Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My planujemy pokryć komin tynkiem. Kolor RAL 7701 . Nasz majster twierdzi, że teraz robi się jasne kominy ale nie zdecydowaliśmy się. Klinkierem nam odradzał, ponieważ fugi często się wypłukują, niszczeją przez wiatr i później się klinkier luzuje.

Jaki to kolor, bo nigdzie nie mogę znaleźć?

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam jeszcze jedną radę/uwagę do osób, które nie wylały jeszcze schodów. Jak patrzę na gotowe realizacje to schody wystają poza linię ściany. Może warto przeliczyć je albo poprosić fachowca aby przeliczył schody i zrobił tak aby tego wystającego stopnia nie było.

To prawda, pierwszy stopień wystaje, natomiast absolutnie nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu. Nikt się o niego nie potyka, nie uderza. Także moim zdaniem, to już rzecz gustu, co kto lubi i jaki efekt wizualny chce osiągnąć. Przy naszych otwartych schodach nam się podoba. Być może jest inaczej, jeśli ktoś decyduje się na zamkniętą klatkę schodową.

Nie obawiacie się , że w ten sposób macie jadalnie bezpośrednio na przeciwko toalety? Ja zostawiłem tę szafę tak jak jest w projekcie ze względu na tę toaletę. Poszerzyłem sobie tylko jadalnię o 15 cm. Oczywiście nie krytykuję tylko zwracam uwagę bo jeszcze tynków nie ma więc można zawsze coś zmienić:-)

Mam dokładnie takie samo zdanie:) mamy szafę i swietnie się sprawdza w roli "oddzielacza" ;) absolutnie nie zabiera przestrżeni:) wspominałam już wcześniej, że jadalnię poszerzyłam na równi ze ścianą wiatrołapu.

:wave: Moi drodzy, u mnie właśnie pracę rozpoczęli elektrycy. Każdy kto ma to już za sobą pewnie wie jak trudny to temat. Chciałabym zapytać czy powinnam zwrócić na coś szczególną uwagę? Czy ktoś dopiero podczas użytkowania zorientował się, że np. właśnie tam powinno być gniazdko albo wyłącznik? :wave:

To prawda, pierwszy stopień wystaje, natomiast absolutnie nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu. Nikt się o niego nie potyka, nie uderza. Także moim zdaniem, to już rzecz gustu, co kto lubi i jaki efekt wizualny chce osiągnąć. Przy naszych otwartych schodach nam się podoba. Być może jest inaczej, jeśli ktoś decyduje się na zamkniętą klatkę schodową.

U nas tak samo, ten stopień nie przeszkadza zupełnie. A my i tak sobie wyliczaliśmy, żeby wyszło tak, że stopnie są wygodne, nie za wysokie itd.

Co do szafy to też uważam, że to super pomysł. ALe każdy robi tak jak mu pasuje oczywiście.

A kontakty ja malowałam sobie w paincie na rzutach partetu i poddasza :)

Kontakty mam rozrysowane ale ciągle coś wychodzi. Wczoraj zupełnie przez przypadek zorientowałam się, że zamówiła drzwi zewnętrzne z pochwytem w tym z sensorem dotyku i wypadałoby do nich dociągnąć prąd.

U nas tak samo, ten stopień nie przeszkadza zupełnie. A my i tak sobie wyliczaliśmy, żeby wyszło tak, że stopnie są wygodne, nie za wysokie itd.

Co do szafy to też uważam, że to super pomysł. ALe każdy robi tak jak mu pasuje oczywiście.

A kontakty ja malowałam sobie w paincie na rzutach partetu i poddasza :)

Edytowane przez miss_piggy

:wave: Moi drodzy, u mnie właśnie pracę rozpoczęli elektrycy. Każdy kto ma to już za sobą pewnie wie jak trudny to temat. Chciałabym zapytać czy powinnam zwrócić na coś szczególną uwagę? Czy ktoś dopiero podczas użytkowania zorientował się, że np. właśnie tam powinno być gniazdko albo wyłącznik? :wave:

Włączniki do tego samego źrodła światła w kilku miejscach, żeby nie gonić pół domu w celu zgaszenia światła, np. po dwóch stronach korytarza, wiatrołap zaświecany rownież w holu, światło na klatce schodowej góra-dół, jesli podświetlenie schodów, super sprawdza się czujka, dodatkowo na dole schodów włącznik do światła w holu na dole. Kontakty na zewnątrz domu. W garażu wlaczńi przy wejściu z domu i przy wejściu do kotłowni. Ogolnie wyszło nam około 150 punktów. Na daną chwilę niczego nie brakuje.

Kable do TV i internetu rozprowadzone po wszystkich pokojach.

Edytowane przez skonieak

Schody przeliczaliśmy, my mamy ponad 20cm styropianu na posadzce, wysokoßć pomieszczeń na parterze 2,65. Siłą rzeczy musieliśmy się dopasowywać. Ten wystający stopień dołożyliśmy do półpiętra, tzn na wysokości dolnego biegu podest jest szerszy o stopień.

Jeśli chodzi o gniazdka i łączniki miałam zaprojektowane, ale warto zwrócić uwagę na jakiej są wysokości, u nas 110cm, gniazdka 20cm. Warto zrobić w tzw ciągach komunikacyjnych łączniki schodowe. Warto pamiętać o oświetleniu na zewnątrz.

Gdzie mają być włączane wentylatory w łazienkach na zewnątrz, czy w łazience.

Ja dodatkowo zrobiłam wentylator pod schodami.

W każdym pokoju i kuchni mamy także gniazdo RTV/ TV.

I pomyślcie gdzie ma stać choinka.

My mamy również domofon na piętrze, żeby np nie biegać na dół bo dzieci zapomniały klucza do furtki,albo jakiś domokrążca zawraca głowę.

Schody przeliczaliśmy, my mamy ponad 20cm styropianu na posadzce, wysokoßć pomieszczeń na parterze 2,65. Siłą rzeczy musieliśmy się dopasowywać. Ten wystający stopień dołożyliśmy do półpiętra, tzn na wysokości dolnego biegu podest jest szerszy o stopień.

Jeśli chodzi o gniazdka i łączniki miałam zaprojektowane, ale warto zwrócić uwagę na jakiej są wysokości, u nas 110cm, gniazdka 20cm. Warto zrobić w tzw ciągach komunikacyjnych łączniki schodowe. Warto pamiętać o oświetleniu na zewnątrz.

My mamy również domofon na piętrze, żeby np nie biegać na dół bo dzieci zapomniały klucza do furtki,albo jakiś domokrążca zawraca głowę.

Wszystko się zgadza.

My z kolei dodaliśmy swiatło tam na stryszku nad kotłownią, bo jakby ktoś chciał tam wejsc i cos wlozyc to jest ciemno.

No i schodowe swiatła mamy na dole na korytarzu, w salonie przy schodach i przy wejsciu do gabinetu, na gorze schodów i na dole schodów.

Gniazdka na zewnątrz z przodu domu na górze na balkonie, żeby powiesić swiatełka zimą, i z tyłu na balkonie na górze tez :)

światło na strychu i gniazdko, żeby w razie co było.

I na zewnątrz na dole w scianie budynku żeby podłączyc jakis sprzet albo coś :)

1.W sypialni dużej daliście gniazdko do internetu przy łóżku?

2. Łączniki schodowe są .

Włączniki do tego samego źrodła światła w kilku miejscach, żeby nie gonić pół domu w celu zgaszenia światła, np. po dwóch stronach korytarza, wiatrołap zaświecany rownież w holu, światło na klatce schodowej góra-dół, jesli podświetlenie schodów, super sprawdza się czujka, dodatkowo na dole schodów włącznik do światła w holu na dole. Kontakty na zewnątrz domu. W garażu wlaczńi przy wejściu z domu i przy wejściu do kotłowni. Ogolnie wyszło nam około 150 punktów. Na daną chwilę niczego nie brakuje.

Kable do TV i internetu rozprowadzone po wszystkich pokojach.

Edytowane przez miss_piggy

1. O choince nawet nie pomyślałam ale to bardzo cenna uwaga.

2. Schody przeliczył nam architekt i zmienił na schody zabiegowe.

3. Wyłączniki - 110 cm, gniazda - 25 cm.

4. Oświetlenie na zewnątrz, sprawdzone i trzeba poprawić ;) trochę było ich brak ...:jawdrop:

5. Wentylatory w łazience nie robię. Czy jest taka konieczność?

6. Rezygnuję z domofonu na piętrze. Będę mieszkać na wsi, zbyt dużego ruchu tutaj nie ma ;)