Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A może macie jakiegoś sensownego, sprawdzonego i solidnego ELEKTRYKA? prośba o namiary, z góry dziękuję

My z okolic Wawy możemy naszego z czystym sumieniem polecić. Solidna firma. Jeden z jaśniejszych punktów na budowie, jeśli chodzi o wykonawców :-). Jeśli jesteście zainteresowani to info poślę na priv.

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CZesć..

w zwiazku z tym że rozstalismy sie z naszym murarzem.. na gwałt potrzebujemy murarzy, którzy zrobią kilka DROBNYCH poprawek + wytynkują i ocieplą garaz przed załozeniem garazowej, wstawia luksfery w 3 okna i zrobia elewacje wraz wyłożeniem komina płytkami klinkierowymi.. jesli macie sprawdzonych murarzy godnych polecenia prosba o namiary bedziemy ich obdzwaniac, z gory dzieki za pomoc

pytanie: czy ktoś może robił inaczej wentylację w kuchni niż te "grzybki" na dachu? nie bardzo mi ta opcja odpowiada.

A przy okazji mogę się pochwalić - do końca tygodnia kończymy wszelkie prace murarskie i zabieramy się za dach :)

Stan z dnia dzisiejszego

[ATTACH=CONFIG]193679[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]193680[/ATTACH]

Mam wyprowadzoną wentylację z kuchni na dach, ale było to robione na etapie prac murarskich:

w ścianie na piętrze nad kuchnią zrobione zostały dwa kanały wentylacyjne z kształtek ceramicznych, podłączenie kanałów z kuchni zrobione jest kanałami spiro obok podciągu - kanały wchodzą w ścianę na piętrze z boku, tuż nad stropem, natomiast na poddaszu kanały przechodzą przez wieniec metalowym przepustem - kolanem 90stopni - i są wyprowadzone kanałami spiro na dach - wywiewki umieszczone są na połaci z kominami.

trochę to skomplikowane, ale daje się zrobić - załączam zdjęcie przed tynkowaniem - widać kształtki kanałów na piętrze.

20110510300.jpgIMG00141-20121118-1440.jpg

W pięknym miejscu sie budujecie.Duzo drzew i w ogóle zieleni.:rolleyes:

fakt miejsce super :) dziś czekając na Pana od okien siedziałyśmy z młodą w oknie i obserwowałyśmy sikorki (za całej działce jest z 5 budek i w każdej rodzinka), drzewa bardzo mnie cieszą tzn. nie cieszy mnie fakt dużej ilości liści jesienią ale super, że są i stosunkowo duże.

to np. było robione koło południa, to jest widok na tył domu tzn. jeden z pokoików na górze i cały taras z podcieniem będą w delikatnym cieniu drzew.

DSC00114-001.jpg

chyba w komentarzach do naszego dziennika pisałam, że kicają tam często zające, zimą prawie codziennie pod samym płotem wędrowały sarny (bywało że przebiegały przez drogę tuż przed samochodem, droga strasznie dziurawa więc rozpędzić się ponad 20 km/h nie da rady na szczęście dla zwierzaków), lisa widziałam kilka razy, bażanty.

Daleko w sumie wszędzie, dojazd do W-wy rano tragiczny - korki - jedyny rozsądny środek transportu to pociąg ale dla relaksu w takim ogrodzie przy takim domu chyba warto się poświęcić :) dziewczyny już sobie zażyczyły domek na drzewie do zabaw i obowiązkowo miejsce na hamak.

my robimy wyciag nad kuchnia nie okap

tylko chodzi o to że jest to spora różnica temp. w zimę i będzie się skraplać na rurze więc czy okap czy wyciąg wraz podobno może kapać do pomieszczenia stąd pomysł zrobienia kratki czy wyjścia rury z poziomej odnogi a pod tą pionową idącą na dach ma być okapnik zbierający skropliny. Nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić...

:yes:A powiedz mi jeszcze jaki kolor wybraliscie bo z tego co widzę coś w szarosciach? My chcieliśmy ciemny szary prawie grafitowy więc kierując sie ta myślą wzięliśmy antracyt a po położeniu wyglada na spadających w brąz.Licze jeszcze ze kolor elewacji wydabedzie jednak ten antracyt .:p

fakt miejsce super :) dziś czekając na Pana od okien siedziałyśmy z młodą w oknie i obserwowałyśmy sikorki (za całej działce jest z 5 budek i w każdej rodzinka), drzewa bardzo mnie cieszą tzn. nie cieszy mnie fakt dużej ilości liści jesienią ale super, że są i stosunkowo duże.

to np. było robione koło południa, to jest widok na tył domu tzn. jeden z pokoików na górze i cały taras z podcieniem będą w delikatnym cieniu drzew.

[ATTACH=CONFIG]193980[/ATTACH]

chyba w komentarzach do naszego dziennika pisałam, że kicają tam często zające, zimą prawie codziennie pod samym płotem wędrowały sarny (bywało że przebiegały przez drogę tuż przed samochodem, droga strasznie dziurawa więc rozpędzić się ponad 20 km/h nie da rady na szczęście dla zwierzaków), lisa widziałam kilka razy, bażanty.

Daleko w sumie wszędzie, dojazd do W-wy rano tragiczny - korki - jedyny rozsądny środek transportu to pociąg ale dla relaksu w takim ogrodzie przy takim domu chyba warto się poświęcić :) dziewczyny już sobie zażyczyły domek na drzewie do zabaw i obowiązkowo miejsce na hamak.

Stumilowy las!!! :DPięknie.

nie bardzo rozumiem ;)

tylko chodzi o to że jest to spora różnica temp. w zimę i będzie się skraplać na rurze więc czy okap czy wyciąg wraz podobno może kapać do pomieszczenia stąd pomysł zrobienia kratki czy wyjścia rury z poziomej odnogi a pod tą pionową idącą na dach ma być okapnik zbierający skropliny. Nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić...

nie bardzo rozumiem ;)

Bez tytułu.jpg

chodzi o to że w pierwszym układzie czy jak to czasem ludzie robią kratka jest w ogóle jakby w syficie czyli rura wentylacyjna nawet nie skręca jak na rysunku, może się zdarzyć, że przy dużej różnicy temperatur dwór/dom (w zimę, przy większych mrozach i średniej izolacji rury) będzie się w niej skraplać para wodna w efekcie czego może ona z rury wypłynąć na ścianę robiąc zacieki czy kapiąc na podłogę. na drugim rys. jest rozwiązanie z okapnikiem tzn. pod pionową częścią rury będzie zbiorniczek - miseczka w której ta ew. woda będzie się zbierać i będzie mogła sobie z czasem wyparować nie wkraczając na moje terytorium kuchenne :p nie ma znaczenia czy będzie tam sama kratka czy wiatrak skraplać się i tak pewnie będzie pytanie tylko w jakiej ilości i czy wyjdzie na dom czy nie. będzie to się wiązało niestety z koniecznością obniżenia sufitu w tej części kuchni aby schować to wszystko, ale i tak mam tak w sumie tylko blat roboczy więc niższy sufit i oświetlenie blatu będzie ok.

Kochani a jak Wasze kominy.. w projekcie chyba nie ma obudowy.. kiedy chcemy teraz obłozyc komin klinkierem okazuje sie ze .. nie mamy go na czym postawic i komin trzeba obudowac cegłą.. z tym ze z jednej str.. komin styka sie ze schodami i musimy tam wybudowac taki brojony parapet na którym to postawimy cegłe.. :) jakie macie drewno na elewacji - czy cegły klinkierowe w elewacji macie pełne czy połóweczki?

Pytanie do tych co wykorzystują stryszek jako rupieciarnię, mają pełne deskowanie z papą i ocieplenie między krokwiami, a nie jak w projekcie stropu.

Jak macie rozwiązaną wentylację głównego dachu: czy macie wlot powietrza w podbitce i wylot przy belce kalenicowej by wełnę wentylować? A jak sam stryszek wentylujecie?

Czy boczne daszki skoro nie mają wlotu i wylotu nie mają wentylacji wełny?

Witam.

My jesteśmy na etapie planowania wnętrz...

Kuchnia, salon, jadalnia...to sobie potrafię wyobrazić, ale nie mam żadnych pomysłów na urządzenie łazienki.

Łazienka w sypialni - bym chciała wannę asymetryczną (choć niekoniecznie ...), w łazience dzieci - tylko kabinę, ale taka przestronną - 90, moze 2 zlewy....a może i wannę i kabinę u dzieci....naprawdę pustka w głowie :bash:

Prośba to Was - już wybudowanych, już urządzonych - podpowiedzcie, poradźcie, podzielcie się fotkami :)

Pozdrawiam.

Niestety na dzień dzisiejszy nie mogę sie pochwalić żadnymi zdjęciami bo wczoraj wszedł do nas hydraulik na budowę i ma zamiar tam zagościc dwa tygodnie.My projekt ostro zmodyfikowalismy więc nie wiem tak naprawdę ile jeszcze zostało z pierwotnego projektu?Co sie tyczy łazienek to zrezygnowalismy z pralni na piętrze co dało nam większe pole manewru jeśli chodzi o łazienki.W dziecięcej tez chcieliśmy zmieścić wanne i kabine ale zrobiloby sie wrażenie ciasnoty a tego chcieliśmy uniknąć.we wiece pod oknem będzie wc podwieszany we wiece przy kominie kabina ( 90x 100) przy wejściu po lewej stronie po cajel długości ściany umywalka stawiania na blacie(200cm).W łazience małżeńskiej wejdzie spokojnie kabina wanna wolnostojaca umywalka wc i bidet.