Artur D 05.01.2016 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dzięki za pomysł. Rozwiązanie bardzo ciekawe i powiększa przestrzeń w salonie. Ja jednak potrzebuję dodatkowego pokoju na dole. Mamy trójkę dzieci, więc cała góra ma być w całości wykorzystana dlatego na dole potrzebuje pokoju do pracy i czasem dla gości. Trudno jest wyobrazić sobie to wszystko w przestrzeni. Witaj, Dokładnie ten sam problem miałem do rozwiązania jak miałem kupić projekt. Z pomocą przyszło właśnie to forum. Wiedza bezcenna. Proponuję przeczytać od początku do końca. Ale wracając do Waszego problemu. Myślę że są 4 rozwiązania: 1. To co proponuje miss+piggy - ale z tego co przeczytałem ten pomysł odpada. 2. Zostawić zgodnie z projektem - ale kupić specjalne drzwi dekoracyjne ,które będą komponować się ze ścianą TV - ja wybrałem ten wariant. 3. Zrobić zejście do gabinetu ze spocznika schodów (warunek - kąt nachylenia dachu 30 stopni) - już ktoś z forum zastosował to rozwiązanie. Na początkowym etapie budowy też byłem zwolennikiem tego rozwiązania. Murarze nawet zostawili mi przygotowane nadproże nad drzwiami ze spocznika - także w każdym momencie mogę wrócić do tego rozwiązania. 4. Na stronie mg projekt pojawił się nowy projekt domu - Szmaragd 5 - który wyeliminuje Wasz problem. Pokój na parterze bez wejścia przez salon. P.S. Jestem z okolić W-wy. 40 km na północ. Jak chcecie zobaczyć dom w stanie surowym zamkniętym to zapraszam. Proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirie 06.01.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 My z mężem przygotowujemy się do budowy. W tym roku załatwiamy dokumentację, zaś w przyszłym chcemy wbijać łopatę. Kasjopea jest naszym marzeniem, który chcemy realizować. Bylibyśmy wdzięczni za możliwość zobaczenia tej ślicznotki na żywo, najchętniej w okolicach Warszawy, czy ktoś zechce nam pokazać efekty swojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 06.01.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witaj kirie, powodzenia w boju. My z mężem przygotowujemy się do budowy. W tym roku załatwiamy dokumentację, zaś w przyszłym chcemy wbijać łopatę. Kasjopea jest naszym marzeniem, który chcemy realizować. Bylibyśmy wdzięczni za możliwość zobaczenia tej ślicznotki na żywo, najchętniej w okolicach Warszawy, czy ktoś zechce nam pokazać efekty swojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopsey 07.01.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Drodzy Kasjopeowicze, rozważam budowę domu KASJOPEA 6 ( http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-6 ). To chyba najnowszy projekt z serii Kasjopea.Pytanie - czy ktoś to buduje / zbudował? Czy możecie mi podpowiedzieć - potwierdzić albo sprowadzić na ziemię - czy jest szansa, aby zamieszkać w tym domu za 800 tys? Wykończenie w średnim standardzie (bez złotych klamek)?W kosztorysie jest kwota 500 tys netto (pewnie jakieś 600 brutto) ale trzeba wziąć poprawkę na niedoszacowanie kosztów i wykończenie ...z góry dziękuję za wszystkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjoEL 07.01.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Moja Pomidorowa na obecną chwilę wygląda tak :D:D http://images75.fotosik.pl/213/782d25be05db29cbm.jpg http://images78.fotosik.pl/213/beec7f6c5e55d63bm.jpg http://images78.fotosik.pl/213/e7373c85e8fc2b28m.jpg http://images78.fotosik.pl/213/08f462bfcea2f68fm.jpg Edytowane 7 Stycznia 2016 przez kasjoEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diabolina 07.01.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Dzieki Artur D za cenne wskazówki. Pomysł z zejściem do pokoju ze spocznika schodów rzeczywiście ciekawy. Rozważam też drzwi zlicowane ze ścianą. Znalazłam kilka dość fajnych propozycji. Mimo wszystko porównując szmaragd 5 i kasjopea 3 wybieram Kasjopeę. Ze względu na większą przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 08.01.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Kasjo, fajnie wygląda Juz bliżej jak dalej. Co ten słup taki gruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 09.01.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Drodzy Kasjopeowicze, rozważam budowę domu KASJOPEA 6 ( http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-6 ). To chyba najnowszy projekt z serii Kasjopea. Pytanie - czy ktoś to buduje / zbudował? Czy możecie mi podpowiedzieć - potwierdzić albo sprowadzić na ziemię - czy jest szansa, aby zamieszkać w tym domu za 800 tys? Wykończenie w średnim standardzie (bez złotych klamek)? W kosztorysie jest kwota 500 tys netto (pewnie jakieś 600 brutto) ale trzeba wziąć poprawkę na niedoszacowanie kosztów i wykończenie ... z góry dziękuję za wszystkie uwagi Osobiście uważam, że jeszcze trzeba "dorzucić" jakieś 200 tys., wtedy spokojnie dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 09.01.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam wszystkich szczęśliwych właścicieli projektu kasjopea. Przed świętami kupiliśmy działkę i od razu zaczęliśmy przeglądać projekty. Kasjopea 3 najbardziej przypadła nam do gustu. Niewątpliwie ten dom coś w sobie ma. Jestem przekonana co do tego wyboru. Mąż jednak waha się z decyzją ze względu na usytuowanie drzwi do gabinetu na parterze. Czy ktoś z okolic Warszawy mógłby pokazać dom w realizacji. Byłabym bardzo wdzięczna mając możliwość przekonania męża. Mój mail [email protected] A może ktoś podsunie jakieś rozwiązania? Początkowo również kombinowałam z tym wejściem, łącznie z pomysłem z wejściem ze spocznika, ale niestety nie da się, wejście wychodziło za wysoko przy 25 stopniowym dachu. Także zostałam przy układzie z projektu, natomiast telewizor przeniosłam na przeciwległą ścianę. Zarówno wizualnie jaki i funkcjonalnie jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 09.01.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam, Moja Pomidorowa na obecną chwilę wygląda tak :D:D http://images75.fotosik.pl/213/782d25be05db29cbm.jpg http://images78.fotosik.pl/213/beec7f6c5e55d63bm.jpg http://images78.fotosik.pl/213/e7373c85e8fc2b28m.jpg http://images78.fotosik.pl/213/08f462bfcea2f68fm.jpg No, no, pomidorowa coraz bardziej zaczyna smakować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopsey 09.01.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Osobiście uważam, że jeszcze trzeba "dorzucić" jakieś 200 tys., wtedy spokojnie dasz radę. dzięki, skonieak. 1mln to już góra kasy. może jednak powinienem rozważyć inny projekt. posiadacze innych kasjopei - czy zmieściliście się w 800 tys z zamieszkaniem? jakie dokładnie projekty budowaliście? będzie ktoś chętny podzielić się tak cenną wiedzą? chciałbym zmierzyć siły na zamiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 09.01.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 dzięki, skonieak. 1mln to już góra kasy. może jednak powinienem rozważyć inny projekt. posiadacze innych kasjopei - czy zmieściliście się w 800 tys z zamieszkaniem? jakie dokładnie projekty budowaliście? będzie ktoś chętny podzielić się tak cenną wiedzą? chciałbym zmierzyć siły na zamiary. To prawda, to ogromne pieniądze, ale Kasjopea 6 jest niemalże 50 m2 większa, stąd moja sugestia. Nie zrozum mnie źle, my zaczynając budowę też myśleliśmy, że kwota końcowa będzie zbliżona do założeń z projektu także kwota, którą podajesz pasuje do projektu Kasjopea 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 10.01.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ja liczę na to, że za 600 tys zamieszkamy już z kostką brukową itp. Ale potwierdze za jakieś pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopsey 10.01.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ja liczę na to, że za 600 tys zamieszkamy już z kostką brukową itp. Ale potwierdze za jakieś pół roku trzymam kciuki i będę wypatrywać potwierdzenia za pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 11.01.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Eveline również trzymam kciuki. Ja mam podobne założenia tzn. 600 000 zł. ale kostki i ogrodzenia nie liczyłam. Nie wiem jak u Ciebie ale ja zaczynam lekko łapać nerwa bo kasa leci, leci a jeszcze tyle przede mną. Ja liczę na to, że za 600 tys zamieszkamy już z kostką brukową itp. Ale potwierdze za jakieś pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 11.01.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Eveline również trzymam kciuki. Ja mam podobne założenia tzn. 600 000 zł. ale kostki i ogrodzenia nie liczyłam. Nie wiem jak u Ciebie ale ja zaczynam lekko łapać nerwa bo kasa leci, leci a jeszcze tyle przede mną. Ja też Liczę bez ogrodzenia frontowego (marne szanse, żeby zrobic przed zamieszkaniem), bo pozostałe trzy strony mam gotowe. Najbardziej wkurzające jest to, że wchodzi się do domu i wygląda na prawie gotowy (podłogi malowanie i już ), a tu jeszcze ze dwie stówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 11.01.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Eveline a masz już gładź? Ja też Liczę bez ogrodzenia frontowego (marne szanse, żeby zrobic przed zamieszkaniem), bo pozostałe trzy strony mam gotowe. Najbardziej wkurzające jest to, że wchodzi się do domu i wygląda na prawie gotowy (podłogi malowanie i już ), a tu jeszcze ze dwie stówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katie216 11.01.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Ja liczę na to, że za 600 tys zamieszkamy już z kostką brukową itp. Ale potwierdze za jakieś pół roku Ja tez licze 600 tys na gotowo z ogrodkiem. Mysle,ze sie zmiescimy, chociaz mamy spory wydatek - pompe ciepla. Poki co dom bez mebli i ogrodka licze 510 tys, ale nie jestem pewna dokladnie, bo jeszcze nie mam wyceny ocieplenia poddasza i elewacji. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez katie216 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 11.01.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Ja już robię strop na poddaszu (na gotowo) i ocieplenie dachu. Kąt nachylenia dachu 35 stopni. Koszt 32 tys. w tym 9 tys. robocizna. Strop robiony z płyt osb i ocieplone pianką, taką sztywną niebieską (zdjęcie poniżej). Natomiast dach ocieplany wełną i obłożony płytami osb. Ja tez licze 600 tys na gotowo z ogrodkiem. Mysle,ze sie zmiescimy, chociaz mamy spory wydatek - pompe ciepla. Poki co dom bez mebli i ogrodka licze 510 tys, ale nie jestem pewna dokladnie, bo jeszcze nie mam wyceny ocieplenia poddasza i elewacji. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez miss_piggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 11.01.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Wrzucę jeszcze zdjęcie sufitu w mojej sypialni. Planuję pozostawić na syficie deski. Te, które obecnie są zostaną obudowane. No i zdjęcie okna nad schodami. Fix - nie wiem jak będę go myła, ale ze względu na widok takie wybraliśmy. Drzwi wejściowe już wybrane i zamontowane więc też wrzucam Edytowane 11 Stycznia 2016 przez miss_piggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts