macja 18.01.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 dlaczego przy ustawionej temp 55 i histerezie dwa stpo zalączeniu się podajnika temp spada o jakieś 10st i piec chodzi ok 20 min do zadanej temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Bo tak działa piec. Do niego wraca wychłodzona woda a ta podgrzewana idzie na system. Tak więc, to co początkowo ogrzewasz nie ma większego wpływu na temperaturę na samym piecu, bo jest zastępowane przez wracającą zimniejszą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Bo tak działa piec. Do niego wraca wychłodzona woda a ta podgrzewana idzie na system. Tak więc, to co początkowo ogrzewasz nie ma większego wpływu na temperaturę na samym piecu, bo jest zastępowane przez wracającą zimniejszą wodę. Ale macia pisała o załączeniu się podajnika, a nie pompki. Zgaduję też, że się pomyliła, ale wolałbym, żeby sama to napisała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Bo tak działa piec. Do niego wraca wychłodzona woda a ta podgrzewana idzie na system. Tak więc, to co początkowo ogrzewasz nie ma większego wpływu na temperaturę na samym piecu, bo jest zastępowane przez wracającą zimniejszą wodę. Ale macia pisała o załączeniu się podajnika, a nie pompki. Zgaduję też, że się pomyliła, ale wolałbym, żeby sama to napisała.W większości przypadków pompka jest załączona na stałe w przypadku temperatury na piecu wyższej aniżeli 30-kilka stopni (u mnie chyba 37). Dlatego przy załozeniu temperatury 55-10=45 stopni, pompka pracuje cały czas i miesza wodę z piec z wodą z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 19.01.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 czy przypadkiem nie masz komina o przekroju 25x25 i całe ciepło idzie w komin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macja 19.01.2009 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 co do komina jest z kwasiaka chyba ok 25cm i wys ok 4m co do spadku temp dziwi mnie że jest zamknięty szyber a komin jest bardzo gorący,o ile stopni powinna spasć tem przy zalaczeni podajnika i zalączonej pompce ijak dlugo piec owinien nagrzać do zadanej na kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 co do komina jest z kwasiaka chyba ok 25cm i wys ok 4m co do spadku temp dziwi mnie że jest zamknięty szyber a komin jest bardzo gorący,o ile stopni powinna spasć tem przy zalaczeni podajnika i zalączonej pompce ijak dlugo piec owinien nagrzać do zadanej na kotle Jeśli pompka startuje to temp. spadnie różnie w zależności od chwilowego poboru ciepła. Podajnik startuje równo z pomką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 macja - czyżby Twój wątek nie miałbyć czasem kontynacją tego: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3015661#3015661 Piece na ekogroszek z zasobnikiem!? vs. Piece na ekogroszek z zasobnikiem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macja 19.01.2009 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 być moze ale czy ktoś poda mi jakies optymalne ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 być moze ale czy ktoś poda mi jakies optymalne ustawieniaKażde ustawienia nawet najoptymalniejsze u jednej osoby, mogą okazać się totalną klapą u Ciebie. W szczególności, że nic nie wiemy o Twoim piecu. Jak prześledzisz wspomniany przeze mnie wątek, to bedziesz wiedział jak to jest z ustawieniami ekogroszkowców. Dla przykładu u mnie piec jeszcze z 2-3 tygodnie temu pracował w tempie 13/60 a teraz mam 12/70. (czas podawania / przestoju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 19.01.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Pytanie do autora. Po co dublujesz wątek o identycznym tytule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 19.01.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 może zmniejszenie siły ciągu w kominie skróci czas podnoszenia temperatury. duża srednica komina pociąga za sobą silny cug a c o za tym idzie dłuższe dochodzenie pieca do żadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macja 19.01.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 być moze ale czy ktoś poda mi jakies optymalne ustawieniaKażde ustawienia nawet najoptymalniejsze u jednej osoby, mogą okazać się totalną klapą u Ciebie. W szczególności, że nic nie wiemy o Twoim piecu. Jak prześledzisz wspomniany przeze mnie wątek, to bedziesz wiedział jak to jest z ustawieniami ekogroszkowców. Dla przykładu u mnie piec jeszcze z 2-3 tygodnie temu pracował w tempie 13/60 a teraz mam 12/70. (czas podawania / przestoju). Gdzie mam tego szukać.U mnie piec chodzi 20/40 temp60st spalanie ok 80kg doba na 340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macja 19.01.2009 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Co to ma do rzeczy mam problem dlatego piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts