Teska 18.01.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Tort makowy z kremem śmietankowym Składniki: 1 puszka masy makowej (np. Bakalandu lub Prospony) bakalie (orzechy, rodzynki) jeśli komuś mało tego co jest w puszce 1/3 -1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta, ja biorę tę mniejszą ilość) 15 dkg masła 5 dkg bułki tartej 6 jajek 1-2 kremy śmietankowe do tortów dr Oetkera (wykonać wg przepisu na opakowaniu) + w wersji dla dorosłych - kieliszek spirytusu lub 2 czystej wódki Można również wykonać krem karpatkowy do tego tortu. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady i płatki migdałowe (opcjonalnie) Wykonanie: 1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni 2.Utrzeć masło, dodając stopniowo żółtka i cukier, na puszystą masę. 3.Dodawać po trochu masę makową i bułkę tartą. 4.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać. 5.Wyłożyć masę na tortownicę posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną (zamiast bułki, lepsza manna, bo się nie przypala ) - 6.Piec w piekarniku 40-50 minut (najlepiej z termoobiegiem, bo zachowuje wilgotność masy, ale jak nie ma tej funkcji w piekarniku, to potem można najwyżej nasączyć ciasto); należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się na pewno upiekło. 7.Wystudzić ciasto, przekroić na 2 części (jak biszkopt na tort) - 8. Posmarować środek i górę kremem i posypać starkowaną czekoladą, lub płatkami migdałowymi. (migdały podpiec na suchej patelni) - 8.Najlepiej pozostawić na noc w lodówce ; tort schłodzony jest najlepszy. Nie przejmujsię zupełnie tym, że przy przekrawaniu placek makowy może popękać - układajcie nawet kawałki w torcie, po wychłodzeniu bedzie to zupełnie niewidoczn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.01.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Chyba będzie trzeba wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacki 19.01.2009 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 robiłam, znam też ten przepis, bardzo prosty i smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.