Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TVN "uwaga" na styropian !!!

Gość Wojteczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:p :p :p :p wełna rakotwórcza - ciekawe dlaczego skała [bazalt - z niego robi się wełnę] ma być rakotwórczy.

TVN nie od dzisiaj żeruje na sensacji to taki brukowiec najgorszego sortu - Ze styropianem jest tak, że - są odmiany niepalne i palne [tańsze]. Zrobili dom z tego tańszego i podpalili.

Tak samo było z cegłą ceramiczną co ją ta [kanalia] URBAN wywlókł na wierzch. To samo jest z mlekiem. A za komuny szkodliwe było masło - bo go brakowało.

Pracownik ITB.

Ja bym w życiu nie wystąpił w TVN - to podli kłamcy i ich audycje też.

Też uważam że „Uwaga” w TVN to brukowiec telewizyjny, ale poruszyli akurat dobry temat i nie zauważyłem tendencyjności choć poszukiwanie sensacji na pewno bo takie jest chyba założenie twórców. Co do strupa (steropian) mam jednak zbieżne z Wojteczkiem poglądy. Też uważam za absurdalne argumenty, że jak w domu jest pół tony materiałów łatwopalnych to nie zaszkodzi obłożyć sobie dom jeszcze 25m3 łatwopalnego materiału – swoista logika. Chyba nie bez powodu zaostrza się na zachodzie normy i pcha cały ten produkcyjny chłam do nas. Łatwa produkcja, łatwy zysk a bezpieczeństwo co tam. Jakoś strażak który zginął (chyba że wypowiedź była w co wątpię zmanipulowana) z tego powodu, że przecież otynkowany a palący się gwałtownie styropian na ścianie zewnętrznej odciął mu drogę, więc zagrożenie jednak jest. Łatwo przecież wyobrazić sobie, że pożar wybuchnie na parterze, wasze firanki i drewniane czy plastikowe okna się spalą i ogień wyjdzie oknem bo jak inaczej i podpali styropian na elewacji. Tam gdzie śpicie czyli na ogół na piętrze będzie się już palił za oknami. I jak mądralińscy się wydostaniecie. Na dole pożar wewnątrz, na górze na zewnątrz nie ma jak wyjść. Wg mnie nie trudno to sobie wyobrazić. Zagrożenie jest więc ogromnie realne i ostrzeganie przed nim ma sens, tym bardziej, że alternatywa typu 30 zamiast 22 tysięcy za ocieplenie wełną która wręcz odwrotnie jest izolatorem ogniochronnym jest łatwo dostępna. Ja dylematu z wyborem nie mam.

Najlepiej nie oglądac hmm..tępawych programów typu uwaga itp....

Telewizor musi odejść.

Telewidzu nie pukaj w ekran, to nie usterki, to nasza marna rzeczywistość. Zamiast gapić się w ekran puknij się w czoło, rusz głową i bierz się do roboty :D :D :D :D :D

P.S. To wszystko przez to, że dziś poniedziałek :evil:

Inwestor napisał:

"Oczywiście przy zastosowaniu na ocieplenia wełny mineralnej bezpieczeństwo pożarowe jest dużo wyższe, ale i tak po pożarze bez względu na rodzaj ocieplenia remont generalny jest nie do uniknięcia. "

Wg mnie jest dużo niższe.I może to mało istotne ale wydaje mi się że remont generalny domu ocieplonego wełną po pożarze jest tanszy bo mury się nadają do wykorzystania. Saplone przy ociepleniu jak ktoś się wyraził "strupem" już nie.

Powoli przeradza się to w wątek pod tytułem : dom na wojne. Zaden inwestor nie buduje domu po to żeby go podpalać. Poza tym zastanowcię się co w domu jednorodzinnym może wytworzyć ilość ciepła niezędną do roztopienia styropianu znajdującego się za 30 cm ściany z ceramiki czy innego betonu komórkowego?

Dla mnie styropian jest dyskwalifikowany za swoja właściwośc nie przepuszczania powietrza. Poubierajcie sie ludzie w stylony na lato i zimę i tak chodźcie to zobaczycie co to zna czy i to samo jest z domem który powinien oddychać.( nie tylko systemem wentylacji, ale tak jak skóra czlowieka kązdym swoim członem.

Jestem za ścianami jednowarstwowymi.

Miałem okazję zobaczyć ten program,który istotnie wyglądał na czystą propagandę.Ja zbytnio się tym nie przejąłem,choć przyznaję że to co pokazali może dać do myślenia.Swój dom ociepliłem styropianem,pokryłem tynkiem a do tego strop ociepliłem też styropianem i zalałem 3 centymetrową warstwą cementu (oczywiście dałem też siatkę i folię).Czy z tego powodu mam nie spać po nocach,ale gdzie tam.Jeśli miałby się spalić dom to faktycznie mało prawdopodobne jest by stało się to od zewnątrz.I faktycznie muszę przyznać że po ociepleniu stropu jest znaczna różnica w domu.A czemu nie wybrałem wełny,bo jest droższa,trudniej ją ułożyć,trzeba uważać...a za jakiś czas pewnie pokażą w telewizji że i ona jest niebezpieczna.

Uważam że nie powinniśmy dać się zwariować.Na koniec mogę dodać że jakiś czas temu u mojej sąsiadki wybuchł pożar.Dom też ma ocieplony styropianem,lecz to nie było najgorsze,bo po przyjeździe strażaków okazało się że najbardziej w danej chwili były szkodliwe opary z palących się okien PVC,które wydzielały toksyny.A do tego gdyby nie szybka reakcja mojego taty,sąsiedzi pewnie by spłonęli,a wiecie czemu?Bo suuper drzwi antywłamaniowe,wysokiej klasy itp. podczas pożaru nabrały temperatury i tak się rozszerzyły że nie było ich w stanie otworzyć.Trzeba było je dłuugo polewać wodą.A może to już na inny temat?

Ja mam ścianę trójwarstwową ocieploną styropianem, tylko z tego względu, iz bałem się, że przy podlewaniu stropu tak zaleję wełnę iż jej nie dosuszę.

Jeśli chodzi o to czy budynki ocieplone styropianem się palą to odpowiadam- widziałem na własne oczy jak remontowany budynek w Warszawie przy Górczewskiej płonął jak zapałka wytwarzając mnóstwo czarnego dymu. Koniec basta. Widok rano po pożarze był taki - opalone sciany betonowe i brak izolacji ze styropianu.

A propo tych co mają porotherm. Wynajmuje taki dom co ma jedną warstwę i póki grzeję jest ok., ale wystarczy 4 godz. przerwy i tem. radykalnie maleje. Dach i podłaga ocieplone zgodnie ze sztuką, ale ściany cholender tak zimne, że dziecku przy łózku wstawiam na ściane karimatę. To a pro po Porotermu.

Mi też wydaje się, że to całe gadanie o oddychaniu o tym że ten styropian jest zły bo ściany nie oddychaja jest naciągany. Teraz jeszcze mieszkam w bloku który 2 lata temy został docieplony właśnie w ten sposób. Dzięki temu jest znacznie cieplej grzyba nie mam i nitk z moich sąsiadów też. Sciany jakoś sobie radzą bez tego oddychania, a wentylacja naturalna + wietrzenie wystarczają.

Gość TomBombadil
A ja pomimo, iż w 100% zgadzam się, że program Uwaga goni za sensacją to nie oznacza, że podaje fałszywe dane czy wymyślone problemy. Dla mnie oczywistym i wymownym jest milczenie producentów styropianu, a argumenty zwolenników, że jak mają w domu dywan, szafy i inne łatwopalne przedmioty to ze 20m3 łatwopalnego materiału już nic nie zmieni i nie zaszkodzi. Co za głupie rozumowanie zwłaszcza, że łatwo te 20m3 wyeliminować stosując wełnę. Wymowny i łatwy do pojęcia jest też argument, że choć w większości wypadków styropianem są obkładane ściany zewnętrzne to wcale nie oznacza to, że się nie zapali. Okna na parterze się spalą, ogień przez nie wychodzący podpali b.szybko nawet otynkowany 2 milimetrami styropian i zapali się cała ściana odcinając na górze śpiącym w sypialniach ludziom drogę ucieczki zarówno dołem - bo tu już pożar szaleje wewnątrz, jak i górą – tu jest na ścianie zewnętrznej. Jest to wysoce prawdopodobne i nie trudno to sobie chyba wyobrazić. Wymowna nazwa „Strup” jak to ktoś nazwał styropian jest wg mnie w kapitaliźmie jak Trabant za komuny, gdy wszyscy właściciele przekonywali, że nie rdzewieje i jest lekki. Ale za to gnił i się targał w czasie wypadku. Życie zweryfikowało taki pomysł odbierając argumenty zagorzałym zwolennikom takich konstrukcji także mówiącym, że się wyolbrzymia zagrożenie.

Gościu,

przeciez znajdzie sie zawsze ktos kto bedzie tak dlugo palil ognisko w domu z betonu ze styro w nim uwieziony stopi sie. Smiesza mnie opinie o latwopalnosci styropianu. Codzien spedzam dwie i pól godziny w swoim aucie, w którym non stop jest koło 20 lirtr. benzyny + butla z gazem. to są dopiero materiały łatwopalne. wystarzy iskra i nawet nie będę miał czasu żeby pomyśleć o ucieczce. Chyba zaczne chodzić do pracy na piechtę bo ostatnio widziałem płonący pociąg. cholera a jak mnie cos po drodze najedzie? nie bede wychodził z domu to niebezpieczne. nie w domu jest tez niebezpiecznie: mało ze mam na działce butle z gazem to jeszcze cały dom obłozony jest łatwopalnym styropianem. Paranoja! Ludzie! nie dajcie się zwariować !

A ja pomimo, iż w 100% zgadzam się, że program Uwaga goni za sensacją to nie oznacza, że podaje fałszywe dane czy wymyślone problemy.

Ale podaje je w wersji jednostronnej, w dodatku uproszczonej do bólu. Poza tym każdy fakt można przedstawić w różny sposób:

1. "okradli go"

2. "okradli go"

3. "był zamieszany w kradzież"...

Gość TomBombadil
a przepraszam co to zmienia, fakt jest faktem ubarwiony czy nie, jak podali przedwczoraj że w Krakowskim wydziale architektury jest korupcja to co niby nie prawda była ?. Dopiero po tym znienawidzonym programie policja na 3 miechy aresztowała urzędniczki. Dla mnie dowodzi to że program bez względu w jaki sposób przedstawia fakty mówi prawdę i jest potrzebny. Ze styropianem także, a kompromitują się producenci odmawiający wypowiedzi. Co do łatwopalnego auta, jeszcze raz powtarzam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, nie mówię by nie ubierać kurtki bo jest łatwopalna ale jak jest możliwość zmniejszenia ryzyka i wyeliminowanie ponad 20m3!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! łatwopalnych materiałów bez utraty jakości to dlaczego nie. Takie to ciężkie do zrozumienia ?????

Zapominasz, że wełna jest sporo droższa od styropianu. Poza tym trudniej czyli drożej się ją układa. Co do programu uwaga to uważam, że gdyby aparat państwa był wydolny to ten program nie miał by racji bytu. Niestety w naszych realiach tego typu programy i gazety bazujące na taniej sensacji i wykorzystuja poprostu ludzką naiwność i głupotę wyciągając z tego kupę szmalu.

Pozdrawiam wszystkich

Za swoje poglądy nie będe przepraszał, szczególnie anonimów.

Może na staroś przeproszę się z telewizją ale na razie to co tam pokazują to najgłębsze dno.