Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia kaflowa z płaszczem wodnym

madar5

Recommended Posts

Jak to nie tajemnica to czy możesz powiedzieć jakiej mocy jest ta podkowa, jaką powierzchnę domu masz do ogrzania (pow. całkowita) i ile kaloryferów zasila ta podkowa.

Pozdrawiam

jakiej mocy jest podkowa? nie mam pojęcia :o , z podkowy zasilany jest bojler 140 l(CWU) oraz dwa ręcznikowce w łazienkach.

• 1 month później...

Ale numer !!!

Bold dzięki Twojemu postowi rozwiałem wszelkie swoje wątpliwości. U siebie będę miał DOKŁADNIE taką samą konfigurację:

Piec kaflowy z podkową grzejącą bojler 140l dwupłaszczowy Biawar i dwa ręcznikowce w dwóch - ocieplonych łazienkach .

Łazienki będą miały po 4m kwadratowe każda, więc z zapasem daję ręcznikowce o mocy 600W (120W na metr). Ręcznikowce mają być jedynym źródłem ciepła.

Czy możesz powiedzieć gdzie kupiłeś podkowę i ile kosztowała ?

PS. Masz wspaniały dziennik, super zdjęcia, super dom. U siebie dach też będę krył gontem Owens Corning.

Po pierwsze do podkowy musisz zastosować taki zasobnik:

http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=15&id_dok=27&id_men=15&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

bez płaszcza i wężownicy, ja mam taki galmetowski tylko w obudowie blaszanej.

dodatkowo mam wsadzoną do zasobnika grzałkę elektryczną.

Kupiłem też sobie termometr elektryczny aby kontrolować temperaturę w zasobniku bo słyszałem że przy całodziennym paleniu można bez problemu zagotować wodę, termometr będzie umieszczony nad kuchnią aby był dobrze widoczny.

Ręcznikowce nie pamiętam jakiej mam mocy, ale jak napaliłem dobrze w piecu to w łazienka była sauna, trzeba było przykracać grzejniki.

Podkowa była spawana z rury kajnerowej pod wymiar paleniska i nie wiem ile kosztowała bo płaciłem kompleksowo za całą instalacje z materiałem.

W łazienkach mam jeszcze założone elektryczne ogrzewanie podłogowe.

• 2 years później...

Witam,

Odświeżę tamat bo interesuje mnie podobnego typu konstrukcja.

Generalnie interesuje mnie rozwiązanie pieca kuchennego który posłuży zarówno do codziennego gotowania jak i jako centralne ogrzewanie (nieocieplonego budynku o powierzchni ok 100m2) oraz podgrzewania wody w bojlerze.

Zastanawiam się nad piecem Kalvis 4AB:

http://rolnikbis.pl/sklep/index.php?p387,k...-c-o-kalvis-4ab

Tylko czy miał ktoś z tym do czynienie, chciałbym się dowiedzieć jak to się sprawdza.

Lub jeśli ktoś ma doświadczenia z piecem kaflowym z płaszczem wodnym to bardzo proszę o wypowiedź.

Piec ma służyć starszym ludziom, więc nie chce żeby takie rozwiązanie wymagało np ciągłego palenie w mroźne dni itp.

Bardzo proszę o opinie w tej sprawie, z góry dziękuje.