AgaMaj36 28.05.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 AgaMaj36 pytam o rynny bo u nas była kolejna "wtopa" z dachem. W zeszłym tygodniu przyszedł "nowy" dekarz i poprawiał po wcześniejszym. Pierwsze co zrobił to zapytał, kto wpadł na pomysł , aby robić rury spustowe z z jednego daszku na drugi. Nie bardzo rozumiałam o co chodzi, upierałam się, że pewnie tak jest w projekcie. Zobaczył projekt, przytaknął i dodał - papier wszystko przyjmie. Zrobił co miał zrobić, ja mu zapłaciłam i powiedziałam z przymrużeniem oka - mam nadzieję, że już się nie zobaczymy. Nie minęła godzina jak dzwonię do faceta, żeby mu powiedzieć - miał Pan rację, papier wszystko przyjmie. Co się stało? Dokładnie 15 minut po jego wyjeździe było oberwanie chmury. Ja akurat rozmawiałam z innym wykonawcą w domu i chciałam wyjść przez garaż. A tutaj centralnie znad drzwi garażowych wodospad. Woda opadowa wydostająca się z rury spustowej pędziła tak szybko, że nie było wstanie spokojnie spłynąć do rynny tylko albo się od niej odbijała, albo nie mieściła się tam ta ilość wody. Byłam w szoku. Kto to wymyślił. Szybko zaczęłam szukać czy inni też tak mają i okazało się, że tak. U nielicznych widziałam inne rozwiązania. [ATTACH=CONFIG]357012[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]357013[/ATTACH] Dobrze wiedzieć, my będziemy dopiero zaczynać budowę w lipcu jeszcze nie wiemy jak będą robione rynny, bo ja też nie bardzo znam się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1460 30.05.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 miss_piggy a jak te rynny mają iść?? ja też mam tak że z górnego daszku na dolne... pochwal się nowym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 30.05.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) No mogą iść na przykład tak jak na tych dwóch zdjęciach na dole. Na górze są zdjęcia mojego dachu. W mojej sytuacji, gdzie mam zgodnie z projektem planuję przekręcić spust na zewnątrz domu. Tak, aby przy dużej ulewie kaskada była na bok. Jak jest spokojny deszcz to jakoś to działa. miss_piggy a jak te rynny mają iść?? ja też mam tak że z górnego daszku na dolne... pochwal się nowym rozwiązaniem Edytowane 31 Maja 2016 przez miss_piggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 01.06.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Właśnie jestem na etapie wyboru systemu półek do garderoby. Czy ktoś kto już mieszka mógłby się pochwalić układem w półek w garderobie. Rozważam dwa systemy jeden to Elfa dostępny w Castoramie a drugi Algot z Ikea. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawtra 06.06.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 WitamSprawa troszku pilna......!!!! Jestem na etapie budowy dachu. Dekarze robią dach z domu (czyli kopertę) na gotowo, następnie będą robić dach z garażu i przy kuchni i salonie. W momencie jak był robiony główny dach wskakiwali panowie od ociepleń i zrobili ocieplenie do podbitki. Pytanie mam takie: W jaki sposób rozwiązaliście ocieplenie ściany zewnętrznej pomiędzy dachami domu i garażu??? Mi panowie od ociepleń mówili, że jak dach będzie zrobiony to i tak sobie z tym poradzą, ale będą musieli rozmontować dachówkę, żeby wyskoczyć z rusztowaniem. Druga sprawa jest taka, że chcę ocieplić jak najpóźniej, a w środku zrobić wszystko jak najszybciej. Nie ocieplać po to, żeby także przez mury wyszła wilgoć z tynków itd.... Czyli w kotłowni mogą już być wszystkie instalacje na gotowo, a w gabinecie podłoga może już będzie zrobiona. Co wtedy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 06.06.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 U mnie ocieplali tę ściane przed położeniem dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 06.06.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Mi ocieplali Ci sami panowie co robili dach, więc zrobili to jednocześnie . Możesz robić wszystko . Ja mam ocieplenie ale nie mam tynków zewnętrznych. Witam Sprawa troszku pilna......!!!! Jestem na etapie budowy dachu. Dekarze robią dach z domu (czyli kopertę) na gotowo, następnie będą robić dach z garażu i przy kuchni i salonie. W momencie jak był robiony główny dach wskakiwali panowie od ociepleń i zrobili ocieplenie do podbitki. Pytanie mam takie: W jaki sposób rozwiązaliście ocieplenie ściany zewnętrznej pomiędzy dachami domu i garażu??? Mi panowie od ociepleń mówili, że jak dach będzie zrobiony to i tak sobie z tym poradzą, ale będą musieli rozmontować dachówkę, żeby wyskoczyć z rusztowaniem. Druga sprawa jest taka, że chcę ocieplić jak najpóźniej, a w środku zrobić wszystko jak najszybciej. Nie ocieplać po to, żeby także przez mury wyszła wilgoć z tynków itd.... Czyli w kotłowni mogą już być wszystkie instalacje na gotowo, a w gabinecie podłoga może już będzie zrobiona. Co wtedy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 06.06.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam!! Góra już nakryta jest, i pojawia się pytanie.W jakim momencie robiliście górny drewniany strop? Chodzi mi o folię wełnę i OSB? Przed tynkami? Przed wylewkami?Czy po tych mokrych pracach? Przy okazji, ile Wam policzyli za ten strop? W sensie za położenie folii, wełny i OSB na górę?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawtra 06.06.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Mi ocieplali Ci sami panowie co robili dach, więc zrobili to jednocześnie . Możesz robić wszystko . Ja mam ocieplenie ale nie mam tynków zewnętrznych. W moim przypadku do ocieplenia wchodzi inna firma. Powiedzieli, że nie ma problemu, zrobią wszystko i wszędzie dojdą, ale trzeba będzie kawałeczki dachu rozebrać, żeby przeszli z rusztowaniem. Mogą teraz zrobić styropian, klej i siatke, ale do tynku i tak będą musieli się rozstawić z rusztowaniem, bo nie wiedzę innej opcji. MArtwi mnie tylko to, że będę mieć już zagospodarowaną kotłownię, i może też gabinet..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izuk 07.06.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 U nas są zrobione tynki, jutro ekipa zaczyna wylewki (mam nadzieję,bo już 3 razy przekladali) , a jak wylewki wyschna to wchodzi ekipa od ocieplenia poddasza i stropu na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 07.06.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 U nas są zrobione tynki, jutro ekipa zaczyna wylewki (mam nadzieję,bo już 3 razy przekladali) , a jak wylewki wyschna to wchodzi ekipa od ocieplenia poddasza i stropu na górze. Z ciekawości ile Ci policzyli tynki? wylewki? strop? Poddasze? I jak możesz to jeszcze koszt materiałów Ja na razie mam stan surowy niedługo zamknięty więc mnie te etapy czekają i chciałbym się zorientować Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA ODP. PS. może być na priv jak coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzuk 08.06.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Witam!! Góra już nakryta jest, i pojawia się pytanie. W jakim momencie robiliście górny drewniany strop? Chodzi mi o folię wełnę i OSB? Przed tynkami? Przed wylewkami? Czy po tych mokrych pracach? Przy okazji, ile Wam policzyli za ten strop? W sensie za położenie folii, wełny i OSB na górę?? Pozdrawiam Generalnie u nas (ja+izuk ) strop górny był zrobiony razem z SSO. Tylko pisząc strop mam na myśli belki stropowe. Wełna+folia+płyta OSB+płyty g-k będą po wylewkach, co więcej będą również po elewacji. Nie jest dobrym pomysłem układać wełnę przed skończeniem prac mokrych - wolniej schnie, co więcej wełna może zawilgotnieć. Jeżeli nie jest to niezbędne - lepiej wełnę położyć po tych pracach. CO więcej wykonanie tego po elewacji ma tą zaletę, że można lepiej wełną uszczelnić łączenie styropianu elewacyjnego z ociepleniem z wełny - będą mniejsze mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzuk 08.06.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Z ciekawości ile Ci policzyli tynki? wylewki? strop? Poddasze? I jak możesz to jeszcze koszt materiałów Ja na razie mam stan surowy niedługo zamknięty więc mnie te etapy czekają i chciałbym się zorientować Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA ODP. PS. może być na priv jak coś. tynki 32zł/m2 z materiałem. Wyszło 800m2 - ekipa rozchwytywana - forumowy anatak (podobno magik - zobaczymy jak przyjdzie do wykończeniówki) wylewki - 12zł/m2 - sama robocizna strop jest wyceniony "zgrubnie" na ok. 12tyś zł - robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 08.06.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Dzięki wielkie za odp, o takie informacje dokładnie mi chodziło. Teraz wiem czego się spodziewać i co można z fachowcami negocjować. U mnie w poniedziałek przyjadą okna więc prawie SSZ będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur D 08.06.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Z ciekawości ile Ci policzyli tynki? wylewki? strop? Poddasze? I jak możesz to jeszcze koszt materiałów Ja na razie mam stan surowy niedługo zamknięty więc mnie te etapy czekają i chciałbym się zorientować Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA ODP. PS. może być na priv jak coś. 1. Tynki 28 zł/m2 z materiałem + tynakrzowi zleciłem obsadzenie parapetow wew. Tynkarz z polecenia także robota też zrobiona I klasa. 2. Wylewki - 11 zł/ m2 bez materiału. 3. Strop - mam wylewany także tu się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMaj36 12.06.2016 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Ja dopiero od lipca zaczynam budowę, czy jak podpisywaliście umowę z murarzami to na ich formularzu czy mieliście swój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 12.06.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Tynki wewnętrzne cementowo-wapienne - 19 tysięcyWylewki - 13 tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur D 12.06.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Ja dopiero od lipca zaczynam budowę, czy jak podpisywaliście umowę z murarzami to na ich formularzu czy mieliście swój? Ja przygotowałem swoją wersję. Następnie przedstawiłem majstrowi. Doprecyzowaliśmy wspólnie pewne kwestie i przygotowałem wersję finalną i podpisaliśmy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 18.06.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Jaki tu spokój lalalala, nic się nie dzieje lalalala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1460 20.06.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Jaki tu spokój lalalala, nic się nie dzieje lalalala.... Każdy chyba zajęty budową... Tylko u nas cisza i nic się nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts