Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robimy przeróbki w projekcie kasjopea 3, nasz projektant stwierdził ze wymiary okien w projekcie z internetu są niestandardowe. Czy robicie okna wg projektu?

Co to znaczy, że okna są niestandardowe??? Robiłem wyceny póki co u sześciu dostawców stolarki. Jeśli chodzi o drzwi to można powiedzieć że są jakieś standardy, ale okna i drzwi tarasowe no to nie słyszałem. I tak wszyscy kalkulują od ilości profili użytych na okno i powierzchni szyby i tyle.

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam terrive i otynkowany sufit i pierwsze slysze, żeby cos miało pękać... Na ten moment nic sie nie zadziało.

Ja mam złe wspomnienia z tego typu stropami (typu strop akermana) i pęknięciami tylko w jednym miejscu w każdym pomieszczeniu. Żadne siatki, kleje elastyczne, silikony nie dawały sobie rady. Większość, w zasadzie prawie wszyscy nie narzekają na obecne terivy. No ale patrząc na to że można kilka belek schować w stropie i zrobić na płasko to korzystamy. Tym bardziej że przewidziana grubość stropu będzie wynosić 16cm. Natomiast na terive też trzeba trochę wylać......

Witam wszystkich!!

Właśnie jestem na etapie zamawiania drewna na strop i na więźbę. W jakich cenach udało się Wam kupić drewno na strop i na więźbę??

Ciekawy jestem również w jakiej cenie zrobiliście strop i więźbę, i pokrycie dachowe z blacho-dachówki?

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Tyszka mogę Ci przesłać na maila mój kosztorys.

Pozdrawiam

Witam wszystkich!!

Właśnie jestem na etapie zamawiania drewna na strop i na więźbę. W jakich cenach udało się Wam kupić drewno na strop i na więźbę??

Ciekawy jestem również w jakiej cenie zrobiliście strop i więźbę, i pokrycie dachowe z blacho-dachówki?

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Witam,

w pn przychodzi do mnie elektryk. Mam pytanie do osób ,które robiły zewnętrzne oświetlenie elewacji. Jak rodzaj oświetlenie zastosowaliście - czy punktowe w podbitce (chyba obecnie najbardziej popularne) , czy może kinkiety.

1. Jeżeli chodzi o podbitkę to jaką odległość miedzy punktami zostawialiście - chodzi mi o to aby nie było za gęsto i aby dom nie wyglądał jak choinka.

2. Jeżeli chodzi o kinkiety (światło góra - dół) to w których miejscach przyczepialiście?

Jeżeli ktoś mógłby zrobić zdjęcie Kasjopeii w scenerii nocnej z oświetleniem zewnętrznym i wrzucić na forum byłbym wdzięczny.

P.S. a może ktoś ma inny ciekawy pomysł na oświetlenie.?

pzdr

Artur może nie będzie to popularne co powiem ale po co Ci oświetlenie w podbitce? Czy nie wystarczy tylko światło przed garażem, drzwiami wejściowymi na balkonach i tarasie?

Ja mam tylko w tych miejscach i będą to na kinkiety. Nie mam jeszcze ich zamontowanych zatem nie mogę się pochwalić zdjęciem.

Witam,

w pn przychodzi do mnie elektryk. Mam pytanie do osób ,które robiły zewnętrzne oświetlenie elewacji. Jak rodzaj oświetlenie zastosowaliście - czy punktowe w podbitce (chyba obecnie najbardziej popularne) , czy może kinkiety.

1. Jeżeli chodzi o podbitkę to jaką odległość miedzy punktami zostawialiście - chodzi mi o to aby nie było za gęsto i aby dom nie wyglądał jak choinka.

2. Jeżeli chodzi o kinkiety (światło góra - dół) to w których miejscach przyczepialiście?

Jeżeli ktoś mógłby zrobić zdjęcie Kasjopeii w scenerii nocnej z oświetleniem zewnętrznym i wrzucić na forum byłbym wdzięczny.

pzdr

Artur może nie będzie to popularne co powiem ale po co Ci oświetlenie w podbitce? Czy nie wystarczy tylko światło przed garażem, drzwiami wejściowymi na balkonach i tarasie?

Ja mam tylko w tych miejscach i będą to na kinkiety. Nie mam jeszcze ich zamontowanych zatem nie mogę się pochwalić zdjęciem.

Tę opcję też biorę pod uwagę. Aczkolwiek jeżeli gdziesz wyjeżdżam to włączam światło w podbitce ( do okoła domu) i dzięki temu widać czy nikt się nie kręci wokół domu. To chyba bardziej praktyczniejsze niż światło tarasowe.

Artur a nie myślałeś o montażu kamer . Nie wiem czy one mają czujnik i wtedy się światło włącza czy działają na podczerwień. Są też takie systemy z aplikacją na telefon, że masz dostęp do kamer do domu i jeszcze do światła i możesz będąc na wyjeździe włączać światła w pokojach i wyłączać. Moi znajomi to mają i nawet nie tak dużo za to zapłacili około 12 tysięcy. Powiem Ci szczerze w ogóle mi się nie podoba to światło w podbitce jak to wcześniej napisałeś wygląda to jak choinka. Do tego musisz płacić za montaż każdego punktu, lampy i na koniec prąd do oświetlenia.

Tę opcję też biorę pod uwagę. Aczkolwiek jeżeli gdziesz wyjeżdżam to włączam światło w podbitce ( do okoła domu) i dzięki temu widać czy nikt się nie kręci wokół domu. To chyba bardziej praktyczniejsze niż światło tarasowe.
Edytowane przez miss_piggy

Cześć,

My też*się zastanawialiśmy nad światłem w podbitce, nie bardzo nam się*to podoba, ale elektryk nas przekonał. Światło będzie załączane przy alarmie i/lub na czujkę*ruchu. Będzie też można włączyć przyciskiem. Raczej nie do codziennego użytku bo szkoda prądu. Bardziej właśnie względy bezpieczeństwa. My dajemy na dachu 4x5 szt + garaż*3x3 + 2 w daszku nad jadalnią na narożnikach. Jak to wyjdzie to się*okaże po zrobieniu :)

Witam,

pzdr

U nas po raz kolejny problemy na starcie... dostaliśmy decyzję o warunkach zabudowy z wysokością górnej elewacji frontowej od 2.5 m do 4.5 m :/ Złożyliśmy wniosek o zmianę ww zapisu na wysokość górnej elewacji frontowej do 6.2 tak jak to jest w naszej Kasjopei. Na co Pani w UM powiedziała, że i tak takiej zgody nie dostanę :/

RADOMMMM miasto w którym psy dupami szczekają, a urzędnicy decydują o kogoś życiu ...

U nas był problem z kątem nachylenia dachu. Nasz plan zagospodarowania przestrzennego wymaga aby dach był co najmniej 35 stopni. Musieliśmy go zmienić co spowodowało, że budynek był wyższy niż 8 metrów, a nie więcej niż tyle może mieć. W związku z tym trzeba było budynek "skrócić".

Czyli wracając do Radomia to rozumiem, że nie można mieć domów piętrowych?

U nas po raz kolejny problemy na starcie... dostaliśmy decyzję o warunkach zabudowy z wysokością górnej elewacji frontowej od 2.5 m do 4.5 m :/ Złożyliśmy wniosek o zmianę ww zapisu na wysokość górnej elewacji frontowej do 6.2 tak jak to jest w naszej Kasjopei. Na co Pani w UM powiedziała, że i tak takiej zgody nie dostanę :/

RADOMMMM miasto w którym psy dupami szczekają, a urzędnicy decydują o kogoś życiu ...

Edytowane przez miss_piggy

Tak, tej małej :) no niby większa szafa, ale często z większych szaf śmierdzi z braku wentylacji. Dla tego pytam :) Ponoć w przepisach jest zapisane że takie pomieszczenia powinny mieć*.

Pytasz o wentylację z garderoby? Tej przewidzianej w projekcie ? Niewielkiej? To raczej większa szafa wnękowa.

No to ja nie mam. Nie planowałam tam trzymać butów. Natomiast może warto zrobić jakaś kratkę wentylacyjną. Zastanowię się nad tym.

Tak, tej małej :) no niby większa szafa, ale często z większych szaf śmierdzi z braku wentylacji. Dla tego pytam :) Ponoć w przepisach jest zapisane że takie pomieszczenia powinny mieć*.