brzozas 10.04.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Ika86 hej!☺ Budujesz kasjopea 3? Jaką będziesz miała szerokość kuchni po poszerzeniu ? Niestety nie podpowiem z wysokością elewacji bo jeszcze mam nie zakupiony projekt Hejka. Kika jesli bys kiedys przejezdzala przez lodz w okolicach strykowa to mozesz smialo podjechac obejrzec kasjo 4 bo taka wlasnie buduje. Jesli byla bys zainteresowana to napisz a jakos sie zgadamy co do terminu:) nadmienie ze pozmienialem kilka rzeczy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kika 1719514449 10.04.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 brzozas dziękuję Skrobnełam priva Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kika 1719514449 10.04.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Pomysł niby fajny ale poszerzając piętro zmieniłaś całkowicie dach... nie wiem czy nie lepiej już zamówić indywidualny projekt niż wprowadzać aż takie zmiany. No i zmienia się całkowicie przez to wygląd zewnętrzny domu. Nie znam się ale porozmawiaj z kimś kto się na tym zna bo na kartce niby to łatwo zrobić co w rzeczywistości może być gorzej Zobacz różne wersje "kasjopei" nie tylko 2,3,4,,5,6 ale do niektórych są też wersje/warianty np. B, D, F, C Ja mam Kasjopee 3, jak chcecie zapraszam do mnie - Nowy Dwór Mazowiecki Pozdrawiam i powodzenia No tak zmieni się dach, tzn. nadal będzie symetryczny tylko po prostu zaprojetowany na nowo pod nowy wymiar bryły, architekt twierdzi,ze tutaj nie będzie problemu. Wizualnie wydaje mi się ,ze szersza elewacja będzie wyglądała korzystniej bo dom jest dość wąski , ale po pierwsze to kwestia gustu, po drugię mam nadzieję niedługo zobaczyć kasjope na żywo i wtedy się upewnię Przy poszerzeniu elewacji biorę pod uwagę poszerzenie drzwi tarasowych w sypialni na górze cz przesunięcie okna w kuchni ale tutaj wszystko wyjdzie na etapie adaptacji kiedy weźmie się za to architekt i zobaczymy symetrię na wizualizacjach... Nie wiedziałam o wariantach projektów, dzięki!!!! Niestety po przejrzeniu w żadnym nie odnalazłam tego czego chcę w całości... Zmiany są spore ale nie fundamentalne i przy adaptacji ma to wyjść korzystniej finansowo niż przy opcji projektu indywidualnego. Bardzo chętnie zobaczę Twój dom! Dzięki! Jak będę się wybierała w te rejony to się odezwę , może się uda zgrać i zobaczyć dom. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 11.04.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 U mnie dach przy dachówce Bogen Reform 11 wyniósł 55 tys. W cenie jest dachówka rynny, komin, robocizna. Witam. Artur D u mnie w sumie wyszło podobnie jeżeli chodzi o koszta. Generalnie to koszty chyba oscylują SSO w granicy od 170-180 tys zl. Pamiętacie drodzy forumowicze ile was wyszły koszty położenia dachówki tzn robocizna plus materiał? Pytam gdyż mocno się zastanawiam nad ceramiką ewentualnie dachówką betonową ( czy ktoś z was miał do czynienia z tym produktem? mile widziane opinie ) a blacha płaską na rąbek, ciekaw jestem orientacyjnych kosztów. dodam że jeszcze nie składałem nigdzie o wycenę materiału. Dlatego mile widziane wasze podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 11.04.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Niedługo może uda się położyć krokwie nad garażem i kuchnią i potrzebuję zakupić styropian. Ile u Was m2 lub m3 wyszło styropianu? Wersja 3 kasjopei bez większych zmian w bryle. Jeśli ktoś ma namiary na jakiegoś dystrybutora co takie ilości sprzedaje albo hurtownię która dowiezie w okolice południowej Warszawy to też chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1460 12.04.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Niedługo może uda się położyć krokwie nad garażem i kuchnią i potrzebuję zakupić styropian. Ile u Was m2 lub m3 wyszło styropianu? Wersja 3 kasjopei bez większych zmian w bryle. Jeśli ktoś ma namiary na jakiegoś dystrybutora co takie ilości sprzedaje albo hurtownię która dowiezie w okolice południowej Warszawy to też chętnie skorzystam Ja nie pamiętam ile było m2 czy m3, ale zamówiliśmy 100 paczek styropian Yetico gr. 20 cm. i starczyło to nam na ocieplenie piętra - parteru na razie nie ocieplaliśmy. Poszukaj okazji w necie, każdy ma jakieś minimum logistyczne - 20-30 m3 i wtedy dostawa jest gratis Może ktoś inny podpowie ile wyszło na całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirie 13.04.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Witam serdecznie wszystkich posiadaczy Kasjopei Przeczytałam z grubsza cały wątek z zapartym tchem, próbując wyłuskać jak najwięcej informacji, które już za chwile będą bardzo przydatne. Przymierzamy się do budowy projektu Kasjopea 4, ale lekko zmienionej Popchnełam tylną elewację o 70 cm w stronę ogrodu. Zrezygnowałam z wykusza jadalnianego z prawej strony i poszerzyłam prawą elewację o 80cm, zyskała szczególnie kuchnia Może kochani coś podpowiecie ??? Prosze o wyrozumiałość totalnej amatorki w kwesti zmiany rzutów dziergałam z roczną córeczką na kolanie Mam nadzieję ,ze coś tam widać http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4809823_ostatecznyparterkasadom.png http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4810087_nowyparterdomkasa.png Kuchnia -14m2 Salon + Jadalnia- 51m2 Reszta parteru zgodnie z projektem PIĘTRO: sypialnia małżeńska - 19m2 garderoba -5m2 gabinet 9,0m2 sypialnia dziecięca nr1, -17m2 sypialnia dziecięca nr.2 - 21m2 reszta bez zmian, zgodna z projektem. Czy istnieje mozliwość obejrzenia jakiejś Kasjopei na żywo??? czy ktoś byłby tak miły??? Zajełabym dosłownie 15 minut ... Pozdrawiam Kika Cześć My jesteśmy dopiero na etapie załatwiania dokumentów ale też do 3. Zajrzałam na tą 4 i już wiem jakie są różnice. Może jak chcesz w ten mały pokój wstawić aż 2 łóżka to zastanów się na opcją powiększenia go kosztem garderoby a zamiast tego zrób u siebie w pokoju tylko szafę wnękową, choć i tak nie jestem pewna czy tam się tak zmieści wówczas. Ja też nie widzę tam też tych łóżek. Generalnie jak patrzę w jakim kierunku do miejsca dążysz to zastanów się czy nie lepiej wybrać 3 i nie uwzględniać pokoju na dole. Zmiany które sugerujesz mają sens ale sądzę, że wybór też na projekt padł ze względu na koszty a takie zmiany będą drogie więc pytanie czy jest sens - zresztą już o tym jedna osoba pisała. Daj znać jaką info otrzymałaś od projektanta. Nie wiem też na ile czytałaś całość forum, ale dużo ludzi sugerowało, że pralnia jest generalnie za mała, więc zastanów się czy chcesz ją w takiej formie - tu akurat jest to samo rozwiązanie co w 4 więc warto pomyśleć - my akurat powiększamy ją kosztem łazienek i dajemy pomiędzy łazienki - oczywiście tylko sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirie 13.04.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Czy jest ktoś kto robił kasjo3 z rekuperacją i pompą ciepła? czy robiliście wówczas charakterystykę energetyczną? jeśli tak to poproszę namiary i ceny ile zapłaciliście za ten dokument - wiem, że jest w projekcie charakterystyka ale nie przy pompie i rekuperacji, więc niestety trzeba zrobić osobno do dokumentów o pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 13.04.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Czy jest ktoś kto robił kasjo3 z rekuperacją i pompą ciepła? czy robiliście wówczas charakterystykę energetyczną? jeśli tak to poproszę namiary i ceny ile zapłaciliście za ten dokument - wiem, że jest w projekcie charakterystyka ale nie przy pompie i rekuperacji, więc niestety trzeba zrobić osobno do dokumentów o pozwolenie na budowę Ja mam reku z pompą ciepła (ale tylko do ogrzewania wody). Robiłam projekt rekuperacji (600 zł), ale bardziej po to, żeby był. Kierowniczka budowy mówi, że nie muszę tego mieć. Projekt się przydał wykonawcy rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evievi 14.04.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam wszystkich forumowiczów:) od dłuższego czasu tutaj zaglądam i czytam:) mam pytanko, może trochę głupie..... zamierzamy z mężem budować kasjopeę 3 wariant D wydłużony o 0,5 m salon. Własnie dostaliśmy warunki zabudowy gdzie szerokość elewacji frontowej 12,65, wys. max do kalenicy 8,5 a górnej elewacji max. 5,5 i tu moje pytanie, czy ta górna krawędź to jest ten gzyms? my podaliśmy 5,5 m własnie, ale wyczytałam kilka postów wcześniej że Evievi podawała powyżej 6 m....i zgłupiałam już. W naszym przypadku architekt wprost powiedział, że w Urzędzie nie przyznają nam pozwolenia na budowę, jeśli w warunkach zabudowy jest wysokość górnej elewacji frontowej do 4,50, a nasza Kasjopea 3 (odbicie lustrzane) ma około 6.20. Jeszcze wcześniej... przed warunkami zabudowy składa się wniosek o wydanie tychże warunków i ja napisałam tam wysokość górnej elewacji frontowej ok.6 m, a Urząd i tak dał mi coś innego, czyli do 4,5. Przeszliśmy 2 miesięczną wojnę z Urzędem. Dwukrotnie składaliśmy wniosek o zmianę decyzji zabudowy. Za pierwszym razem odrzucili, za drugim razem złożyłam to samo, pisząc w uzasadnieniu 2( mało istotne) zdania więcej i przychylili się do mojej prośby. Wysokość górnej elewacji frontowej liczy się od poziomu gruntu do okapu. Dodaję zdjęcie jak to jest w kasjo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirie 14.04.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Ja mam reku z pompą ciepła (ale tylko do ogrzewania wody). Robiłam projekt rekuperacji (600 zł), ale bardziej po to, żeby był. Kierowniczka budowy mówi, że nie muszę tego mieć. Projekt się przydał wykonawcy rekuperacji dzięki za info, ja jednak miałam na myśli charakterystykę energetyczną a nie projekt. Projektu nie robimy, bo nie ma sensu raczej. Nasze starostwo jednak bardzo wnikliwie kontroluje - jak się okazało charakterystykę energetyczną, zatem musimy zrobić zgodnie z tym co robimy w projekcie na szczęście znalazłam kobietę, która powiedziała, że zrobi ją za 350 zł reszta chciała 450-500 ale byli i tacy, którzy 600 zatem różnice spore, no ale cóż, nie jest najgorzej, oby tylko wszystko udało się w przyzwoitym czasie pozałatwiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika86 14.04.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika86 14.04.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Evievi , dziękuję za odpowiedź, finał jest taki że musimy składać wniosek o zmianę WZ bo niestety wys. elewacji mamy do 5,5 wg warunków zabudowy a to za mało.....potrzeba 6,3 m w takim razie:( przybliżony czas to ok 2 miesiące?kurde a już myślałam że wszystko pójdzie do przodu a tu dalej stoimy w tym samym miejscu:( wyczytałam że budujesz Kasjopea 3 w odbiciu lustrzanym, planujesz jakieś przeróbki w projekcie? fajnie że się budujesz w Radomiu:) Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez ika86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evievi 14.04.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Evievi , dziękuję za odpowiedź, finał jest taki że musimy składać wniosek o zmianę WZ bo niestety wys. elewacji mamy do 5,5 wg warunków zabudowy a to za mało.....potrzeba 6,3 m w takim razie:( przybliżony czas to ok 2 miesiące?kurde a już myślałam że wszystko pójdzie do przodu a tu dalej stoimy w tym samym miejscu:( wyczytałam że budujesz Kasjopea 3 w odbiciu lustrzanym, planujesz jakieś przeróbki w projekcie? fajnie że się budujesz w Radomiu:) Odezwij się do mnie na maila [email protected]. Jeśli też budujesz w Radomiu a nie poza granicami miasta to będziesz miała do czynienia z tym samym urzędem. W projekcie usunęliśmy z mężem gabinet na dole i wstawiamy drzwi w kotłowni. Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę, a w tym roku planujemy jedynie fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika86 14.04.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Odezwij się do mnie na maila [email protected]. Jeśli też budujesz w Radomiu a nie poza granicami miasta to będziesz miała do czynienia z tym samym urzędem. W projekcie usunęliśmy z mężem gabinet na dole i wstawiamy drzwi w kotłowni. Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę, a w tym roku planujemy jedynie fundament. Dzięki za maila, odezwę się niebawem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 15.04.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Najważniejsze to "wbić łopatę", później już jakoś pójdzie. Czasami lepiej , czasami gorzej, czasami łzy a czasami radość. Odezwij się do mnie na maila [email protected]. Jeśli też budujesz w Radomiu a nie poza granicami miasta to będziesz miała do czynienia z tym samym urzędem. W projekcie usunęliśmy z mężem gabinet na dole i wstawiamy drzwi w kotłowni. Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę, a w tym roku planujemy jedynie fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirie 16.04.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Najważniejsze to "wbić łopatę", później już jakoś pójdzie. Czasami lepiej , czasami gorzej, czasami łzy a czasami radość. Oby częściej jednak było to lepiej niż gorzej częściej radość niż łzy och..... Ale zanim ta łopata to urzędy:( No mam nadzieję, że do tej łopaty już coraz bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaj36 16.04.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 My nadal walczymy z projektem i projektantem ;( napiszcie czy zmienialiście wymiary drzwi? (w projekcie jest 80/200) nasz projektant zmienił nam na 90/205 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirie 17.04.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 My nadal walczymy z projektem i projektantem ;( napiszcie czy zmienialiście wymiary drzwi? (w projekcie jest 80/200) nasz projektant zmienił nam na 90/205 My drzwi nie chcemy zmieniać. Też jesteśmy na etapie projektanta, ale ustaliliśmy, że będzie robił jedynie zmiany istotne, tzn. poszerzenie o 0,5m wykuszu przy garażu, podniesienie ścianki kolankowej i usunięcie, przesunięcie okien no i likwidacja kominów - bo będzie pompa ciepła. Reszta zmian na etapie budowy jako wpis do dziennika, tanie i lepiej, bo widać to w momencie gdy coś jest zawsze można coś pozmieniać. A te drzwi Wy chcieliście zmienić, czy też pomysł projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika86 17.04.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Kirie a czy robiłaś rozeznanie cenowe pomp ciepła, tzn. ile by to wyniosło razem z instalacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts