Konradk 27.10.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Chętnie podziele sie wiedza na temat projektu i wykonania . A naprawde dużo wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 27.10.2003 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Czy ktoś z was budował , ile was to kosztowało , chętnie wymienie sie doświadczeniami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Jakieś 90% na tym Forum tak, a 99% ma doświadczenia. Trzymaj sie ciepło wszystko przed tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 27.10.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Przejdz do dzialu Projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 27.10.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 budowales KRESKE z przcowni Charkiewicza? Ja dopiero zaczynam, mam dopiero fundament, jesli chodzi o ten projekt z apa-domy to mialbym do Ciebie kilka pytan! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel 27.10.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 no to powiedz jakie błędy w projekcie zauważyłeś ... albo jakie zmiany wprowadziłeś. Ja na razie przymierzam się do kupna Kreski, ew. Babiego Lata. jakiekolwiek dane finansowe są jak najbardziej wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 27.10.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 budowales KRESKE z pracowni Charkiewicza? Ja dopiero zaczynam, mam dopiero fundament, jesli chodzi o ten projekt z apa-domy to mialbym do Ciebie kilka pytan! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 27.10.2003 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Dokładnie Charkiewicza , Troszke ja przerobiłem , bo w projekcie było troszke błedów , głównie strop i ławy . Ale ogólnie wyszło moim zdaniem super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Składam samokrytykę myślałem że dajesz "kreskę" i w tym roku już nic nie robisz ale w dalszym ciągu życzę POWODZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ja też myślałem, że to koniec na ten rok, więc gruba kreska i podsumowanie kosztów. Ale skoro mowa o kosztach, to mój stan surowy otwarty (140 m2 użytk.) wyniósł ok. 112 tys. Wydaje mi się bardzo dużo. Ile Was kosztował stan surowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 27.10.2003 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 jeżeli chodzi o to co zmieniłem . To ławy nie były jednolite tylko z ciętych pretów , zrobiłem jednolite . przeprojektowałem tez strop , jest 14 cm zrobiliśmy standardowo na 12 , za przepreojektowanie zapłaciłem 300 zł ale zaoszczędziłem na stali i betonie ogólnie na stropie jakieś 1200 zł do przodu jestem , pozmieniałem oprócz grubości stropu też średnice prętów zbrojeniowych .No i ludzie ta więżba to szaleństwo . zmieniliśmy grubości krokwi , co wyszlo tylko na dobre , zaprojektowano tam jakieś monstrualne krokwie .Pozatym nie ma w ścianach kolankowych czpieni , a ja dałem wypusciłem je ze stropu , w projekcie nie widziałem tez szpilek do mur łat , ale może to tak oczywiste że sie tego nie daje w oprojekcie .Wogle do zbudowałem ten dom z poromurów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 27.10.2003 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wybaczcie że umieściłem tu ten post , zmieniam to .Zapraszam do działu projekty ,tam sie bede produkował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Mój stan surowy otwarty (AS II z pracowni APA) kosztował 91 tys. zł.Mam fundamenty, wylewkę na gruncie, ściany, ściany działowe na parterze, strop, dach z euronitu, kominy i białe rynny MARLEY. Moja praca na budowie to organizacja i dostawa materiałów na budowę. A ekipa super!JP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 27.10.2003 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Stan surowy, otwarty, zadaszony (dechy + papa). Własne marzenia i zlepek różnych projektów narysowałem i dałem do projektanta a on rozrysował to i nadał ostateczny kształt. Wyszło to mniej więcej tyle samo, co gotowy projekt z adaptacją. Dom 13x8, garaż 4,5x10, wiata 4,5x3 i taras zadaszony 7x3,5 zalane płytą, cała więźba pod najcięższą dachówkę cementową. Dom bez piwnic z użytkowym poddaszem + loggia + osobna wiejska piwniczka 2x3 wymurowana w dziurze po wydobytym piachu. Fundament ława + bloczki betonowe, ściany BK Faelbet na klej, dom 36/500, garaż 24/500, ściany działowe 12/500 na zaprawę lub cegła czerwona. Strop garaż i ˝ domu Terriva + ˝ strop drewniany. Schody zewnętrzne i do garażu żelbet, wewnętrzne będą drewniane. Całość ok. 90k PLN – jeszcze nie robiłem szczegółowego arkusza kosztów. Na mojej głowie było wyszukanie, zakup, organizacja transportu materiałów oraz udawanie, że wiem jak to zrobić, gdy były jakieś niejasności (i tu nieoceniona rola forum). Czasami też dołożyłem swojej siły do prac prostych nie wymagających dużej sprawności. Całość robił jeden majster + jeden lub więcej pomocnik. Rozpoczęto koniec czerwca, koniec był pierwszy tydzień października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 28.10.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jak zrobiles wlot powietrza do kominka? w projekcie w tym miejscu jest taras? Na jakiej wysokosci sa okna, bo w projekcie nic na ten temat nie ma i mam pytanie o przewod wentylacyjny z lazienki- czy to zwykla rura zakonczona na dachu kominkiem wentylacyjnym? Czy przesuwales jakies scianki dzialowe? Czy robiles wyliczenia powierzchni scian - jest przed zakupem materialu i nie bardzo chce mi sie liczyc, wiem ze jest wykaz materialow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 28.10.2003 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jeśli chodzi o łazienke , to rzeczywiscie jest kominek wentylacyjny , mam dachówke z robena , tak wiec taki kominek tam kupiłem i z nim od razu był kawałek rury plastikowej .A po całej długości to dam chyba taką rure plastikową i w regips ją włoże .Jeszcze na górze nie zdecydowałem jak mają ściany działowe iść , Wszystko jest zależne od słupów podporowych więźby . Są dwie możliwości albo te słupy dam w działowe sciany ,albo wogle sie ich pozbęde i działowe sam sobie zaplanuje. Widziałem kreske juz bez tych cholernych słupów i wyglada super .Niektórzy mówią że działowe nie utrzymają więźby ale ktos to liczył i ponoć wytrzymują znakomicie .A zresztą ja mam inną więźbe niż w projekcie o wiele bardziej lekka , zmniejszyliśmy rukbości belek . Po co komu takie byki jak w projekcie .Na działowe na dole poszło coś około 6 palet gazobetonów 12 cm .A wlotu powietrza do kominka jeszce nie mam , zależy jaki kominek , ale według mich obserwacji , wypadnie to gdzieś przed oknem balkonowym.Wykuje go potem.Przesunołem troszke jedną sciane działową pomiędzy dwoma pokojami na dole , co by pokój za salonem był troszke większy (chodzi o ten z oknem balkonowym) . A zastanawiam sie wogle nad likwidacją tego jednego okna balkonowego w tym małym pokoju .Chce je zmnienić na zwykłe okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 28.10.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Czyli zrezygnowales z wnek na szafy i dalej sciane prosta, ja tez mam taki zamiar, a jak z oknami ? na jakich wysokosciach? Jak oceniasz wielkosc pomieszczenia gospodarczego? Nie zastanawiales sie nad dobudowaniem schowanka do kuchni kosztem przedsionka? Aha czy dales wieniec na fundamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 28.10.2003 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Tak zrezygnowałem z tych wnęk ,dałem na fundamencie wieniec , a wogle to podniosłem dom o jakieś 60 cm , naokoło mnie jest s[poro wodu , po jednej stronie rowy melioracyjne a przy domu mam spory staw około 40 arów , dlatego podnosiłem . A najlepsze jest to że po tym podniesieniu to żeby zasypać fundamenty to musiałem 16 ziłów piachu zamówić co mnie przyprawiło o palpitacje serca Nad schowkiem nie myslałem wogle .Buduje osobno garaż z pomieszczeniem gospodarczym ,i tam będe miał schowki .Jeśli chodzi o pomieszcenie gospodarcze to mi w zupełności wystarczy ,zależy kto jaki piec tam bedzie miał , ja zamierzam drewnem palić i na te potrzeby w zupeności wystarczy .A nie chciałem zmniejszać pokoju za tym pomieszczeniem . Jeśli chodzi o wysokość okien to powinny być gdieś tak na wys 80 cm od posadzki . A ile są od chudziaka to nie kojarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 28.10.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 niestety ja tez musze nawiezc okolo 150 m3 piachu pod podloge i to mnie tez przeraza ale mysle ze dam rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 28.10.2003 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 a gdzie budujesz Grzesiu . Ja na dolnym śląsku okolice Lubina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts