wieczor74 18.01.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witam Mam dwupoziomowy dom ok. 120 m2. Cały czas w trakcie wykańczania. Ogrzewanie - piec gazowy w łazience + grzejniki + kominek. I tu zaczyna się mój dylemat. Ponieważ parter jest w zasadzie jednym dużym pomieszczeniem, jego dogrzewanie grzejnikami jest dość kosztowne, chciałem położyć w dwóch częściach podłogowe ogrzewanie wodne. Rurki chcę podłączyć tam, gdzie teraz podłączone są grzejniki. Mój problem to już gotowe wylewki i częściowo położony gres - w związku z tym nie mogę robić tego od podstaw jeśli chcę uniknąć róznicy poziomów - no chyba że skuję glazurę. Chcę zrobić więc w wylewce bruzdy, które wymoszczę izolacją i po ułożeniu rurek zaleję jastrychem do obecnego poziomu wylewki. Wierzchem dokończę gres. Rurki podłączę na trójnik i termostat do grzejników. Czy to dobry pomysł? Czy to się będzie kupy trzymać? Wylewka jest pływająca, na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 po pierwsze w grzejnikach masz gorącą wodę a w podłogówkę powinna iść ciepła po drugie - stara wylewka i wylewka w bruzdach będzie pracować niezależnie i kafelki na połączeniach mogą pękać. Nie wiem, czy zmiana ogrzewania z grzejnikowego na mieszany lub sam podłogowy będzie oszczędniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczor74 19.01.2009 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Z tą temperaturą nie ma problemu, mogę grzejnik odciąć, a na piecu ustawić żeby woda była ciepła, nie gorąca. Czy oszczędniejsza - to się samo przez się rozumie: a) woda ciepła nie gorąca b) ogrzewamy powietrze od dołu na całej powierzchni - w grzejnikach ogrzewasz powietrze pod ścianami - gorące idzie od razu pod sufit, zanim odczujesz ciepło, to trochę spalić trzeba. Najbardziej właśnie się obawiam tego łączenia wylewki z jastrychem, gres co prawda jest pancerny dość - to nie glazura, ale duże naprężenie może faktycznie tym majtać Może jednak będę skuwał całość.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Z tą temperaturą nie ma problemu, mogę grzejnik odciąć, a na piecu ustawić żeby woda była ciepła, nie gorąca. Czy oszczędniejsza - to się samo przez się rozumie: a) woda ciepła nie gorąca b) ogrzewamy powietrze od dołu na całej powierzchni - w grzejnikach ogrzewasz powietrze pod ścianami - gorące idzie od razu pod sufit, zanim odczujesz ciepło, to trochę spalić trzeba. Wpływ tych cech na koszty ogrzewania to częściowo mity. Na jednych rzeczach się zyskuja, aby na innych stracić. Pomijając ten drobiazg musisz sporo zainwestować pieniędzy i pracy bez gwarancji zadowalającego efektu (pękanie itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Z tą temperaturą nie ma problemu, mogę grzejnik odciąć, a na piecu ustawić żeby woda była ciepła, nie gorąca. Czy oszczędniejsza - to się samo przez się rozumie: a) woda ciepła nie gorąca Tylko, że wtedy to cała instalacja - cały dom - będzie zasilany niższą temperaturą. A z tego co piszesz, to masz dwie kondygnacje a podłogówkę planujesz tylko na dole. Więc raczej jakiś mieszacz na parter i gorąca woda na górę. Dodatkowo - sprawdź jak będzie pracować piec gazowy na niższych temperaturach. I czy kominek jest z płaszczem? Jeżeli tak - to jak na nim będziesz regulował temperaturę wody dawanej do układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczor74 19.01.2009 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Tylko, że wtedy to cała instalacja - cały dom - będzie zasilany niższą temperaturą. A z tego co piszesz, to masz dwie kondygnacje a podłogówkę planujesz tylko na dole. Więc raczej jakiś mieszacz na parter i gorąca woda na górę. Dodatkowo - sprawdź jak będzie pracować piec gazowy na niższych temperaturach. Fakt na to nie wpadłem Dzięki za przypomnienie. I czy kominek jest z płaszczem? Jeżeli tak - to jak na nim będziesz regulował temperaturę wody dawanej do układu? Nie, kominek tu nie ma związku. Bez płaszcza, tylko grzanie powietrzne z rozprowadzeniem do dwóch pokoi ponad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 19.01.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam ..... Ponieważ parter jest w zasadzie jednym dużym pomieszczeniem, jego dogrzewanie grzejnikami jest dość kosztowne, chciałem położyć w dwóch częściach podłogowe ogrzewanie wodne. Zmieniając kaloryfery na podłogówkę możesz zaoszczędzić do kilku procent na kosztach ogrzewania. Chcę zrobić więc w wylewce bruzdy, które wymoszczę izolacją i po ułożeniu rurek zaleję jastrychem do obecnego poziomu wylewki. Izolacja musi mieć z 10 cm, przeciętny rozstaw rurek to 20 cm, więc wychodzi na to że skujesz całą powierzchnię. Jak zrobisz wąskie bruzdy i dasz 1 cm izolacji termicznej, będziesz grzał grunt pod wylewką, a koszta ogrzewania wzrosną. Ale jak opublikujesz to rozwiązanie tutaj to zostaniesz gwiazdą sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczor74 19.01.2009 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Izolacja musi mieć z 10 cm, przeciętny rozstaw rurek to 20 cm, więc wychodzi na to że skujesz całą powierzchnię. Jak zrobisz wąskie bruzdy i dasz 1 cm izolacji termicznej, będziesz grzał grunt pod wylewką, a koszta ogrzewania wzrosną. Ale jak opublikujesz to rozwiązanie tutaj to zostaniesz gwiazdą sezonu Masz rację - poddaję się - nie będzie podłogówki. Za dużo p.... za mały zysk. A może inne jakieś pomysły jak zaoszczędzić na gazie - o co zadbać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.01.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 może inne jakieś pomysły jak zaoszczędzić na gazie - o co zadbać?o dobre ocieplenie wszystkiego co jeszcze możesz: skosy, sufit, ściany. Do tego kominek z płaszczem wodnym lub inny piec na drewno lub węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzrada 24.06.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A może poszukaj w "ZRÓB TO SAM" o rozwiązaniu owinięcia komina wężownicą miedzianą tak z 60mb dzięki temu odzyskasz ciepło z komina pamiętając oczywiście o nie przekroczeniu w dół temperatury powrotu na wężownicę kominową ponieważ dojdzie do kondensacji chyba że masz do tego przygotowany komin tzn nierdzewka z odprowadzeniem skroplin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom-Budowniczy 25.06.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 wieczor74 Mam podobne rozwiązanie ogrzewanie jak proponujesz, szkoda tylko że nie na całej powierzchni a tylko w łazience i kuchni. W tej chwili myślę o solarach w celu wspomagania ale koszt jest wysoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzrada 26.06.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 witam, z solarami to już nie tak hola ok 6000 możesz z monatażem a jak sam zrobisz to zejdziesz poniżej 2000 (musisz mieć zbiornik, sterowanie, pompę i glikol) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts