Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyziemne wątpliwości, czyli wszystko o podłogach ;)

Recommended Posts

Przede mną wylewki, dlatego szukam informacji, od osób, które mają to już za sobą:

- na jaką temperaturę czekać?

- różnice w grubości wylewki w zależności od tego, co będzie na podłodze - panele, parkiet, gres itp.?

- o czym pamiętać i na co uważać?

- szczególne wymagania przy ogrzewaniu podłogowym?

No dobra, parkiet ma powiedzmy 2 cm + jakiś klej, płytka na podłogę 0,5-0,8 cm + klej...

Co zrobić żeby było równo ? Naddać kleju pod płytki :-? ?

Listwa pomiędzy ... :-?

Powiedzieć wylewkarzowi, w którym miejscu ma zrobić uskok na poziomach. Tylko że już musicie się zdecydować, czy płytki 0,5 czy 0,8 ;) Inaczej będziecie nadganiać na kleju, a to po pierwsze bardzo pracochłonne, a po drugie kosztowne. Wiem bo sam nadganiam. Co prawda nie do 21mm a tylko do 16mm.

No dobra, parkiet ma powiedzmy 2 cm + jakiś klej, płytka na podłogę 0,5-0,8 cm + klej...

Co zrobić żeby było równo ? Naddać kleju pod płytki :-? ?

Listwa pomiędzy ... :-?

Powiedzieć wylewkarzowi, w którym miejscu ma zrobić uskok na poziomach. Tylko że już musicie się zdecydować, czy płytki 0,5 czy 0,8 ;) Inaczej będziecie nadganiać na kleju, a to po pierwsze bardzo pracochłonne, a po drugie kosztowne. Wiem bo sam nadganiam. Co prawda nie do 21mm a tylko do 16mm.

Ano widzisz, łatwo powiedzieć ... ale jak widze nie jestem sam :D

Teraz to już "po ptokach". Zostaje albo klej - nie "czuję" powiedzmy 1 cm kleju pod płytką ... albo uskok i maskowanie listwą ...

pozdrawiam, majki

A czy ktoś robił, lub słyszał od kogoś, że ten robił :)

wylewki przy temperaturach takich, jak mamy obecnie - tzn. lekko na plusie w dzień, lekko poniżej zera w nocy??

Jeśli tak, to jak to sie skonczyło??

Czy jednak radzicie mi puknąć sie w głowę i poczekac do wiosny?? ;)