kgbkoc 19.08.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam! Ja także dołączam do budowy domu Kasjopea 3, odbicie lustrzane, więc chciałam się przywitać.Przebrnięcie przez całe forum zajęło mi kilka dni, ale nasunęło kilka ciekawych uwag.Projekt domu wybraliśmy już wcześniej, nanieśliśmy kilka zmian, a forum odkryłam całkiem niedawno, więc na pewno będą następne przeróbki:welcome::welcome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 19.08.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Ooo super! Chwal sie postepami budowy na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 19.08.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Jeszcze dwa zdjęcia wyszukalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 20.08.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 A to okno potrójne to w którym miejscu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 20.08.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Podobnie jak kilkoro forumowiczów, my w tym roku zalewamy tylko fundamenty, a od wiosny całą resztę. W naszym projekcie dokonaliśmy kilka przeróbek: poszerzyliśmy klatkę schodową oraz wiatrołap i hol, a to spowodowało powiększenie salonu oraz gabinetu i garderoby na piętrze. Zrezygnowaliśmy z balkonów w pokojach dziecięcych ( zastanawiam się na loggią w sypialni- po przeczytaniu forum), okna na klatce schodowej. Powiększyliśmy okno boczne w kuchni, okno w jadalni- witryna (250x200), okno w łazience na piętrze oraz w kotłowni, choć zastanawiam się tutaj nad drzwiami. Wprowadzanie rowerów itp przez garaż, szczególnie przez dzieci może być ryzykowne dla aut). Kotłownię powiększyliśmy kosztem łazienki na dole ( zrezygnowaliśmy z prysznica). W kuchni wygospodarowaliśmy miejsce na szafę- spiżarnię. Będzie między drzwiami, a szafą na holu. Jadalnia oddzielona będzie od kuchni przesuwanymi drzwiami. Temat otwartej kuchni już przerabiałam i drugi raz tego nie zrobię. Po przeczytaniu uwag forumowiczów chyba dodamy okno w garażu.Co do okien w salonie to architekt zaplanował nam filar, ale mi podobają się bez. Jedno z nich będzie witryną, a drugie przesuwane. Po co dwoje okien otwieranych obok siebie?Wg mnie mankamentem jest przejście do gabinetu przez salon. W projekcie mamy drzwi przesunięte maksymalnie do kominka, ale zastanawiam się nad wejściem do gabinetu ze spocznika na klatce schodowej. Ktoś już o tym pisał.Będziemy budowali z Ytonga, stropy Leier, ocieplenie grafitowym styropianem, co do dachówki podoba się nam Klasyczna karpiówka z Creatona.Ogrzewanie na gaz, ale z wyprowadzeniem instalacji pod pompę ciepła, podłogówka w całym domu. Myślimy także o rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 20.08.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Okno potrojne jest w miejscu dużego okna w jadalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia2106 20.08.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjomania 21.08.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 [ATTACH=CONFIG]207447[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]207448[/ATTACH]Jeszcze dwa zdjęcia wyszukalam. Fajna, a możesz podać orientacyjny koszt rolet zewnętrznych? Kurcze mogłam tez zlikwidować ten podcien- teraz to wyglada:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka_84 23.08.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Nasza Kasjopea czeka na tynkarzy, którzy strasznie się ociągają... poważnie rozważam zmianę ekipy mając już nawet jednych wstępnie zaklepanych na "po niedzieli". Boję się, że ci nasi zanim się wezmą i w końcu zrobią to potem z wylewkami nas mrozy zastaną. I nasz domek nocą: od środka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.kato 23.08.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witam po dłuższej przerwie Ja zwykle strasznie przeciągnęło się załatwienie całej papierologii ale jesteśmy w zasadzie na finiszu i myślę, że w pierwszych dniach września ruszymy z budową. Mamy już prąd i musimy jeszcze poczekać na wodociąg i gaz (może nawet parę miesięcy - niesamowite, że tyle można czekać w dużym mieście) ale poradzimy sobie z wodą od sąsiada Chcielibyśmy przed zimą zamknąć dom z dachem i od wiosny wstawiać okna i robić całą resztę. Mam do Was pytanie jak ustalaliście wynagrodzenie kierownika budowy? Za poszczególne etapy? czy może za całość do zgłoszenia użytkowania domu? Podpisywaliście z kierownikiem jakieś umowy? Do tego jeśli możecie napiszcie ile kosztowała Was ta przyjemność. Będę dogadywał ostatecznie kierownika w przyszłym tygodniu i nie chciałbym przepłacić Pozdr dla wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.kato 23.08.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 [ATTACH=CONFIG]206459[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206460[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206461[/ATTACH] Czy dobrze widzę, że zrobiliście wejście do garażu z łazienki na dole? Zlikwidowaliście ją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 23.08.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Fajna, a możesz podać orientacyjny koszt rolet zewnętrznych? Kurcze mogłam tez zlikwidować ten podcien- teraz to wyglada:) Ceny samych rolet niestety nie mogę podać bo my braliśmy w pakiecie rolety bramę i okna.Za wszystko z montażem wyszlo 36 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 23.08.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Czy dobrze widzę, że zrobiliście wejście do garażu z łazienki na dole? Zlikwidowaliście ją? Zmniejszylismy łazienkę na dole likwidując prysznic bo skoro nie mamy tego dodatkowego pokoju przy salonie to uznaliśmy ze prysznic w tej łazience jest zbędny.Wejscie do garażu zrobiliśmy przy łazience.Jesli chodzi o kierownika u nas kierownik do SSZ wziął 4 tys.Od SSZ zmieniliśmy kierownika i ten kasuje nas 1500 zł za całość do końca budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia2106 23.08.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jacek! Ambitne plany, my startowaliśmy 24 czerwca a teraz dopiero pierwszy strop schnie. Może przy dobrej pogodzie i bez żadnej przerwy na schnięcie betonu(a to raczej mało prawdopodobne) się uda. Ja sama jestem w stresie że jesień nie będzie złota i wszystko będzie stało w wodzie. Oczywiście życzę powodzenia i niech się mury pną do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.kato 23.08.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jacek! Ambitne plany, my startowaliśmy 24 czerwca a teraz dopiero pierwszy strop schnie. Może przy dobrej pogodzie i bez żadnej przerwy na schnięcie betonu(a to raczej mało prawdopodobne) się uda. Ja sama jestem w stresie że jesień nie będzie złota i wszystko będzie stało w wodzie. Oczywiście życzę powodzenia i niech się mury pną do góry! Budowlańcy twierdzą, że dadzą radę. Czas pokaże na ile ich zapewnienia miały coś wspólnego z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.kato 23.08.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Zmniejszylismy łazienkę na dole likwidując prysznic bo skoro nie mamy tego dodatkowego pokoju przy salonie to uznaliśmy ze prysznic w tej łazience jest zbędny.Wejscie do garażu zrobiliśmy przy łazience.Jesli chodzi o kierownika u nas kierownik do SSZ wziął 4 tys.Od SSZ zmieniliśmy kierownika i ten kasuje nas 1500 zł za całość do końca budowy. Rozmawiałem z kilkoma kierownikami i rozrzut cenowy jest dość spory od 1500 do 8000 za całość. Patrząc na Twoje koszty chyba będzie trzeba to wypośrodkować A podpisywaliście z waszymi kierownikami jakąś umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 23.08.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Umowę trzeba podpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 26.08.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Ja nie podpisywałam umowy. Moją kierowniczka budowy jest nasza p. architekt i za samo kierownictwo weźmie (po budowie) 2 tys. Zagląda, pilnuje, także chyba ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 27.08.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam, bardzo proszę o podanie kwot za sso, ssz oraz sam koszt dachu. Z góry, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eveline 27.08.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam, bardzo proszę o podanie kwot za sso, ssz oraz sam koszt dachu. Z góry, dziękuję U mnie za SSO robocizna wyniesie 50 tys. Dach koło 9 tys. Z tego co widzę, to SSO wyjdzie z materiałami mniej więcej tak jak podają na stronie MG projekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts