małego pokoju dla gości a nie z korytarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freckle 17.06.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Co prawda brakuje jeszcze lustra (leży i czeka, myślałam, że się domyśli i "SIĘ" powiesi:p ) i kinkietu nad nim, ale pochwalę się Łazienka na parterze [ATTACH=CONFIG]318913[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318914[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318915[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318921[/ATTACH] Piekna! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzozas 17.06.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Chcialem sie jeszcze podpytac czy ktos z was mili kasjopejowicze robil rekuperacje? Pytam gdyz mam takie plany a nie bardzo wiem czy musze juz na etapie adaptacji zglaszac ze cos takiego ma byc, czy wystarczy pozniej z planami domu udac sie do firmy ktora zajmuje sie wentylacja mechaniczna? Nie wiem jak to wyglada z kwestia otworow czy juz podczas budowy musza byc zostawione czy moga byc w pozniejszym etapie nawiercone? Jeszcze jak wyglada sprawa kominow nawiewowych nalezy je usunac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julkawwy 17.06.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Chcialem sie jeszcze podpytac czy ktos z was mili kasjopejowicze robil rekuperacje? Pytam gdyz mam takie plany a nie bardzo wiem czy musze juz na etapie adaptacji zglaszac ze cos takiego ma byc, czy wystarczy pozniej z planami domu udac sie do firmy ktora zajmuje sie wentylacja mechaniczna? Nie wiem jak to wyglada z kwestia otworow czy juz podczas budowy musza byc zostawione czy moga byc w pozniejszym etapie nawiercone? Jeszcze jak wyglada sprawa kominow nawiewowych nalezy je usunac? Musisz juz na tym etapie to zgłosic, bo domy projektowe/projektanci maja w nawyku w ogóle nie projektowanie kanałów wentylacyjnych!!!!! tzn oprócz tej koniecznej w WC i łazience i kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 18.06.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam. Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem projektu kasjopea 4:) Chciałbym się podpytać/poradzić o jakieś podpowiedzi względem adaptacji projektu, tj. co byście zmienili, co dodali??? Obecnie planuje powiększenie kuchni oraz poszerzenie garażu i pomieszczenia gospodarczego. Prosil bym o wszelkie uwagi zmian gdyż jak czytam forum wszelkie uwagi sa tu bardzo ważne i pomocne:no: pozdrawiam Gdybyś przebrnął przez wszystkie strony, to miałbyś przegląd wszystkich zmian, które dokonali budujący, wiem trochę dużo tego:p Nasze zmiany to: likwidacja bocznego okna w kuchni, fixa w salonie, tego przy gabinecie, likwidacja okna na klatce schodowej, powiększenie okna w jadalni do tych narożnych (tzn. Wysokość, szerokość bez zmian), zamiast okna w kotłowni są drzwi. Likwidacja tzw. pralni na koszt łazienki, w łazience zrobiłam zsyp na brudne ubrania, bezpośrednio do kotłowni tam mam pralkę. Zamiast łazienki przy sypialni mam garderobę, natomiast powiększyłam pokój na pietrze przesuwając ścianę w stronę sypialni(garderoba z projektu zlikwidowana). Szafa w holu na dole przesunięta na równo z wiatrołapem, dzieki temu większa jadalnia. To chyba najistotniejsze zmiany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 18.06.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Piekna! Gratulacje Dzieki:D a jak tam Twoja kuchnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzozas 18.06.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Gdybyś przebrnął przez wszystkie strony, to miałbyś przegląd wszystkich zmian, które dokonali budujący, wiem trochę dużo tego:p Nasze zmiany to: likwidacja bocznego okna w kuchni, fixa w salonie, tego przy gabinecie, likwidacja okna na klatce schodowej, powiększenie okna w jadalni do tych narożnych (tzn. Wysokość, szerokość bez zmian), zamiast okna w kotłowni są drzwi. Likwidacja tzw. pralni na koszt łazienki, w łazience zrobiłam zsyp na brudne ubrania, bezpośrednio do kotłowni tam mam pralkę. Zamiast łazienki przy sypialni mam garderobę, natomiast powiększyłam pokój na pietrze przesuwając ścianę w stronę sypialni(garderoba z projektu zlikwidowana). Szafa w holu na dole przesunięta na równo z wiatrołapem, dzieki temu większa jadalnia. To chyba najistotniejsze zmiany:) Skonieak dzieki za podpowiedzi;) wczesniej sledzilem od samego poczatku forum i powiem szczerze ze przeczytalem praktycznie od deski do deski, dlatego tez podjalem decyzje o budowie kasjopei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julkawwy 18.06.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam. Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem projektu kasjopea 4:) Chciałbym się podpytać/poradzić o jakieś podpowiedzi względem adaptacji projektu, tj. co byście zmienili, co dodali??? Obecnie planuje powiększenie kuchni oraz poszerzenie garażu i pomieszczenia gospodarczego. Prosil bym o wszelkie uwagi zmian gdyż jak czytam forum wszelkie uwagi sa tu bardzo ważne i pomocne:no: pozdrawiam my wydłyzylismy salon o 0,5m w strone ogrodu, bo zobaczylismy wlasnie na zdjęciach ze jest za mały. ponadto zlikwidowalismy słup w kuchni i były dodatkowe podciągi. Zostawilismy pralnie na gorze i łazienke, bo dwie łazienki na górze uznalismy za zbytnie burżujstwo. A w pralnia/prasowalnia zawsze sie przyda. Poszerzylismy garaz zeby było 6x6. I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 18.06.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Pilna prośba. Jeśli ktoś ma podbitkę grafitową, wstawcie zdjęcia. Niby podjęłam decyzję, ale pewna nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzuk 18.06.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Musisz juz na tym etapie to zgłosic, bo domy projektowe/projektanci maja w nawyku w ogóle nie projektowanie kanałów wentylacyjnych!!!!! tzn oprócz tej koniecznej w WC i łazience i kotłowni. Nie zgodzę się. Robienie tego na etapie adaptacji to strata czasu i pieniędzy. Kontaktowałem się z paroma firmami robiącymi rekuperację i wszystkie tak mi mówiły. U mnie jedyne zmiany jakie pod reku robię, to: - usunięcie kanałów wentylacyjnych z łazienek (bo będzie taniej, ale nie jest to niezbędne, można je zaślepić) - zwiększenie grubości styropianu do 10cm na piętrze, żeby w nim ukryć rury typu flex Dodam, że właśnie kończę SSO. Dziury na przejścia ma już sobie później ekipa od reku wybić w terivie. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez andzuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzozas 18.06.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Nie zgodzę się. Robienie tego na etapie adaptacji to strata czasu i pieniędzy. Kontaktowałem się z paroma firmami robiącymi rekuperację i wszystkie tak mi mówiły. U mnie jedyne zmiany jakie pod reku robię, to: - usunięcie kanałów wentylacyjnych z łazienek (bo będzie taniej, ale nie jest to niezbędne, można je zaślepić) - zwiększenie grubości styropianu do 10cm na piętrze, żeby w nim ukryć rury typu flex Dodam, że właśnie kończę SSO. Dziury na przejścia ma już sobie później ekipa od reku wybić w terivie. Dzieki za info. Orientacyjnie jakie to koszta tych kanałow wentylacyjnych? Powiedz mi proszę czy w każdym pomieszczeniu robisz rekuperacje? wiadomo ze garaz i kotlownia odpada, ale jak planujesz rozwiazac sprawę w kuchni? i czy w łazienkach nie będzie problemu zrobić rekuperacji chodzi mi o sprawę wilgoci? i jeszcze jedno w planach jest kominek czy to nie przeszkadza przy wentylacji mechanicznej? Jeśli nie był by to problem to czy moglbys mi na emaila napisac ile wyniosl cie SSO? Jestem na etapie wyboru ekipy do budowy dlatego tez interesują mnie ceny ile biora za robociznę aby miec jakas pozycje wyjściowa do ewentualnego zbijania z ceny:D [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 18.06.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Nie zgodzę się. Robienie tego na etapie adaptacji to strata czasu i pieniędzy. Kontaktowałem się z paroma firmami robiącymi rekuperację i wszystkie tak mi mówiły. U mnie jedyne zmiany jakie pod reku robię, to: - usunięcie kanałów wentylacyjnych z łazienek (bo będzie taniej, ale nie jest to niezbędne, można je zaślepić) - zwiększenie grubości styropianu do 10cm na piętrze, żeby w nim ukryć rury typu flex Dodam, że właśnie kończę SSO. Dziury na przejścia ma już sobie później ekipa od reku wybić w terivie. Zrobiliśmy rekuperację mam takie samo zdanie, tzn. na etapie adaptacji nie musisz tego robić, zdecydowanie ekipa, która będzie wykonawcą rekuperacji da radę zrobić " dziury" gdzie trzeba;) My robiliśmy nad parterem strop lany i też nie było problemu. SSO wyniósł nas dokładnie 136700 (materiały-70700, robocizna-66 tys) Edytowane 18 Czerwca 2015 przez skonieak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julkawwy 19.06.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Zrobiliśmy rekuperację mam takie samo zdanie, tzn. na etapie adaptacji nie musisz tego robić, zdecydowanie ekipa, która będzie wykonawcą rekuperacji da radę zrobić " dziury" gdzie trzeba;) My robiliśmy nad parterem strop lany i też nie było problemu. SSO wyniósł nas dokładnie 136700 (materiały-70700, robocizna-66 tys) To u nas jak przyszedł Pan od wentylacji i zaczał wyliczać, ile chce za przygotowanie wszystkiego, za wykuwanie dziur i za rozkładanie rur itd i za jakies przeróbki, to wyszło nam ponad 10 tys!! I wtedy poszlismy po rozum do głowy, że gdybysmy mieli to zaplanowane wczesniej to juz na etapie zalewania np stropów mozna by było wsadzić rury, żeby nie kuć( bo za to sie potem ostro płaci i jest syf:P). Np kominy wentylacyjne mozna juz wczesniej zaplanować w scianie, a nie dostawiać pozniej w pokoju, gdzie zajmują one miejsce i nie licują się ze scianą tylko odstają. Koszt tych kominów wentylacyjnych nie jest duzy. Jego warunki terminczne też zą ok. Można zatem to wszytsko już na etapie murowania uwzgednic. Jesli jestes w stanie sam ogarnać to, to wtedy nie musisz miec "profesjonalnego" projektu, ale jeśli nie znasz sie na tym, to lepiej zeby ktoś to zaplanował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzuk 19.06.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Dzieki za info. Orientacyjnie jakie to koszta tych kanałow wentylacyjnych? Powiedz mi proszę czy w każdym pomieszczeniu robisz rekuperacje? wiadomo ze garaz i kotlownia odpada, ale jak planujesz rozwiazac sprawę w kuchni? i czy w łazienkach nie będzie problemu zrobić rekuperacji chodzi mi o sprawę wilgoci? i jeszcze jedno w planach jest kominek czy to nie przeszkadza przy wentylacji mechanicznej? Jeśli nie był by to problem to czy moglbys mi na emaila napisac ile wyniosl cie SSO? Jestem na etapie wyboru ekipy do budowy dlatego tez interesują mnie ceny ile biora za robociznę aby miec jakas pozycje wyjściowa do ewentualnego zbijania z ceny:D [email protected] Pozdrawiam ja mam wycenę reku z całym osprzętem 25tyś. Tylko, że to rekuperator valox i system rur bluesky. Drogo, ale to jest dobry instalator i sprzęt rekuperacji raczj wyższej klasy. Rekuperacja będzie wszędzie oprócz: kotłowni, schowka pod schodami, nie pamiętam jak z garażem. W kuchni będzie normalnie rekuperacja + standardowy wyciąg nad kuchenką. Kominek też planuję, nie jest on problemem (doprowadzenie powietrza do kominka jest z zewnątrz). Łazienki i pralnię też oczywiście będzie rekuperacja obsługiwać. @skonieak - jestem pod wrażeniem Twojej ceny. Moja wycena to ponad 120 tyś więcej niż u Ciebie, ale z więźbą i dachówką. No i ja buduję się pod Warszawą. Mam umowę z jedną ekipą i ona całość ogarnia. Np kominy wentylacyjne mozna juz wczesniej zaplanować w scianie, a nie dostawiać pozniej w pokoju, gdzie zajmują one miejsce i nie licują się ze scianą tylko odstają. Koszt tych kominów wentylacyjnych nie jest duzy. Jego warunki terminczne też zą ok. Można zatem to wszytsko już na etapie murowania uwzgednic. Jesli jestes w stanie sam ogarnać to, to wtedy nie musisz miec "profesjonalnego" projektu, ale jeśli nie znasz sie na tym, to lepiej zeby ktoś to zaplanował Trochę nie wiem jakie kominy masz na myśli. Pewnie rury do wyrzutni i czerpni.. U mnie rekuperacja będzie na poddaszu najprawdopodobniej, więc nie będzie ro problemem. Co do projektu to firma realizująca rekuperację i tak musi zrobić projekt, wszystkie wyliczenia przepływów itd. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez andzuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julkawwy 19.06.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 ja mam wycenę reku z całym osprzętem 25tyś. Tylko, że to rekuperator valox i system rur bluesky. Drogo, ale to jest dobry instalator i sprzęt rekuperacji raczj wyższej klasy. Rekuperacja będzie wszędzie oprócz: kotłowni, schowka pod schodami, nie pamiętam jak z garażem. W kuchni będzie normalnie rekuperacja + standardowy wyciąg nad kuchenką. Kominek też planuję, nie jest on problemem (doprowadzenie powietrza do kominka jest z zewnątrz). Łazienki i pralnię też oczywiście będzie rekuperacja obsługiwać. @skonieak - jestem pod wrażeniem Twojej ceny. Moja wycena to ponad 120 tyś więcej niż u Ciebie, ale z więźbą i dachówką. No i ja buduję się pod Warszawą. Mam umowę z jedną ekipą i ona całość ogarnia. Trochę nie wiem jakie kominy masz na myśli. Pewnie rury do wyrzutni i czerpni.. U mnie rekuperacja będzie na poddaszu najprawdopodobniej, więc nie będzie ro problemem. Co do projektu to firma realizująca rekuperację i tak musi zrobić projekt, wszystkie wyliczenia przepływów itd. tak tak, kominy i rury do wentylacji grawitacyjnej, bo na mechaniczną się nie zdecydowaliśmy Zapomniałam napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 19.06.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Witam serdecznie, Jestem tutaj nowy tak więc proszę o wyrozumiałość jeżeli coś pójdzie mi nie tak:) Jestem na etapie wyboru projektu i zdecydowałem się na Kasjopea 3 , mam tylko jedno ale...czy garaż jest na pewno wystarczający na 2 auta (chodzi mi o osobowe)? Z forum wyczytałem że kilka osób powiększało go ale czy stosowaliście wtedy podwójne drzwi. Biję się z myślami czy go w ogóle powiększać, a jeżeli już tak to o ile i czy wtedy stosować drzwi podwójne. Temat dla mnie istotny ponieważ jestem na etapie pozwoleń bez projektu Proszę o porady tych już obecnie użytkujących jak i tych na etapie "przemyśleń" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 19.06.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 ja mam wycenę reku z całym osprzętem 25tyś. Tylko, że to rekuperator valox i system rur bluesky. Drogo, ale to jest dobry instalator i sprzęt rekuperacji raczj wyższej klasy. Rekuperacja będzie wszędzie oprócz: kotłowni, schowka pod schodami, nie pamiętam jak z garażem. W kuchni będzie normalnie rekuperacja + standardowy wyciąg nad kuchenką. Kominek też planuję, nie jest on problemem (doprowadzenie powietrza do kominka jest z zewnątrz). Łazienki i pralnię też oczywiście będzie rekuperacja obsługiwać. @skonieak - jestem pod wrażeniem Twojej ceny. Moja wycena to ponad 120 tyś więcej niż u Ciebie, ale z więźbą i dachówką. No i ja buduję się pod Warszawą. Mam umowę z jedną ekipą i ona całość ogarnia.. Kwota, którą podałam, faktycznie bez dachu, za który zapłaciliśmy 70 tys. I druga sprawa, że nie budujemy pod Warszawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 19.06.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 My poszerzyliśmy o metr, brama garażowa jedna-5metrów. Jestem tutaj nowy tak więc proszę o wyrozumiałość jeżeli coś pójdzie mi nie tak:) Jestem na etapie wyboru projektu i zdecydowałem się na Kasjopea 3 , mam tylko jedno ale...czy garaż jest na pewno wystarczający na 2 auta (chodzi mi o osobowe)? Z forum wyczytałem że kilka osób powiększało go ale czy stosowaliście wtedy podwójne drzwi. Biję się z myślami czy go w ogóle powiększać, a jeżeli już tak to o ile i czy wtedy stosować drzwi podwójne. Temat dla mnie istotny ponieważ jestem na etapie pozwoleń bez projektu Proszę o porady tych już obecnie użytkujących jak i tych na etapie "przemyśleń" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 20.06.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Masz węższą bramę przy poszerzonym garażu, niż w wersji standardowej? Ja mam bramę 5,05 m, ale niczego nie poszerzałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 20.06.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Masz węższą bramę przy poszerzonym garażu, niż w wersji standardowej? Ja mam bramę 5,05 m, ale niczego nie poszerzałam. Subiektywnie myśląc wydaje mi się że przy powiększonym garażu jedna brama lepiej pasuje niżeli dwie oddzielnie. Orientuje się ktoś jaka jest najszersza brama w seryjnej produkcji ( nie chodzi mi tutaj o przemysłówkę)? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts