miss_piggy 18.05.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 W przypadku tynkarzy nie wiem ile tego wymierzyli, natomiast powiem Wam ile policzył mi facet od gładzi i malowania. 550 m2 bez garażu. Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że nie mam liczonych łazienek i kotłowni bo tam są płytki. Wylewki wyszły nam na gotowo tzn. robocizna + materiał = 13 tys. Tynki (Baumit MPI25 Fine) na gotowo = 18 tys. Wylewki mamy samopoziomujace antyhydrytowe (woj. opolskie). Tynkarze strasznie oszukuja na metrazu :/ Nam bez sufitow pierwszy policzyl 800m2, drugi 500m2 ale i tak kombinowal,ze wyszedl na swoje i w sumie zaplacilismy za nie 18tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 18.05.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 SSO w tym dach z dachówki Bogen Reform 11, oczywiście materiał + robocizna - 194 tysiące A ile Was kosztował w sumie SSO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 18.05.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mamy już trochę podłogi położonej. Zaczyna się robić przytulnie Zapraszam tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaj36 22.05.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Mam pytanko w jakich bankach braliście kredyty? Może wiecie gdzie mają najlepsze warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 22.05.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Ja mam pytanie odnośnie instalacji antenowej.Antenę muszę mieć skierowaną na południe czyli w moim położeniu to strona z wejściem, kuchnią i garażem. Gdzie montowaliście antenę? Ja nie za bardzo chcę instalować na kominie, więc pozostaje ścienna wersja, tylko się biję z myślami gdzie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata-W 23.05.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Mam pytanko w jakich bankach braliście kredyty? Może wiecie gdzie mają najlepsze warunki? My skorzystaliśmy z usług Open Finance (polecił nam kolega, który też korzystał z ich usług). Najlepsze warunki wyszły w PEKAO SA, a na drugim miejscu był PKO BP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1460 23.05.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 "najlepsze warunki" to znaczy co?? o zdolność chodzi czy co innego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaj36 23.05.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 "najlepsze warunki" to znaczy co?? o zdolność chodzi czy co innego?? O marże, prowizję, często banki chcą dodatkowe ubezpieczenia, a nam zalezy na najmniejszych kosztach i do 75 roku życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawtra 23.05.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 O marże, prowizję, często banki chcą dodatkowe ubezpieczenia, a nam zalezy na najmniejszych kosztach i do 75 roku życia Jeśli chodzi o korzystanie z kredytu, to radzę skorzystać z usług doradcy finansowego. Nasz rozbił nam ofertyy banków na czynniki pierwsze, wszystkie koszty, ubezpiecznie, konta, karty, prowizje, wpływy, spłaty, do jakiego stanu z banku itd. itp. Gdzie jak pytałem bezpośrednio w banku to takich rzeczy mi nie przedstawiono...... Duuuużo można na ten temat pisać. Poza tym dach się robi, w środę zamawiamy stolarkę zew........ Później dalej, coco jumbo i do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaj36 24.05.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Jeśli chodzi o korzystanie z kredytu, to radzę skorzystać z usług doradcy finansowego. Nasz rozbił nam ofertyy banków na czynniki pierwsze, wszystkie koszty, ubezpiecznie, konta, karty, prowizje, wpływy, spłaty, do jakiego stanu z banku itd. itp. Gdzie jak pytałem bezpośrednio w banku to takich rzeczy mi nie przedstawiono...... Duuuużo można na ten temat pisać. Poza tym dach się robi, w środę zamawiamy stolarkę zew........ Później dalej, coco jumbo i do przodu. A gdzie wkoncu brałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1460 24.05.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Pytanie do tych co budują z kredytem... Robiliście kosztorys do banku? Może ktoś się podzielić swoim (jak nie na forum to na priv). Bardzo proszę My będziemy składać papiery o kredyt do BZ WBK, jak na razie to jedyna opcja co zaproponowali w miarę znośną kwotę kredytu No i nie wiem jak ten kosztorys wypełnić by było dobrze. Pomoże ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa_85 24.05.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Przyłączam się do tematu.Papierologia załatwiona, w czerwcu ruszamy z budową kasjo 4 trochę powiększona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 24.05.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 To ja ponowię pytanie odnośnie anteny, gdzie montowaliście??U mnie wchodzi w grę ściana z garażem w grę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur D 24.05.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 To ja ponowię pytanie odnośnie anteny, gdzie montowaliście?? U mnie wchodzi w grę ściana z garażem w grę. Pozdrawiam Ja wrzucam na komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur D 24.05.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Pytanie do tych co budują z kredytem... Robiliście kosztorys do banku? Może ktoś się podzielić swoim (jak nie na forum to na priv). Bardzo proszę My będziemy składać papiery o kredyt do BZ WBK, jak na razie to jedyna opcja co zaproponowali w miarę znośną kwotę kredytu No i nie wiem jak ten kosztorys wypełnić by było dobrze. Pomoże ktoś?? Ja kupiłem kosztorys w MG P za 300 zł. Wszystko rozpisane co ile kosztuje ile materiału potrzeba itp. Myślę że na tej podstawie można rozpisać wniosek do banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawtra 24.05.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Ja kupiłem kosztorys w MG P za 300 zł. Wszystko rozpisane co ile kosztuje ile materiału potrzeba itp. Myślę że na tej podstawie można rozpisać wniosek do banku. Ten kosztorys z MG to jest średni....... Dobrze radzę, idźcie z kredytem do doradcy finansowego. Z nas wszystko zrobił. My tylko czytaliśmy (wcześniej otrzymane na maila) papiery i podpisywaliśmy. Nie musimy robić pod klucz. Bank nie sprawdza białego montażu czyli jeden problem z głowy. Kosztorys wypełniony tak żeby nam pasowało, i żeby system w banku zaakceptował. Wszystko według naszych wytycznych. Co do wyboru banku, to przedstawiliśmy czego oczekujemy i otrzymaliśmy totalnie rozbite koszty kredytów z sześciu banków. Z tego wybraliśmy dwa, no a później docelowo jeden. Padło na ING..... Wszystko przygotowane było, i czekało na nas w banku. Z "pośrednikiem" nic nie podpisywaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawtra 25.05.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 W kosztorysie do banku nie trzeba nie wiadomo jak tego rozpisywać. Ogólnie: przyziemia - kwota, mury, strop - kwota, stolarka - kwota, itd. Należy pamiętać, że bank daje kasę od stanu w którym zobaczy go rzeczoznawca. Np: składaliśmy wniosek gdy mieliśmy poziom zero, resztę robót z kredytu. Do momentu pojawienia się rzeczoznawcy był zalany strop. Czyli teoretycznie na mury i strop nie powinniśmy dostać kasy bo jest to już zrealizowane, dlatego trzeba było te koszty poprzesuwać. Warto, a moim zdaniem trzeba zawyżyć sobie koszty które mamy na początku, bo jak komuś braknie kasy na wykonanie czegoś, i tego nie zrobi to nie dostanie kolejnej transzy. Rezygnacja z transzy to jest kwestia chwili w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 25.05.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Bo u nas jak wcześniej powrzucał wywietrzniki tak teraz wszedzie rynny... Aga czy możesz coś więcej napisać na temat rynien? Gdzie konkretnie je zrobił i czy to jakoś tłumaczył. Może masz zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaj36 27.05.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Aga czy możesz coś więcej napisać na temat rynien? Gdzie konkretnie je zrobił i czy to jakoś tłumaczył. Może masz zdjęcie? Jesli chodzi o rynny to powiedział ze tak je umiejscowił zeby były a zmienic zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 28.05.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 AgaMaj36 pytam o rynny bo u nas była kolejna "wtopa" z dachem. W zeszłym tygodniu przyszedł "nowy" dekarz i poprawiał po wcześniejszym. Pierwsze co zrobił to zapytał, kto wpadł na pomysł , aby robić rury spustowe z z jednego daszku na drugi. Nie bardzo rozumiałam o co chodzi, upierałam się, że pewnie tak jest w projekcie. Zobaczył projekt, przytaknął i dodał - papier wszystko przyjmie. Zrobił co miał zrobić, ja mu zapłaciłam i powiedziałam z przymrużeniem oka - mam nadzieję, że już się nie zobaczymy. Nie minęła godzina jak dzwonię do faceta, żeby mu powiedzieć - miał Pan rację, papier wszystko przyjmie. Co się stało? Dokładnie 15 minut po jego wyjeździe było oberwanie chmury. Ja akurat rozmawiałam z innym wykonawcą w domu i chciałam wyjść przez garaż. A tutaj centralnie znad drzwi garażowych wodospad. Woda opadowa wydostająca się z rury spustowej pędziła tak szybko, że nie było wstanie spokojnie spłynąć do rynny tylko albo się od niej odbijała, albo nie mieściła się tam ta ilość wody. Byłam w szoku. Kto to wymyślił. Szybko zaczęłam szukać czy inni też tak mają i okazało się, że tak. U nielicznych widziałam inne rozwiązania. Jesli chodzi o rynny to powiedział ze tak je umiejscowił zeby były a zmienic zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts