Luminda 28.08.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 garnuszki: My zrezygnowaliśmy z długiego okna przy sypialni- jak dla mnie było mało praktyczne i totalnie nie potrzebne tym bardziej, że obok mamy okno balkonowe. Zrobiliśmy je takie same jak w łazience przy sypialni i być może jest trochę za wysoko.. ale przynajmniej miejsce pod oknem jest do wykorzystania na komodę, toaletkę etc. Nie sądzę też, aby elewacja na tym ucierpiała, ale to rzecz gustu. Wklejam zdjęcie z obecnego stanu- widok z zewnątrz na pewno zakłóca styropian na części ściany, ale jakieś wyobrażenie jest: Dorzucam jeszcze widok od środka (co prawda jest to stare zdjęcie bo stoją stemple, ale gdybyś chciała to cyknę nowe, bez tego typu rzeczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nimbastik 28.08.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Widzę, że Luminda ocieplała ścianę przy daszkach, a jak reszta forumowiczów? Planujecie ocieplić przed zakładaniem dachówki? Jakie macie rady w tym temacie?PozdrawiamSzymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jokaro 30.08.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam,Jestem nowy na tym forum też buduję Kasjopę z podwójnym garażem. Mam pytanie, w jaki sposób rozwiązaliście obróbkę blacharską daszków na styku z murem?Będę wdzięczny za wasze komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 03.09.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Nasz wykonawca jest przekonany do płyty żelbetowej z uwagi na swoje spore doświadczenie dlatego nam zaproponował takie rozwiązanie i my na to przystaliśmy. Jak taki strop żelbetowy wychodzi w odniesieniu do podciągów, które chyba w terivie się chowają a żelbet jest cieńszy. Czy ktoś jeszcze zrobił taką zamianę stropów, czy są z tym jakieś trudności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garnuszki 03.09.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Luminada dzieki za fotki. teraz juz zglupialam z tym oknem w sypialni, chodz dodam ze lepiej podoba mi sie to male okienko od srodka niz od zewnatrz, no i zaczelam sie zastanawiac nad loggia. chcialam ja miec do wietrzenia poscieli i do postawienia suszarki z praniem. sama jednak nie wiem czy to bedzi pieknie wygladalo, majtki i skarpety na frontowej elewacji?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luminda 04.09.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Loggia z przodu od początku wydawała mi się zbędna. Nie wyobrażam sobie, żeby suszyć tam pranie. Po pierwsze dlatego, że to jednak front domu.. a po drugie na naszej ulicy (póki co mam nadzieje) strasznie się kurzy- miasto nie śpieszy się, aby zrobić ulicę. Długo namawiałam męża, aby z niej zrezygnować- posiłkując się zdjęciami jednego z użytkowników, który loggie zlikwidował. On się uparł, że ma być, bo w przeciwnym razie zrobimy z domu totalny klocek! Po części ma racje, dlatego trochę ją zmniejszyliśmy i ogólny pomysł projektanta został Jeżeli chodzi o wygląd tych dwóch okienek od zewnątrz- to będzie to na 10000% lepiej wyglądało. Przyjdzie tynk, drewno pomiędzy okienkami Jestem dobrej myśli Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luminda 04.09.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Jak taki strop żelbetowy wychodzi w odniesieniu do podciągów, które chyba w terivie się chowają a żelbet jest cieńszy. Czy ktoś jeszcze zrobił taką zamianę stropów, czy są z tym jakieś trudności? U nas podciągi nie chowają się w terivie. Kierownik długo nad tym myślał i zadecydował, że skoro cała konstrukcja to podciągi i słupy to lepiej byłoby belki oprzeć bezpośrednio na podciągu. I takim sposobem zamiast sufitu obniżonego w tym miejscu o 9 cm... mamy 25cm Teraz już się przyzwyczaiłam.. choć na początku bardzo mnie to męczyło i spędzało sen z powiek, ale myślę, że przy wykończeniu odpowiednio je zaaranżujemy i będzie git. Najbardziej kłopotliwy jest ten podciąg nad klatką schodową- wysocy będą musieli się przychylić Czyli akurat my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garnuszki 04.09.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Luminada a o ile zmniejszyłaś te loggię? No właśnie u mnie tez małż jest przeciwko usunięciu tej loggii. a u nas nic nowego, czekamy na mapke do celów projektowych, minęło juz ponad miesiąca, a ma byc ponoc max do półtora. firma która ma nam zdemontowac dachy z azbestu z dwóch budynków które stoja na działce jakoś nie daje odpowiedzi wrrrrrrrrrrrrrrr a mnie juz normlanie nosi ze nic sięnie dzieje!!! ja najchetniej bym juz ujrzała równą działkę bez tych dwóch budynków. chcę już kupować projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki68 05.09.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam. Tak wygląda Kasjopea z oknem narożnym tak jak jest w projekcie.Dla zainteresowanych dodam że okno narożne to dodatkowy koszt około...300zł (trzysta złotych) http://img28.imageshack.us/img28/1215/06082010277.jpg Witam, Stałem się również od niedawna "budowniczym" Kasjopei wersja D (z dwoma miejscami garażowymi). Stąd śledzę wątek Kasjopei. Mam pytanie do adam45ar związane z narożnym oknem. Jak stabilna jest konstrukcja ? Czy sam narożnik (rozumiem w kształcie l) jest w jakiś sposób przymocowany do stropu i podłogi ? Może Pan zdradzić jakiej firmy są okna ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infinitytor 07.09.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 @adam45ar super Ci wyszła ta elewacja, idealnie dopasowane kolory zdradzisz jakie deski zastosowałeś na elewacji przy oknach? i jak były one mocowane? Chciałbym też jeszcze raz dopytać o montaż tych desek elewacyjnych Zwolę i michal&gosia - akurat dziś przyjechała do mnie ekipa, która będzie ocieplać domek i mówią, że robią to w ten sposób, że w miejscach gdzie będzie drewno dają 5cm mniej styropianu (u mnie akurat to będzie 10cm, bo "normalnie" ocieplamy 15cm). Następnie pionowe łaty mocują na styropian wstrzeliwując długie kołki bezpośrednio do muru, no i do łat końcowe deski elewacyjne. Nic nie mówili o uprzednim umieszczaniu w murze "marków" (tak jak pisał Zwola) czy mocowania styropianu metalowymi kotwami do sciany (michal&gosia)... czy taki montaż będzie ok? Ktoś mnie też nastraszył, że te kołki zamontowane bezpośrednio w murze mogą powodować mostki termiczne - prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwola 07.09.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 @adam45ar super Ci wyszła ta elewacja, idealnie dopasowane kolory zdradzisz jakie deski zastosowałeś na elewacji przy oknach? i jak były one mocowane? Chciałbym też jeszcze raz dopytać o montaż tych desek elewacyjnych Zwolę i michal&gosia - akurat dziś przyjechała do mnie ekipa, która będzie ocieplać domek i mówią, że robią to w ten sposób, że w miejscach gdzie będzie drewno dają 5cm mniej styropianu (u mnie akurat to będzie 10cm, bo "normalnie" ocieplamy 15cm). Następnie pionowe łaty mocują na styropian wstrzeliwując długie kołki bezpośrednio do muru, no i do łat końcowe deski elewacyjne. Nic nie mówili o uprzednim umieszczaniu w murze "marków" (tak jak pisał Zwola) czy mocowania styropianu metalowymi kotwami do sciany (michal&gosia)... czy taki montaż będzie ok? Ktoś mnie też nastraszył, że te kołki zamontowane bezpośrednio w murze mogą powodować mostki termiczne - prawda to ? Zawsze łaty mocuje się do muru. Inaczej nie można Różnica między wstrzeliwaniem kołków, a wcześniejszym montażem "marków" jest niewielka. Mostki termiczne powstają zawsze - albo poprzez dziurę jaka zrobił wstrzelony kołek, albo poprzez dziurę zrobioną przez "marki". Wielkości tych mostków są jednak pomijalne. Nie wiem jak stabilne będzie łączenie za pomoc wstrzeliwanych kołków. Jeśli ekipa bierze za to odpowiedzialność to muszą być tego pewni. Ja zrobiłem to za pomocą marków i jestem zadowolony. Nie oznacza to jednak, że to jedyna dobra metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infinitytor 07.09.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) a jak długie były te "marki" u Was? I powstał też problem z glifami okiennymi - dokąd ma dojść styropian po bokach okien? Czy do momentu w którym zaczyna się okno? Ale jak wtedy ma dojść jeszcze łącznie 5cm łaty i właściwej deski, to bardzo to wejdzie na ramę okna? Czy może styropian ma kończyć się wcześniej? Ale wtedy zostanie "goły" mur albo przynajmniej pianka, to chyba też niedobrze? Edytowane 7 Września 2011 przez infinitytor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moppe 07.09.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witamy Wszystkich Od dluzszego czasu sledzimy uwaznie forum Kasjopeii. Budujemy wersje E (Kasjopea III). Obecnie jesteśmy na etapie zalewania pierwszego stropu. Mam jedno pytanie dotyczące wentylacji… jaka wentylacje zastosowaliście w swoich domach? Mechaniczna , grawitacyjna a może hybrydowa? Bedziemy bardzo wdzieczni za Wasze opinie! PS. adam45ar wielkie dzieki za możliwość obejrzenia domku na „żywo” – PIEKNY! Pozdrawiamy, BM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalgosia 08.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) @adam45ar super Ci wyszła ta elewacja, idealnie dopasowane kolory zdradzisz jakie deski zastosowałeś na elewacji przy oknach? i jak były one mocowane? Chciałbym też jeszcze raz dopytać o montaż tych desek elewacyjnych Zwolę i michal&gosia - akurat dziś przyjechała do mnie ekipa, która będzie ocieplać domek i mówią, że robią to w ten sposób, że w miejscach gdzie będzie drewno dają 5cm mniej styropianu (u mnie akurat to będzie 10cm, bo "normalnie" ocieplamy 15cm). Następnie pionowe łaty mocują na styropian wstrzeliwując długie kołki bezpośrednio do muru, no i do łat końcowe deski elewacyjne. Nic nie mówili o uprzednim umieszczaniu w murze "marków" (tak jak pisał Zwola) czy mocowania styropianu metalowymi kotwami do sciany (michal&gosia)... czy taki montaż będzie ok? Ktoś mnie też nastraszył, że te kołki zamontowane bezpośrednio w murze mogą powodować mostki termiczne - prawda to ? Zalaczam zdjecia ponizej: - do muru przymocowany styropian (my mamy twardy, grafitowy) metalowymi kotwami systemowymi - w styropianie sa zrobione wyzlobienia na pionowa late - w wyzlobieniach wkrecone sa kolki do styropianu (fischer) Uwaga! Tu nie mozna oszczedzac na kolkach. Sa rowniez tansze wersje, ale w przeciwienstwie do ww. o wiele mniej wytrzymale i latwo puszczaja mocowanie. - do tych kolkow zamocowane sa laty pionowe - do lat zamocowane deski elewacyjne na wkrety. - narozniki wykonczone listwa naroznikowa drewniana (moge polecic dobra firme z tymi listwami naroznikowymi, maja sklep internetowy, duzy wybor, ceny konkurencyjne i lepsza jakosc niz listwy z marketu) - pomiedzy styropianem a deskami elewacyjnymi jest niewielka szczelna wentylacyjna - przy oknach faktycznie trzeba minimalnie cofnac styropian i troche zaizolowac pianka, tak aby zmiescila sie deska elewacyjna. Z punktu widzenia izolacji cieplnej na pewno nie jest to komfortowa sytuacja i troche sie tego obawiam. Tu mysle, ze Zwola moze wiecej powiedziec jak sprawdza sie to na codzien Pozdrawiam Edytowane 8 Września 2011 przez michal&gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalgosia 08.09.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ponizej link do strony z listwami http://drewniane-listwy.com/c/16/katowniki-listwy-wykonczeniowe.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksiut 08.09.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ponizej link do strony z listwami http://drewniane-listwy.com/c/16/katowniki-listwy-wykonczeniowe.html pozdrawiam Witam, a ja podobnie jak Tetetka zedcydowałem się na produkt z firmy Rodeo, profile elewacyjny z XPS, siatki i akrylu bezpośrednie przyklejane klejem do płytek na styropian bez zadnych katowników tęowników kołków itd, bez dziurawienia elewacji czy zmniejszania grubości elewacji zainteresowanych odsyłam do strony http://rodeo-dr.pl/uploads/images/galeria/IMG_5601.JPG pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jokaro 09.09.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam, Bardzo proszę ponownie o informację w jaki sposób wykonaliście połączenie małych daszków ze ścianą pionową / obróbka blacharska czy taśma /, proszę o załączenie zdjęcia. PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infinitytor 11.09.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 @michal&gosia bardzo dziękuję za wyjaśnienie i za załączone zdjęcia, okazały się bardzo pomocne Mam jeszcze pytanie do Ciebie oraz do osób, które robiły podbitkę w kolorze elewacji. Wiem, że trzeba zamocować najpierw płyte osb, i na to tak jak na elewacji idzie styropian zaciagniety siatką i tynkiem. Jakiej grubości i klasy musi to być płyta osb? Niestety moi fachowcy od elewacji nidy nie robili takiej podbitki, wiedzą tylko teoretycznie jak to zrobić. Myślicie że poradzą sobie z tym? Jak kształtowała się u Was cena za zrobienie takiej podbitki? Wychodzi o wiele drożej niż jak byśmy chcieli zrobić z paneli pcv (imitujacych drewno)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalgosia 11.09.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 @michal&gosia bardzo dziękuję za wyjaśnienie i za załączone zdjęcia, okazały się bardzo pomocne Mam jeszcze pytanie do Ciebie oraz do osób, które robiły podbitkę w kolorze elewacji. Wiem, że trzeba zamocować najpierw płyte osb, i na to tak jak na elewacji idzie styropian zaciagniety siatką i tynkiem. Jakiej grubości i klasy musi to być płyta osb? Niestety moi fachowcy od elewacji nidy nie robili takiej podbitki, wiedzą tylko teoretycznie jak to zrobić. Myślicie że poradzą sobie z tym? Jak kształtowała się u Was cena za zrobienie takiej podbitki? Wychodzi o wiele drożej niż jak byśmy chcieli zrobić z paneli pcv (imitujacych drewno)? infinitytor, policz to tak na podbitke z OSB: - od razu trzeba polozyc ocieplenie scian na wysokosci podbitki - ok 35 plyt OSB o grub 12 mm - do plyty mocujesz styropian 3 badz 5 cm. Pamietaj, ze sam klej nie wystarczy, styropian musi byc zakotwiony do plyty - na to siatka, zaprawa i tynk plyty - nie musi byc jakas specjalna plyta (ilosc plyt zalezy od tego, jak bedzie cieta plyta). U nas pionowa + pozioma czesc podbitki daje ok 1m, calosc wyszla ok 80mb plyty - cloue programu to kupic plyty od razu z jednej partii (niestety dokupywane czasami maja male roznice wysokosci, co trudno pozniej ukryc) - plyta musi byc rowno przycieta i dobrze wypoziomowana przy mocowaniu do krokwi Calosc nie jest nadto skomplikowana, jesli cos mozna doradzic; 3 x mierzyc i na kazdym etapie dokladnie licowac, kazda nierownosc jest pozniej od razu widoczna, bo widzisz ta podbitke z roznych stron. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalgosia 11.09.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam, Bardzo proszę ponownie o informację w jaki sposób wykonaliście połączenie małych daszków ze ścianą pionową / obróbka blacharska czy taśma /, proszę o załączenie zdjęcia. Pozdrawiam Robert Jokaro My zrobilismy z blachy, mysle ze bardziej estetycznie to wychodzi niz z tasmy, ale to kwestia dekarza itp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts