Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRESKA pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Ja też myślałem, że to koniec na ten rok, więc gruba kreska i podsumowanie kosztów.

Ale skoro mowa o kosztach, to mój stan surowy otwarty (140 m2 użytk.) wyniósł ok. 112 tys. Wydaje mi się bardzo dużo. Ile Was kosztował stan surowy ?

jeżeli chodzi o to co zmieniłem . To ławy nie były jednolite tylko z ciętych pretów , zrobiłem jednolite . przeprojektowałem tez strop , jest 14 cm zrobiliśmy standardowo na 12 , za przepreojektowanie zapłaciłem 300 zł ale zaoszczędziłem na stali i betonie ogólnie na stropie jakieś 1200 zł do przodu jestem , pozmieniałem oprócz grubości stropu też średnice prętów zbrojeniowych .

No i ludzie ta więżba to szaleństwo . zmieniliśmy grubości krokwi , co wyszlo tylko na dobre , zaprojektowano tam jakieś monstrualne krokwie .

Pozatym nie ma w ścianach kolankowych czpieni , a ja dałem wypusciłem je ze stropu , w projekcie nie widziałem tez szpilek do mur łat , ale może to tak oczywiste że sie tego nie daje w oprojekcie .

Wogle do zbudowałem ten dom z poromurów .

Mój stan surowy otwarty (AS II z pracowni APA) kosztował 91 tys. zł.

Mam fundamenty, wylewkę na gruncie, ściany, ściany działowe na parterze, strop, dach z euronitu, kominy i białe rynny MARLEY. Moja praca na budowie to organizacja i dostawa materiałów na budowę. A ekipa super!

JP

Stan surowy, otwarty, zadaszony (dechy + papa). Własne marzenia i zlepek różnych projektów narysowałem i dałem do projektanta a on rozrysował to i nadał ostateczny kształt. Wyszło to mniej więcej tyle samo, co gotowy projekt z adaptacją. Dom 13x8, garaż 4,5x10, wiata 4,5x3 i taras zadaszony 7x3,5 zalane płytą, cała więźba pod najcięższą dachówkę cementową. Dom bez piwnic z użytkowym poddaszem + loggia + osobna wiejska piwniczka 2x3 wymurowana w dziurze po wydobytym piachu. Fundament ława + bloczki betonowe, ściany BK Faelbet na klej, dom 36/500, garaż 24/500, ściany działowe 12/500 na zaprawę lub cegła czerwona. Strop garaż i ˝ domu Terriva + ˝ strop drewniany. Schody zewnętrzne i do garażu żelbet, wewnętrzne będą drewniane. Całość ok. 90k PLN – jeszcze nie robiłem szczegółowego arkusza kosztów. Na mojej głowie było wyszukanie, zakup, organizacja transportu materiałów oraz udawanie, że wiem jak to zrobić, gdy były jakieś niejasności :wink: (i tu nieoceniona rola forum). Czasami też dołożyłem swojej siły do prac prostych nie wymagających dużej sprawności. Całość robił jeden majster + jeden lub więcej pomocnik. Rozpoczęto koniec czerwca, koniec był pierwszy tydzień października.

Jak zrobiles wlot powietrza do kominka? w projekcie w tym miejscu jest taras? Na jakiej wysokosci sa okna, bo w projekcie nic na ten temat nie ma i mam pytanie o przewod wentylacyjny z lazienki- czy to zwykla rura zakonczona na dachu kominkiem wentylacyjnym? Czy przesuwales jakies scianki dzialowe? Czy robiles wyliczenia powierzchni scian - jest przed zakupem materialu i nie bardzo chce mi sie liczyc, wiem ze jest wykaz materialow?

Jeśli chodzi o łazienke , to rzeczywiscie jest kominek wentylacyjny , mam dachówke z robena , tak wiec taki kominek tam kupiłem i z nim od razu był kawałek rury plastikowej .A po całej długości to dam chyba taką rure plastikową i w regips ją włoże .Jeszcze na górze nie zdecydowałem jak mają ściany działowe iść , Wszystko jest zależne od słupów podporowych więźby . Są dwie możliwości albo te słupy dam w działowe sciany ,albo wogle sie ich pozbęde i działowe sam sobie zaplanuje. Widziałem kreske juz bez tych cholernych słupów i wyglada super .Niektórzy mówią że działowe nie utrzymają więźby ale ktos to liczył i ponoć wytrzymują znakomicie .A zresztą ja mam inną więźbe niż w projekcie o wiele bardziej lekka , zmniejszyliśmy rukbości belek . Po co komu takie byki jak w projekcie .

Na działowe na dole poszło coś około 6 palet gazobetonów 12 cm .

A wlotu powietrza do kominka jeszce nie mam , zależy jaki kominek , ale według mich obserwacji , wypadnie to gdzieś przed oknem balkonowym.

Wykuje go potem.

Przesunołem troszke jedną sciane działową pomiędzy dwoma pokojami na dole , co by pokój za salonem był troszke większy (chodzi o ten z oknem balkonowym) . A zastanawiam sie wogle nad likwidacją tego jednego okna balkonowego w tym małym pokoju .Chce je zmnienić na zwykłe okno

Tak zrezygnowałem z tych wnęk ,dałem na fundamencie wieniec , a wogle to podniosłem dom o jakieś 60 cm , naokoło mnie jest s[poro wodu , po jednej stronie rowy melioracyjne a przy domu mam spory staw około 40 arów , dlatego podnosiłem . A najlepsze jest to że po tym podniesieniu :) to żeby zasypać fundamenty :) to musiałem 16 ziłów piachu zamówić co mnie przyprawiło o palpitacje serca :o

Nad schowkiem nie myslałem wogle .Buduje osobno garaż z pomieszczeniem gospodarczym ,i tam będe miał schowki .Jeśli chodzi o pomieszcenie gospodarcze to mi w zupełności wystarczy ,zależy kto jaki piec tam bedzie miał , ja zamierzam drewnem palić i na te potrzeby w zupeności wystarczy .A nie chciałem zmniejszać pokoju za tym pomieszczeniem .

Jeśli chodzi o wysokość okien to powinny być gdieś tak na wys 80 cm od posadzki . A ile są od chudziaka to nie kojarze.