Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Schody przeliczaliśmy, my mamy ponad 20cm styropianu na posadzce, wysokoßć pomieszczeń na parterze 2,65. Siłą rzeczy musieliśmy się dopasowywać. Ten wystający stopień dołożyliśmy do półpiętra, tzn na wysokości dolnego biegu podest jest szerszy o stopień.

20 cm styropianu i później wylewka i deski? Pierwszy stopień się zrównał się z posadzką? kgkoc możesz mi przesłać zdjęcia samych schodów ?

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Im dalej w las tym więcej nerwów. Niby wszystko przemyślane ale zawsze jakieś kwiatki wyjdą. Dzisiejsza wizyta na budowie i ponowne olśnienie. Czy wszystko z wc na parterze jest ok? Chyba jednak coś zawaliliśmy. WC na parterze jest wylane niżej niż pozostała część domu , różnica 17 cm. Zatem montując stelaż pod wc powinniśmy to uwzględnić a dzisiaj jak na to patrzę to wydaje się, że jednak nie uwzględniono tego. Dobrze, że nie mamy jeszcze tynków i można to skorygować. Podobna sytuacja z podłączeniem kaloryfera w salonie. Coś jest nisko. Pozostałe są wyżej. Hmm.... :eek:

2 tyś za deski na dach? Mieliście odeskowany dach z tego co kojarzę i tylko tyle... coś mi się wydawało że to drożej wychodzi :)

Znasz moją budowe lepiej niż ja ? :D

Już wyjaśniam. Deskowanie i papowanie były robione rok przed dachówką, więc wcale nie liczyłam tego do wyceny na etap dekarski :) 2 tys (+-). Do dachówki były potrzebne łaty i wtedy deski wyniosły ok. 2 tys. A na deskowanie nie pamiętam, ale nie jakoś dużo drożej. Sprawdzę, jak będę w domu.

Znasz moją budowe lepiej niż ja ? :D

Już wyjaśniam. Deskowanie i papowanie były robione rok przed dachówką, więc wcale nie liczyłam tego do wyceny na etap dekarski :) 2 tys (+-). Do dachówki były potrzebne łaty i wtedy deski wyniosły ok. 2 tys. A na deskowanie nie pamiętam, ale nie jakoś dużo drożej. Sprawdzę, jak będę w domu.

Przestudiowałam Twój dziennik budowy od deski do deski (stąd moja wiedza) :D :p

Schody obejrzałam. Bardzo ładnie wyrównane do ściany. Natomiast miałam małą zagwozdkę z pierwszym zdjęciem, zrobionym w ciemności. Nie mogłam się "odnaleźć" chyba przez to, że masz ścianę zrobioną z deski albo panela. Ileż ja razy ten telefon obracałam, żeby zorientować gdzie ja jestem ;)

Miss piggy dostałaś e-mail, bo nie wiem czy doszło

:wave: Moi drodzy, u mnie właśnie pracę rozpoczęli elektrycy. Każdy kto ma to już za sobą pewnie wie jak trudny to temat. Chciałabym zapytać czy powinnam zwrócić na coś szczególną uwagę? Czy ktoś dopiero podczas użytkowania zorientował się, że np. właśnie tam powinno być gniazdko albo wyłącznik? :wave:

Mam 4 znajomych wśród elektryków. Aż się boję któregoś wybrać aby nikt nie miał żalu:-) Elektrykę będę robił w zimę więc pewnie więcej bym wtedy napisał bo już będzie praktyka ale dodam to czego mi brakuje w już napisanych postach.

1. oddzielnie zasilana lodówka - tzn. można wszystko wyłączyć np na 1 tydz., a nic się nie rozmrozi w lodówce.

2. gniazdo na generator prądu ,z którego można zasilać cały dom podczas dużej awarii elektrycznej , a u nas w Polsce coraz częściej się zdarza. Tu uwaga - musi być dobry generator aby były jak najmniejsze skoki napięcia.

1.W sypialni dużej daliście gniazdko do internetu przy łóżku?

2. Łączniki schodowe są .

Tak, przy łożku.

Jeszcze jedna sprawa, nam odradzili zaznaczanie czegokolwiek sprayem na cegłę. Nie wiem czy to prawda, ale podobno w tych miejscach z biegiem czasu tynk może mieć gorszą przyczepność czy jakoś tak;)

Tak na całej ścianie na klatce schodowej oraz ściana w salonie ta z przejściem do gabinetu jest w drewnie. My mamy chyba inne wersje domów, nasz jest odbicie lustrzane, stad to zamieszanie.
Schody obejrzałam. Bardzo ładnie wyrównane do ściany. Natomiast miałam małą zagwozdkę z pierwszym zdjęciem, zrobionym w ciemności. Nie mogłam się "odnaleźć" chyba przez to, że masz ścianę zrobioną z deski albo panela. Ileż ja razy ten telefon obracałam, żeby zorientować gdzie ja jestem ;)