victorek 18.01.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Mam problem z założeniem przydomowej oczyszczalni dlatego że jest już kanalizacja gmina nie chce wydać mi zgody na założenie ekologicznego szamba podpierają się jakąś gminną ustawą.Czy mogą mnie zmusić do przyłączenia się do kanalizacji?Proszę o pomoc w tej śmierdzącej sprawie.ZGDz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 18.01.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 A czy nie jest tak, że skoro jest miejska kanalizacja, to nie jest uzasadnione - również ekologicznie - budowanie własnej oczyszczalni. Nie wiem, czy u mnie w gminie w planie zagospodarowania czy jakimś innym dokumencie to widziałem. A może chodzi o pieniądze - i tak musisz zapłacić swój "wkład" do miejskiej kanalizacji. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.01.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Gdybyś miała wykonaną oczyszczalnię zanim wykonano kanalizację gminną, to nie byłoby problemu. Odwrotna kolejność w praktyce uniemożliwia realizację oczyszczalni. Odstępstwem może być udowodnienie, że wykonanie przyłacza do kanalizacji jest zbyt kosztowne lub wręcz niemozliwe. Tzn. zbyt duża odległość lub konieczność wykonania przepompowni. Jeszcze jedno. Piszesz podpierają się jakąś gminną ustawą Jesli gminną to uchwałą. Okreslenie aktu prawnego - ustawa jest "zarezerwowane" dla Sejmu. A tak swoją drogą to chętnie bym przeczytał tę uchwałę. Możesz ją odnaleźć na stronie swojej gminy w linku BiP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.01.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Mam problem z założeniem przydomowej oczyszczalni dlatego że jest już kanalizacja gmina nie chce wydać mi zgody na założenie ekologicznego szamba podpierają się jakąś gminną ustawą.Czy mogą mnie zmusić do przyłączenia się do kanalizacji? W skrócie...mogą. Dom masz nowobudowany czy stary? Jeżeli nowy to co masz w PNB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 19.01.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 każda gmina uchwałą Rady uchwala Regulamin dostarczania wody i odprowadzania ścieków. Tam pewnie wszystko znajdziesz, można sprawdzić przez BIP gminymoże zakazać równiież plan zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu, który jest prawem lokalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.01.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Jest też ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach gdzie zapisane są obowiązki właścicieli posesji. Rozdział 3Obowiązki właścicieli nieruchomościArt. 5.16)1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do zbierania odpadówkomunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym,porządkowym i technicznym;2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadkugdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznienieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowynieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych,spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenienieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomośćjest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającąwymagania określone w przepisach odrębnych;Czyli jeśli najpierw byłaby oczyszczalnia a póżniej wydowano kanalizacje to nie musisz się przyłączyc ale jeśli jest juz kanalizacja to musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.01.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Jest też ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach gdzie zapisane są obowiązki właścicieli posesji. Rozdział 3 Obowiązki właścicieli nieruchomości Art. 5.16) 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: 1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do zbierania odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym; 2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych; Czyli jeśli najpierw byłaby oczyszczalnia a póżniej wydowano kanalizacje to nie musisz się przyłączyc ale jeśli jest juz kanalizacja to musisz. Czyli jest dokładnie tak, jak napisałem wyżej. Wracając do tutułu postu. Wychodzi na to, że to nie victorek ma problem z władzami gminy, lecz władze gminy mają problem z victorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
victorek 19.01.2009 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 dokładnie jest tak że w gminie na to że chce wybudować oczyszczalnie mówią nie mój dom jest stary stoi obok przepompowni a najlepsze jest to że gmina zmusza wszystkich a w soboty oczyszczalnia nie wyrabia i puszczają wszystko w rzekę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
victorek 19.01.2009 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 odwoływałem sie 3 razy i wszędzie odmownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 19.01.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 dokładnie jest tak że w gminie na to że chce wybudować oczyszczalnie mówią nie mój dom jest stary stoi obok przepompowni a najlepsze jest to że gmina zmusza wszystkich a w soboty oczyszczalnia nie wyrabia i puszczają wszystko w rzekę Ale wskaźnik podłączeń wymagany przez Unię jest wyrobiony i tyle. A gdzie to idzie Unii nie obchodzi. Wskaźnik musi być. A teraz odpowiedź na pytanie. Wg ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków masz obowiązek podłączenia się. To nie sprawa gmin, ale norma państwowa. W prawie wodnym cyba nawet ten przepis jest powtórzony. Oczywiście to jest przepis dostosowany do norm unijnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts