Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TVN "uwaga" na styropian !!!

Gość Wojteczek

Recommended Posts

Zdaje sobie sprawe, że rózni ludzie inaczej podchodzą do życia. Jedni mieszkają w slumsach ale jeżdża mercem kupionym na raty bo to auto jest bezpieczne :wink: Inni wolą mieszkać we własnym Em może skromnym ale własnym, a za to od czasu do czasu stać ich na zagraniczne wycieczki, a poza tym wogóle o czym my tu dyskutujemy? :wink:

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może ktoś pamięta z ostatnich 3 lat jakiś przypadek pożaru w którym ocieplenie styropianem byłoby przyczyną tragedii ? Bo przy tak masowym stosowaniu tej technologii musiały być ich setki.

Skoro to taki straszny problem to dlaczego towarzystwa ubezpieczeniowe nie uzależniają sładki od zastosowanego ocieplenia ? Np.: wysokość składki AC i OC zależy od takich pierdół jak wielkośc miasta i wiek kierowcy - więc ubezpieczenie domu od pożaru MUSI uwzględniać "łatwopalność" budynku.

Moja babcia mówiła, że są rzy rodzaje prawdy:

1. Prawda

2. Półprawda

3. G...prawda

Audycja z TVN nigdy nie podskoczyła powyżej pkt.2

Gość TomBombadil

I tu się z tobą w 100% zgodzę. Gdyby aparat państwowy był wydolny, nie skorumpowany, nie ulegał lobby np. producentów styropianu to zakazał by używanie go do ociepleń jak to się dzieje w cywilizowanych krajach i po problemie z zagrożeniami pożarowymi !!!!!!

P.S. dla mnie też jesteś anonimowy bez awględu czy się nazwiesz Godul czy tam jakaś inna głupota jak moja, chyba że podasz prawdziwe imię nazwisko i choćby telefon.

Tak dużo piszecie o łatwopalności syropianu, to może też ja!!!.

W domu mam ok. 30m3 tego materiału, wcale się nie przejmuję gdyż- kupiłem styropian firmy Organika, a nie jakąś namiastkę tego materiału z PSB lub podobnych.

Trzeba rozróżnić, większość materiałów budowlanych dostępnych na rynku nie spełnia podstawowych norm. Co innego wysyła się na badania, a co innego do sklepów.

Wystarczy że dotknę ten materiał (styrop.) w jakimś składzie bud. lub supermarkecie, a już widzę różnicę.

Kiedyś porównywałem styrop. Organiki ze styrop. ??? też firmowym. Obydwa spełniały normę ważyły >20kg/m3, ten drugi mimo że był nawet trochę cięższy- to był przynajmniej dwa razy bardziej kruchy!!!.

Marek.

Gość TomBombadil
ubezpieczalnie zaczynają niechętnie patrzyć na styropian, na zachodzie ocieplenie wełną daje zniżki przy ubezp. przeciwożarowym (to ryzyko ma największy udział w cenie ubezpieczenia), zadzwońcie do straży i zapytajcie o pożarach i popażeniach styropianem jak i co zalecają do ocieplenia. A a jak fajnie i szybko się schajcył dom towarowy Gigant w Krakowie. Jak ktoś jest uparty to się go nie przekona. Mnie tam wszystko jedno jak żyjecie, dajcie tylko szansę tym którzy się jeszcze nie wybudowali na rozsądny wybór.

Sorry Tom ale jakiś koleś na innym watku mnie podkurzył i troszkę mi się wątki pomieszały. Poza tym możesz sprawdzić w archiwum, że pomimo mojej anonimowości nie piszę tu tylko po to aby bić pianę. Natomiast anonimom często zdaża sie pojawiac na forum tylko po to aby wywołać pyskówkę.

ubezpieczalnie zaczynają niechętnie patrzyć na styropian, na zachodzie ocieplenie wełną daje zniżki przy ubezp. przeciwożarowym (to ryzyko ma największy udział w cenie ubezpieczenia),

Ty to wiesz czy tylko tak podejrzewasz ? Jeśli wiesz to skąd ?

Właśnie zadzwoniłem do swojego brokera ubezpieczeniowego i zapytałem się jakie czynniki wpływają na wysoość bubezpieczenia p.poż. Z tego co mi odpowiedzieli to wpływ na wysokośc składki mają kosntrukcja murów (murowane/drewniane) i dachu (dachówka/strzecha/gont). Ocieplenie ich wogóle nie interesuje. Czyżby byli aż tak głupi i nie wiedzieli tego co ty wiesz !?

zadzwońcie do straży i zapytajcie o pożarach i popażeniach styropianem jak i co zalecają do ocieplenia. A a jak fajnie i szybko się schajcył dom towarowy Gigant w Krakowie.

zadzwoń do straży i zapytaj sie o wpływ wykładzin, mebli, zasłon, itp... W Szczecinie parę lat temu spłonęła doszczętnie i szybko spora knajpa (Kaskada) - nie była ocieplona niczym. Strażacy woleliby aby domy wykonane były z kamienia, podłogi ceramiczne, meble metalowe, a zamiast zasłon aluminowe żaluzje. I nie mozna się im dziwić. Zadzwoń do lekarza i zapytaj się co sądzi o twoim stylu życia ;)

Jak ktoś jest uparty to się go nie przekona. Mnie tam wszystko jedno jak żyjecie, dajcie tylko szansę tym którzy się jeszcze nie wybudowali na rozsądny wybór.

Tutaj zgadzam się z tobą w 100% :)

Styropian budowlany jest materiałem palnym ale samogasnącym - oznacza to że jeśli nie ma zewnętrznego źródła ognia to gaśnie (natychmiast - możesz łatwo to sprawdzić). Wyjaśnij - skąd weźmiesz źródło ognia w ociepleniu posadzki na gruncie (pomiędzy dwoma płytami betonowymi o grubości 5-10 cm), albo w ociepleniu ścian zewnętrznych parterowego domu jednorodzinnego ? Co ma ten ogień podtrzymywać ? Beton ? Cegły ? Tynk ?

Próbowałem spalić styropian w kominku (załadowanym palącym się drewnem) - wrzuciłem do tego ognia kawał styropianu. Nie palił się. Tylko się topił i kapał na palące drewno. Może i w końcu się tam spalił w tym żarze, tego nie wiem, ale po tym eksperymencie twierdzę że opisy palącego się - samego z siebie - jak pochodnia - styropianowego ocieplenia to bzdura generalna, najprawdopodobniej sponsorowana przez konkurencję.

Tomie Bombadilu,

Po pierwsze: nie krzycz. Rozumiem, co do mnie mówisz, a stos wykrzykników i znaków zapytania nie dodają NIC do TREŚCI Twojej wypowiedzi.

Po drugie: co mnie obchodzi korupcja w krakowskiej architekturze i co to ma wspólnego ze styropianem ?

Po trzecie: podanie połowy prawdziwych informacji to fakt. Tyle, że nie zawsze w pełni oddający rzeczywistość.

Po czwarte: nie wiesz, czy urzędnik odmówił odpowiedzi, czy redakcja pocięła jego wypowiedź. Nie byłeś przy nagrywaniu programu i tego nie wiesz.

Po piąte: rozumiem, że kontaktowałeś się ze Strażą Pożarną ? Masz opinie, wyniki ekspertyz ?

Po szóste: ja cię bardzo proszę, ty nie zbawiaj świata i to kosztem ludzi. Ostrzegasz przed styropianem - Twoje prawo. Ale nie wściekaj się tylko dlatego, że inni ośmielają się mieć inne zdanie od Twego. Ani Ty, ani ja nie jesteśmy wyroczniami w sprawach budowlanych. Wyrocznią jest prawo i normy obowiązujące w tej materii. A my co najwyżej możemy się powymieniać swoimi poglądami.

Mała dygresja: gdyby tą dyskusję czytał ktoś z rządu, to słysząc Twoje wypowiedzi pewnie zaraz wydałby permanretny zakaz używania styropianu, a wełnę obłożył akcyzą, starając się w ten sposób załatać koszmarną dziurę budżetową.

Mam nadzieję, że to, co napisałem wyżej nie jest "takie to ciężkie do zrozumienia ?????" ;-)

Gość TomBombadil

Gościu – poczytaj Tolkiena będziesz wiedział co to TomBombadil.

Jasiu ze Szceciny – po pierwsze info o niechętnym patrzeniu na styropian mam od brokera który ubezpieczył mi dom. Od niego też wiem, że na zachodzie są owe różnice. Potwierdził mi to mój znajomy który od 4 lat w Austrii mieszka. Po drugie po raz n’ty proszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nie epatować argumentami, że w domu są inne łatwopalne materiały to nie zaszkodzi ich więcej. Powtarzam, owszem, ja sobie nie kupię szklanego stołu a drewniany bo dla mnie to żadna alternatywa, ale wyeliminowanie 20-30m3 łatwopalnego materiału uważam za sensowne gdy jest coś na 100% niepalnego. Z tym „samogasnący” to głupota. Wrzuć sobie nawet ten Organiki do niewielkiego ogniska – podsyca je jak benzyna chwilę po tym jak się rozpuści. A wy chyba pod wodą go paliliście. Sam sprawdzałem kiedyś jak mi został z wylewek Chyba jedyne sensowne miejsce na zastosowanie strupa to właśnie wylewki. A w jaki sposób łatwo może się rozprzestrzenić pożar po ocieplonej strupem ścianie już było przytoczone – przez okno !!! 2 milimetry tynku to nie takie zabezpieczenie jak 5cm betonu w wylewce !!!

Do mnie – samokrytycznie zauważę że chyba jest coś takiego jak Polskie geny objawiające się szukaniem różnic a nie tego co łączy. Najwspanialsze w tym wszystkim jest to, że łączy nas istniejący czy przyszły, ale własny dom. A czym ocieplony – ja pozostanę przy swych racjach. Wskoczmy najlepiej wspólnie na tych co mieszkanie za 500 tysięcy sobie kupują głupole – ale ich tu chyba ni ma. Zapewne gdybym ocieplił styropianem Austrotherm – kłócilibyśmy się czy jest lepszy czy gorszy od Organiki.

Co za świat, a może fajny że różny.

No tak, w Austrii to sami mądrzy ludzie żyja, a przeciętne IQ jest wyższe od polskiego o 50 punktów.

a do rzeczy: Mój ubezpieczyciel taż nie interesował się sposobem ocieplenia tylko tecnologia murów i rodzajem dachu. Wiesz te 20..30 m szesc łatwopalnego materiału jest tak naprawdę łatwopalne tylko dla ciebie. Mam kolesia, który w życiu nie wsiądzie do mojego auta bo widział kiedyś jak rozp..... dom w którym była nieszczelna inst gazowa. POwiem tak: ten koleś ma poprostu fobie, którą należałoby leczyć. POkazy płąnących domów ze styropianu w telewizji (podczas gdy tak naprawde niegdzie nie słyszałem o takim przypadku w Polsce) jest poprostu nieuczciwe. Komentarz: lepiej chuchac na zimne moim zdaniem jest tu nie na miejscu.