madar5 18.01.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witam Być może ten temat był już poruszany na łamach forum ale jakoś nie natrafiłem na tego typu tematykę dlatego postanowiłem założyć nowy temat na forum. W czym rzecz, jestem w trakcie budowy domu mieszkalno letniskowego do zamieszkania całorocznego o powierzchni użytkowej 80 m 2 w którym zamierzam mieszkać w przyszłości. Obecnie jestem na etapie rozmyślań i wybierania systemu c.o. Moim mażeniem było by aby można było ogrzewać dom z kuchni kaflowej w której zamontowany by był kocioł z płaszczem wodnym i tu zaczyna się problem, ale o tym później. Moja kuchnia kaflowa miała by wyglądać tak: http://www.money96.republika.pl/images/1.jpg a teraz o tym problemie jak do takiej kuchni znaleźć odpowiedni a zarazem nie szpecący zbytnio wkład kuchenny z płaszczem wodnym czy piecokuchnie czy też kocioł kuchenny różnie to nazywają. Znalazłem kilka rozwiązań alternatywnych ale to nie jest jeszcze to o co mi chodzi. Na stronie: http://www.salonsob.webd.pl znalazłem kocioł kuchenny typu PG niemieckiej firmy Kuenzelhttp://www.money96.republika.pl/images/4.JPGhttp://www.money96.republika.pl/images/5.JPGhttp://www.money96.republika.pl/images/6.JPGale nie bardzo wiem gdzie w tym kotle jest popielnik. Drugim rozwiazaniem jest firma FERRUM: http://www.ekokotly.com.plktóra oferuje Pieco-kuchnia (8-14 kW)http://www.money96.republika.pl/images/2.jpgale po pierwsze jak to obudować a po drugie to jak będzie wyglądała ta moja wymażona kuchnia z takimi dżwiczkami? To samo się tyczy oferty piecokuchni http://www.kostrzewa.com.pl http://www.money96.republika.pl/images/3.jpg2) Kolejna sprawa - w moim terenie często bywają zaniki produ a więc zastosowanie instalacji z obiegiem wymuszonym i pompką na prąd jest dość ryzykowne. Hydraulik powiedział że można zastosować instalację grawitacyjno-pompową (nie wiem czy się dobrze wyraziłem) i kilka punktów podłączyć jako grawitacyjne a kilka w obiegu wymuszonym tylko czy z takiej piecokuchni można zasilać c.o. w systemie grawitacyjnym. 3) Kolejna sprawa pojemność płaszczy wodnych w tych piecokuchniach wacha się od 20 - 30 litrów nie wiem czy to starczy do zasilania instalacji grawitacyjnej która ma ogrzać 80 m 2 powierzchni. Chciałbym także z tej kuchni uzyskiwać ciepłą wodę użytkową a więc trzeba by było zastosować jakiś bojler tylko jaki i gdzie go umieścić. 4) Kolejna sprawa czy z takiej piecokuchni można zasilać ogrzewanie podłogowe, bo w kilku miejscach w domu tzn w łazience w przedpokoju chciałbym zastosować tego typu rozwiazanie.5) Kolejna sprawa i to pytanie jest skierowane bardziej do zduna ale może ktoś już podobne rozwiązanie zastosował to też może coś doradzić. Jak widać na tym pierwszym obrazku kuchnia kaflowa posiada dochówkę i piec chlebowy. Ja chciałbym mieć coś podobnego równierz ale jak się zorientowałem te wszystkie piecokuchnie są dość dobrze izolowane także nie ma mowy o konwekcyjnym promieniowaniu cieplą od tego kotła a tym samym nie będzie możliwości ogrzania dochówki czy pieca chlebowego. Może jednak istnieje jakiś inny sposób przy tego typu rozwiązaniu, chętnie posłucham kogoś kto to już wypróbował.6) No i sprawa ostateczna każdy odradza mi robienia takieego sposobu ogrzewania bo jak twierdzą będę miał z pomieszczenia w którym będzie stała kuchnia kaflowa - KOTŁOWNIĘ, a kuchnia ma stać praktycznie w salonie w takim aneksie kuchennym odzielonym od salonu tylko barem o wysokości 1,5m. Tylko zastanawiam się nad jednym kiedyś ludzie stosowali powrzechnie taki sytsem ogrzewania i nikomu to nie przeszkadzało dlaczego więc teraz ma być z tym problem.To by było chyba na tyle sporo się rozpisałem ale to dlatego że na wiele moich pytań nie znalazłem odpowiedzi w necie a zajmuję się tą sprawą dość długo. Kilka osób nawet podsyłało do mnie maile z zapytaniem jak to można zrobić niestety nie mogłem udzielić im wyczerpującej odpowiedzi, ale być może to forum w czymś pomoże i rozwieje wiele wątpliwości. Zapraszam wszystkich którzy mają jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i mają coś do powiedzenia na wypowiadanie się w tej sprawie.Pozdrawiam i przepraszam za byki madar5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.01.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 do tego jeszcze kucharka, co spiewa, tańczy i stepuje, daje dupy i gotuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.01.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 daje zupy mialo byc,cicho....kontroluja wszystko,ciiiiiiiii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.01.2009 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witam.Gdzie mieszkasz?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 łapiesz sie na .... zupe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blindmen 19.01.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Troche zaduzo wymagasz, jesli chodzi o ogrzewanie to mozesz podlaczyc wszystko ale przy grawitacyjnym zapomni o podłogowym.chyba lepszym rozwiazeniem byłao by piec kuchnenny a ogrzewanie domu z ciepła woda to z innego zródła, pozatmy nie piszesz jaki to odm bo skad mamy wiedziec czy to wystrarczy.Jakie osiceplenie i itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 19.01.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 madar5jeśli nie będziesz tam mieszkał na stałe to może zastanów się nad elektrycznym ogrzewaniem podłogowym, mój dom przez kilkanaście najbliższych lat będzie służył jako domek wakacyjno-weekendowy, i właśnie zdecydowałem się na elektryczną podłogówkę, jest ona założona na oddzielnym obwodzie, więc może pracować w czasie naszej nieobecności, dodatkowo będzie możliwość sterowania przez telefon, wiec na kilka godzin przed przyjazdem mogę sobie podwyższyć temperaturę.oprócz tego będę miał kominek z grawitacyjnym DGP oraz kuchnię kaflową z podkową która będzie ogrzewała wodę w bojlerze oraz grzejniki w łazienkach.bojler będzie mieszczony nad kuchnią więc bez problemu woda będzie krążyć grawitacyjnie.dodatkowo będę miał wpięty w instalację przepływowy ogrzewacz, gdyby mi się zachciało ciepłej wody zaraz po przyjedzie do zimnego domku.Jak dla mnie jest to optymalne rozwiązanie dla domku w którym nie mieszkam na stałe.Właśnie rozpoczynam realizację instalacji i budowę kuchni więc ja chcesz to mogę Ci przesłać foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.01.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 oprócz tego będę miał kominek z grawitacyjnym DGP oraz kuchnię kaflową z podkową która będzie ogrzewała wodę w bojlerze oraz grzejniki w łazienkach. bojler będzie mieszczony nad kuchnią więc bez problemu woda będzie krążyć grawitacyjnie. jeszcze będziesz to wyrzucał, prędzej niż myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 19.01.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 jeszcze będziesz to wyrzucał, prędzej niż myślisz a co masz jakieś doświadczenia z takim rozwiązaniem ? proroku, chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.01.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 jeszcze będziesz to wyrzucał, prędzej niż myślisz a co masz jakieś doświadczenia z takim rozwiązaniem ? proroku, chętnie poczytam Mam. ponad 5 lat meczyłem się z podkową. Jak ją wywaliłem, zuzycie drewna zmniejszyło się do 50%, a w lecie mogę wreszcie wejść do kuchni bez podgotowania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 19.01.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 ale na czym polega to męczenie się i dlaczego zużycie drewna ma wzrosnąć przy podkowie? przecież jak nie będę się chciał grzać w lecie to po prostu nie będę palił pod blachą a wodę będę grzał prądem? proszę oświeć mnie bo mogę się jeszcze wycofać do czwartku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madar5 20.01.2009 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Witam. Gdzie mieszkasz? Pozdrawiam. Najpiękniejszy zakątek świata. Północno wschodnia Polska okolice Suwałk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madar5 20.01.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Troche zaduzo wymagasz, jesli chodzi o ogrzewanie to mozesz podlaczyc wszystko ale przy grawitacyjnym zapomni o podłogowym. chyba lepszym rozwiazeniem byłao by piec kuchnenny a ogrzewanie domu z ciepła woda to z innego zródła, pozatmy nie piszesz jaki to odm bo skad mamy wiedziec czy to wystrarczy. Jakie osiceplenie i itp Piszę Piszę jaki to dom. Dom nie jest wielki bo to domek mieszkalno letniskowy. Powierzchni Użytkowej ma 80 m 2, a kubatury 350 m 3. Jest zbudowany w technologii THERMOMUR czyli z tych klocków styropianowych dodatkowo jest ocieplony na zewnątrz 5 cm warstwą styropianu także wszystkiego jest 10 cm na zewnątrz moim zdaniem będzie dość ciepły. Ja nie mówiłem że będzie grawitacyjne. Hydraulik był już u mnie w domu i ma zrobić grawitacyjno - pompowe. Czyli jak on tłumaczył kilka punktów będzie podłączonych do grawitacyjnego a kilk będzie zasilanych z pompy a dlaczego tak? ano dla tego że jak zabraknie produ to nie wszędzie ale nadal będę miał ciepło w domu. I myśłę że to podłogowe może być spokojnie zasilane z pompki. Mówisz żeby ogrzewać dom i ciepłą wodę z innego źródła. Właśnie mi o to chodzi żeby było wszystko w jednym. Po co mam palić w dwóch piecach. Do ogrzewania musiał bym zastosować jakiś piec powiedzmy na drzewo a czym się różni taki piec który powiedzmy stoi gdzieś w kotłowni od tych piecokuchni które można zamontować w kuchni kaflowej a które powyżej przedstawiłem moim zdaniem niczym. Do ogrznia takiego domu jak mój wystarczy piec o mocy około 12 kW i te piecokuchnie taką mocą dysponują co więcej mają nawet do 25 kW mocy. Nie wiem czy dobrze dedukuję to są tylko moje teoretyczne rozważania jeżeli masz jakieś doświadczenie w tej dziedzinie to się podziel ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madar5 20.01.2009 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 madar5 jeśli nie będziesz tam mieszkał na stałe to może zastanów się nad elektrycznym ogrzewaniem podłogowym, mój dom przez kilkanaście najbliższych lat będzie służył jako domek wakacyjno-weekendowy, i właśnie zdecydowałem się na elektryczną podłogówkę, jest ona założona na oddzielnym obwodzie, więc może pracować w czasie naszej nieobecności, dodatkowo będzie możliwość sterowania przez telefon, wiec na kilka godzin przed przyjazdem mogę sobie podwyższyć temperaturę. oprócz tego będę miał kominek z grawitacyjnym DGP oraz kuchnię kaflową z podkową która będzie ogrzewała wodę w bojlerze oraz grzejniki w łazienkach. bojler będzie mieszczony nad kuchnią więc bez problemu woda będzie krążyć grawitacyjnie. dodatkowo będę miał wpięty w instalację przepływowy ogrzewacz, gdyby mi się zachciało ciepłej wody zaraz po przyjedzie do zimnego domku. Jak dla mnie jest to optymalne rozwiązanie dla domku w którym nie mieszkam na stałe. Właśnie rozpoczynam realizację instalacji i budowę kuchni więc ja chcesz to mogę Ci przesłać foty właśnie o to chodzi że zamierzam tam mieszkać na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madar5 20.01.2009 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 jeszcze będziesz to wyrzucał, prędzej niż myślisz a co masz jakieś doświadczenia z takim rozwiązaniem ? proroku, chętnie poczytam Mam. ponad 5 lat meczyłem się z podkową. Jak ją wywaliłem, zuzycie drewna zmniejszyło się do 50%, a w lecie mogę wreszcie wejść do kuchni bez podgotowania się. Panie Stanisław pewnie że jak sobie zamontowałeś podkowę to się z nią męczyłeś. Z podkowy można ogrzać co najwyżej 2-3 grzejników. Ten piec co ja chcę zamontować do swojej kuchni ma dwa położenia rusztu. Letnie i zimowe. Poza tym można sobie zamontować odcięcie dopływu na grzejniki i masz tylko c.w.u. Jak byś dobrze się przyjżał mojej kuchni kaflowej to zamontowana jest tam też kuchnia elektryczna którą zamierzam właśnie używać latem aby się jak to określiłeś nie zagotować w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.01.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Panie Stanisław pewnie że jak sobie zamontowałeś podkowę to się z nią męczyłeś. Z podkowy można ogrzać co najwyżej 2-3 grzejników. Ten piec co ja chcę zamontować do swojej kuchni ma dwa położenia rusztu. Letnie i zimowe. Poza tym można sobie zamontować odcięcie dopływu na grzejniki i masz tylko c.w.u. Jak byś dobrze się przyjżał mojej kuchni kaflowej to zamontowana jest tam też kuchnia elektryczna którą zamierzam właśnie używać latem aby się jak to określiłeś nie zagotować w lecie. Przecież zrobisz jak chcesz. Tu jest wolny kraj. Zwróć uwagę tylko, że wszystko dajesz podwójne, zamiast pojedynczego uczciwego. Ja nie miałem na podkowie grzejników tylko c.w.u. I Istnienie podkowy tez powodowało, że musiałem mieć wariantowo dodatki, czyli gazową kuchenkę i elektryczny bojler. Teraz, chcąc ugotowac w lecie obiad palę chrustem, parę gałazek wystarczy. Obiad się ugotuje zanim piec się zdąży zagrzać. A wodę podgrzewa mi słońce. Ten bojler od podkowy wyrzuciłem poza dom, pomalowałem na czarno i zamontowałem na wysokim rusztowaniu. Podłączyłem do niego wodę, a po spodem zamontowałem prowizoryczną kabinę. I mam prysznic jak złoto. A jak trzeba palić to mi ganc egal czy w jednym piecu czy w dwóch. Tyle samo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
europub 05.03.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ja taką instalację właśnie robię a dlaczego ,mój dziadek ma taką od wieków 140 litrów wody użytkowej ogrzewa + 1 żeliwny grzejnik .Kuchnia będzie mi ogrzewać 140 litrów wody użytkowej do tego kominek z płaszczem wodnym i solar musi to być zrobione przez dobrego instalatora najlepiej na oddzielnych bojlerach .Podkowę ma mi dorobić człowiek który zajmuje się piecami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 06.03.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Moja teściowa miała takie rozwiązanie - CO na powierzchni ok. 80 m2 i CWU z boilera. W jej przypadku wkład miał zbyt małą moc, a ciepłą wodę było bardzo ciężko nagrzać. Jeżeli chciałbyś po to podpiąć podłogówkę ......... odrobinkę za dużo wymagasz. Działać będzie, ale sauny w domu mieć nie będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 10.03.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 od tygodnia użytkuję kuchnię kaflową z podkową, po trzygodzinnym paleniu woda w bojlerze rozgrzewa się do 50-60 stopni i jeszcze grzeją mi się kaloryfery w łazienkach, jak na razie same plusy, nie widzę wad, jestem super zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madar5 11.03.2009 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 od tygodnia użytkuję kuchnię kaflową z podkową, po trzygodzinnym paleniu woda w bojlerze rozgrzewa się do 50-60 stopni i jeszcze grzeją mi się kaloryfery w łazienkach, jak na razie same plusy, nie widzę wad, jestem super zadowolony. Jak to nie tajemnica to czy możesz powiedzieć jakiej mocy jest ta podkowa, jaką powierzchnę domu masz do ogrzania (pow. całkowita) i ile kaloryferów zasila ta podkowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts