Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich:) jutro zaczynam mam nadzieje ze przyjemna walke z budowa. Wchodzi geodeta potem kopara i cala para naprzod:) mam pytanie apropo stropu ile kosztowal was tak orientacyjnie? Mam strop strunobetonowy i koszty materialu plus transport to 21tyz zl:( czy teriva lub monolit wychodzi podobnie? Pytam gdyz moge jeszcze zmienic a kazdy grosz oszczednosci to duzo. Pozdrawiam i zycze owocnej budowy wszystki.:rolleyes:

U nas pierwszy strop teriva + beton zamiast drewna wyszedł z robocizna 20 tyś.

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety mój podział w kosztorysie obejmuje ściany, strop i kominy. Nie wiem ile dokładnie wyszedł sam strop. Ja zdecydowałam się na strop wylewany :)

Witam wszystkich:) jutro zaczynam mam nadzieje ze przyjemna walke z budowa. Wchodzi geodeta potem kopara i cala para naprzod:) mam pytanie apropo stropu ile kosztowal was tak orientacyjnie? Mam strop strunobetonowy i koszty materialu plus transport to 21tyz zl:( czy teriva lub monolit wychodzi podobnie? Pytam gdyz moge jeszcze zmienic a kazdy grosz oszczednosci to duzo. Pozdrawiam i zycze owocnej budowy wszystki.:rolleyes:

I tak powinno być a ja tego nie dopilnowałam i od strony garażu mam styropian. Poza tym mam wypuszczony płaskownik tylko w dwóch miejscach ale da się to jeszcze "naprawić". Podobno odgromówka powinna "wychodzić" z czterech stron. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

U nas odgromówka położona pod styropianem

Witam, Trudne pytanie gdyż dokładnie nie da się tego oszacować ale postaram się orientacyjnie przybliżyć koszta. Jeżeli chodzi o mój dom to robiłem dwa stropy monolityczne + schody monolityczne na piętro i poddasze + budynek o 1 metr poszerzony.

1. Strop nad parterem: Stal zbrojeniowa: około 4 ton = 11 tyś zł + beton B20 z usługą 29m3 = 6 tyś zł.+ stęple 290 szt = 2 tyś zł + deski do stropu ok 3 tyś zł. Razem = 22 tys zł - z tym że deski poszły do drugiego stropu i jeszcze idą na deskowanie dachu.

2. Strop nad piętrem: Stal zbrojeniowa : około 2,7 tony = 7,2 tyś zł + beton B20 z usługą 24 m3 = 5 tyś zł. Razem 12,2 tyś zł. Deski jak wyżej pisałem miałem z pierwszego stropu.

Oczywiście powyższe bez kosztów robocizny. Dodatkowo stal zamówiłem jednorazowo na cały dom więc według moich wyliczeń 60% stali poszło na pierwszy strop ,a 40% stali na drugi. Uwzględnione są w tym koszty nadproża parteru , piętra i schody.

Witam, Trudne pytanie gdyż dokładnie nie da się tego oszacować ale postaram się orientacyjnie przybliżyć koszta. Jeżeli chodzi o mój dom to robiłem dwa stropy monolityczne + schody monolityczne na piętro i poddasze + budynek o 1 metr poszerzony.

1. Strop nad parterem: Stal zbrojeniowa: około 4 ton = 11 tyś zł + beton B20 z usługą 29m3 = 6 tyś zł.+ stęple 290 szt = 2 tyś zł + deski do stropu ok 3 tyś zł. Razem = 22 tys zł - z tym że deski poszły do drugiego stropu i jeszcze idą na deskowanie dachu.

2. Strop nad piętrem: Stal zbrojeniowa : około 2,7 tony = 7,2 tyś zł + beton B20 z usługą 24 m3 = 5 tyś zł. Razem 12,2 tyś zł. Deski jak wyżej pisałem miałem z pierwszego stropu.

Oczywiście powyższe bez kosztów robocizny. Dodatkowo stal zamówiłem jednorazowo na cały dom więc według moich wyliczeń 60% stali poszło na pierwszy strop ,a 40% stali na drugi. Uwzględnione są w tym koszty nadproża parteru , piętra i schody.

To odpowiedź na pytanie "brzozas" odnośnie kosztów stropu.

Na podstawie Twojego wyliczenia Artur D. "wyciągnęłam" ze swojego kosztorysu te same pozycje i wyszło mi, że strop kosztował mnie 15 200 zł. bez robocizny.

1. Stal - zbrojenie - 6 600 zł.

2. deski + stemple - 3 650 zł. (później udało mi się odsprzedać część stempli).

3. Beton 26,76 kubika - 4 950 zł.

RAZEM= 15 200 zł.

Robociznę płaciłam w częściach i na strop wypadało 20 000 zl.

Na podstawie Twojego wyliczenia Artur D. "wyciągnęłam" ze swojego kosztorysu te same pozycje i wyszło mi, że strop kosztował mnie 15 200 zł. bez robocizny.

1. Stal - zbrojenie - 6 600 zł.

2. deski + stemple - 3 650 zł. (później udało mi się odsprzedać część stempli).

3. Beton 26,76 kubika - 4 950 zł.

RAZEM= 15 200 zł.

Robociznę płaciłam w częściach i na strop wypadało 20 000 zl.

Widzę ,że spora różnica w kosztach. Można się pokusić o bardziej szczegółowe zestawienie tylko sporo trzeba szukać w papierach. Faktem jest ,że majster na stali nie oszczędzał.

A dach masz już może zrobiony / wyceniony? Akurat jestem na wyborze dekarza i materiału. Dekarzy za położenie dachówki mam w przedziale 12 - 15,5 tyś zł. Jeżeli chodzi o dachówkę to zastanawiam się nad Creatonem Titania (czarna glazura), Creatonem Premion (czarna glazura), Brass Rubin 9 lub 13 (czarna glazura). I tu koszty za w/w 25-33 tys zł. W koszcie tym mam uwzględnione akcesoria + 1 okno dachowe. Okna co prawda nie ma w projekcie ale chcę doświetlić sobie poddasze.

Artur D. u nas dach już gotowy. Kąt nachylenia dachu - 35 stopni.

1. Dachówka Bogen Reform 11 Czarna Angoba. Wykorzystałam 3 280 szt. dachówki podstawowej, 20 szt. dachówek wentylacyjnych., 150 szt. gąsiorów podstawowych, 150 szt. klamr do gąsiorów, 2 szt. trójniki, 9 szt. gąsiorów początkowych, 80 szt. rozbijaczy śniegu, 6 szt. dachówki kominkowe - 22 200 zł.

2. Rynny PCV Galeco - 3 100 zł.

3. Deski - 14 000 zł.

4.Szpilki, gwoździe - 600 zł.

5. Podpórki, folie, taśmy, spinki itd. - 5 500 zł.

RAZEM - 45 400 zł.

Robocizna - około 10 000 zł. Wycenę miałam za SSO i płaciłam w częściach. Za dach wypadałoby, że wyszło tyle.

Poniżej zdjęcia mojego dachu. 053.jpg054.jpg055.jpg

Widzę ,że spora różnica w kosztach. Można się pokusić o bardziej szczegółowe zestawienie tylko sporo trzeba szukać w papierach. Faktem jest ,że majster na stali nie oszczędzał.

A dach masz już może zrobiony / wyceniony? Akurat jestem na wyborze dekarza i materiału. Dekarzy za położenie dachówki mam w przedziale 12 - 15,5 tyś zł. Jeżeli chodzi o dachówkę to zastanawiam się nad Creatonem Titania (czarna glazura), Creatonem Premion (czarna glazura), Brass Rubin 9 lub 13 (czarna glazura). I tu koszty za w/w 25-33 tys zł. W koszcie tym mam uwzględnione akcesoria + 1 okno dachowe. Okna co prawda nie ma w projekcie ale chcę doświetlić sobie poddasze.

Edytowane przez miss_piggy

Proponuję przy wprowadzaniu zmian w oknie w kuchni zastanowić się jeszcze jak chcemy ułożyć szafki. Czy planujemy zrobić szarki górne do samego okna czy w nie. Jeśli tak to sprawdźcie ile Wam zostaje miejsca.
KasjoEL zwróć uwagę czy okno balkonowe w sypialni licuje się z oknem w kuchni. W oryginale jest przesunięcie, nam to przeszkadzało.

Ja też zmniejszyłam okno bo chciałam zrobić ciąg szafek (taką zabudowę z góry na dół). Ja mam więcej zostawione po to, żeby otwierając okno nie uderzać o szafki lub na odwrót. No i ważne jest też czy chcesz mieć blat będący jednocześnie parapetem. Ja mam ustawione wysokość parapetu jednego i drugiego okna na 86 cm.
To prawda z tymi szafkami, my zmniejszaliśmy okno, tak, żeby z jednej strony było 60cm i można było zamontować szafki.

Ja też zmniejszyłam okno bo chciałam zrobić ciąg szafek (taką zabudowę z góry na dół). Ja mam więcej zostawione po to, żeby otwierając okno nie uderzać o szafki lub na odwrót. No i ważne jest też czy chcesz mieć blat będący jednocześnie parapetem. Ja mam ustawione wysokość parapetu jednego i drugiego okna na 86 cm.

u nas to samo. zmniejszalismy okno patrząc na dom z lewej strony. I w ogóle tez my przesunęlismy o 15 cm sciane w przedsionku w stronę kuchni , żeby była większa szafa w przedsionku :)

Dokładnie zrobiłam to samo z tą ścianą w przedsionku. :wiggle::wiggle::wiggle:

Dodatkowo ją wydłużyłam do końca kuchni. Zatem wiatrołap ma 260 cm długości, ale zlikwidowałam szafę w jadalni.

u nas to samo. zmniejszalismy okno patrząc na dom z lewej strony. I w ogóle tez my przesunęlismy o 15 cm sciane w przedsionku w stronę kuchni , żeby była większa szafa w przedsionku :)

Dokładnie zrobiłam to samo z tą ścianą w przedsionku. :wiggle::wiggle::wiggle:

Dodatkowo ją wydłużyłam do końca kuchni. Zatem wiatrołap ma 260 cm długości, ale zlikwidowałam szafę w jadalni.

a to ja jej nie przedłużałam, czyli zostało mniej wiecej tak jak w projekcie i jak patrze na domek jak już stoi, to bardzo jestem zadowolona że ta szafa została, bo tak naturalnie oddziela korytarz od jadalni i nadal czuć przestrzen :)