Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam ogromną prośbę dostałam wycenę od budowlańców za wszystko chodzi o robociznę wyliczylyli mi 81.800

od fundamentów po dach

wycena obejmuje koszty wykonania w stanie surowym poszczególnych etapów. nie uwzględnia kosztów materiałów jak też stempli budowlanych, desek szlunkowych, koparki oraz faktury.

nie bardzo wiemy o co chodzi z ta fakturą? czy to znaczy że nam jej nie dadzą? robota na lewo?

napiszcie prosze czy to dobra cena? i ile mniej więcej kosztują materiały do kasjopei my będziemy budować tak jak w projekcie z POROTHERM-u

oj długo tu nie zaglądałam, sporo do nadrobienia mam, u nas robocizna za stan jak u ciebie 81.600 (dom, a konkretnie garaż i kotłownia z gabinetem, poszerzony o 1m), materiały człowiek liczył z zapasem 110.600

bez faktury tzn. bez VATu, jak zażyczysz sobie f-rę to doliczy ci do wszystkiego VAT

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oj długo tu nie zaglądałam, sporo do nadrobienia mam, u nas robocizna za stan jak u ciebie 81.600 (dom, a konkretnie garaż i kotłownia z gabinetem, poszerzony o 1m), materiały człowiek liczył z zapasem 110.600

bez faktury tzn. bez VATu, jak zażyczysz sobie f-rę to doliczy ci do wszystkiego VAT

Robocizna 42k - fundamenty, sciany zewnetrzne i wewnetrzne na parterze, stropy i wience, sciany zew i wew na pietrze, kominy i wiezba dachowa. Okolice Warszawy. Materiały ok. 90k z więźbą. Solbet.

W kwestii okien, Oknoplast Platinium plus okucia i szyby antywłamaniowe - 30k.

Edytowane przez kreczek

Robocizna 42k - fundamenty, sciany zewnetrzne i wewnetrzne na parterze, stropy i wience, sciany zew i wew na pietrze, kominy i wiezba dachowa. Okolice Warszawy. Materiały ok. 90k z więźbą. Solbet.

W kwestii okien, Oknoplast Platinium plus okucia i szyby antywłamaniowe - 30k.

90k to cena już z materiałem na dach (dachówka + orynnowanie)?

od lipca 113.jpg

Jak pisaliśmy wcześniej, podpiwniczyliśmy Kasjopeę IV. Wybudowaliśmy do etapu parteru i myślimy o kredycie. Analizuje forum i nadal nie mam pojęcia jaką kwotę musielibyśmy wziąć. Dotychczasowe budowanie nauczyło nas, że zawsze trzeba mieć 25% więcej niż się planuje, co najmniej 25%! Stąd nasze pytania. Czy ktoś ma doświadczenie w kosztorysie?

Jak widać czeka nas jeszcze odszałowanie i porządkowanie przed zimą. Mam nadzieję, że zdążymy. Mamy spadek terenu, dlatego piwnicy nie będzie widać z przodu, odsłania się aż do momentu na zdjęciu. Kotłownia będzie schowkiem na rowery, stąd wyjście na zewnątrz.

Edytowane przez gzu7

Keczek GRATULUJĘ piękny domek!!! mogłbyś wkleić więcej fotek?! masz okna obusronnie szare? ja w głowie mam ciągle takie ale obawiam się że zbyt przyciemnią wnętrza??

Wrzucam jeszcze kilka obiecanych zdjęć

P1000893.jpgP1000895.jpgP1000896.jpgP1000901.jpgP1000902.jpg

Ku pokrzepieniu tych, którzy nie mogą doczekać się na efekt końcowy;)

Edytowane przez kreczek

Kominek Byrski

http://www.kominki.byrski.pl/p/30,tradycyjny-kominek-narozny-xl-12-kw/

Nie sugeruj się ceną ze strony, można spokojnie ubiegać się o 20-30% upustu. Zdecydowaliśmy się przesunąć go do rogu, żeby nie zamykać klatki schodowej.

Co do izolacji to nie mieliśmy jakiegoś super podmokłego terenu, ale o ile mnie pamięć nie myli to izolacja pionowa dysperbit x 2, a pozioma folia. Radziłbym podnieść fundament też o 2-3 bloczki nad poziom gruntu.

Edytowane przez kreczek

Rewelacja! Mogłabym oglądać zdjęcia bez końca. Miły koniec dnia, gratuluję!!!!!!!!!!!

potwierdzam!!!! Cudowny dom!!!:jawdrop: Zaś mam klina jaki kolor okien hehe a już zdecydowałam że vermont okno plus:bash:

Kreczek nie masz problemu z otwarciemokna w kuchni? otwierane masz prawe skrzydło akurat to gdzie jest bateria na zlewie?!

pochwal się jeszce łazienką bo bardzo podoba mi sięTwój styl ;))

...a przypomniało mi się zastanawiam się nadzrezygnowaniem z drzwi dokcuhni i tym samym uzyskaniu całej ściany i zrobieniu tam spiżarki?!

jeśłi chodzi o fundament tou nas będzie dwa razy wyższy niż w projekcie czyli plus pięćbloczków-prawie piwnica hehe

Edytowane przez garnuszki

Czy ktoś z budujących miał wysyoki poziom wód gruntowych?

Jaka izolacje zastosowaliście?

Wcześniej umieszczaliśmy cały spis izolacji piwnicy, można sobie przejrzeć- str 45. Myślę, że jest wystarczająca na podmokle tereny. U nas woda się nie pojawiła, ale wiemy, że troszkę głębiej już jest, więc się zabezpieczaliśmy.

Wcześniej umieszczaliśmy cały spis izolacji piwnicy, można sobie przejrzeć- str 45. Myślę, że jest wystarczająca na podmokle tereny. U nas woda się nie pojawiła, ale wiemy, że troszkę głębiej już jest, więc się zabezpieczaliśmy.

Wielki dzięki za odpowiedź.

Ile miałeś m2 ścian fundamentowych?

Jaką warstwę WM 2K dawałeś?

Pozdrowka

K

Czy ktoś z budujących miał wysyoki poziom wód gruntowych?

Jaka izolacje zastosowaliście?

Witam

-Podnieslismy dom o dwa bloczki

-na ocieplenie twardy styropian termoorganiki do fundamentow (o ile pamietam styrodur)

-przesmarowalismy dysperbitem x2

- folia kubelkowa wokol fundamentow na calej wysokosci

- drenaz wokol domu

-odplyw z rynien z ww. do kregow/studni w ogrodzie

- podwyzszenie wysokosci dzialki i profilowanie terenu, tak zeby odplyw byl od domu

pozdrawiam

Edytowane przez michal&gosia

SUPER!! Myszka84 -> front mamy identyczny.. tylko go garażu jedne drzwi..

SUPER to wygląda z oknem w sypialni poszerzonym do szerokosco okna w kuchni..! cool!

Co do spizarni ,,. my tam zostawiamy szafe przy kuchni.. spizrnie mamy dzieki powiekszonemu schowkowi pod schodami.. schowek+powierzchnia pod schodami+likwidacja pomieszenia na piec.. bo jest total bez sensu..malutkie+jakie wejscie dla krasnali..porypany pomysł mieli projektanci :D.. zlikwidowalismy je i mamy wieksza spizarke=schowek i wieksza łazienke. Piec stanie.. w kotłowni.. czyli tam gdzie miejsce pieca :) pozdrawiam

Myszka 84 widziałam Waszą spiżarkę ale ja nie chce tez likwidować tej dużej szafy w holu;). Ale prawie jestem pewna że zrobięokno takie jak wy macie w sypialni, samanie wpadłam na ten pomysł;)))