Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Belki stropowe mocowalismy na takie same laczniki metalowe jak krokwie dachowe. (foto ponizej)

Jak wyglada strych na gotowo, zrobie zdjecia i przesle. Imponuje powierzchnia patrzac po podlodze, ale jesli jest zrobiony zgodnie z projektem (bez podnoszenia sciany kolankowej) jest raczej malo praktyczny ze wzgledu na wysokosc. U nas na gotowo (wlacznie z ociepleniem krokwi i plyta g-k) w najwyzszym punkcie ma ok 160cm wysokosci. Wiec bedzie albo super miejscem do zabawy dla dzieci albo duza garderoba na "chwilowo" niepotrzbne rzeczy.

pozdrawiam

Witaj,

dziękuję za zdjęcie, jednak jest troszkę miejsca które z pewnością się przyda. Widzę jednak że u Ciebie belki są oparte na podciągu. U mnie wychodzi na to że belki będą mocowane do boków podciągu i wieńca. Chyba pozostanę przy tych wieszakach, wstępna wycena kątowników wyszła blisko 4 TPLN.

Mam jeszcze pytanie - czy grubość ocieplenia ścian macie zgodnie z projektem tzn. 20 cm?

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Ja już skończyłem budować swoja Kasjpee ( równe 1,5 roku od wkopania łopaty będzie 14.10 ) i chciałbym się "pochwalić " efektem końcowym -tylko nie wiem jak umieścić fotki na forum. Jeżeli Państwo podadzą mi instrukcję jak to zrobić krok po kroku to zamieszczę parę zdjęć. Pozdrawiam TT

Witaj,

ja znam taki sposób na zdjęcia - strona http://imageshack.us/ na której należy się zalogować - rejestracja jest darmowa - poźniej korzystamy z opcji przesyłanie multimediów (upload) wskazujesz zdjęcie na dysku które zostaje załadowane automatyczne na serwer imageshack.us. Po załadowaniu zdjęcia pojawia się bezpośredni link do Twojego zdjęcia - które wklejasz w tekst postu na formum Murator za pomocą opcji Dodaj grafikę. Mam nadzieję że nie zamieszałem :)

Pozdrawiam,

Witam, można również inaczej dodać zdjecia - myśle że łatwiej piszesz wiadomosc na forum naciskasz "Zaawansowana edycja" i tam dodajesz zdjęcia jak załączniki w mailu w sekcji zarządzaj załącznikami upload wybierasz pliki i załanczasz je - dla przykładu wrzucam aktualny stan naszej Kasjopei

DSCN5022.jpg

tetetka: Jest jeszcze prostszy sposób na pokazanie zdjęć. Wystarczy konto na PICASA Wb Albums. O ile dobrze pamiętam to kiedyś udostępniałeś link do zdjęć. Wrzuć zdjęcia do tego bądź innego folderu i wklej link.

To link do Twojego albumu (nota bene mam go w ulubionych):

https://picasaweb.google.com/tetetka41/20110313

Pozdrawiam i czekamy na zdjęcia

Ania

Witam wszystkich fanów Kasjopeii. Jesteśmy z mężem na etapie wybieranie projektu i Kasjopea najbardziej przypadła nam do gustu. Rozkład pomieszczeń jest taki jaki zakładaliśmy jeszcze przed szukaniem projektów. Czytając forum zauważyłam, że jest kilka osób, które buduje domek w okolicy Warszawy (KasjoKasia, Adam)- stąd pytanie, czy byliby Państwo tak mili i chcieli pokazać nam swój dom w celu upewnienia się w decyzji? Wersja nie ma znaczenia choć skłaniamy się ku wersji E z podwójnym garażem. Zwola czy mogłabym prosić o przesłanie zdjęć zewnętrznych i wewnętrzynych Twojego pięknego domku (o ile nie masz już dość tych próśb)? Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Mój priv meil [email protected] .

https://picasaweb.google.com/tetetka41/DomX2011

Łatwiej zbudować dom niż wkleić te zdjęcia -więc przesyłam link do naszej Kasjopei i pozdrawiam wszystkich budujących-życząc wytrwałości , determinacji i szczęśliwego zakończenia . Pozdrawiam szczególnie Pana Zwole ,dzięki któremu podjęliśmy decyzje o budowie tego domu.

Witajcie

Czasem zaglądam na forum, a najczęściej kiedy pojawia się problem. . . :) Wybieramy blachę na dach po kilkunastu wycenach wybieramy ruukki. Ale jest problem z kolorem podoba nam się ciemno szara (jak wyżej na zdjęciu u Ksiut) ale elewacje chcemy zrobić żółtą i okna oczywiście brąz i nie wiem czy to wszystko będzie miało ręce i nogi jak zestawimy te kolory. Wiec proszę o zdjęcia Waszych elewacji :)

W załączniku Nasz etap, mamy już zalany wieniec bo mamy prężną ekipę i nie nadarzam robić zdjęć

2011-09-12 18.24.06.jpg

Witam, widać że projekt Kasjopea ma coraz więcej sympatyków. My również zdecydowaliśmy się na ten projekt wersja E z dachem 25 st. Obecnie jesteśmy na etapie stropu drewnianego nad piętrem. Chciałem zapytać Wszystkich którzy zakończyli ten etap czy belki stropowe mocowali za pomocą wieszaków do wieńca tak jak w projekcie? Czy stosowaliście tego typu wieszaki? http://img600.imageshack.us/img600/7546/wieszak.jpg

Kierownik budowy przekonuje mnie do zamocowania kątownika stalowego 100x100x8 na całej długości poszczególnych pomieszczeń jako podparcie pod belki drewniane. Niestety to rozwiązanie jest zdecydowanie droższe dlatego też proszę o informację czy tego typu wieszaki są wystarczające.

Czy mogę prosić o zamieszczenie zdjęcia strychu który powstaje nad piętrem - czy da się tam coś ulokować?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

Witam

Zalaczam fotki poddasza na gotowo (prawie :))

pozdrawiam

M&M

20111008586.jpg

20111008587.jpg

20111008588.jpg

https://picasaweb.google.com/tetetka41/DomX2011

Łatwiej zbudować dom niż wkleić te zdjęcia -więc przesyłam link do naszej Kasjopei i pozdrawiam wszystkich budujących-życząc wytrwałości , determinacji i szczęśliwego zakończenia . Pozdrawiam szczególnie Pana Zwole ,dzięki któremu podjęliśmy decyzje o budowie tego domu.

WOW! Dom rewelacja! Suuper!

Mam pytanie odnosnie bramy garazowej - jakiej firmy brame wybraliscie?

Pozdrawiamy,

BM

Witam. Tetetka, oglądając wasz dom już wiadomo,że warto było wybrać ten projekt. Poza tym co tu dużo mówić, efekt końcowy bardzo inspirujący dla wszystkich budujących.

Mam do Was i do Zwoli pytanie, bo już na forum odnalazłem, że ogrzewanie na całej powierzchni macie podłogowe. Zwola natomiast widziałem ma zastosowane grzejniki kanałowe. My jesteśmy właśnie na etapie wypracowywania decyzji co do systemu ogrzewania i tu rodzą się różne wątpliwości. Żonie marzą się deski w salonie, a to jak wiadomo nie bardzo współgra z ogrzewaniem podłogowym. Z kolei ogrzewanie kanałowe to też problemy z mocą grzejników, ich wydajnością (przy ograniczonej już u nas głębokości wanien pod nie) no i oczywiście kosztami.

Tetetka, czy na zdjęciach w salonie i w sypialniach to są panele drewniane, czy płytki ładnie imitujące drewno?

Zwola, jak w poprzednią zimę sprawowało się u Ciebie ogrzewanie przy tych kanałowych grzejnikach? Jaki system i moc grzejników zastosowałeś?

Nie ukrywam, że Wasze doświadczenia w tym zakresie bardzo by nam pomogły.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.

P.s.

U nas więźba na dachu! Wczoraj była ekipa od dachówki w celu doprecyzowania czasu i zakresu prac. Za dwa tygodnie wchodzą na dach. Robimy pełne deskowanie i papa. Daszki boczne i garażowe zostawiamy do wykończenia po ociepleniu.

michal&gosia czy zrobiliście na strychu ściankę kolankową podnosząc wysokość budynku?

wygląda to na imponująca przestrzeń, zachęcającą wręcz do zamieszkania lub przynajmniej powstania klubu gospodarza lub gospodyni ;)

a tak ogólnie czy pamięta ktoś z was ile kosztował kompletny strop drewniany piętra?

Witam. Tetetka, oglądając wasz dom już wiadomo,że warto było wybrać ten projekt. Poza tym co tu dużo mówić, efekt końcowy bardzo inspirujący dla wszystkich budujących.

Mam do Was i do Zwoli pytanie, bo już na forum odnalazłem, że ogrzewanie na całej powierzchni macie podłogowe. Zwola natomiast widziałem ma zastosowane grzejniki kanałowe. My jesteśmy właśnie na etapie wypracowywania decyzji co do systemu ogrzewania i tu rodzą się różne wątpliwości. Żonie marzą się deski w salonie, a to jak wiadomo nie bardzo współgra z ogrzewaniem podłogowym. Z kolei ogrzewanie kanałowe to też problemy z mocą grzejników, ich wydajnością (przy ograniczonej już u nas głębokości wanien pod nie) no i oczywiście kosztami.

Tetetka, czy na zdjęciach w salonie i w sypialniach to są panele drewniane, czy płytki ładnie imitujące drewno?

Zwola, jak w poprzednią zimę sprawowało się u Ciebie ogrzewanie przy tych kanałowych grzejnikach? Jaki system i moc grzejników zastosowałeś?

P.s.

U nas więźba na dachu! Wczoraj była ekipa od dachówki w celu doprecyzowania czasu i zakresu prac. Za dwa tygodnie wchodzą na dach. Robimy pełne deskowanie i papa. Daszki boczne i garażowe zostawiamy do wykończenia po ociepleniu.

Na parterze ceramika , na pietrze quick step z V-fugą na podkładzie unisound- brak teatralnego odgłosu podczas chodzenia. wygladaja jak prawdziwe deski.

P.s.

Jolcik, to, że przy ogrzewaniu podłogowym nie można zastosować paneli czy parkietu tu już w tej chwili taki sam mit jak to, że na piętrze nie powino być ogrzewania podłogowego. Tak więc nic nie stoi na spełnieniu marzeń żony:) Pozdrawiam

Witam,

Dziękuję za fotki - poddasze jest całkiem spore - z ciekawości zapytam do czego będą służyły rury widoczne na zdjęciach? Czy zrezygnowaliście z kominka - widzę tylko jeden komin

Pozdrawiam,

Edem

Witam

1 Rury czekaja na podlaczenie rekuperatora, troche sie ich zebralo, ale udalo sie w miare zgrabnie je ukryc w zabudowie

2 Komin do kominka jest, tylko nie widoczny na foto, tuz obok wlazu dachowego

3 sciany kolankowej nie podnosilismy, wszystko jest jak w projekcie.

pozdrawiam

M.