thomi2 28.12.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomi2 28.12.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 29.12.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Czy macie jakieś pomysły na zagospodarowanie poddasza?Ja wstępnie planuję poustawiać tam niskie regały, tak jak w bibliotece, zrobię je sam, zlecę lub kupię.Może jednak zaaranżować to miejsce inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 30.12.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 My podobnie.U nas poddasze chcemy przedzielic na dwie czesci.W jednej zrobic typowy strycho-skladzik na narty itp rzeczy a w drugiej czesci jakies polki i chcemy rzucic tam materac .Usyna czesto koledzy nocuja wiec mialabym problem noclegu z glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 30.12.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) syna czesto koledzy nocuja wiec mialabym problem noclegu z glowy. moje brzdące wymagają jak na razie mnóstwo uwagi, koledzy jeszcze u nich nie nocują . Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Yesko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERGSON 05.01.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam serdecznie Po poszukiwaniach właśnie tego najodpowiedniejszego projektu również i ja zachorowałem na Kasjopeję, dlatego też przebrnąłem przez cały ten wątek, co zajęło mi ładnych parę dni. Kasjopeja zachwyca mnie z kilku względów. Przede wszystkim funkcjonalność użytkowa domu oraz zwarta bryła budynku. Aktualnie z małżonką oraz córą mieszkamy w bloku na 54m2 i marzeniem naszym jestem postawić dom w stylu Kasjopeji. Wydatki finansowe dla samej części konstrukcyjnej powinny być dużo niższe jak dla rozwiązań w projektach budynków parterowych z poddaszem użytkowym, gdzie skosy ścian na poddaszu nie maja zbyt wiele wspólnego z odpowiednim wykorzystaniem powierzchni. Mimo, iż zawodu jestem inżynierem w branży wodno-melioracyjnej i niemal codziennie mam do czynienia zarówno z dużymi jak i małymi wykonawcami oraz projektantami różnej maści, to forum i doświadczenia jego użytkowników wydają się być na wagę złota. Tym bardziej, gdy chce się wybudować porządny dom dla siebie. Ponieważ pracownia MG Projekt nie udostępnia projektu Kasjopeji w wersji elektronicznej, to mam zamiar stworzyć oczywiście na własne potrzeby taką właśnie wersję (wektorową). Ułatwia to życie, o czym doskonale przekonać się można przeglądając posty użytkowników przedstawiających własne wizualizacje i aranżacje wnętrz. Czytając forum oraz przeglądając projekt zastanawiam się jak rozwiązali sprawę Ci, którzy korzystają z gazówki w kuchni. Mam tu na myśli post tetetki: (...) Projekt ma skopane rozwiązanie wietrzenia grawitacyjnego. Np w kuchni go nie przewidziano i gdyby Państwo chcieli gotować na gazie - nie dostalibyście odbioru kominiarskiego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetetka 09.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam serdecznie Po poszukiwaniach właśnie tego najodpowiedniejszego projektu również i ja zachorowałem na Kasjopeję, dlatego też przebrnąłem przez cały ten wątek, co zajęło mi ładnych parę dni. Kasjopeja zachwyca mnie z kilku względów. Przede wszystkim funkcjonalność użytkowa domu oraz zwarta bryła budynku. Aktualnie z małżonką oraz córą mieszkamy w bloku na 54m2 i marzeniem naszym jestem postawić dom w stylu Kasjopeji. Wydatki finansowe dla samej części konstrukcyjnej powinny być dużo niższe jak dla rozwiązań w projektach budynków parterowych z poddaszem użytkowym, gdzie skosy ścian na poddaszu nie maja zbyt wiele wspólnego z odpowiednim wykorzystaniem powierzchni. Mimo, iż zawodu jestem inżynierem w branży wodno-melioracyjnej i niemal codziennie mam do czynienia zarówno z dużymi jak i małymi wykonawcami oraz projektantami różnej maści, to forum i doświadczenia jego użytkowników wydają się być na wagę złota. Tym bardziej, gdy chce się wybudować porządny dom dla siebie. Ponieważ pracownia MG Projekt nie udostępnia projektu Kasjopeji w wersji elektronicznej, to mam zamiar stworzyć oczywiście na własne potrzeby taką właśnie wersję (wektorową). Ułatwia to życie, o czym doskonale przekonać się można przeglądając posty użytkowników przedstawiających własne wizualizacje i aranżacje wnętrz. Czytając forum oraz przeglądając projekt zastanawiam się jak rozwiązali sprawę Ci, którzy korzystają z gazówki w kuchni. Mam tu na myśli post tetetki: Pozdrawiam[/quote Witam! Myśle ,ze nie warto przy taniejacych kuchenkach indukcyjnych -zawracac sobie głowy gotowaniem na gazie ( nie chodzi tu o wentylacje grawitacyjna ,ale o czystość i szybkośc grzania i niewygórowane koszty użytkowania-dlatego mogę smiało polecić elektryke w kuchni. P.s. Jeżeli zrobi Pan tzw. wektorowy projekt budunku to chetnnie podziele sie informacjami wynikającymi z prawie 2 letniego zamieszkiwania. Pozdrawiam TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 10.01.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 BERGSON witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERGSON 10.01.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam! Myśle ,ze nie warto przy taniejacych kuchenkach indukcyjnych -zawracac sobie głowy gotowaniem na gazie ( nie chodzi tu o wentylacje grawitacyjna ,ale o czystość i szybkośc grzania i niewygórowane koszty użytkowania-dlatego mogę smiało polecić elektryke w kuchni. P.s. Jeżeli zrobi Pan tzw. wektorowy projekt budunku to chetnnie podziele sie informacjami wynikającymi z prawie 2 letniego zamieszkiwania. Pozdrawiam TT Witam Całe życie miałem do czynienia z gazem w kuchni i przyjąłem ten stan rzeczy za normalny. Jednak gdy poczytałem o indukcji, to mnie oświeciło - za co dziękuję. W załączeniu natomiast przedstawiam proponowane przez mnie zmiany na parterze, które w chwili obecnej traktuje jako punkt wyjścia. W skrócie: 1. Adaptacja małego pokoju na pomieszczenie gospodarcze - zawsze można pokój ten na nowo stworzyć budując pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz w terminie późniejszym. Rozwiązanie to pozwoli na likwidację drzwi po stronie dużego pokoju, co z kolei przełoży się na pełne wykorzystanie tej części pokoju (salonu). 2. Schowek pod schodami chciałbym zaadoptować na przejście do kotłowni (z dwoma stopniami w dół przed spocznikiem). W ten sposób uzyska się możliwość stworzenia schowka pod schodami, co będzie wartością dodaną do tego projektu. 3. Łazienka pomniejszona od strony kotłowni - pozwoli to na powiększenie kotłowni co powinno umożliwić instalację zasobnika do inst. solarnej oraz pieca CO (częściowa likwidacja ściany nośnej) z jednoczesną adaptacją tego pomieszczenia na pralnię z suszarnią. Dodatkowo proponuję pion w miejscu umywalki z przeznaczeniem na media (rekuperacja, odkurzacz centralny, inst. solarna). 5. Likwidacja przejścia pomiędzy garażem, a kotłownią. 6. Niewielkie powiększenie kuchni do 15m2 - światło przejścia pomiędzy jadalnią, a kuchnią przystosowałbym do chowanych drzwi przesuwnych w ścianach (2 x 0,75m) - stąd przesunięcie ścianek działowych o ca 10cm w stronę jadalni. 7. W garażu oczywiście przynajmniej jego okno (nie wkreśliłem na rys.) Zastanawiam się nad zsypem pionowym na pranie - małżonka twierdzi jednak pomysł za nietrafiony. Ja z praniem biegał nie będę na pewno. Sporo zastanawiałem się też nad piwnicą. Koszta budowy zniechęcają większość inwestorów, tym bardziej że warunki gruntowo-wodne nie są w moim przypadku korzystne. Występują przewarstwienia gliny oraz tzw. kurzawy. Każdy budowniczy wie co to znaczy. Nie mam na dzień dzisiejszy gdzie odprowadzić wody (gruntowej i opadowej). Ogólnie na moje oko jest troszkę niedociągnięć w projekcie o czym już była tu mowa nie raz. Powyższe rozwiązania przekazałem mojemu architektowi. Zobaczymy jak je oceni okiem projektanta. Uwagami podzielę się jak tylko to będzie możliwe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 12.01.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Pomysl ze zsypem na pranie jak najbardziej trafiony-przekonaj zone!U nas tez tak robimy poniewaz lazienki na gorze i tak sa zbyt male niz bysmy chcieli wiec gdzie tam jeszcze miejsce na pralnie...W garazu mamy zrobione przeszklenia z luksferow.Wyglada to naprawde super i jest spora widocznosc wewnatrz.Rowniez zrezygnowalismy z dodatkowego pokoju w salonie zyskujac pomieszczenie gospodarcze za kotlowna.Pomysl uwazam za bardzo trafiony a ten pokoj z wejsciem przez sciane w salonie wyglada koszmarnie(widzialam u paru osob) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetetka 13.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Całe życie miałem do czynienia z gazem w kuchni i przyjąłem ten stan rzeczy za normalny. Jednak gdy poczytałem o indukcji, to mnie oświeciło - za co dziękuję. W załączeniu natomiast przedstawiam proponowane przez mnie zmiany na parterze, które w chwili obecnej traktuje jako punkt wyjścia. [ATTACH=CONFIG]160058[/ATTACH] W skrócie: 1. Adaptacja małego pokoju na pomieszczenie gospodarcze - zawsze można pokój ten na nowo stworzyć budując pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz w terminie późniejszym. Rozwiązanie to pozwoli na likwidację drzwi po stronie dużego pokoju, co z kolei przełoży się na pełne wykorzystanie tej części pokoju (salonu). 2. Schowek pod schodami chciałbym zaadoptować na przejście do kotłowni (z dwoma stopniami w dół przed spocznikiem). W ten sposób uzyska się możliwość stworzenia schowka pod schodami, co będzie wartością dodaną do tego projektu. 3. Łazienka pomniejszona od strony kotłowni - pozwoli to na powiększenie kotłowni co powinno umożliwić instalację zasobnika do inst. solarnej oraz pieca CO (częściowa likwidacja ściany nośnej) z jednoczesną adaptacją tego pomieszczenia na pralnię z suszarnią. Dodatkowo proponuję pion w miejscu umywalki z przeznaczeniem na media (rekuperacja, odkurzacz centralny, inst. solarna). 5. Likwidacja przejścia pomiędzy garażem, a kotłownią. 6. Niewielkie powiększenie kuchni do 15m2 - światło przejścia pomiędzy jadalnią, a kuchnią przystosowałbym do chowanych drzwi przesuwnych w ścianach (2 x 0,75m) - stąd przesunięcie ścianek działowych o ca 10cm w stronę jadalni. 7. W garażu oczywiście przynajmniej jego okno (nie wkreśliłem na rys.) Zastanawiam się nad zsypem pionowym na pranie - małżonka twierdzi jednak pomysł za nietrafiony. Ja z praniem biegał nie będę na pewno. Sporo zastanawiałem się też nad piwnicą. Koszta budowy zniechęcają większość inwestorów, tym bardziej że warunki gruntowo-wodne nie są w moim przypadku korzystne. Występują przewarstwienia gliny oraz tzw. kurzawy. Każdy budowniczy wie co to znaczy. Nie mam na dzień dzisiejszy gdzie odprowadzić wody (gruntowej i opadowej). Ogólnie na moje oko jest troszkę niedociągnięć w projekcie o czym już była tu mowa nie raz. Powyższe rozwiązania przekazałem mojemu architektowi. Zobaczymy jak je oceni okiem projektanta. Uwagami podzielę się jak tylko to będzie możliwe. Pozdrawiam Ad 1. Bardzo dobry pomysł- można przy braku piwnicy wykorzystać ten pokoj jako tzw. czystą piwnice ( suszenie prania zimą, przechowywanie rzeczy ,ktorych nie używamy na codzień.Poza tym umieszczenie w salonie drzwi do pokoju za garażem -spowoduje zmniejszenie i tak małego pokoju dziennego.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetetka 13.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Całe życie miałem do czynienia z gazem w kuchni i przyjąłem ten stan rzeczy za normalny. Jednak gdy poczytałem o indukcji, to mnie oświeciło - za co dziękuję. W załączeniu natomiast przedstawiam proponowane przez mnie zmiany na parterze, które w chwili obecnej traktuje jako punkt wyjścia. [ATTACH=CONFIG]160058[/ATTACH] W skrócie: 1. Adaptacja małego pokoju na pomieszczenie gospodarcze - zawsze można pokój ten na nowo stworzyć budując pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz w terminie późniejszym. Rozwiązanie to pozwoli na likwidację drzwi po stronie dużego pokoju, co z kolei przełoży się na pełne wykorzystanie tej części pokoju (salonu). 2. Schowek pod schodami chciałbym zaadoptować na przejście do kotłowni (z dwoma stopniami w dół przed spocznikiem). W ten sposób uzyska się możliwość stworzenia schowka pod schodami, co będzie wartością dodaną do tego projektu. 3. Łazienka pomniejszona od strony kotłowni - pozwoli to na powiększenie kotłowni co powinno umożliwić instalację zasobnika do inst. solarnej oraz pieca CO (częściowa likwidacja ściany nośnej) z jednoczesną adaptacją tego pomieszczenia na pralnię z suszarnią. Dodatkowo proponuję pion w miejscu umywalki z przeznaczeniem na media (rekuperacja, odkurzacz centralny, inst. solarna). 5. Likwidacja przejścia pomiędzy garażem, a kotłownią. 6. Niewielkie powiększenie kuchni do 15m2 - światło przejścia pomiędzy jadalnią, a kuchnią przystosowałbym do chowanych drzwi przesuwnych w ścianach (2 x 0,75m) - stąd przesunięcie ścianek działowych o ca 10cm w stronę jadalni. 7. W garażu oczywiście przynajmniej jego okno (nie wkreśliłem na rys.) Zastanawiam się nad zsypem pionowym na pranie - małżonka twierdzi jednak pomysł za nietrafiony. Ja z praniem biegał nie będę na pewno. Sporo zastanawiałem się też nad piwnicą. Koszta budowy zniechęcają większość inwestorów, tym bardziej że warunki gruntowo-wodne nie są w moim przypadku korzystne. Występują przewarstwienia gliny oraz tzw. kurzawy. Każdy budowniczy wie co to znaczy. Nie mam na dzień dzisiejszy gdzie odprowadzić wody (gruntowej i opadowej). Ogólnie na moje oko jest troszkę niedociągnięć w projekcie o czym już była tu mowa nie raz. Powyższe rozwiązania przekazałem mojemu architektowi. Zobaczymy jak je oceni okiem projektanta. Uwagami podzielę się jak tylko to będzie możliwe. Pozdrawiam Ad2. U mnie w tej chwili spocznik jest na wysokości okolo 1,5m, musialbym wiec zrobić 3 stopnie w dół. Pomieszczenie pod schodami nie bedzie za duże ,ale zawsze moze sie przydać. Ad3. Równiez b. dobry pomysł-ubikacja na dole u mnie jest za duża-zmieściłbym tam swobodnie jeszcze jeden prysznic ( ale po co-mam 2 na pietrze ), ale powiekszenie kotłowni poprzez zmniejszenie łazienki ma sens. Dodatkowo jesli zrezygnuje Pan z drzwi z garazu do kotłowni to bedzie Pan miał bardzo ustawna sciane do umieszczenia tam np. pieca CO, pionów, zbiornika na CWU itd. Chociaz ja nigdy nie pozbyłbym sie tych drzwi- u mnie b. sie sprawdzaja. Widziałem w Pana projekcie drzwi na zewnatrz z kotłowni- mam takie i uważam ,ze gdybym ich nie miał musiałbym je zrobić - latem służa jako drzrwi na ogród , wyjście z praniem do suszenia na dworze, do wniesienia brudnych rzeczy itd. Ad6. Mam takie drzwi tylko wydaja mi sie szersze niz 2x 75 cm- rowniez b. sie sprawdzaja- w jedej chwili moze Pan odciac kuchnie od wzroku np. przypadkowych gości, czy po prostu kuchennego nieładu, a w sytuacji b. swobodnej po rozsunięciu drzwi ma Pan do dyzpozycji dużą kuchnie z duża jadalnia Ad7 Koniecznie okno w garażu, a jeszcze lepiej wstawiłbym tam tzw. okno witrynowe-nie bedzie wychładzać pomieszczenia, będzie doskonale doświetlać, i będzie przeszkodą dla złodziei-albo można wstawić luksfery - tak jak fajna kobieta. Ja nie zrobiłem okna i co jakiś czas wymieniam swietlówki ,które przepalaja się od częstego właczania . Ad8 Piwnica fajna rzecz- ale budowa Kasjopei w wersji E z podwojnym garazem i pokojem za nim - w jakimś stopniu rekompensuje brak piwnicy , i wg moich wyliczeń jest tańsza niż budowa domu z piwnica. Ale abstrachując i podchodzac czysto teoretycznie- gdybym miał wybrać Kasjopee z piwnica i bez niej -wybrałbym te pierwsza wersje. Z innych rzeczy ogolnie dotyczacych budowy. 1. Solary- mocno bym sie zastanowil - koszt podgrzania CWU dla 3-osobowej rodziny wiosna i latem to okolo 80-100 zl/ m-sc.( Pozna jesienia i zima solary raczej sie slabo sprawdzaja ) 2. Drzwi z garażu do przedsionka -u mnie w mroźne dni b. wychladzaja to pomieszczenie. Jednak 5 metrowa brama ( Hormann ) nie chroni dobrze garażu od chłodu-garaz mam nieogrzewany. 3. Rekuperacja jak najbardziej. 4. Zastanowiłbym sie na balkonem w sypialni -moze i dodaje uroku bryle domu , ale u mnie jest totalnie niewykorzystany i kosztował dużo- kafle, ocieplenie, balustrady.- Lepiej powiekszyc sypialnie. 5. Balkony w pokojach wg mnie zbedny gadzet, srednio zdobiacy dom. Jesli mamy kawalek ziemii wokol domu -to chyba nie siedzimy na balkonie,tylko w ogrodzie- ale nie wiem jak kto co lubi. 6. ten zsyp dla brudnej bielizy - widzialem go w wiekszych domach i podobał mi sie , ale w swoim go nie zrobilem i specjalnie nie zaluje wg mnie to nie jest zaden problem - lepiej wypowiedzialby sie moja zona. 7. Odżałować trochę wiecej pieniedzy i zaplacić za tzw, ciepły montaż okien- Okno narożne w pokoju dziennym na parterze można robić ze slupkiem ,albo go wymurować- mam wymurowany i jestem zadowolony a okna sa przez to b. stabilne podczas otwierania. W tej chwili tyle mam przemysleń po 2 latach - prosze pytac jak znajde czas -odpisze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 13.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Radze posluchac Tetetki gdyz jego spostrzezenia sa bardzo pomocne.Ja przed rozpoczeciem budowy wzdluz i wszerz przesledzilam forum o tym projekcie i powiem szczerze najczesciej wracalam do postow wlasnie Pana Tetetki gdyz jego rozwiazania w projekcie wydaly mi sie najbardziej trafione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekd07 16.01.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 WitamWłaśnie zdecydowaliśmy się na projekt Kasjopea 4 ,choć ma kilka mankamentów ale nie można mieć wszystkiego.Prześledziłem forum od początki i podziwiam ludzi którzy już mają to za sobą .Jesteśmy właśnie na etapie przyłączy kurcze czemu to tak długo trwa a to dopiero początek masakra.Następny w kolejce architekt do adaptacji projektu,i tu ogromna prośba do forumowiczów o jakieś namiary na dobrego i w miarę niedrogiego architekta z okolic Legionowa ,Chotomowa ,Jabłonny .A może ktoś się buduje w tej okolicy i zechciałby pokazać swoją Kasjopee.Pozdrawiamy G i J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luminda 17.01.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 7. Odżałować trochę wiecej pieniedzy i zaplacić za tzw, ciepły montaż okien- Okno narożne w pokoju dziennym na parterze można robić ze slupkiem ,albo go wymurować- mam wymurowany i jestem zadowolony a okna sa przez to b. stabilne podczas otwierania. A ja się tutaj nie zgadzam- na etapie budowy miałam ogromny dylemat w jakiej wersji zrobić okno w salonie: na forum większość przekonywała do murowania słupka. Na dzień dzisiejszy nie żałuję, że nie posłuchałam- okno w wersji narożnej (z łącznikiem) wygląda super, jest bezawaryjne i bardzo stabilne. A koszt wbrew pozorom nie jest dużo wyższy- raptem ok 150zł (z tego co dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolcik 17.01.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 witam, czy ktoś z Was przy podłogówce na dole/górze robił wylewkę anhydrytową? Jestem ciekaw jak to cudo się sprawdza, jaki koszt w porównianiu z miksokretem? Jest ktoś taki, co "TO" robił. Nie wiem na ile temat jeszcze aktualny. My robiliśmy wylewki anhydrytowe, z tym że wszędzie. Robienie dwóch różnych to chyba za dużo zachodu. Moje doświadczenia z tym są hmm, dość pomieszane. 1. napewno jest droższa. Nie mam co prawda porównania, ile tak naprawdę kosztowałoby zrobienie w Kasjopei wykonanie tradycyjnej wylewki (przy podwójnym garażu i kuchni jak w wersji IV). 2. trzeba dokładnie wiedzieć gdzie zrobić (lub nie robić, czyli zostawić bez wylewki) miejsca "wolne", tzn. w miejscu gdzie ma być np. natrysk bez brodzika (odpływ podłogowy). Z ostatnio wyczytanych gdzieś wskazówek do wykonania takiego natrysku, wynika, ze jest bardzo wrażliwa na wilgoć tzw. wtórną, potrafi się dziwnie zachowywać. Wynika z tego, że wtedy albo bardzo solidna izolacja musi być, albo w tym m-cu wylać z innego materiału. 3. bardzo szybko i sprawnie - jeden dzień panowie przyjechali, przygotowali, następnego dnia przyjechał samochód i wypompowali posadzkę do domu. 4. nie wiem jeszcze czy są z tego "namacalne" korzyści w czasie grzania, bo chociaż podłogówka działa, to jeszcze nie zamieszkaliśmy. Wrażenie dość pozytywne z obserwacji z doskoku. 5. posadzkarz, który musiał wykuwać gdzięś tą wylewkę, klął na czym świat stoi, bo ponoć cholernie twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qcze 20.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 dzięki za infono właśnie czytałem w necie że może być problem z tą wylewką w pomieszczeniach gdzie jest wilgoć. w firmie która to robi usłyszałem natomiast że to zabobony....Jolcik rozumiem że w garażu też masz anhydryt? Kładziesz płytki na to czy może tylko malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qcze 23.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 zapytam jeszcze czy ktoś nie zechciałby się pochwalić swoją aranżacją kominka? jakoś o tym cicho na forum...zgodnie z wizualizacją na stronie MGP kominek jest we wnęce przy schodach ale wtedy trzeba prowadzić rurę od spalin aż za słupek....co wg mnie możę nie wyglądać estetycznieczy ktoś zrobił kominek w narożniku na ścianie telewizyjnej? jak mocno takie rozwiązanie "ingeruje" w salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetetka 24.01.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Kominek można przysunąc do schodów ,ale nie da sie go tam głebiej wepchnąć - a rury spalinowej nie trzeba prowadzić za słupek-fachowcy podkuja sie skośnie do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luzik- fsl 25.01.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam, czytam i czytam Wasze cenne doświadczenia i jestem bardzo szczęśliwa, ze jest tyle ludzi co służą pomocną dłonią dot cennych porad. Kasjopea była pierwszą moją "wybranką" ale decyzja padła na SZMARAGD MG. Właśnie kładą się tynki.. A włączyłam się do rozmowy aby potwierdzić - że pomysł z ZSYPEM - JEST SUPER. Jak kazałam go zrobić - budowlańcy śmiali się pod nosami - ale teraz wszyscy twierdzą, ze to bardzo pomysłowe.U mnie zsyp jest z górnej łazienki do pomieszczenia gospodarczego, gdzie będzie pralka- i myślę, że nie będę ciągle upominać dzieciaczki - zanieś na dół te skarpetki...pozdrawiam serdecznieżyczę wielu wspaniałych pomysłów i oczywiście dalej Wam kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts