user_112233 19.01.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Hej. Zawsze mieszkałem w willi wybudowanej w latach 80'tych. Ściany miałem bardzo nierówne i w ogóle Obecnie kupiłem mieszkanko w bloku... i ściany wg. mnie są bardzo równe w porównaniu do tych z willi (lecz są miejscami z małymi dziurkami i rysami itp) Zastanawiam się czy mam je malować (ponoć wałek z długim włosem i gęsta farba załatwi sprawę) czy kłaść na nie gładź gipsową. Z racji małych funduszy będę musiał to robić sam. http://picasaweb.google.com/karolpawelski81/DOMEK?feat=directlink I teraz pytanka do Was (jako specjaliści): 1. Czy powinienem kłaść gładź na ściany które widać w linku powyżej? 2. Jeśli tak to czy jestem w stanie to zrobić samodzielnie? Trudne to? Jakie dalibyście instrukcje dla początkującego? (Wiem że to marudna robota i pyli bardzo) 3. Jeśli nie to jakim wałkiem powinienem malować ściany aby uzyskać efekt maksymalnie równych / gładkich/ ścian? Pzdr. KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 19.01.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Hm...wydaje mi się że ściany i sufit są lekko porysowane.Ale to ciężko na zdjęciach ocenić- być może to jest przygotowane pod malowanie. Jeżeli chce się mieć ciekawy efekt na ścianach to można to pomalować.Sufit powinien być jednak gładki. Przed położeniem gładzi i malowaniem proponowałbym pokryć ściany i sufit Unigruntem. Jak się kładzie gładzie:http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=k%C5%82adzenie+g%C5%82adzi&lr=&btnG=Szukaj+w+Google Jak masz kłaść sam to proponowałbym jednak gładź Gipsaru niż np. Cekolu.Gipsar łatwo się szlifuje a Cekol jest twardy- szczególnie do nauki można zarobić ręce. Jak nie masz pewnośći co tam trzeba zrobić to ściągnij dwie lub trzy firmy, żeby niby ci wycenili co trzeba zrobić.Oni powiedzą co z tymi ścianami i jakie materiały.Zapisać a potem robić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
user_112233 20.01.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 1. Tak gdzie niegdzie są porysowane (max gł. około 2 mm) ;( 2. Google to ja znam … i nie tylko … 3. Czytałem troche o gładziach chociażby tu: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61600,3583949.html?as=2&ias=2 i na forum muratora. Jest wiele opinii (tyle ilu wypowiadających się) dlatego trudno wyciągnąć mi jednoznaczne wnioski. Postanowiłem położyć gładź i mam teraz kilka zapewne lamerskich pytań: 1.Czy to jedyna którą polecasz (jeśli jest lepsza lub łatwiejsza w obróbce innego producenta to proszę o korektę) : Co myślisz o: Knaufa - są ponoć lepsze i nieco droższe... z koleii Semin CE68 ponoć najlepszeeee i jesszcze droższe.... słyszałem też wiele pozytywnych opinii o producencie ....coś ala kraina nidi??? 2. Skoro gipsar jest mieki to czy nie oznacza to ze bedzie w pszyszłosci odstawal, lub znacznie wiecej go zuzyje (pył). A tak nawiasem to ile średnio idzie kg gładźi na m2 przy założeniu że ma się równe ściany? 3. Czy jest jakaś "tajemna wiedza" jak się kładzie gładź? Jakie ruch ręką? Jak mocno się przyciska pace do ściany/sufitu? Kierunek rozprowadzania? 4. Jak wielka powinna być paca, aby efekt pracy był najlepszy? Jakie są zalety dużej/małej pacy? 5. Czy jeśli gruntowałem ściany tym: http://picasaweb.google.com/lh/photo/sUq7kjS_8arLUop9IXRApQ?feat=directlink i tym http://picasaweb.google.com/lh/photo/6I0-W7W2AxZqAKj6kSpobw?feat=directlink i w narożnikach nie zrobiłem tego dokładnie (wiadomo wałek) to czy mogę się liczyć z problemami odstającej farby/gladzi? 6. Czy te produkty gruntujące są OK? To jedne z najtańszych ale opini na ich temat nie widziałem na necie. PS. W sobote ....oj się będzie działo... pylica na maxa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 22.05.2009 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jak dla mnie to nie ma sięnawet co zastanawiać czy robić... Ściana wygląda jak tarka. Rysy na 2mm będzie widac przy każdym oświetleniu.. pozdrawiam Browar ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rozum nie piwo, trudno go wlać w kogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus295 23.05.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Ja również jestem amatorem i właśnie zrobiłem już na gotowo jeden pokój w gładzi i wyszło lux. Fakt, trochę wysiłku mnie to kosztowało, ale efekt wart był zachodu. Ja robiłem pacą 40cm, ot taka średnia. Robiłem właśnie Seminem i naprawdę jest rewelacyjna i wydajna. Na pokój 19m2, wyszło mi na 2razy- 50kg gładzi, wydaje mi się że nie jest to strasznie dużo ( worek 90zł). Gruntowałem Ceresitem CT17, pod malowanie również i nie było żadnych problemów że wałek się ślizgał czy coś w tym rodzaju. Odnośnie sufitu, wcale nie musi być taki super równy( u mnie przy halogenie 500W było widać na suficie nierówności), ponieważ są specjalne głęboko matowe farby do sufitów które właśnie optycznie niwelują nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts