Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam kasjoforumowiczów!

Właśnie stoimu z żoną przed wyborem projektu, hmmm..... Kasjopeja 3, albo Tukan (bardzo podobny) oba w lustrzanym odbiciu. Wchodzi też u nas w grę projekt e162 / e163 z extradom. Tylko dziwi mnie to, że praktycznie przy tych samych powierzchniach itd, itp. te dwa ostatnie projekty w wykonaniu SSZ są znacznie droższe. Rozumiem że okna i drzwi mogą znacznie podbić cenę. Pytanie mam następujące: Czy jest realne wykonanie kasjopeji w SSZ, na normalnych materiałach za około 210 tyś, tak jak to podają w szacunkowych wyliczeniach? Czy ktoś buduje te projekty w województwie opolskim, oraz okolicach? I czy jest możliwość obejrzenia na żywo?

My zaczynamy budowe Kasjopei 3 w sierpniu w woj. opolskim :)

Cena SSZ z firma to 218 tys. ale mamy grubsze belki, lepsza cegle i drozsza dachowke.

Nie mamy za to jednego komina i balkonu z tylu.

Pozdrawiam

Mi wyszły podobne koszty, jak na stronach MG. W jakim województwie budujesz?

Mazowieckie, pod Warszawa.

Brales jedna firme na caly stan surowy i materialy sam, czy firma organizowala tez materialy?

PS: Czy po wybudowaniu SSZ, dom powinien odstac iles? Czy np trzeba czekac rok i dalej? :)

Edytowane przez Karolewskiej

Brales jedna firme na caly stan surowy i materialy sam, czy firma organizowala tez materialy?

PS: Czy po wybudowaniu SSZ, dom powinien odstac iles? Czy np trzeba czekac rok i dalej? :)

Ja brałam jedna ekipę do SSO, a polecona przez nich drugą do więźby.

Sama organizowałam materiały ze sporym rabatem (podzwonilam, popytałam i znalazłam) :)

Dom niby powinien przez zimę odstać, żeby dobrze osiąśc na gruncie, ale nie wszyscy czekają i nie ma problemu. Na pewno nie musi stać rok.

My zaczynamy budowe Kasjopei 3 w sierpniu w woj. opolskim :)

Cena SSZ z firma to 218 tys. ale mamy grubsze belki, lepsza cegle i drozsza dachowke.

Nie mamy za to jednego komina i balkonu z tylu.

Pozdrawiam

No my się zastanawiamy co lepiej, dachówka czy blacha..... Planuje dać kosztorysantowi do wyliczenia projekty, tylko to też jakiś wydatek. Na razie robię " badanie rynku". Będziecie robić wentylację mechaniczną? Czym będzie opalany domek?

No my się zastanawiamy co lepiej, dachówka czy blacha..... Planuje dać kosztorysantowi do wyliczenia projekty, tylko to też jakiś wydatek. Na razie robię " badanie rynku". Będziecie robić wentylację mechaniczną? Czym będzie opalany domek?

Witam,

My wybralismy dachowke Braas ciemny braz. Dach niestety jest drogi w tym domu.

Ogrzewac bedziemy pompa cieplna, poniewaz nie mamy gazu w okolicy, a maz nie moze nosic wegla.

Normalnie wybralibysmy ekogroszek :) Na temat wentylacji jeszcze sie nie orientowalismy. Kazdy mowi co innego, wiec lepiej jak sobie sami poczytamy na ten temat. Teraz szukamy dobrej firmy od pomp cieplnych.

Pozdrawiam.

hej,

ja brałam firme, która mi zrobiła kompleksowo SSZ. Spoko sie z nimi wspołpracuje ceny tez maja ok, mozna sie targfowac. Domek stoi i jestesmyu bardzo zadowoleni. Jakby co moge dac namiar. Okolice Wyszkowa, pultuska, Łochowa, Marek, Radzymina

• 2 weeks później...
Co prawda do garderoby Carrie Bradshaw trochę brakuje (najbardziej butów Manolo Blahnik) ;) ale najważniejsze, że jest tylko MOJA :D:D:D

świeżo zmontowana :)

[ATTACH=CONFIG]324021[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]324022[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]324023[/ATTACH]

Hej,

Gdzie kupiłaś takie fajne umeblowanie garderoby?

Ikea, seria PAX, czyli poszczególne elementy począwszy od obudowy, a na półkach kończąc dobiera się samemu według potrzeb i miejsca, którym się dysponuje :)

Dzięki za informację. My właśnie zamiast łazienki przy sypialni będziemy robić garderobę, marzy mi się taka w stylu Twojej :)

Jakby ktoś potrzebował pomocy w sprawie okien pcv służę radą, parę dobrych lat pracuję w tej branży :)

Zgodnie z obietnicą moja kuchnia, co prawda brakuje jeszcze świateł nad barkiem oraz zegara na cegle, ale :)

[ATTACH=CONFIG]322916[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322917[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322918[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322920[/ATTACH]

Skonieak kuchnia piekna bardzo bardzo bardzo. Cały Twój dom jest bardzo w moim stylu i mogłabym tam mieszkac gdybym nie miała swojego :) Czy na scianie masz cegłe Stegu Parma z fugą?

Witam wszystkich. Proszę o podpowiedz czy cena za robociznę która mi przedstawili budowlancy za budowę kasjopea 4 w kwocie 51tys zl. z polozeniem blachodachówki jest w miare? Pytam bo nie znam rynku. Jak dla mnie to dużo. U was tez wyszly takie koszty? pozdrawiam

Cena jest rewelacyjna! U mnie za SSO wyszło 50 tys

Ja mam papę + deskowanie + dachówkę ceramiczną.

Nasz kierbud ma membranę i blachodachówkę (dom w typie Kasjopei), ale powiedział, że z perspektywy czasu robiłby tak jak jest u nas - pełne deskowanie, papa i dachówka ceramiczna. Kasjopea to dość wysoki dom, a teraz zdarzają się silne wiatry, jakieś orkany. Przy blachodachówce potrafi zerwać całe połacie dachu, a jak pod spodem jest membrana (na oko - rodzaj folii), to już nie wiele nad głowa zostanie. W przypadku dachówki - najwyżej strąci parę sztuk i zostanie jeszcze papa.kalafiorek