Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. My także zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie Kasjopei, oczywiście kotłownię przenosimy a z tej na parterze robimy większą łazienkę. Na razie jesteśmy na etapie planów i poprawek....a co do poddasza to raczej nieużytkowe chociaz to kwestia zmian:)

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam również dołączam się do prośby o zdjęcia, środka, salonu, kuchni, klatki schodowej. Moj adres [email protected]

Wielkie dzięki

pozdrawiam

W tej chwili jest tam balagan -ale mysle ,ze juz za miesiac bede mial stan deweloperski( kominek bedzie do konca lipca ) Wtedy zrobie zdjecia i wysle. Pozdrawiam

Witam,

My zdecydowaliśmy się również na piwnice. Nie było większych komplikacji, od września ruszamy. Koszt takiej piwnicy jest nie mały wg wstępnych szacunków to jakieś 60 tyś zł z robocizną (fundamenty, ściany, strop, kompletna izolacja). Załączam rzut piwnicy

piwnica.jpg

Witam,

My zdecydowaliśmy się również na piwnice. Nie było większych komplikacji, od września ruszamy. Koszt takiej piwnicy jest nie mały wg wstępnych szacunków to jakieś 60 tyś zł z robocizną (fundamenty, ściany, strop, kompletna izolacja). Załączam rzut piwnicy

[ATTACH]60918[/ATTACH]

Jeśli mogę spytać to na jaki strop zdecydowaliście się? na terivę czy żelbet? Ciężko podjąć decyzję, dużo osób ma złe doświadczenia z terivą... szybszy sposób na strop ale potem okazuje się, że na sufitach pojawiają się pękniecia i ciężko skamuflować takie niespodzianki.

Pięknie to wygląda i mamy nadzieję, że u nas będzie podobnie za 2 miesiące. Czy możecie podać orientacyjnie ile was wyniesie stan surowy otwarty?

Pozdrawiamy!

Dzieki wszystkim za mile slowa, to zawsze dodaje energii :)

Jesli chodzi o koszty, latwiej mi bedzie porownac stan surowy zamkniety, bo tak mamy dograne wyceny z ekipa budowlana. Ale tak na szybko rozliczajac do stanu surowego otwartego +/- musielismy dolozyc ok 18 tys zl. ponad wycene z projektu. Co na to wplynelo;

- warunki gruntowe zmusily nas do dodatkowych zabezpieczen scian fundamentow (sa przede wszystkim wyzsze)

- nasz dom jest troche wiekszy (wykusz od kuchni/jadalni jest szerszy niz w projekcie, powiekszalismy salon)

- kosztorys projektowy niestety nie nalezy do najbardziej precyzyjnych.

Jeśli mogę spytać to na jaki strop zdecydowaliście się? na terivę czy żelbet? Ciężko podjąć decyzję, dużo osób ma złe doświadczenia z terivą... szybszy sposób na strop ale potem okazuje się, że na sufitach pojawiają się pękniecia i ciężko skamuflować takie niespodzianki.

Nasz wykonawca jest przekonany do płyty żelbetowej z uwagi na swoje spore doświadczenie dlatego nam zaproponował takie rozwiązanie i my na to przystaliśmy.

W tej chwili jest tam balagan -ale mysle ,ze juz za miesiac bede mial stan deweloperski( kominek bedzie do konca lipca ) Wtedy zrobie zdjecia i wysle. Pozdrawiam

Witam, mam pytanko, czy istnieje możliwość obejrzenia Twojego domu Tetetka? mam wolny piątek i chętnie zrobilbym z rodziną wycieczkę do Grudziądza. Jeśli tak to wyśli proszę adres na maila: [email protected]. Będę bardzo wdzięczny bo na żywo to jednak co innego niż projekty i zdjęcia.

dzięki i pozdrawiam

Witam a gdzie dokladniej stoi ta piękna kasjopea jeśli mogę spytać? czy byłaby możliwość podejrzenia jak ona wygląda na żywo? bo ja jestem normalnie zakochana w tym projekcie prosze o napisanie mi daty i godz jeśli się pani zgodzi mój e-mail [email protected] pozdrawiam. hmmmmmmmm kasjopejka w grudziadzu

Witam,

pytanie do tych co już są po wyborze sposobu ogrzewania. Jakie wybraliscie ogrzewanie, pytam bo nie ma za duzego wyboru, pozostaje eko groszek. I nie wiem czy muszę przesunąć komin (do ściany sąsiadujacej z kotłownią), czy ta odległość około 2 m., nie jest przeszkodą w zamontowaniu pieca na eko groszek? Tetetka jakie jest u Ciebie ogrzewanie? Proszę o odpowiedź.

Dzięki

Ja też się zastanawiam jak ogrzewać, za parę dni odbieram pozwolenie na budowę. Powstaje w mojej okolicy projekt sieci gazowej w ciągu drogi, w połowie 2012 ma być budowana. Czyli jeden wariant to kocioł gazowy i ogrzewanie płaszyczyznowe (podłogówka + ścienne) lub mieszane (podłogówka + grzejniki niskotemperaturowe), drugi wariant to pompa ciepła z pionowymi odwiertami i ogrzewanie płaszyczznowe (podłogówka + ścienne). Oczekuję od ogrzewania, żeby było bezobsługowe, tanie w eksploatacji. Wiem, że pompa mi się nie zwróci ale jak Putin podkręci kurek z gazem to będę w ... trudnym położeniu, a gaz systematycznie drożej co widzę po rachunkach w mieszkaniu.

Rekuperacje chyba sobie odpuszczę a kominek raczej bez płaszcza.

Witam,

pytanie do tych co już są po wyborze sposobu ogrzewania. Jakie wybraliscie ogrzewanie, pytam bo nie ma za duzego wyboru, pozostaje eko groszek. I nie wiem czy muszę przesunąć komin (do ściany sąsiadujacej z kotłownią), czy ta odległość około 2 m., nie jest przeszkodą w zamontowaniu pieca na eko groszek? Tetetka jakie jest u Ciebie ogrzewanie? Proszę o odpowiedź.

Dzięki

Ogrzewanie gazowe (kocioł kondensacyjny) i zwykły kominek bez płaszcza wodnego. Co do komina to korzystniej bedzie zmniejszyc toalete na dole i nie przesuwac komina tylko sciane toalety. Wowczas powiekszy sie pomieszzcenie gospodarcze a zmniejszy sie toaleta ,ale to pomieszczenie na tym nie ucierpi. Komin bedzie Pan miał przylegajacy do pomieszcenia gdzie bedzie piec -nie bedzie wiec trzeba ciagnac rury spalinowej jak na projekcie.

Ja też się zastanawiam jak ogrzewać, za parę dni odbieram pozwolenie na budowę. Powstaje w mojej okolicy projekt sieci gazowej w ciągu drogi, w połowie 2012 ma być budowana. Czyli jeden wariant to kocioł gazowy i ogrzewanie płaszyczyznowe (podłogówka + ścienne) lub mieszane (podłogówka + grzejniki niskotemperaturowe), drugi wariant to pompa ciepła z pionowymi odwiertami i ogrzewanie płaszyczznowe (podłogówka + ścienne). Oczekuję od ogrzewania, żeby było bezobsługowe, tanie w eksploatacji. Wiem, że pompa mi się nie zwróci ale jak Putin podkręci kurek z gazem to będę w ... trudnym położeniu, a gaz systematycznie drożej co widzę po rachunkach w mieszkaniu.

Rekuperacje chyba sobie odpuszczę a kominek raczej bez płaszcza.

Witam! Ja po analizie różnych rozwiązań zdecydowałem się na gaz-kocioł kondensacyjny z zasobnikiem 150 litrów ( 3 osobowa rodzina ). Ogrzewanie w całym domu podłogowe tylko grzejniki drabinkowe w łazienkach na górze.Brałem pod uwagę podobnie jak Pan pompę ciepła z odwiertami pionowymi-ale cena jest zdecydowanie wyższa. Jak Putin zakręci kurek to przestawię się na łupki :). To żart-ale to co bym zrobił w moim domu ,a czego nie zrobiłem:Zdecydować się na gaz-ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe -ale zrobić i zaślepić przepusty i wyprowadzenia na zewnątrz domu . Jak będzie problem z gazem -zawsze będzie Pan mógł wykonać odwierty pionowe na działce i postawić pompę ciepła w pomieszczeniu gospodarczym obok pieca gazowego i włączyć ja łatwo do systemu bez niszczenia ścian itd. Kominek daliśmy bez płaszcza -bo ze względu na urządzenia peryferyjne ( naczynia wyrównawcze, rurki, pompy , zasilania elektryczne itd ) i lokalizacje kominka tak jak w projekcie -byłoby to b.trudne i oczywiście kosztowne. Co do rekuperacji tez sobie odpuściłem -ALE we wszystkich kosztach domu te dodatkowe 18-20 tys mogą się przydać ( nie zwrócić). Projekt ma skopane rozwiązanie wietrzenia grawitacyjnego. Np w kuchni go nie przewidziano i gdyby Państwo chcieli gotować na gazie - nie dostalibyście odbioru kominiarskiego :) To samo z łazienką przy sypialni-z niej trzeba ciągnać przewody do komina głównego. Komin spalinowy w przypadku zastosowania pieca kondensacyjego nie będzie potrzebny ( mój schiedel za parę tysiecy stoi nie wykorzystany)-bo można wyprowadzić spaliny tak jak ja to zrobiłem przez daszek nad kotłownią ( jest w kolorze dachówki i prawie go nie widać ).Dzięki rekuperacji będzie Pan miał na pewno świeże powietrze w całym domu ( a przy szczelnych oknach to b. ważne )-ale czy zaoszczędzi Pan na rachunkach tego nie wiem.Tak wiec nie wiem czy coś rozjaśniłem przy podejmowaniu decyzji,ale sam przekonam się dopiero po najbliższym sezonie grzewczym.Pozdrawiam i proszę uzbroić się w cierpliwość i pieniądze :)

Dziękuję za cenne wskazówki co do wentylacji.

Pompa ciepła + odwierty to będzie około 45tys.

Podłączenie gazu /projekty, odbiory, wykonanie przyłącza itp/ + piec kondensacyjny to będzie około 20tys, w tym piec ok 10 /nie mam pewności czy to dobrze oceniam/.

Czas /tym samym pieniądz/ poświęcony na załatwienie przyłącza gazowego .... trudno oszacować.

Rożnica nie powala na kolana.

Biorąc pod uwagę fakt, że za lat 15 mogę mieć mniejsze dochody, ceny gazu mogą być bardzo wysokie skłaniam się na razie ku pompie ale decyzji ostatecznej jeszcze nie podjąłem.

Dziękuję za cenne wskazówki co do wentylacji.

Pompa ciepła + odwierty to będzie około 45tys.

Podłączenie gazu /projekty, odbiory, wykonanie przyłącza itp/ + piec kondensacyjny to będzie około 20tys, w tym piec ok 10 /nie mam pewności czy to dobrze oceniam/.

Czas /tym samym pieniądz/ poświęcony na załatwienie przyłącza gazowego .... trudno oszacować.

Rożnica nie powala na kolana.

Biorąc pod uwagę fakt, że za lat 15 mogę mieć mniejsze dochody, ceny gazu mogą być bardzo wysokie skłaniam się na razie ku pompie ale decyzji ostatecznej jeszcze nie podjąłem.

Koszty: wykonanie instalacji gazowej na działce i doprowadzenie jej do domu 4 tys, piec + zasobnik +uruchomienie 8,5 tys, podłaczenie gazowe 1,9 tys,projekt instalacji 1 tys.

witam wszystkich

mam pytanie do osób które już wybudowały dom i mieszkają. W jaki sposób ocieplili strop drewniany nad piętrem czy daliście 20 weły między krokwiami czy też dodatkowo 5 wełny krzyżowo oczywiście przy założeniu ocieplenia poddasza

pozdrawiam

20cm wełny między belkami stropu.

pozdrawiam