Kasjopea_4 28.09.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam Tez mielismy taki plan,ale po umieszczeniu ocieplenia w stropie zostalo na tyle malo miejsca, ze temat odpadl, ale jesli ktos sie na sile uprze... pozdrawiam Michal Gosia mowicie o ociepleniu stropu nad garazem rozumiem? ja planowalem ocieplic dach a jako strop dac tylko plyte osb. wg projektu polowa garazu nie posiada lanego-ukladanego stropu. Dobrze rozumiem? Yesko-u Ciebie jest blizniak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasjopea_4 28.09.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 my robimy tam własnie taki schowek. nie wiem czy na choinkę ale np. na opony....itp. Czuszka a jak u Ciebie? tez jest ocieplenie na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalgosia 30.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Michal Gosia mowicie o ociepleniu stropu nad garazem rozumiem? ja planowalem ocieplic dach a jako strop dac tylko plyte osb. wg projektu polowa garazu nie posiada lanego-ukladanego stropu. Dobrze rozumiem? Yesko-u Ciebie jest blizniak? Witam Polowa stropu jest z terriva (bo to jest podloga lazienek na gorze). Tu jest tylko otynkowany strop od spodu Druga polowa to strop podwieszany z plyt g-k. Chodzilo mi o ocieplenie miedzy i na krokwiach welna. Pozostala przestrzen miedzy ociepleniem a plytami g-k nie pozostawila prawie wcale wolnego miejsca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 01.10.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Yesko-u Ciebie jest blizniak? tak, bliźniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 01.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 tak tak jest ok.. + dodatkowo przestrzen pod schodami otwieramy i przeznaczamy na spiżarnie i świeży pomysł z dziś... powiekszamy spizarnie o pomieszczenie na piec.. bo ... ile u Was ma wejscie do tego mini pomieszczenia na piec? u nas wychodzi że na drzwi wchodza schody.. wiec rezygnujemy z tego.. piec bedzie w kotłowni.. zamurowujemy to wejscie do pieca.. powiekszamy dzieki temu łazienke i spizarnie.. hahaha, ja też zasugerowałam się wizualizacjami na stronie MG Projektu ale także widziałam tutaj na forum u kogoś niski ten podciąg- nie wiem czy taki efekt został uzyskany przez obniżenie sufitu czy jakoś inaczej. Co prawda ten temat przerabialiśmy ponad rok temu, ale wydaje mi się, że właśnie w projekcie było, że belki terrivy mają się chować w podciągu a nie na nim leżeć. U nas kierbud tłumaczył nam, że tak jest bezpieczniej i że on nie wyobraża sobie zalewać podciąg z belkami w środku i jak? mi się wydaje, że to super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 01.10.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 bardzo ładna balustradka tylko że mi chodziło o podciag nad balustrada a nie nad wejsciem na schody. Aaaa no i gdzie wy macie podciag w jadalni? w ktorym miejscu? u nas nic nie ma Luminda.. co do podciagu to wlasnie od str balustrady bedzie te 9 cm Ludziska a jak u Was z wejsciem do pomieszczenia na piec?????? ile ono ma wysokosci? bo u nas wcinaja sie w nieschody.. i wychodzi wejscie do pomieszczonka z piecem ma wys ok 160 cm.. Witam Przesylam foto podciagu na poszczegolnych etapach. U nas wystaje z sufitu 9cm i gdyby byl wyprowadzony jeszcze nizej, to przy moim wzroscie (prawie 2m) nie moglbym wejsc wyprostowany po schodach. Podciag nie wchodzi w terrive, tylko z jednej strony do niej przylega, a podloge z drugiej strony podciagu zbroilismy i zalewalismy pozniej. To, ze wystaja podciagi z sufitu, ani nie jest specjalnie widoczne ani nikomu nie przeszkadza. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 01.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 fiu fiu dzieki Luminda :DDD Właśnie sprawdziłam kwestię podciągu nad schodami!!!! Dla wszystkich co są na tym etapie to ważna informacja, bo jeszcze można coś zmienić ) Otóż podciąg o przekroju 25 x 25 jest częściowo wciągnięty w strop i dlatego z sufitu powinno wystawać te 9 cm Na potwierdzenie zdjęcie z projektu Juster - walcz o ten podciąg :) niech robią jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luminda 02.10.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) bardzo ładna balustradka tylko że mi chodziło o podciag nad balustrada a nie nad wejsciem na schody. Aaaa no i gdzie wy macie podciag w jadalni? w ktorym miejscu? u nas nic nie ma Luminda.. co do podciagu to wlasnie od str balustrady bedzie te 9 cm Ludziska a jak u Was z wejsciem do pomieszczenia na piec?????? ile ono ma wysokosci? bo u nas wcinaja sie w nieschody.. i wychodzi wejscie do pomieszczonka z piecem ma wys ok 160 cm.. podciag od strony balustrady??? czyli od strony salonu tak jakby? jeżeli o to Ci chodzi to u nas jest to ten sam podciąg co nad schodami tak tak jest ok.. + dodatkowo przestrzen pod schodami otwieramy i przeznaczamy na spiżarnie i świeży pomysł z dziś... powiekszamy spizarnie o pomieszczenie na piec.. bo ... ile u Was ma wejscie do tego mini pomieszczenia na piec? u nas wychodzi że na drzwi wchodza schody.. wiec rezygnujemy z tego.. piec bedzie w kotłowni.. zamurowujemy to wejscie do pieca.. powiekszamy dzieki temu łazienke i spizarnie.. nie wiem jaką wersję Kasjopei budujesz., ale u nas w wersji podstawowej zrobiliśmy to tak: - zlikwidowaliśmy przejście ze schowka do kotłowni - wejście do kotłowni z garażu przesunęliśmy za słup - przesunęliśmy ściankę wc, przez co minimalnie zmniejszyła się kotłownia (praktycznie nie znacząco) fiu fiu dzieki Luminda :DDD haha, nie ma za co Edytowane 2 Października 2012 przez Luminda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 02.10.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 mamy kasjopee 3. dzwoniłam do mg projekt i pogadałam i o tym wejsciu i o podciągach.. no i faktycznie jest jeszcze podciąg nad wejsciem na schody a tego nie zauwazyłam.. wiec by było jakoś tak jednolicie zostawiamy te podciągi.. tym bardziej że można ten mdzy schodami i salonem schowac ale w strop.. a my pod podłogą bedziemy rozprowadzac rury do ogrzewania z kominka no a co do tego pomieszczenia na komin to z niego rezygnujemy.. zamurowujemy wejscie z kotłowni do schowka.. bo okazuje sie ze to ma wysokosc 145 cm! od podłogi do spocznika.. masakra..wiec piec wstawiamy normalnie do kotłowni, przez to powieksza sie nam łazienka i schowek podciag od strony balustrady??? czyli od strony salonu tak jakby? jeżeli o to Ci chodzi to u nas jest to ten sam podciąg co nad schodami nie wiem jaką wersję Kasjopei budujesz., ale u nas w wersji podstawowej zrobiliśmy to tak: - zlikwidowaliśmy przejście ze schowka do kotłowni - wejście do kotłowni z garażu przesunęliśmy za słup - przesunęliśmy ściankę wc, przez co minimalnie zmniejszyła się kotłownia (praktycznie nie znacząco) haha, nie ma za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 03.10.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Szukam drewna na strop i dach.. może możecie polecić dobry a zarazem niedrogi tartak? Budowa pod Warszawą. z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garnuszki 03.10.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam u nas nareszcie się coś dzieje:lol2: dziś geodeta wytyczał domek, jutro chyba wjedzie kopara, wszystko zależy od pogody. dziś niestety spłatałą nam figla i wszystko się już przesunęło o jeden dzień brrrr. tak jak już pisałam w tym roku tylko fundament a po zimie już reszta, chłopaki planują w maju daszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Birds 04.10.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 garnuszki@ czekamy zatem na jakies zdjęcia i porady, myślałaś o założeniu dziennika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garnuszki 04.10.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) myślę o dzienniku ale ze mnie laik i nie wiem jeszcze za bardzo jak i z czym i gdzie a to jednyna fotka jaka dostalam od meza wiecej nie poszlo z poczty brrrrrrrrrrrrrrrr[ATTACH=CONFIG]140416[/ATTACH] Edytowane 4 Października 2012 przez garnuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasjopea_4 04.10.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Witam u nas nareszcie się coś dzieje:lol2: dziś geodeta wytyczał domek, jutro chyba wjedzie kopara, wszystko zależy od pogody. dziś niestety spłatałą nam figla i wszystko się już przesunęło o jeden dzień brrrr. tak jak już pisałam w tym roku tylko fundament a po zimie już reszta, chłopaki planują w maju daszyć Garnuszki - moja dobra rada: opanowanie i wyrozumiałość to cechy, które musisz posiadać budując dom. Bez nich nabawisz sie nerwicy i rzucisz w cholerę cała tą budowę. Ciężko jest zorganizować wszystko pod własne oczekiwania. Szczególnie jeśli chodzi o murarzy! To jest gatunek ludzki, który zawsze potrafi zadbać o swoje interesy, przykład: materiały życzą sobie z dnia na dzień, czasami jest ciężko zaspokoić ich potrzeby na czas (z racji braku materiałów na składnie po rozsądnej cenie) i chłopy przychodzą za 2-3 dni jak zakupy są juz na budowie. Ogrzewanie: Co w tym temacie możecie powiedzieć? Jaki system według Was jest najlepszym rozwiązaniem? Myślę o gazowym i kominku z płaszczem wodnym. Edytowane 7 Października 2012 przez Kasjopea_4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 08.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 nie ma też co przesadzać.. :)nas straszyli że w czasie budowy domu najwiecej rozwodów.. ) a idzie to naprawde sprawnie i bez większych stresów POLECAM, bardzo przyjemnie szukać materiałów na swój dom, no ale to juz moze takie moje zboczenie "zawodowe" w każdym badź razie.. POWODZENIA, jak najmniej stresów i szybkiego zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia2106 08.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 witam, jestem nową szczęśliwą posiadaczką projektu tego domu w wersji podstawowej. Przede mną jeszcze formalności z pozwoleniem na budowę jednak najpierw zmiany....dlatego wraz z mężem chcielibyśmy zobaczyć domek na żywo, czy ktoś dałby nam taką możliwość w okolicach Sochaczew-Warszawa? Jeśli tak to prosimy o kontakt na maila [email protected] z góry dziękujemy, a teraz czeka nas jeszcze lektura forum bo są tu ciekawe uwagi i rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychpio 08.10.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 W naszym przypadku sufit jest równy nad schodami-strop akerman zamiast terrivy, w jadalni podciąg widać, ale nie przeszkadza nam to, bowiem zaaranżujemy coś z karton-gipsu. Mam inne pytanie: Czy jest sens zagospodarować poddasze nad garażem? Jak to wygląda w rzeczywistości? Mam plan, by można było wrzucić sobie mało użytkowane rzeczy właśnie pod dach nad garażem, np. choinka itp. Co Wy na to? Ktoś miał taką koncepcję? U mnie strop nad schodami jest prosty ale jak zastosowałem strop lany mnolitycznie razem z podciągami oraz wieńcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasjopea_4 08.10.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Pytanie z innej beczki: Impregnacja więźby. Jak robiliście? Sami czy w tartaku? Wykorzystaliście drewno mokre czy suche poniżej 20%-15%? Skąd pewność że drewno jest dobrze zabezpieczone? Czy warto suszyć w tartaku? Ja będę mieć niestety mokry materiał i chciałbym użyć go jeszcze w tym roku. Naczytałem się o mokrej więźbie, która gnie się w cztery strony świata i o konstrukcji, kótra będąc słabo zaimpregnowana po kilku latach zaczęła grzybić się i tracić swoje własności. Dzięki, Edytowane 8 Października 2012 przez Kasjopea_4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 09.10.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Hej my bierzemy juz zabezpieczone z tartaku... jakie bedzie zobaczymy sami sie nie znamy i nie sprawdzimy tego drewna, zamowilismy i czekamy na dostawe.. Pytanie z innej beczki: Impregnacja więźby. Jak robiliście? Sami czy w tartaku? Wykorzystaliście drewno mokre czy suche poniżej 20%-15%? Skąd pewność że drewno jest dobrze zabezpieczone? Czy warto suszyć w tartaku? Ja będę mieć niestety mokry materiał i chciałbym użyć go jeszcze w tym roku. Naczytałem się o mokrej więźbie, która gnie się w cztery strony świata i o konstrukcji, kótra będąc słabo zaimpregnowana po kilku latach zaczęła grzybić się i tracić swoje własności. Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 09.10.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witamy, forum fajne i bardzo przydatne czytajcie.. witam, jestem nową szczęśliwą posiadaczką projektu tego domu w wersji podstawowej. Przede mną jeszcze formalności z pozwoleniem na budowę jednak najpierw zmiany....dlatego wraz z mężem chcielibyśmy zobaczyć domek na żywo, czy ktoś dałby nam taką możliwość w okolicach Sochaczew-Warszawa? Jeśli tak to prosimy o kontakt na maila [email protected] z góry dziękujemy, a teraz czeka nas jeszcze lektura forum bo są tu ciekawe uwagi i rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts