Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek terenu - na budynek!

Qba5

Recommended Posts

Witam

Mam nadzieję, że nie powielam tematu, ale po przeszukaniu form nie znalazłem taiego wątku (choc nie wszystko sprawdziłem). Do rzeczy: deweloper oddał do uzytku budynek (skrajny szeregowiec) ze złym spadkiem terenu tzn. woda spływa od granicy działki na budynek (stoi na opasce) i zalewa chodnik. Z tego co wiem, to prawo budowlane nie określa jednoznacznie jak powinien byc wykonany spadek (tylko zdrowy rozsądek ;-) ). Przy dobrej izolacji fundamentu nie powinno byc problemu (choc ja fundamentu nie izolowałem, więc pewności nie mam). Moje pytanie brzmi czy ktos miał podobny problem i czy wygrał proces cywilny (bo podobno to jedyne wyjście)... Interesuje mnie fakt czy to w ogóle ma sens czy mam sobie dac spokój i zrobic wszystko we własnym zakresie...

Z tego co wiem to takich budynków jest multum i nie rozuimiem co w tym jest złego. Aby woda w żadne sposób nie spływala "na budynek"trzeba by budować tylko na szczytach wzgórz (np na Giewoncie) lub na równinach. Jest to oczywiście niemożliwe, więc buduje się na zboczach więc zawsze będzie z jakiejs strony spadek na dom. Pytanie tylko gdzie i jak zrobiono drenż dla obniżenia wody gruntowej...

Wydaje mi sie, że jest problem... Ponieważ woda spływa i stoi pod budynkiem. Jesli izolacja fundamentu jest gdzieś nieszczelna, może być problem. a poza tym to żadna przyjemność chodzić po całkowicie zalanym chodniku albo zapadac sie po kostki w podmytym trawniku... Tylko dlatego, że komus nie chciało się sprawdzić spadku terenu...

No ale problem leży nie w ukształtowaniu terenu tylko w wykonawstwie. Nie ma przepisu w prawie budowlanym albo w normach, ze w takim terenie nie wolno stawiać budynków. Natomiast musi być zastosowana ciężka izolacja (najlepiej dom na płycie fundamentowej odpowiednio zaizolowanej)i drenaż odpowiedni.