Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niby się wie a jadnak

margarytka

Recommended Posts

Daleka jestem od tego by nogować potrzebę istnienia relacji szef-podwładny . Chodzi mi raczej o jakość tej relacji . Jaka ona jest, a jaka być powinna ?

Niedawno pojawił się artykuł o tym,że sporo jest firm,które zatrudniają na szefów ludzi ambitnych choć nie koniecznie wybitnych :wink:

Pracownik zaś z inwencją i własnymi pomysłami jest wręcz tępiony. Ma robić swoje i nie dyskutować. Sory, ale kojarzy mi się to z robotyzacją :roll:

Jaki szef taka relacja. :roll:

Nie do końca się zgodzę :wink: .

Miałam okazję się o tym przekonać kiedy szukałam kilka miesięcy temu pracownika do biura. Albo ja jestem już babą starej daty , albo dzisiejsi dwudziestolatkowie bardzo różnią się od dwudziestolatków z moich czasów :roll: .... teraz są "lajtowi" do bólu :wink: :lol: .

A aktywność ?.... boshe, co ja bym dała żeby mieć alktywnego pełnego nowych pomysłów pracownika zamiast takiego , który tuż po moim wyjściu z biura na spotkanie leci do kompa i se serfuje po naszych klasach , youtubach i innych zajmujących portalach :wink: :lol: .

Żeby nie było - zołzą nie jestem ... ale są pewne zachowania których się od pracownika wymaga.... jeśli pracownik w stosunku do mnie jest ok , to nie widzę powodu dlaczego nie miałoby być odwrotnie :D .

Tak, bo patrzysz z punktu widzenia szefa, który ma wystarczająco zintegrowaną osobowość, żeby traktować pracownika jak normalnego człowieka. Jesteś osobą, która jak najbardziej się na szefa nadaje.

Ja na swoją dyrekcję nie narzekam, bo jest dobrym człowiekiem, co powoduje, że jest równocześnie dobrym szefem. Jasno określa swoje oczekiwania wobec pracowników i wymaga nie tylko od nich, ale od siebie też!!!

Niestety znam mnóstwo przykładów (z mojego otoczenia) gdzie trudno mówić o dobrych relacjach, bo brak ze strony szefa jasno sprecyzowanych oczekiwań, konsekwencji w działaniu, a humorzastość pryncypała utrudnia codzienne życie. Niektórzy w ten sposób próbują się dowartościować, że ciągle wytwarzają atmosferę napięcia i niepewności i z tego czerpią satysfakcję. Taki szef wampir. Kiedyś, w zamierzchłych czasach w takich warunkach rozpoczynałam swoją pracę (brrrrrr :roll: ) i wiem coś o tym (konfliktowanie ludzi ze sobą, bo skłóconymi łatwiej rządzić :-? itp.)

Co do młodego pokolenia pracowników, to niestety masz rację, choć chwalebne wyjątki się zdarzają. Generalnie ginie w ludziach coś takiego jak poczucie odpowiedzialności za swoją pracę, a z bobowiązkowością też różnie bywa :-?

Pozdrawiam :wink:

Retrofood ... jasssne-coby się rozniosło potem na forum , ze ze mnie hetera jakaś :wink: :lol:

Cieszynianka - odnośnie braku poczucia odpowiedzialności to święta racja niestety :roll:

A co do "nadawania się" lub nie na szefa ... rzeczywiście niektóre osoby nie powinny na takim stanowisku się znajdować . Pracowałam przez 10 lat w banku (w roli szaraczka :lol: )- kilkadzisiąt zatrudnionych osób - w ogromnej przewadze kobiety .... boshe ...jakie zołzy :evil: . Matko - nie wmówi mi nikt, że kilkadzisiąt kobiet w jednym miejscu w różnym wieku i na różnych stanowiskach to dobra praca-okazja :lol: . Zakłamanie, fałsz, kablowanie, psychiczne niszczenie na przemian z włażeniem w d... komu trzeba - wszystko to pięknie wzmacniane przez dyrektorkę sadystkę .... masakra :roll: .

Dlatego wiem, że pracownik zniechęcony, poniżany, niedoceniany, znerwicowany nie będzie dobrze i wydajnie pracował, nie przyjdzie do pracy z przyjemnością - przyjdzie z przymusu żeby odbębnić swoje 8 godzin byle jak byle szybko zleciało :roll: .

Oczywiście nie należy być też szefem do przesady "miętkim" :wink: , ale miła i przyjazna bezstresowa atmosfera z wyraźnie wytyczonymi obowiązkami i granicami - to jest optymalne rozwiązanie.

I tej wersji będę się trzymać- więcej nie powiem bez swojego adwokata :wink: :lol: .

Matko - nie wmówi mi nikt, że kilkadzisiąt kobiet w jednym miejscu w różnym wieku i na różnych stanowiskach to dobra praca-okazja :lol: .

nie zgodzę się z tym. U mnie w firmie pracuje 58 osób - 52 to kobiety - nie narzekam. :lol:

to proste - bo facet jesteś ...inaczej Cie traktują :wink: :lol:

wiem - i mi z tym dobrze :D, a do tego piastuję stanowisko informatyka - to tak jak bym był jakiegoś rodzaju czarodziejem - po prostu mnie uwielbiają

no proszę ...się chłopak ustawił :D - jednym słowem: dziękuj bogu że się facetem urodziłeś :wink: :lol:

wiem - i mi z tym dobrze :D, a do tego piastuję stanowisko informatyka - to tak jak bym był jakiegoś rodzaju czarodziejem - po prostu mnie uwielbiają

no proszę ...się chłopak ustawił :D - jednym słowem: dziękuj bogu że się facetem urodziłeś :wink: :lol:

mój kolega z klasy (też elektryk) został masażystą. Opiekuje się jedną z naszych drużyn koszykówki kobiet.

Tez go uwielbiają...

mój kolega z klasy (też elektryk) został masażystą. Opiekuje się jedną z naszych drużyn koszykówki kobiet.

Tez go uwielbiają...

jaki bajer :D może sobie pomasować, jeszcze mu za to zapłacą i nawet po pysku nie dostanie