Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile kosztowały was materiały jeśli chodzi o samą budowlankę??? Bez dachu.

U mnie wyszło 180 tys za SSO z papą i deskowaniem dachu. Na tę kwotą składają się wszelkie papiery, przyłacza, architekt, geodeta, robocizna itp Czyli same materiały to 110-120 tys

Na ten etap idzie masa betonu, stali. i drewna, a to generuje koszty.

Ja nie od razu sprawdzałam. Po kilku miesiącach była regulacja.
hej. mam szybkie pytanie. dzis zamontowali mi czesc okien jutro maja skonczyc i moje pytanie jest nastepujace: czy odrazu sprawdzac czy otwieraja sie okna bez problemu czy odczekac pewien czas? Jezeli chodzi o koszty SSO u mnie wyszly koło 175tys zl dach pelne deskowanie plus papa. Pozdrawiam

Przestroga:eek:

Zamówcie sobie Pana do wyceny drzwi wewnętrznych zaraz po zrobieniu wylewek. Do mnie wpadli dzisiaj a jak już część z Was widziała mam zrobione łazienki i położone płytki w wiatrołapie i nie obeszło się bez niespodzianek. A to tutaj proszę powiększyć otwór o 1 cm a to tutaj proszę zmniejszyć o 1 cm... I jak w przypadku ścian gdzie nie mam płytek nie ma większego problemu tak tam gdzie są już problem jest. Koniec końców plan jest aby wszystko się dobrze skończyło. Człowiek uczy się całe życie :bash:

Edytowane przez miss_piggy

Witam wszystkich forumowiczów:) od dłuższego czasu tutaj zaglądam i czytam:) mam pytanko, może trochę głupie..... zamierzamy z mężem budować kasjopeę 3 wariant D wydłużony o 0,5 m salon. Własnie dostaliśmy warunki zabudowy gdzie szerokość elewacji frontowej 12,65, wys. max do kalenicy 8,5 a górnej elewacji max. 5,5 i tu moje pytanie, czy ta górna krawędź to jest ten gzyms? my podaliśmy 5,5 m własnie, ale wyczytałam kilka postów wcześniej że Evievi podawała powyżej 6 m....i zgłupiałam już. Edytowane przez ika86

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy Kasjopei :bye:

Przeczytałam z grubsza cały wątek z zapartym tchem, próbując wyłuskać jak najwięcej informacji, które już za chwile będą bardzo przydatne.

Przymierzamy się do budowy projektu Kasjopea 4, ale lekko zmienionej :)

Popchnełam tylną elewację o 70 cm w stronę ogrodu.

Zrezygnowałam z wykusza jadalnianego z prawej strony i poszerzyłam prawą elewację o 80cm, zyskała szczególnie kuchnia :yes:

Może kochani coś podpowiecie ???

Prosze o wyrozumiałość totalnej amatorki w kwesti zmiany rzutów :p dziergałam z roczną córeczką na kolanie ;) Mam nadzieję ,ze coś tam widać :lol2:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4809823_ostatecznyparterkasadom.png

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4810087_nowyparterdomkasa.png

Kuchnia -14m2

Salon + Jadalnia- 51m2

Reszta parteru zgodnie z projektem

PIĘTRO:

sypialnia małżeńska - 19m2

garderoba -5m2

gabinet 9,0m2

sypialnia dziecięca nr1, -17m2

sypialnia dziecięca nr.2 - 21m2

reszta bez zmian, zgodna z projektem.

Czy istnieje mozliwość obejrzenia jakiejś Kasjopei na żywo??? czy ktoś byłby tak miły??? Zajełabym dosłownie 15 minut ...

Pozdrawiam Kika :)

ostateczny parter kasa dom.jpg

nowy parter dom kasa.jpg

Edytowane przez Kika :)

Moja koszta kształtują się następująco ( materiał + robozizna)

1. Ogólne - czyli kierownik budowy, przyłącza (gaz, kanalizacja, prąd , woda) toitoi, mapy, adaptacja projektu - 24625 zł

2. Otwarty - stan 0 - 48793 zł

- parter - 51717 zł

- piętro - 46294 zł

- Dach ( deskowanie + papa+ krokwie bez pokrycia docelowego) - 25095 zł

- RAZEM - 171900

Uwagi - dwa stropy lane + budynek szerszy o 1m.

pzdr

Witam. Artur D u mnie w sumie wyszło podobnie jeżeli chodzi o koszta. Generalnie to koszty chyba oscylują SSO w granicy od 170-180 tys zl. Pamiętacie drodzy forumowicze ile was wyszły koszty położenia dachówki tzn robocizna plus materiał? Pytam gdyż mocno się zastanawiam nad ceramiką ewentualnie dachówką betonową ( czy ktoś z was miał do czynienia z tym produktem? mile widziane opinie ) a blacha płaską na rąbek, ciekaw jestem orientacyjnych kosztów. dodam że jeszcze nie składałem nigdzie o wycenę materiału. Dlatego mile widziane wasze podpowiedzi. Pozdrawiam

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy Kasjopei :bye:

Przeczytałam z grubsza cały wątek z zapartym tchem, próbując wyłuskać jak najwięcej informacji, które już za chwile będą bardzo przydatne.

Przymierzamy się do budowy projektu Kasjopea 4, ale lekko zmienionej :)

Popchnełam tylną elewację o 70 cm w stronę ogrodu.

Zrezygnowałam z wykusza jadalnianego z prawej strony i poszerzyłam prawą elewację o 80cm, zyskała szczególnie kuchnia :yes:

Może kochani coś podpowiecie ???

Prosze o wyrozumiałość totalnej amatorki w kwesti zmiany rzutów :p dziergałam z roczną córeczką na kolanie ;) Mam nadzieję ,ze coś tam widać :lol2:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4809823_ostatecznyparterkasadom.png

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4810087_nowyparterdomkasa.png

Kuchnia -14m2

Salon + Jadalnia- 51m2

Reszta parteru zgodnie z projektem

PIĘTRO:

sypialnia małżeńska - 19m2

garderoba -5m2

gabinet 9,0m2

sypialnia dziecięca nr1, -17m2

sypialnia dziecięca nr.2 - 21m2

reszta bez zmian, zgodna z projektem.

Czy istnieje mozliwość obejrzenia jakiejś Kasjopei na żywo??? czy ktoś byłby tak miły??? Zajełabym dosłownie 15 minut ...

Pozdrawiam Kika :)

Nie znam się na wersji "4" ale nie wydaje mi się żeby tak się dało....

zlikwidowałaś wykusz "jadalniany" ok. poszerzyłaś kuchnie, ok. ale co nad tym będzie daszek, coś na podobieństwo kasjopei 3?? i gdzie ten daszek na rzucie piętra?? czy jak to zamierzasz zrobić??

chcesz powiększyć salon zastanów się nad rozwiązaniem jakie wprowadziła miss_piggy (ale to też wer. "3" )

piętro - nie widzę tych dwóch łóżek w tym maleńkim pokoiku.... nie widzę, chyba że piętrowe...

I jeszcze jedno możliwość obejrzenia uzależniona jest od miejsca zamieszkania/przebywania bo chyba nie zamierzasz całego kraju przemierzać w tym celu. Napisz konkretniej skąd jesteś to może znajdzie się ktoś chętny udzielenia pomocy :)

Witaj Karol :) Poszerzając kuchnie zrobiłam to samo na piętrze czyli nad poszerzoną kuchnią jest sciana poszerzonej sypialni. Patrząc na rzuty poszerzyłam proporcjonalnie tak samo parter jak i piętro. Czyli patrząc na zewnątrz boczną elewacja nie będzie miała żadnego daszki tylko prostą ścianę.

Mały pokoik na piętrze z powierzchni ok 7m2 powiększył się dzięki poszerzeniu elewacji do ok 9m2. Wiem ze to nadal malutki pokoik ale mam nadzieje ze jakoś upchne w nim łóżko tylu 160cm i małą komodę bo ma być to sypialnia gościnna. Na rzutach wkleiłam dość nieproporcjonalnie to łóżko ;)

W kasjopea 4 nie ma tego dodatkowego pokoju który jest za salonem w kasjopea 3 . Dlatego ograniczyłam się do powiększenia salonu w kierunku ogrodu o 70-80cm . Tym samym powiększyły się także pokoje dzieci na piętrze. Zrezygnowałam z tylnego balkonu przy sypialniach dzieci. Mam pomysł na zadaszenie tarasu na parterze. Wrzucę później zdjęcie.

Będę budowała w okolicach Lublina ale dość często bywam w innych częściach Polski stąd padło otwarte pytanie ;)

Pozdrawiam serdecznie

kika bardzo fajny pomysł z tarasem,też tak kombinowałam ale syn uparł się na balkon i taras będzie przedłużeniem podcienia u nas:) ja planuję jeszcze poszerzenie kuchni o metr, tak żeby zmieściła mi się wyspa:) kochani napiszcie proszę jaką podaliście wysokośc elewacji frontowej, strasznie mnie to męczy czy 5,5 m będzie wystarczające? czy składać o zmianę WZ?

Witaj Karol :) Poszerzając kuchnie zrobiłam to samo na piętrze czyli nad poszerzoną kuchnią jest sciana poszerzonej sypialni. Patrząc na rzuty poszerzyłam proporcjonalnie tak samo parter jak i piętro. Czyli patrząc na zewnątrz boczną elewacja nie będzie miała żadnego daszki tylko prostą ścianę.

Mały pokoik na piętrze z powierzchni ok 7m2 powiększył się dzięki poszerzeniu elewacji do ok 9m2. Wiem ze to nadal malutki pokoik ale mam nadzieje ze jakoś upchne w nim łóżko tylu 160cm i małą komodę bo ma być to sypialnia gościnna. Na rzutach wkleiłam dość nieproporcjonalnie to łóżko ;)

W kasjopea 4 nie ma tego dodatkowego pokoju który jest za salonem w kasjopea 3 . Dlatego ograniczyłam się do powiększenia salonu w kierunku ogrodu o 70-80cm . Tym samym powiększyły się także pokoje dzieci na piętrze. Zrezygnowałam z tylnego balkonu przy sypialniach dzieci. Mam pomysł na zadaszenie tarasu na parterze. Wrzucę później zdjęcie.

Będę budowała w okolicach Lublina ale dość często bywam w innych częściach Polski stąd padło otwarte pytanie ;)

Pozdrawiam serdecznie

Pomysł niby fajny ale poszerzając piętro zmieniłaś całkowicie dach... nie wiem czy nie lepiej już zamówić indywidualny projekt niż wprowadzać aż takie zmiany. No i zmienia się całkowicie przez to wygląd zewnętrzny domu.

Nie znam się ale porozmawiaj z kimś kto się na tym zna bo na kartce niby to łatwo zrobić co w rzeczywistości może być gorzej

Zobacz różne wersje "kasjopei" nie tylko 2,3,4,,5,6 ale do niektórych są też wersje/warianty np. B, D, F, C

Ja mam Kasjopee 3, jak chcecie zapraszam do mnie - Nowy Dwór Mazowiecki

Pozdrawiam i powodzenia

kika bardzo fajny pomysł z tarasem,też tak kombinowałam ale syn uparł się na balkon i taras będzie przedłużeniem podcienia u nas:) ja planuję jeszcze poszerzenie kuchni o metr, tak żeby zmieściła mi się wyspa:) kochani napiszcie proszę jaką podaliście wysokośc elewacji frontowej, strasznie mnie to męczy czy 5,5 m będzie wystarczające? czy składać o zmianę WZ?

"Wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej mierzona jest od poziomu gruntu do okapu dachu"

jeśli nie będziesz podnosić budynku, wysokości pomieszczeń to powinniście się zmieścić - tak uważam

my nie mieliśmy aż takich rygorystycznych warunków więc nie zagłębiałam się w to...

Najlepiej wydrukuj sobie - przed zakupem projektu- ze strony "plik szczegółowy" i idź z tym i się zapytaj wprost czy możesz taki domek postawić :)

Pozdrawiam

kika, po poszerzeniu elewacja byłaby 13,65 m tak jak w kasjo 5 i 6,a sama kuchnia szer. 4,7m. Co do tej kuchni do końca jeszcze nie jestem przekonana- zobaczymy jak wyjdzie w praniu;) My przymierzamy się do budowy kasjopei 3 wariant D z wydłużonym salonem własnie w stronę ogrodu o 0,5 m (chodzi głównie o tą ścianę telewizyjna;) widzę że jesteś z okolic Lublina, ja pochodzę z Lubelskiego:) my póki co mamy WZ także papierologii jeszcze troszkę przed nami;)karol1460 dzięki za odpowiedź, jutro chyba zadzw. do projektanta i podjadę z tymi WZ i zobaczymy co mi powiedzą, z mojej winy jest te 5,5 m zamiast podać do górnej krawędzi elewacji podałam do dolnej:( no cóż za gapiostwo się płaci...... Edytowane przez ika86