Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem?!

macja

Recommended Posts

Bo tak działa piec. Do niego wraca wychłodzona woda a ta podgrzewana idzie na system. Tak więc, to co początkowo ogrzewasz nie ma większego wpływu na temperaturę na samym piecu, bo jest zastępowane przez wracającą zimniejszą wodę.

Ale macia pisała o załączeniu się podajnika, a nie pompki.

Zgaduję też, że się pomyliła, ale wolałbym, żeby sama to napisała.

Bo tak działa piec. Do niego wraca wychłodzona woda a ta podgrzewana idzie na system. Tak więc, to co początkowo ogrzewasz nie ma większego wpływu na temperaturę na samym piecu, bo jest zastępowane przez wracającą zimniejszą wodę.

Ale macia pisała o załączeniu się podajnika, a nie pompki.

Zgaduję też, że się pomyliła, ale wolałbym, żeby sama to napisała.

W większości przypadków pompka jest załączona na stałe w przypadku temperatury na piecu wyższej aniżeli 30-kilka stopni (u mnie chyba 37). Dlatego przy załozeniu temperatury 55-10=45 stopni, pompka pracuje cały czas i miesza wodę z piec z wodą z instalacji.

co do komina jest z kwasiaka chyba ok 25cm i wys ok 4m co do spadku temp

dziwi mnie że jest zamknięty szyber a komin jest bardzo gorący,o ile stopni powinna spasć tem przy zalaczeni podajnika i zalączonej pompce ijak dlugo piec owinien nagrzać do zadanej na kotle

co do komina jest z kwasiaka chyba ok 25cm i wys ok 4m co do spadku temp

dziwi mnie że jest zamknięty szyber a komin jest bardzo gorący,o ile stopni powinna spasć tem przy zalaczeni podajnika i zalączonej pompce ijak dlugo piec owinien nagrzać do zadanej na kotle

Jeśli pompka startuje to temp. spadnie różnie w zależności od chwilowego poboru ciepła. Podajnik startuje równo z pomką?

być moze ale czy ktoś poda mi jakies optymalne ustawienia
Każde ustawienia nawet najoptymalniejsze u jednej osoby, mogą okazać się totalną klapą u Ciebie. W szczególności, że nic nie wiemy o Twoim piecu. Jak prześledzisz wspomniany przeze mnie wątek, to bedziesz wiedział jak to jest z ustawieniami ekogroszkowców.

Dla przykładu u mnie piec jeszcze z 2-3 tygodnie temu pracował w tempie 13/60 a teraz mam 12/70. (czas podawania / przestoju).

być moze ale czy ktoś poda mi jakies optymalne ustawienia
Każde ustawienia nawet najoptymalniejsze u jednej osoby, mogą okazać się totalną klapą u Ciebie. W szczególności, że nic nie wiemy o Twoim piecu. Jak prześledzisz wspomniany przeze mnie wątek, to bedziesz wiedział jak to jest z ustawieniami ekogroszkowców.

Dla przykładu u mnie piec jeszcze z 2-3 tygodnie temu pracował w tempie 13/60 a teraz mam 12/70. (czas podawania / przestoju).

Gdzie mam tego szukać.U mnie piec chodzi 20/40 temp60st spalanie ok 80kg doba na 340