Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z władzami gminy

victorek

Recommended Posts

Mam problem z założeniem przydomowej oczyszczalni dlatego że jest już kanalizacja gmina nie chce wydać mi zgody na założenie ekologicznego szamba podpierają się jakąś gminną ustawą.Czy mogą mnie zmusić do przyłączenia się do kanalizacji?Proszę o pomoc w tej śmierdzącej sprawie.ZGDz

A czy nie jest tak, że skoro jest miejska kanalizacja, to nie jest uzasadnione - również ekologicznie - budowanie własnej oczyszczalni. Nie wiem, czy u mnie w gminie w planie zagospodarowania czy jakimś innym dokumencie to widziałem. A może chodzi o pieniądze - i tak musisz zapłacić swój "wkład" do miejskiej kanalizacji.

Michał

Gdybyś miała wykonaną oczyszczalnię zanim wykonano kanalizację gminną, to nie byłoby problemu. Odwrotna kolejność w praktyce uniemożliwia realizację oczyszczalni.

Odstępstwem może być udowodnienie, że wykonanie przyłacza do kanalizacji jest zbyt kosztowne lub wręcz niemozliwe.

Tzn. zbyt duża odległość lub konieczność wykonania przepompowni.

Jeszcze jedno.

Piszesz

podpierają się jakąś gminną ustawą

Jesli gminną to uchwałą.

Okreslenie aktu prawnego - ustawa jest "zarezerwowane" dla Sejmu.

A tak swoją drogą to chętnie bym przeczytał tę uchwałę. Możesz ją odnaleźć na stronie swojej gminy w linku BiP.

Mam problem z założeniem przydomowej oczyszczalni dlatego że jest już kanalizacja gmina nie chce wydać mi zgody na założenie ekologicznego szamba podpierają się jakąś gminną ustawą.Czy mogą mnie zmusić do przyłączenia się do kanalizacji?

W skrócie...mogą.

Dom masz nowobudowany czy stary? Jeżeli nowy to co masz w PNB?

Jest też ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach gdzie zapisane są obowiązki właścicieli posesji.

Rozdział 3

Obowiązki właścicieli nieruchomości

Art. 5.16)

1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do zbierania odpadów

komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym,

porządkowym i technicznym;

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku

gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie

nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy

nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych,

spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie

nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość

jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą

wymagania określone w przepisach odrębnych;

Czyli jeśli najpierw byłaby oczyszczalnia a póżniej wydowano kanalizacje to nie musisz się przyłączyc ale jeśli jest juz kanalizacja to musisz.

Jest też ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach gdzie zapisane są obowiązki właścicieli posesji.

Rozdział 3

Obowiązki właścicieli nieruchomości

Art. 5.16)

1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do zbierania odpadów

komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym,

porządkowym i technicznym;

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku

gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie

nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy

nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych,

spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie

nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość

jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą

wymagania określone w przepisach odrębnych;

Czyli jeśli najpierw byłaby oczyszczalnia a póżniej wydowano kanalizacje to nie musisz się przyłączyc ale jeśli jest juz kanalizacja to musisz.

Czyli jest dokładnie tak, jak napisałem wyżej.

Wracając do tutułu postu. Wychodzi na to, że to nie victorek ma problem z władzami gminy, lecz władze gminy mają problem z victorkiem

dokładnie jest tak że w gminie na to że chce wybudować oczyszczalnie mówią nie

mój dom jest stary stoi obok przepompowni a najlepsze jest to że gmina zmusza wszystkich a w soboty oczyszczalnia nie wyrabia i puszczają wszystko w rzekę

dokładnie jest tak że w gminie na to że chce wybudować oczyszczalnie mówią nie

mój dom jest stary stoi obok przepompowni a najlepsze jest to że gmina zmusza wszystkich a w soboty oczyszczalnia nie wyrabia i puszczają wszystko w rzekę

Ale wskaźnik podłączeń wymagany przez Unię jest wyrobiony i tyle. A gdzie to idzie Unii nie obchodzi. Wskaźnik musi być.

A teraz odpowiedź na pytanie. Wg ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków masz obowiązek podłączenia się. To nie sprawa gmin, ale norma państwowa. W prawie wodnym cyba nawet ten przepis jest powtórzony. Oczywiście to jest przepis dostosowany do norm unijnych.