Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może jakieś zdjęcie? A może opowiesz o tych "przygodach" jako przestrodze dla innych?

Zdjęcia robione podczas niezbyt fajnej pogody stąd wyszły jak wyszły...

20151118_143546_HDR.jpg 20151118_143524_HDR.jpg 20151118_143438_HDR.jpg

Przygody może nie będę opisywać bo już mam tego po dziurki... ale mam kilka rad dla tych którzy mają etap dachu jeszcze przed sobą...

Jeśli jest możliwość podpisujcie umowy, konkretniej ustalcie termin zakończenia prac - u mnie było mówione że góra 2 tygodnie i dach będzie gotowy... 2 tygodnie przeobraziło się w 2 miesiące, więcej ich nie było niż byli (i przyczyną nie była tu zła pogoda)

Pilnujcie materiałów i z góry ustalcie że gwoździe nie wyjeżdżają z budowy, dachówki które przyjechały potłuczone od razu zgłaszać i oddawać na wymianę (my mieliśmy ustalone że jeśli będą potłuczone z winy transportu - podlegają wymianie)

Jeżeli ekipa od więźby i pokrycia są inne nakazujcie ponowne zmierzenie krokiew - u nas problemem były różne długości krokiew i krzywą deską czołową... Ustalajcie jak mają wyglądać obróbki - dekarze czasem mają inne wyobrażenia. Ewentualne prace dodatkowe i ich koszt ustalajcie na samym początku, potem pozostaje płacz nad rozlanym mlekiem :)

Każda WZ która została wystawiona na wasze nazwisko (jeśli towar jest stopniowo dostarczany na budowę) ma jak najszybciej trafić do was, by potem nie było rozbieżności co był wzięte a co nie.

Przy odbiorze (i nie tylko) ganiajcie ich po dachu by poprawiali dachówki; "krzywe" można wykorzystać na boki, te które są docinane. Co do mocowań to nie wiem co lepsze, u nas mocowane były za pomocą wkrętów (wkręt tańszy jest od spinki) ale jeśli dachówka będzie do wymiany, bądź jeśli pęknie dachówka obok tej co jest przykręcona, to już będzie do wywalenia, spinka puści i oszczędzi się dachówek trochę.

Mam nadzieję że to czytelnie napisałam.

Mam pytanie odnośnie płotków śniegowych/rozcinaczy śniegu raczej do osób które ich nie mają.

Czy jak Wam zjeżdża śnieg, to nie macie problemów z dolnymi daszkami? Śnieg w ogóle zjeżdża przy kącie 25 stopni?

Wykonawca nawet mi nie sugerował ich montażu, widocznie z jakiegoś powodu uznał, że to nie jest konieczne.

Mam pytanie odnośnie płotków śniegowych/rozcinaczy śniegu raczej do osób które ich nie mają.

Czy jak Wam zjeżdża śnieg, to nie macie problemów z dolnymi daszkami? Śnieg w ogóle zjeżdża przy kącie 25 stopni?

Wykonawca nawet mi nie sugerował ich montażu, widocznie z jakiegoś powodu uznał, że to nie jest konieczne.

Nam też nikt nic nie mówił, nie mamy ani jednego ani drugiego. Zobaczymy po zimie, bo podobno później też można założyć...

Na jedną łazienkę? A dodatki typu wanna, armatura, wc, bidet?

Mowie o jednej lazience na dole. Mamy tam prysznic walk in, kibelek koło i umywalke koło, bateria umywalkową grohe i prysznicowa jakas inna. Cena która podałam to kwota za wszytsko-płytki, armature, biały montaz i robocizne.. Tyle trzeba liczyc

Byłam dzisiaj po wycenę. Za płytki, ceramikę, kabiny prysznicowe, armaturę do wszystkich łazienek + płytki kuchnia i wiatrołap 26 tys. Nie byłam jeszcze w innych sklepach i nie wiem czy to dużo czy ok?
Mowie o jednej lazience na dole. Mamy tam prysznic walk in, kibelek koło i umywalke koło, bateria umywalkową grohe i prysznicowa jakas inna. Cena która podałam to kwota za wszytsko-płytki, armature, biały montaz i robocizne.. Tyle trzeba liczyc

Jak można porównywać wykończeniówkę, bez sensu. Wszystko zależy co chcesz mieć, jakie płytki, armaturę np grohe czy hińszczyznę, ceramikę V&B czy koło, a może wannę całą z granitu. Zależy ile chcesz przeznaczyć na to kasy. Na tym etapie tego porównać się nie da.

mysle, że gdyby missy piggy chciała by miec wszystko najwyzszej jakosci, granity, marmury i V&B to by nas nie pytała o ceny... Jesli ktos szykuje dom w standardzie porządnym, nie po taniości, ale nie królewskim, to waro sobie to wszystko porównać, żeby wiedziec czy ktoś Cię nie kantuje, albo chce zarobić na Tobie za duzo.

julkawwy właśnie chciałam to samo napisać. Większość osób tutaj przebywających to średnio-zamożni w większości chyba warszawiacy , wielkopolanie ;) Bogaty klient z pewnością nie ma czasu i ochoty tutaj zaglądać. Dla mnie ogólny opis typu ceramika Koło, płytki Tubądzin jest ok. Poza tym też podczas całej budowy korzystam z kosztorysu mojej siostry, która 4 lata temu budowała dom. Mamy zupełnie inne domy, ale mogę zobaczyć chociaż czy w podobnych cenach mamy materiały. Wtedy czuję się pewniej, że zmierzam do podobnej ceny ogólnej za dom. To chyba dla nas wszystkich jest bardzo ważne.

mysle, że gdyby missy piggy chciała by miec wszystko najwyzszej jakosci, granity, marmury i V&B to by nas nie pytała o ceny... Jesli ktos szykuje dom w standardzie porządnym, nie po taniości, ale nie królewskim, to waro sobie to wszystko porównać, żeby wiedziec czy ktoś Cię nie kantuje, albo chce zarobić na Tobie za duzo.

Średniozamożni nie budują kasjopei ;) Umówmy się - nie jest to dom należący do tanich w budowie. 500 tys minimum na całość trzeba mieć. Porównanie jak najbardziej ok. Ja np. chciałabym wiedzieć ile mniej więcej płaciliście za kuchnię.

Julka, a TY czemu swoich wnętrz nie pokazujesz?

Nie buduję Kasjopei,ale z moich obserwacji wynika że najtaniej zakupy wychodzą nie kompleksowo w jednej firmie.

Płytki kupowałam u importera,jak ktoś ma tanio płytki to drożej baterie czy ceramikę.Podzieliłam zakupy na te elementy i kupowałam u przedstawicieli danej firmy np ceramika z danej firmy u jednego ....

No z tym 500 tys. to ma rację, chyba 600 tys. to taka cena za ten dom do wprowadzenia. Eveline ja już mam wylewki od środy ale jeszcze zdjęć nie zrobiłam. Jutro postaram się nadrobić zaległości.

Średniozamożni nie budują kasjopei ;) Umówmy się - nie jest to dom należący do tanich w budowie. 500 tys minimum na całość trzeba mieć. Porównanie jak najbardziej ok. Ja np. chciałabym wiedzieć ile mniej więcej płaciliście za kuchnię.

Fakt dom, nie należy do najtańszych. Ale kazdy dom który ma dwa wylewane stropy, i ma ponad 200 metrów do takich nie należy.

Co do moich wnętrz to nie ma czego pokazywać jeszcze niestety :( bo Panowie od wykończeniówki ocieplają dach wełną, sufit w garażu, gruntują ściany na gorze i malują na biało, łazienka sie robi dopiero,więc jeszcze nie ma co niestety :(

Ale jeszcze trochę czasu! i Pokaże jak będzie co;]