Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ksiut , czy mógłbyś wytłumaczyć w jaki sposób udało się wykonać przejście do pokoju na parterze pod schodami skoro jest tam ok 150 cm pod spocznikiem ? Jestem tuz przed zakupem tego projektu i szukam rozwiązania jak przenieść drzwi z salonu do tego pokoju. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Na zdjęciach widać raczej grunt piaszczysty ale gdyby nie to może warto na tym etapie pomyśleć o drenażu wokoło budynku, o ile jest gdzie odprowadzić grawitacyjnie wodę, ewentualnie odpompować. Jeżeli wsiąka w grunt to nie ma potrzeby.

Życzę wytrwałości, worka pieniędzy i szczęścia do fachowców!

Witam,

mam pytanie czy przez fundament "wpuszczaliście" wodę, prąd, gaz?.

Wodę z wodociągu mam dociągniętą do miejsca gdzie będzie kotłownia, wykonawca powiedział, że jak majster będzie fundament czy wykop robił to on przyjedzie i podciągnie w fundament wodę i zastanawiam się czy prąd i gaz też tak robić?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

[ATTACH=CONFIG]245902[/ATTACH] Kotłownia prawie gotowa, choć jeszcze sterowanie ręczne. Niebawem pojawi się cała elektronika i mnóstwo modułów. :lol2:

thomi2 jaki to model kotła i jaki masz zasobnik cwu? Widzę, że masz dwie grupy pompowe. Jedna do podłogówki, druga do grzejników?

Jeżeli możesz podać na ile wycenili Ci kotłownie (sprzęt + robocizna) to byłbym wdzięczny. Jestem właśnie na etapie kotłowni.

Witam,

mam pytanie czy przez fundament "wpuszczaliście" wodę, prąd, gaz?.

Wodę z wodociągu mam dociągniętą do miejsca gdzie będzie kotłownia, wykonawca powiedział, że jak majster będzie fundament czy wykop robił to on przyjedzie i podciągnie w fundament wodę i zastanawiam się czy prąd i gaz też tak robić?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Co do gazu to nie wiem ale woda zależnie od regionów jest wkopywana np u mnie poniżej 1,4m, przechodzi pod ławą i była wypuszczona pionowo w górę do miejsca, w którym planowany był główny zawór, później hydraulik to już "poubierał" w zawory i obudował skrzynką natynkową.

Dobrze jest zrobić odprowadzenie kanalizacji sanitarnych i wyprowadzenie poza budynek.

Drenaż wokoło budynku, bedanarka jeżeli planuje się piorunochron, choć to można potem w zależności od gruntu zastąpić szpilkami.

Przyłącze energetyczne, pomimo że wprowadziłem rurę, elektrycy i tak zrobili po swojemu.

Na poziomie fundamentów można też zrobić rury osłonowe (kąty załamania nie większe niż 45st.) z np z kanalizacyjnych fi 150 i wprowadzić je do kotłowni - jeżeli planujemy pompę ciepła.

Dziękuję za odpowiedź.

kgbkoc również Tobie dziękuję za odpowiedź.

Czy jak planujemy w ogrodzie zakopać "pojemniki" na wodę z deszczówki to powinno się robić drenaż wokół budynku? U nas ziemia jest gliniasta.

Ogrzewanie będziemy mieć gazowe no chyba, że Putin kurek zakręci.

Dzięki za podpowiedź z tym piorunochronem.