nimbastik 03.03.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 marmolada Witam jestem pierwszy raz na forum, i mam od razu pytaniem czy ktoś buduje Kasjopeję z piwnicą i czy jest tu może ktoś, kto już wybudował ten dom / może być też bez piwnicy/ na Śląsku lub w sąsiednich regionach? Ja jestem na etapie SSO i koszt budowy Kasjopei z podwójnym garażem i poddaszem użytkowym oraz piwnicą pod całym domem wyniósł jak do tej pory 280 tys. Porównując to z innymi danymi budowniczych Kasjopei bez piwnicy wyliczyłem, że fakt posiadania 80 m2 piwnicy kosztuje jak do tej pory 70 tys. a będą następne koszty związane z wykończeniem tej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasopol 03.03.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam, z początkiem maja zamierzam rozpocząć budowę kasjopeii 2 (pół bliźniaka) i zaczynam się rozglądać za ekipą, budowa pod Warszawą. Póki co otrzymałem jedną ofertę na stan pod klucz na kwotę 370 tyś zł (bez okien, drzwi i bramy garażowej) oraz na SSO na kwotę 110 tyś zł (robocizna bez materiałów). Skłaniam się do prowadzenia budowy systemem gospodarczym, więc oferta pod klucz raczej odpada, proszę zatem o informację czy koszty ekipy w zakresie SSO nie są wygórowane, zwłaszcza proszę o opinię osoby budujące w mazowieckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam45ar 04.03.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam, z początkiem maja zamierzam rozpocząć budowę kasjopeii 2 (pół bliźniaka) i zaczynam się rozglądać za ekipą, budowa pod Warszawą. Póki co otrzymałem jedną ofertę na stan pod klucz na kwotę 370 tyś zł (bez okien, drzwi i bramy garażowej) oraz na SSO na kwotę 110 tyś zł (robocizna bez materiałów). Skłaniam się do prowadzenia budowy systemem gospodarczym, więc oferta pod klucz raczej odpada, proszę zatem o informację czy koszty ekipy w zakresie SSO nie są wygórowane, zwłaszcza proszę o opinię osoby budujące w mazowieckim. Stan surowy otwarty powinien kosztować około 60tys. zł (koszt robocizny okolice Warszawy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nimbastik 05.03.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Stan surowy otwarty powinien kosztować około 60tys. zł (koszt robocizny okolice Warszawy) Kolega Lasopol buduje bliźniaka i jak rozumiem wycena za SSO wynosi 110 tys. za dwa budynki. Za dwa budynki, to bardzo dobra cena za robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasopol 05.03.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Kolega Lasopol buduje bliźniaka i jak rozumiem wycena za SSO wynosi 110 tys. za dwa budynki. Za dwa budynki, to bardzo dobra cena za robociznę. to jest cena za pół bliźniaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbarska 05.03.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Stan surowy otwarty powinien kosztować około 60tys. zł (koszt robocizny okolice Warszawy) Zgadzam się z przedmówcą. My zaczynamy budowę Kasjopei 3 w czerwcu (w okolicach Warszawy), ekipa wyliczyła SSO właśnie na 50-60tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmolada 05.03.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 dzięki, fajna ta piwnica, tyle się zmieści..... ale koszt duży, musimy się zastanowić. W każdym razie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmolada 05.03.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 ale wykończenie to już nie jest aż takie drogie w porównaniu z resztą domu. Szkoda, że jesteś aż w Wałbrzychu, bo chętnie bym zobaczyła domek.Ja jestem na etapie SSO i koszt budowy Kasjopei z podwójnym garażem i poddaszem użytkowym oraz piwnicą pod całym domem wyniósł jak do tej pory 280 tys. Porównując to z innymi danymi budowniczych Kasjopei bez piwnicy wyliczyłem, że fakt posiadania 80 m2 piwnicy kosztuje jak do tej pory 70 tys. a będą następne koszty związane z wykończeniem tej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmolada 05.03.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 My w tym roku zaczynamy budowę Kasjopei z podpiwniczeniem k/Żor (przewidujemy zrobić piwnice z parterem). Z góry zaznaczam, że koszt samej piwnicy jest znaczny w porównaniu do pozostałych etapów budowy. W kosztorysie piwnica z hydroizolacją i stropem z żelbetu wyniesie 70-80 tyś. Projekt piwnicy w załączniku dzięki, piwnica bardzo fajna ... dużo miejsca, ale koszt nie mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmolada 05.03.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ja jestem na etapie SSO i koszt budowy Kasjopei z podwójnym garażem i poddaszem użytkowym oraz piwnicą pod całym domem wyniósł jak do tej pory 280 tys. Porównując to z innymi danymi budowniczych Kasjopei bez piwnicy wyliczyłem, że fakt posiadania 80 m2 piwnicy kosztuje jak do tej pory 70 tys. a będą następne koszty związane z wykończeniem tej powierzchni. a wycenie na stronie mg projekt jest za SSO coś około 120 tys. ) wiec jednak wychodzi więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmolada 05.03.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 tak naprawdę to jeszcze nie kupiliśmy tego projektu, bo jeszcze podoba nam się Topaz 3 z tej samej pracowni, ale to na pewno bez piwnicy, no i teraz musimy się zdecydować czy Kasjopeja 3 z piwnicą, czy Topaz 3 bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasopol 06.03.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 czy ktoś z forumowiczów podnosił może parter o jedną cegłę, chodzi mi zwłaszcza o rozwiązanie kwestii dodatkowych stopni na schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 07.03.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ja jestem na etapie SSO i koszt budowy Kasjopei z podwójnym garażem i poddaszem użytkowym oraz piwnicą pod całym domem wyniósł jak do tej pory 280 tys. poddasze użytkowe? czy dobrze rozumiem - zrobiliście ścianki kolankowe, okna dachowe, schody na poddasze /nie rozkładane - prawdziwe/? jeżeli tak, to jakie przewidujecie ocieplenie stropu i dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 07.03.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 czy ktoś z forumowiczów podnosił może parter o jedną cegłę, chodzi mi zwłaszcza o rozwiązanie kwestii dodatkowych stopni na schodach my podnieśliśmy, schody mamy wylewane na mokro, przeliczaliśmy je samodzielnie, spocznik podzielony na pół i jedna z połówek jeszcze na pół pod kątek 45 stopni. Tempo schodów h=18.4, s=27, 18 stopni, różnica między posadzkami 331cm, tyle w teorii, w praktyce, w stanie surowym, tych milimetrów się nie osiągnie lejąc beton z gruchy, jednak chodząc teraz po tych schodach odczuwam "komfort podróży" z góry na dól i odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nimbastik 07.03.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 poddasze użytkowe? czy dobrze rozumiem - zrobiliście ścianki kolankowe, okna dachowe, schody na poddasze /nie rozkładane - prawdziwe/? jeżeli tak, to jakie przewidujecie ocieplenie stropu i dachu? bez ściany kolankowej, podniesiony kont dachu z 30 do 35 stopni, schody będą drewniane z piętra na poddasze, strop drewniany na legarach 22 cm x 10 cm, ocieplenie planuję 22cm wełny pomiędzy krokwiami + 5 cm wełny poprzecznie oraz wełnę pomiędzy legarami, tak na wypadek rzadszego korzystania z poddasza zimą, całą górę można odciąć, to będzie jedno duże pomieszczenie, okna dachowe są z dwóch stron od strony kominów (okno połączone z włazem kominowym i naprzeciwko okno podwójne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malini 11.03.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Mamy ogrzewanie podłogowe w całum domu,a tylko drabinkowe grzejniki w łazienkach-z dodatkowo umieszczona w nich grzałka elektryczna . Mimo b. silnych mrozów nie było potrzeby właczenia grzałki elektrycznej.Układ działa b. sprawnie temperatura w pokojach 22-23 stp-piec gazowy,gaz ziemny, z zasobnikiem ciepłej wody. Wprowadzilismy sie we wrzesniu - na koniec maja podam zuzycie gazu -zeby obiektywnie kazdy mógł przeanalizowax sobie koszty-ale nie jest tak źle miesieczne zuzycia oscyluja wokół 300 m.sześc. gazu. Witam Tetelka, Mam do Ciebie ogromną prośbę, czy nie będzie dla Ciebie problemem przesłanie mi kilku zdjęć elewacji na mojego maila prywatnego, teraz właśnie nad tym pracujemy i brakuje nam paru szczegółów. Czy okna na piętrze montowałeś tak jak w projekcie (wys. 120)? Czy powiększałeś je? I najważniejsze, jak montowałeś te płytki elewacyjne? I jaka to firma? Czy robiłeś tak, że cały dom ociepliłeś styropianem 20 cm, a w miejscach gdzie montowałeś płyty elewacyjne , styropian 15 cm? Na jaki klej montowałeś płytki elewacyjne? Mój mail: [email protected] Z góry Ci serdeczni e dziękuję i pozdrawiam Malini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natawa 11.03.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 No my robiliśmy jesienią dach (również dachówka) i w sumie za cieślę i dekarza daliśmy 17 tys. woj wielkopolskie. Myślę że 28 tys to trochę dużo, z tego co nam Ci fachowcy mówili to to jest bardzo prosty dach, bez żadnych wypustek i itp. Napiszecie namiary na dekarzy? My mamy wycenę- praca 28.tys, materiał na więźbę i strop plus deskowanie -19 tys oraz cena dachówek od 20 tys w górę. Wydaje mi się, że dużo jak na woj.wielkopolskie. Nam też mówili, że dach prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbarelka 12.03.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam, mocno zastanawiamy się nad wyborem projektu wymarzonego domu, Kasjopea spełnia właściwie wszystkie nasze wymagania. Jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji dobrze byłoby zobaczyć "klocuszka" w realu. Stąd moja gorąca prośba do budujących w okolicach Sochaczewa, Skierniewic lub Warszawy o możliwość oglądnięcia domku nawet w stanie surowym kontakt do mnie: [email protected] Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-joanna 13.03.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 fajnie ale wam zazdroszczę że już na swoich śmieciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 14.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam.My rowniez zaczynamy budowe Kasjopea III.Poki co jestesmy na etapie papierologii i po rozmowach z architektem ale jestem dobrej mysli i mam nadzieje na szybka realizacje.Budujemy w Szczecinie!Poczatkowo brane byly na tapete inne projekty takie jak Sonet, Slodki a nawet Topaz ale doszlismy do wniosku ze Kasjopea bedzie najblizsza temu czego oczekujemy.Forum juz przeczytalam wzdluz i wszerz po pare razy wiec mysl;e ze mertorycznie jestem przygotowana na wyzwanie jakim jest budowa domu.Ach zazdroszcze tym co juz mieszkaja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts