Bold 11.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Jak to nie tajemnica to czy możesz powiedzieć jakiej mocy jest ta podkowa, jaką powierzchnę domu masz do ogrzania (pow. całkowita) i ile kaloryferów zasila ta podkowa. Pozdrawiam jakiej mocy jest podkowa? nie mam pojęcia , z podkowy zasilany jest bojler 140 l(CWU) oraz dwa ręcznikowce w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 23.04.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Ale numer !!! Bold dzięki Twojemu postowi rozwiałem wszelkie swoje wątpliwości. U siebie będę miał DOKŁADNIE taką samą konfigurację: Piec kaflowy z podkową grzejącą bojler 140l dwupłaszczowy Biawar i dwa ręcznikowce w dwóch - ocieplonych łazienkach . Łazienki będą miały po 4m kwadratowe każda, więc z zapasem daję ręcznikowce o mocy 600W (120W na metr). Ręcznikowce mają być jedynym źródłem ciepła. Czy możesz powiedzieć gdzie kupiłeś podkowę i ile kosztowała ? PS. Masz wspaniały dziennik, super zdjęcia, super dom. U siebie dach też będę krył gontem Owens Corning. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 23.04.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Po pierwsze do podkowy musisz zastosować taki zasobnik:http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=15&id_dok=27&id_men=15&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0bez płaszcza i wężownicy, ja mam taki galmetowski tylko w obudowie blaszanej.dodatkowo mam wsadzoną do zasobnika grzałkę elektryczną.Kupiłem też sobie termometr elektryczny aby kontrolować temperaturę w zasobniku bo słyszałem że przy całodziennym paleniu można bez problemu zagotować wodę, termometr będzie umieszczony nad kuchnią aby był dobrze widoczny.Ręcznikowce nie pamiętam jakiej mam mocy, ale jak napaliłem dobrze w piecu to w łazienka była sauna, trzeba było przykracać grzejniki.Podkowa była spawana z rury kajnerowej pod wymiar paleniska i nie wiem ile kosztowała bo płaciłem kompleksowo za całą instalacje z materiałem.W łazienkach mam jeszcze założone elektryczne ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.04.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam. K 160 - nooooo.... Zobaczysz, nie będziesz żałował "Wal tam", gdzie mówiliśmy... Pozdrawiam i piszę się na ziemniaki z blachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekS86 28.03.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam, Odświeżę tamat bo interesuje mnie podobnego typu konstrukcja.Generalnie interesuje mnie rozwiązanie pieca kuchennego który posłuży zarówno do codziennego gotowania jak i jako centralne ogrzewanie (nieocieplonego budynku o powierzchni ok 100m2) oraz podgrzewania wody w bojlerze. Zastanawiam się nad piecem Kalvis 4AB: http://rolnikbis.pl/sklep/index.php?p387,k...-c-o-kalvis-4ab Tylko czy miał ktoś z tym do czynienie, chciałbym się dowiedzieć jak to się sprawdza. Lub jeśli ktoś ma doświadczenia z piecem kaflowym z płaszczem wodnym to bardzo proszę o wypowiedź. Piec ma służyć starszym ludziom, więc nie chce żeby takie rozwiązanie wymagało np ciągłego palenie w mroźne dni itp. Bardzo proszę o opinie w tej sprawie, z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts