Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Montaż okien zakończony. Mam zdjęcia tylko z pierwszego dnia montażu. Z dzisiejszego, gdzie zamontowano okno narożne jeszcze nie.

[ATTACH=CONFIG]334001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334002[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334003[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334004[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334007[/ATTACH]

Super ;-)

Ja czekam na swoje maja być pod koniec miesiaca ;-)

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Montaż okien zakończony. Mam zdjęcia tylko z pierwszego dnia montażu. Z dzisiejszego, gdzie zamontowano okno narożne jeszcze nie.

[ATTACH=CONFIG]334001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334002[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334003[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334004[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334007[/ATTACH]

Okna firmy Oknoplast, Winergetic Standard, dwukomorowe. Kolor na zewnątrz Winchester, wewnątrz Sheffield Oak. Montaż standard. Natomiast jeśli chodzi o okno narożne, którego zdjęcia nie zamieściłam, bo jeszcze nie widziałam go po montażu, to wybraliśmy okno aluminiowe firmy Aluhaus (Grupa Oknoplast). Okno jest w takich kolorach jak PVC, ale nie posiada słupka na środku. Jak tylko uda mi się zrobić zdjęcie to się pochwalę. Tylko nie wiem czy będzie to jutro czy za tydzień bo pracę rozpoczęli tynkarze i pewnie już je zafoliowali.

Wybraliśmy profil Winergetic Standard, ponieważ ma mniej opływowe kształty co w naszej ocenie bardziej pasuje do nowoczesnego wnętrza. Dom chcielibyśmy urządzić w jasnych kolorach, inspirując się stylem skandynawskim dlatego wybraliśmy Sheffied Oak.

Dostałam prywatną wiadomość z zapytaniem dlaczego wybraliśmy Oknoplast i czy zdecydowaliśmy się na rolety.

Oknoplast wybraliśmy, ponieważ jesteśmy przekonani, że sprzedaje bardzo dobre produkty. Dużo naszych znajomych ma zamontowane ich okna i są zadowoleni.

Co do rolet to nie będziemy ich mieli. W sumie z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że rolety mi się nie podobają. Lubię jasne przestrzenie, światło i czuć "przestrzeń" a zasunięte rolety dają mi poczucie bycia w dziupli albo norce. Myślałam o ochronie przed zbyt mocnym nasłonecznieniem i chciałam kupić żaluzje zewnętrze. System montażu podobny jak w przypadku rolet, ale w przypadku żaluzji można regulować dopływ światła do pomieszczeń. Już nawet je wstępnie zamówiłam, ale okazało się, że jeśli zdecyduję się na okno narożne bez słupka to w tym miejscu nie będzie można żaluzji zamontować. Roleta/żaluzja musi mieć prowadnice lub linki z dwóch stron, a w przypadku braku słupka nie ma gdzie jej zamontować. Mieliśmy wybór albo żaluzja albo okno bez słupka. Wybraliśmy okno i tym samym zrezygnowaliśmy z żaluzji.

Ostatnia cześć zdania kgbkoc to powód dla którego ja też nie zdecydowałam się na rekuperację. Wyprowadzam się na wieś i chciałabym móc korzystać ze świeżego powietrza i odgłosów natury. Jakbym pozostała w mieście to pewnie bym założyła rekuperację aby nie musieć otwierać okien i wdychać smogu .

Podbijam temat, we wtorek zaczynam szukać drzwi wewnętrznych i podłóg.

Apropos drzwi, tylko wewnętrznych. Zdecydowaliśmy się w końcu na białe.

Czy możecie mi polecić jakieś firmy i konkretne wzory?

Mogą być drewniane, mdf, lakierowane, lub z okleiną:)

jeszcze nie zdecydowalismy.

Drodzy Kasjopeowicze. Chciałabym zapytać o wyłączniki świata w wiatrołapie. Moja wersja domu to garaż z prawej strony i drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz na prawo, na stronę gdzie jest garaż. Natomiast wnęka na szafę w wiatrołapie jest po lewej stronie. Wyłączniki światła zaplanowałam również po lewej stronie i teraz jest zonk, przecież tam ma być szafa. Jak u Was to zostało rozwiązane?

Drodzy Kasjopeowicze. Chciałabym zapytać o wyłączniki świata w wiatrołapie. Moja wersja domu to garaż z prawej strony i drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz na prawo, na stronę gdzie jest garaż. Natomiast wnęka na szafę w wiatrołapie jest po lewej stronie. Wyłączniki światła zaplanowałam również po lewej stronie i teraz jest zonk, przecież tam ma być szafa. Jak u Was to zostało rozwiązane?

u nas jest na tej ścianie na której jest garaz :)

Drodzy mam pytanie apropos dzrzwi wewnętrznych.

Czym się różnią drzwi malowane (lakierowane) od okleinowanych?

Wiem, że na malowane sie troche czeka, że sa ciut drożdze. Ale w użytkowaniu czym się różnią? Ktoś może doradzić?

Bo ja jakoś sobie uzbdurałam, że lepsze będą malowane, ale nie wiem czemu:P i czy przypadkiem to tylko wyższy koszt będzie i nic więcej...

Poradźcie!

kasjoEL szybko to u Was idzie. A Wy jakie okna wybraliście?

Wybraliśmy okna z firmy PETECKI EXCELLENT o profilu Alphaline 90 firmy VEKA .6-komorowy 3 szyby,kolor orzech obustronny.

Okna narożne będę miała ze słupkiem murowanym (uchylno-przesuwne).

Edytowane przez kasjoEL

Apropos drzwi, tylko wewnętrznych. Zdecydowaliśmy się w końcu na białe.

Czy możecie mi polecić jakieś firmy i konkretne wzory?

Mogą być drewniane, mdf, lakierowane, lub z okleiną:)

jeszcze nie zdecydowalismy.

Stolbud Włoszczowa drzwi Estera A.7.7 takie cieniutkie szybki. Masz do wyboru okleiny różnej grubości oraz drewniane.

Drodzy mam pytanie apropos dzrzwi wewnętrznych.

Czym się różnią drzwi malowane (lakierowane) od okleinowanych?

Wiem, że na malowane sie troche czeka, że sa ciut drożdze. Ale w użytkowaniu czym się różnią? Ktoś może doradzić?

Bo ja jakoś sobie uzbdurałam, że lepsze będą malowane, ale nie wiem czemu:P i czy przypadkiem to tylko wyższy koszt będzie i nic więcej...

Poradźcie!

Malowane masz w kolorze jakim Ci się podoba jak Ci dzieci podrapią to jesteś w stanie to zamalować. A okleiny nie zamalujesz :(:(

Moi drodzy, mam pytanie do tych z was co mają na dachu dachówkę. Czy mieliście i ewentualnie co którą dachówkę mocowaną do łat i czym mocowali je wasi dekarze? Nasi chyba poszli na łatwiznę i mocowali tylko te docinane po bokach :mad:

Nie dość że robią nam już dach od ponad miesiąca i dodatkowo takie coś...

Nam ten problem udało się wyłapać jak na projekcie oznaczaliśmy wszystkie punkty oświetleniowe, więc włączniki będą po drugiej stronie (tylko nie wiem, czy na ścianie garażu, czy na tej z drzwiami, ale to się okaże jak na ścianach porysuję wszystkie te punkty.