Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak. Środa jest bardzo ważna :-) Szczególnie w moim przypadku :-)))

Zdjęcia będą niedługo tylko ogarniemy wnętrze pod kątem porządków.

Jeśli są nadal chętni na oglądanie domu to zapraszam. Tylu już było oglądających, że zakładałem iż wszyscy już byli :-) Budowa (za 3 tygodnie już nie budowa) jest w okolicach Poznania.

Tak. Środa jest bardzo ważna :-) Szczególnie w moim przypadku :-)))

Zdjęcia będą niedługo tylko ogarniemy wnętrze pod kątem porządków.

Jeśli są nadal chętni na oglądanie domu to zapraszam. Tylu już było oglądających, że zakładałem iż wszyscy już byli :-) Budowa (za 3 tygodnie już nie budowa) jest w okolicach Poznania.

witam.

od kilku m-c obserwuje ten wątek, wreszcze mamy pozwolenie na budowę !! !! !!

Czy jest jeszcze możliwość obejrzenia Twojego domku?

Jeśli tak to poproszę o kontakt tu na forum, albo na mail - [email protected] (z adresu trzeba usunąć drukowane litery NOSPAM)

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie :)

Też dołączyłem do fanów Kasjopei. Długo szukałem ciekawego projektu piętrowego, ale naprawdę ciężko znaleźć coś ciekawego. Na początku myślałem o Z74 z z500, ale jak zobaczyłem Kasjopeę, to ona zdecydowanie stała się numerem jeden :)

Jako jeszcze amator w budowlance, miałbym prośbę o pomoc i podpowiedź do tego projektu w wersji E (podwójny garaż):

1. Wydaje się bardzo skomplikowany w budowie (kuchania wysunięta poza obrys z dodatkowym daszkiem, podcień, loggi) - czy jest w ogóle szansa żeby coś zrobić systemem gospodarczym?

2. Zastanawiam się nad rezygnacją z podcienia i loggi (być może z balkonu również). Coś takiego to duży koszt u architekta adaptującego? I czy sporo się obniża koszty budowy?

3. Czy ktoś upraszczał sobie jakoś konstrukcję w inny sposób i ma jakieś rady?

4. Czy pod dachem w garaży jest możliwość wykoania antresoli? Z rys. do pobrania z mgprojekt nie jestem pewien, czy belki pod sufit muszą być, czy też wstawia się tylko jak ktoś chce sufit. Taka antresola byłaby dla mnie bardzo fajnym miejcem na hobby itp.

5. Myślę o wykorzystaniu strychu (wieszanie prania itp.), ale wersji w projekcie brakuje dosłownie ok. 20cm wyższego dachu, żeby można było się wyprostować. Czy ktoś robił jakąś przeróbkę w tym zakresie? Ja myślałem o delikatnym zwiększeniu kąta dachu. Czy taka zmiana to może być duży koszt adaptacji?

Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz. I proszę o wyrozumiałość - zabieram się do budowy, ale jestem na początku drogi.

Witam wszystkich serdecznie :)

Też dołączyłem do fanów Kasjopei. Długo szukałem ciekawego projektu piętrowego, ale naprawdę ciężko znaleźć coś ciekawego. Na początku myślałem o Z74 z z500, ale jak zobaczyłem Kasjopeę, to ona zdecydowanie stała się numerem jeden :)

Jako jeszcze amator w budowlance, miałbym prośbę o pomoc i podpowiedź do tego projektu w wersji E (podwójny garaż):

1. Wydaje się bardzo skomplikowany w budowie (kuchania wysunięta poza obrys z dodatkowym daszkiem, podcień, loggi) - czy jest w ogóle szansa żeby coś zrobić systemem gospodarczym?

2. Zastanawiam się nad rezygnacją z podcienia i loggi (być może z balkonu również). Coś takiego to duży koszt u architekta adaptującego? I czy sporo się obniża koszty budowy?

3. Czy ktoś upraszczał sobie jakoś konstrukcję w inny sposób i ma jakieś rady?

4. Czy pod dachem w garaży jest możliwość wykoania antresoli? Z rys. do pobrania z mgprojekt nie jestem pewien, czy belki pod sufit muszą być, czy też wstawia się tylko jak ktoś chce sufit. Taka antresola byłaby dla mnie bardzo fajnym miejcem na hobby itp.

5. Myślę o wykorzystaniu strychu (wieszanie prania itp.), ale wersji w projekcie brakuje dosłownie ok. 20cm wyższego dachu, żeby można było się wyprostować. Czy ktoś robił jakąś przeróbkę w tym zakresie? Ja myślałem o delikatnym zwiększeniu kąta dachu. Czy taka zmiana to może być duży koszt adaptacji?

Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz. I proszę o wyrozumiałość - zabieram się do budowy, ale jestem na początku drogi.

Wydaje mi się że zmiany obrysu domu byłyby zbyt kosztowne i trudne konstrukcyjnie-z loggi można zrezygnować przez jej zabudowanie częściowe lub całkowite- patrz projekt Pana Zwoli,rezygnacja z balkonu to w kosztach adaptacji zaden problem -bo ja tez zrezygnowałem zachowując okna balkonowe zeby nie zepsuc jakiejs spójności architektonicznej budynku.Nie wiem ile kosztowałby dodatkowo ten balkon ,ale oszczednosci z tego tytułu nie bedą zbyt duze.Systemem gospodarczym mozna zrobic wiele ,ale uważajcie żeby nie wyłożyc sie na konstrukcjach belek nośnych i podciągów-bo to jest trudne zadanie nawet dla mało wprawnych ekip murarskich.

3. Proponuje nie upraszczac sobie konstrukcji tego domu- bo moga sie pojawic problemy.

4.Pod dachem w garażu bedzie miejsce na niewielkie składowisko,ale o żadnym miejscu dla hobby nie ma mowy,chyb że lubimy pracować na leżąco lub w kucki. w garazu jak i u góry na piętrze w projekcie jest przewidziany strop z belek zapołożenie ,którego cieśla wziął dodatkowo 2 tysiace ( ja pocztakowo myslałem ze strop należy do konstrukcji dachu i zadna dodatkowa opłata sie nie należy ).

5.Na stropie pietra mam zamiar podobnie jak Pan Zwola nabic płyty OSB co da dodatkowa przestrzen ,ale rzeczywiscie nie wyprostuje sie pan wygodnie -w kalenicy ma okolo 180 cm. POdniesienie kata dachu-moze jest mozliwe ,ale trzeba uwazac zeby nie schrzanic wygladu domu ,który i tak wydaje sie "szczupły i wysoki"

Na Kasjopee w tej wersji , przy zachowanym rezimie kontrolowania kosztów -niech Pan przyjmie 900-1000 złotych za stan surowy otwarty-dom ma z garazem okolo 200mq wiec łatwo mozna założyc sobie koszty budowy.Ja pisze tylko o swoich spostrzezeniach i doswiadczeniach,które mi towarzyszyły przy budowie tego domu-ktos moze miec odmienne zdanie-ale własnie o to chodzi zeby wymieniac sie doswiadczeniami. Jezeli bedzie Pan miał jakies pytania to prosze pytac moze to ułatwi komus zycie. Wkrotce postaram sie wrzucic wiecej zdjec na picaaweb-bo dach zostal pokyty dachowka i za 3 tygodnie wjada okna.Pozdrawiam TT

Witam, My także budujemy dom według projektu KASJOPEA wersja E. Uważam, że jak znajdziesz dobrego architekta do adaptacji projektu do działki to porozmawiaj z nim i zaproponuj swoje zmiany. Na pewno pomoże i powie co warto zrobić a co popsuje wygląd domu i np. zwiększy koszty całej budowy itp.

My musieliśmy zwiększać kąt nachylenia dachu z 25 stopni na 30 stopni bo wymagały tego warunki zabudowy naszej działki. Przez to uzyskaliśmy więcej przestrzeni na strychu bo automatycznie zrobił się wyższy.

Zdjęcia teteki super - chciałbym być już na takim etapie :)

tetetka, LUKA123 - dzięki wielkie za uwagi.

ad. tetetka

Chyba faktycznie będę się trzymał pomysłów projektanta, bo wprowadzenie większej lp. zmian mija się z celem (wtedy zapewne projekt na zamówienie byłby w podobnej cenie).

A jeśli chodzi o garaż, to ja właśnie nie chciałem robić stropu. Z rysunków "demo" ze strony MG Projekt wydawało mi się, że strop (a więc i belki) są opcjonalne. W garażu do dachu jest przynajmniej 4m, więc sobie wymyśliełem, że zamiast sufit zrobić, to bym właśnie małą antresolę jakoś wymyślił.

ad. LUKA123

Fakt - z architektem będzie najlepiej przegadać. Ale chciałem się też wstępnie zorientować na obiektywnym forum co jest łatwe (tanie), tak żeby sobie w głowie już jakąś wizję układać. Czy tą zmianę nachylenia dachu to robiłeś bezpośrednio w MG Projekcie? Pytam, bo przy zmianie przez adaptującego, to chyba strasznie dużo rysowania byłoby.

Z wątpliwości, to jeszcze zastanwiam się na ile przy ogrzewaniu gazowym możnaby zmniejszyć kotłownię, powiększając ten dodatkowy pokój na parterze.

Pozdrawiam :)

Nam wszystkie zmiany wprowadza nasz architekt adaptujący - dach również. Architekt nie był zachwycony bo faktycznie z dachem jest trochę roboty ale skoro warunki zabudowy naszej działki mówią, że dach ma mieć min. 30 stopni to cóż - nie miał wyjścia:). Z tego co wiem to MG Projekt nawet sugeruje takie rozwiązanie.

tetetka, LUKA123 - dzięki wielkie za uwagi.

ad. tetetka

Chyba faktycznie będę się trzymał pomysłów projektanta, bo wprowadzenie większej lp. zmian mija się z celem (wtedy zapewne projekt na zamówienie byłby w podobnej cenie).

A jeśli chodzi o garaż, to ja właśnie nie chciałem robić stropu. Z rysunków "demo" ze strony MG Projekt wydawało mi się, że strop (a więc i belki) są opcjonalne. W garażu do dachu jest przynajmniej 4m, więc sobie wymyśliełem, że zamiast sufit zrobić, to bym właśnie małą antresolę jakoś wymyślił.

ad. LUKA123

Fakt - z architektem będzie najlepiej przegadać. Ale chciałem się też wstępnie zorientować na obiektywnym forum co jest łatwe (tanie), tak żeby sobie w głowie już jakąś wizję układać. Czy tą zmianę nachylenia dachu to robiłeś bezpośrednio w MG Projekcie? Pytam, bo przy zmianie przez adaptującego, to chyba strasznie dużo rysowania byłoby.

Z wątpliwości, to jeszcze zastanwiam się na ile przy ogrzewaniu gazowym możnaby zmniejszyć kotłownię, powiększając ten dodatkowy pokój na parterze.

Mysmy w swoim domu zamurowali drzwi do tego dodatkowego pokoju ( za garażem )-bo w naszych zamierzeniach pokój ten bedzie pełnil role takiej "czystej" piwnicy- za to nie przesunelismy sciany pomiedzy toaleta na parterze a kotłownia- w rezultacie mamy b. duża toalete w której bedzie tylko ubikacja i umywalka,korzystniej byloby zmniejszyc toalete kosztem włąsnie pomieszczenia w ktorym bedzie piec gazowy bo tam dodatkowo ,wygodnie zmiesci sie np. pralka,zlew

Witam Wszystkich

Od dluzszego czasu wspolnie z zona aktywnie przegladamy to forum,choc aktywnie nie bralismy w nim udzialu. Tak jak u Was, okolo rok temu wybor padl na Kasjopee i projekt powoli ewaluowal w naszych glowach. Oczywiscie przy uwzglednieniu Waszych cennych uwag. I tak lada moment zaczynamy budowe,

A zmian kilka wprowadzilismy w projekcie, o ktorych wczesniej nie bylo tu wspomniane (o tych napisze niebawem).

Powiem tylko, ze przy wprowadzaniu zmian do projektu faktycznie lepiej nie brnąc zbyt daleko w zmiany konstrukcyjne, bo koszty tych zmian moga byc spore.