Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy Kasjopeowicze. Chciałabym zapytać o wyłączniki świata w wiatrołapie. Moja wersja domu to garaż z prawej strony i drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz na prawo, na stronę gdzie jest garaż. Natomiast wnęka na szafę w wiatrołapie jest po lewej stronie. Wyłączniki światła zaplanowałam również po lewej stronie i teraz jest zonk, przecież tam ma być szafa. Jak u Was to zostało rozwiązane?

hej u nas po prawej str, mdzy drzwiami wejsciowymi a do garazu, jest ok

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drodzy mam pytanie apropos dzrzwi wewnętrznych.

Czym się różnią drzwi malowane (lakierowane) od okleinowanych?

Wiem, że na malowane sie troche czeka, że sa ciut drożdze. Ale w użytkowaniu czym się różnią? Ktoś może doradzić?

Bo ja jakoś sobie uzbdurałam, że lepsze będą malowane, ale nie wiem czemu:P i czy przypadkiem to tylko wyższy koszt będzie i nic więcej...

Poradźcie!

Drzwi malowane a lakierowane różnią się od siebie. Skrzydła malowane są gładkie bez struktury drewna, co jest niezbędne do uzyskania odpowiedniej powierzchni do nałożenia kilku warstw farby. Dzięki zastosowaniu farby UV istnieje możliwość pomalowania drzwi na całą gamę kolorów zgodną ze standardem RAL. Skrzydła te charakteryzują się ponadto wyjątkową trwałością warstwy zewnętrznej. Skrzydła lakierowane to skrzydła wytłaczane. Skrzydła te zawdzięczają charakterystyczne wytłoczenia, zastosowaniu płyty tłoczonej, która następnie poddawana jest obróbce lakierniczej. A okleina, krótko mówiąc, to substytut drzwi lakierowanych.

U nas są malowane, białe, jak narazie bez zarzutu, jestem zadowolona z efektu wizualnego oraz utrzymania, jeśli chodzi o czystość. Zdecydowaliśmy się na malowane min. ze względu na ewentualne, drobne uszkodzenia, których podobno aż tak nie widać jak na okleinie. W mieszkaniu mieliśmy okleinowe, też nie było źle.

Edytowane przez skonieak

Drodzy Kasjopeowicze. Chciałabym zapytać o wyłączniki świata w wiatrołapie. Moja wersja domu to garaż z prawej strony i drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz na prawo, na stronę gdzie jest garaż. Natomiast wnęka na szafę w wiatrołapie jest po lewej stronie. Wyłączniki światła zaplanowałam również po lewej stronie i teraz jest zonk, przecież tam ma być szafa. Jak u Was to zostało rozwiązane?

U nas są we wnęce, natomiast jest ona cześciowo otwarta, więc nie ma problemu z dostępnością do nich. I nie ma co ukrywać, tak jest wygodniej, zaraz po otworzeniu, a nawet uchyleniu ;) drzwi naciskam włącznik i zapalam światło.

Moi drodzy, mam pytanie do tych z was co mają na dachu dachówkę. Czy mieliście i ewentualnie co którą dachówkę mocowaną do łat i czym mocowali je wasi dekarze? Nasi chyba poszli na łatwiznę i mocowali tylko te docinane po bokach :mad:

Nie dość że robią nam już dach od ponad miesiąca i dodatkowo takie coś...

Dekarzy będę miał za około 2 tyg. więc dowiem się co i jak. Swoją drogą super wygląda ta glazura na Waszym dachu :-) pzdr sąsiad z miejscowości obok:-)

skonieak czy możesz wrzucić zdjęcie swojego wiatrołapu?

U nas są we wnęce, natomiast jest ona cześciowo otwarta, więc nie ma problemu z dostępnością do nich. I nie ma co ukrywać, tak jest wygodniej, zaraz po otworzeniu, a nawet uchyleniu ;) drzwi naciskam włącznik i zapalam światło.

karol1460 wiem co czujesz z tymi opóźnieniami. U mnie niestety dach to było wielka obsuwa i do tego trwało to ponad 2 miesiące :(

Moi drodzy, mam pytanie do tych z was co mają na dachu dachówkę. Czy mieliście i ewentualnie co którą dachówkę mocowaną do łat i czym mocowali je wasi dekarze? Nasi chyba poszli na łatwiznę i mocowali tylko te docinane po bokach :mad:

Nie dość że robią nam już dach od ponad miesiąca i dodatkowo takie coś...

Dekarzy będę miał za około 2 tyg. więc dowiem się co i jak. Swoją drogą super wygląda ta glazura na Waszym dachu :-) pzdr sąsiad z miejscowości obok:-)

Dziękuję bardzo :) Cieszę się że oprócz mnie komuś się też podoba :)

Ale... efekt dopiero będzie jak skończą, co się szybko nie zapowiada

http://images77.fotosik.pl/11/9bca5fd25e756833m.jpg

U nas dach robili cały tydzień. Ostatnia strona im pozostała :D:D:D:D jutro pewnie skończą :D:D:D

Życzę dużo cierpliwości.

Dziękujemy :) przyda się ta cierpliwość :)

Odnośnie dachu - jak robią ciągiem cały tydzień to i można szybko skończyć, a jak (tak jak u mnie) pracują 1-2 dni w tygodniu to się ciągnie...

Dobra rada dla tych co etap dachu mają przed sobą jeszcze: podpisujcie umowy a w niej powinna się znaleźć konkretna data ukończenia prac, za każdy dzień opóźnienia potrącajcie z zaplanowanej kwoty - będą robić w ekspresowym tempie żeby się wyrobić.

Ja niestety umowy takowej nie podpisałam :bash:

Niestety :( U mnie z dachem też się bardzo ociągali. Natomiast elektryk, hydraulik, tynkarz bez zastrzeżeń.

Dziękujemy :) przyda się ta cierpliwość :)

Odnośnie dachu - jak robią ciągiem cały tydzień to i można szybko skończyć, a jak (tak jak u mnie) pracują 1-2 dni w tygodniu to się ciągnie...

Dobra rada dla tych co etap dachu mają przed sobą jeszcze: podpisujcie umowy a w niej powinna się znaleźć konkretna data ukończenia prac, za każdy dzień opóźnienia potrącajcie z zaplanowanej kwoty - będą robić w ekspresowym tempie żeby się wyrobić.

Ja niestety umowy takowej nie podpisałam :bash:

Wizyty w sklepach chwilowo zakończone. O dziwo bardzo szybko wszystko poszło. Drzwi wybrane, podłogi wybrane, płytki do łazienek wybrane. Wanna, prysznic, bidet, wc i umywalki wybrane. Armatura wybrana. Jak będę mieć wizualizację to podeślę.

Super tempo :) Kiedy planujecie się przeprowadzić??

Witam wszystkich:) Pamietacie ile weszlo wam drewna na dach ? ile szacunkowo was to wyniosło chodzi mi o samo drewno na dach? będę wdzięczny za szybka odpowiedz. pozdrawiam

Krokwie impregnowane- 10,78 m3, Koszt - 8193 zł (transport gratis)

Deski na deskowanie impregnowane - 6m3 - 3800 zł (transport gratis)

+ około 4m3 wykorzystałem z desek które miałem na szalunki stropów.

Uwaga taka, że dom mam o 1 m. szerszy więc wszystkiego poszło odpowiednio więcej niż w projekcie.

pzdr

Krokwie impregnowane- 10,78 m3, Koszt - 8193 zł (transport gratis)

Deski na deskowanie impregnowane - 6m3 - 3800 zł (transport gratis)

+ około 4m3 wykorzystałem z desek które miałem na szalunki stropów.

Uwaga taka, że dom mam o 1 m. szerszy więc wszystkiego poszło odpowiednio więcej niż w projekcie.

Dzieki piekne za szybka odpowiedz. Zapytalem gdyz w tartaku powiedzieli mi ze nie zrobia mi wyceny bo to zajmuje duzo czasu i pracy i moga mi tylko poac cene za metr krokwiny itp. Tez mam powiekszony domek o 1 m takze powinno sie zgadzac. Teraz mniej wiecej wiem ile szacunkowo wyjda koszty drzewa i bede wiedzial jaka cene negocjowac w tartakach. Pozdrawiam☺

pzdr

9

No proszę dogoniłam Cię, chociaż był plan prześcignięcia :D U mnie po 03.11.2015 r. wylewki. Materiał już zamówiłam. Natomiast jak montowali mi okna to miałam strasznego stracha co w mojej sypialni będzie bo widziałam u Ciebie, że był jakiś błąd ale to chyba przez to, że tam jest ta cieńsza ściana. Jednak udało się i nie trzeba było nic doklejać.
Miss, to mamy ten sam etap. U mnie jutro wylewki :)