Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze czy rozbudowa sieci wod.-kan.

bartosz11

Recommended Posts

Witam

Jest sobie taka sytuacja jak na obrazku

http://free.of.pl/b/bodoa/mapka1.jpg

Na niebiesko - istniejąca sieć wodna i kanalizacyjna

Na żółto - projekt rozbudowy sieci (po lewo) i projekt przyłącza (po prawo).

Żeby była jasność oba projekty są na razie hipotetyczne.

I jest sobie pytanie - jeśli rozbudowana sieć (ta na żółto po lewej stronie) dla działek nr 2, 3, 4 powstanie przed przyłączem dla działki nr 1 to czy później będzie można wykonać takie przyłącze dla działki nr 1 czy trzeba będzie się wpiąć w istniejącą rozbudowaną sieć?

Pozdro

Zależy od warunków wydanych przez Zakład Wodociągów. prawdopodobnie jeśli wystąpisz teraz dostaniesz do istniejących, jeśli po rozbudowie to do rozbudowanej sieci. Dużo zależy od tego jak dom będzie usytuaowany na działce nr 1, z której strony będzie wyprowadzona rura z domu. Według mnie ZWIK może wydac warunki dogodne dla ciebie po odpowiedniej argumentacji. Z rysunku wynika ( tak mi się przynajmniej wydaje ), że droga pionowa jest niższej klasy niż droga pozioma. Prawdopodobnie przyłącz będziesz wykonywac sam i będziesz musiał zapłacic za zajęcie pasa drogowego i przywrócenie drogi do stanu pierwotnego więc dużo zależy od tego jakie są te drogi i z czego zrobione ( żużlowe, asfaltowe ) koszty mogą byc różne.

Dużo zależy od tego jak dom będzie usytuaowany na działce nr 1, z której strony będzie wyprowadzona rura z domu.

Dom będzie stał mniej wiecej tam, gdzie cyfra 1.

Według mnie ZWIK może wydac warunki dogodne dla ciebie po odpowiedniej argumentacji.

Np. to, że droga prowadząca do działek 2, 3, 4 jest pod górę. Moja działka również jest pod górę, więc będę ją równał. No ale droga pozostanie pod górę, to może skomplikować ewentualne podpięcie do rozbudowanej sieci.

Z rysunku wynika ( tak mi się przynajmniej wydaje ), że droga pionowa jest niższej klasy niż droga pozioma. Prawdopodobnie przyłącz będziesz wykonywac sam i będziesz musiał zapłacic za zajęcie pasa drogowego i przywrócenie drogi do stanu pierwotnego więc dużo zależy od tego jakie są te drogi i z czego zrobione ( żużlowe, asfaltowe ) koszty mogą byc różne.

Droga pionowa to łąka, właściciele działek 2, 3, 4 będą musieli ją sobie jakoś urządzić. Droga pozioma jest asfaltowa bardzo żadko uczęszczana, jakieś 200 m dalej ma swój koniec.

Co jest lepsze musisz sam ustalic. Jeśli droga pionowa jest drogą prywatną to wogóle nie ma o czym mówic . Zgłaszasz w Wodociągach że nie masz zgody włascicieli na przyłącze i podpinasz się z drugiej strony. Jesli jest drogą gminną to po przeliczeniu moze sie okazac że odtworzenie jej do stanu pierwotnego jest znacznie tańsze niż rozcinanie asfaltu i później uzupełnianie go. Po za tym może by problem z zapewnieniem dojazdu do posesji z drogi poziomej. Ważne jest także kiedy jest planowana rozbudowa sieci ?, jaki będzie poziom posadowienia twojego budynku ? Ale na te pytania musisz odpowiedziec sobie sam.

Co jest lepsze musisz sam ustalic.

Bardzo bym chciał, okazało się, że właściciele działek 2, 3, 4 otrzymali zapewnienie z zakładu obsługującego sieci wod.-kan. że wszystkie działki (w tym ta z nr 1) będą uzbrajane poprzez rozbudowę sieci. Także stoję pod ścianą i kwiczę...

Zależy od warunków wydanych przez Zakład Wodociągów. prawdopodobnie jeśli wystąpisz teraz dostaniesz do istniejących, jeśli po rozbudowie to do rozbudowanej sieci. Dużo zależy od tego jak dom będzie usytuaowany na działce nr 1, z której strony będzie wyprowadzona rura z domu. Według mnie ZWIK może wydac warunki dogodne dla ciebie po odpowiedniej argumentacji. Z rysunku wynika ( tak mi się przynajmniej wydaje ), że droga pionowa jest niższej klasy niż droga pozioma. Prawdopodobnie przyłącz będziesz wykonywac sam i będziesz musiał zapłacic za zajęcie pasa drogowego i przywrócenie drogi do stanu pierwotnego więc dużo zależy od tego jakie są te drogi i z czego zrobione ( żużlowe, asfaltowe ) koszty mogą byc różne.

Ja dla działki nr 1 dałbym warunki do obu. Niech sobie Pan wybierze gdzie mu lepiej. Oczywiście pod warunkiem, że żółta siec już istnieje.

Co jest lepsze musisz sam ustalic.

Bardzo bym chciał, okazało się, że właściciele działek 2, 3, 4 otrzymali zapewnienie z zakładu obsługującego sieci wod.-kan. że wszystkie działki (w tym ta z nr 1) będą uzbrajane poprzez rozbudowę sieci. Także stoję pod ścianą i kwiczę...

jezeli jest to rozbudowa sieci, to będziesz się mógł wpiąć do żółtego bez problemu.

Nie musisz przyłączać się z rozbudowywanej sieci. Co więcej nie mozesz do niej dostać warunków, bo ona jeszcze nie istnieje. Normalnie nie wydaje się warunków do nieodebranych rzeczy. Moim zdanie powinieneś dostać warunki

1. do niebieskiej sieci

2. do niebieskiej i ewentualnie do żółtej

jeżeli masz już wrysowany budynek to jeżeli on się znajduje bliżej żółtej sieci a w Twoich wodociągach dają warunki do projektowanych sieci to mogą Ci walnąć podłączenie do żółtej, ale to nie koniec świata. Zwracasz się wtedy z prośba o zmianę źródła zasilania.

Nie musisz przyłączać się z rozbudowywanej sieci. Co więcej nie mozesz do niej dostać warunków, bo ona jeszcze nie istnieje. Normalnie nie wydaje się warunków do nieodebranych rzeczy.

He, he.. Wyobraź sobie, że zdarzają się takie dziwne przypadki, że można otrzymać warunki przyłączenia do nieistniejącej sieci. Ja tak mam i tak naprawdę nie jest mi do śmiechu. Swoje problemy jakiś czas temu opisywałam na forum. Za rozbudowę sieci zapłaciłam prawie 25 tys., a teraz będę się sądzić o zwrot kosztów. Mam położoną działkę tak, jak działka nr 3.

A wiem, bo mi się tez zdarzyło raz dać warunki do nieistniejącej (znaczy nieczynnej) sieci. Tylko, ze to było zaraz jak prace zacząłem i zorientowałem sie (znaczy pan kierownik się zorientował) i pismo nie wyszło. Jeżeli miało miejsce coś takie jak u Ciebie to jest tzw brak kompetencji w całej firmie. A ja od tamtego zdarzenia jak nie mam pewności to idę do osób, które zajmują się usuwaniem awarii i pytam czy jest tam wodociąg czy nie...

Dlaczego prawidłowo? Uzasadnij proszę.

Ja nie wystąpiłam o warunki techniczne dla sieci, tylko dla działki, przy której nie ma wodociagu. Według mnie - nie powinnam dostać warunków - wtedy niestety otrzymując warunki - nie wiedziałam co to znaczy.

W drugim wątku napisałam - nasza gmina nie ma regulaminu i generalnie nie zwraca kosztów ani sieci ani przyłączy, które też pełnią rolę sieci.

Nie zrozumiałem przepraszam. My za pierwszym razem dajemy odmowę z informacją o możliwości rozbudowy na podstawie umowy i dołączamy wzór umowy. Być może ktoś był nadgorliwy i dał warunki od razu. Dzięki temu mozna uzyskać pozwolenie na budowę, ale warunki do niczego nie zobowiązują.

• 4 weeks później...
Nie zrozumiałem przepraszam. My za pierwszym razem dajemy odmowę z informacją o możliwości rozbudowy na podstawie umowy i dołączamy wzór umowy. Być może ktoś był nadgorliwy i dał warunki od razu. Dzięki temu mozna uzyskać pozwolenie na budowę, ale warunki do niczego nie zobowiązują.

Wlasnie, a jak jest ze zwrotem kosztow rozbudowy sieci? Mamy z sasiadami prawie 300m sieci wodociagowej do poprowadzenia, a gmina oferuje zwrot max 30% kosztow inwestycji (max 2500pln na gospodarstwo). Maja obowiazek zwrotu calych kosztow rozbudowy sieci (przy jej przejeciu od nas)?

Zgodnie z ustawą o zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków :

13) w art. 15:

a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. 1.",

2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.

3. Koszty zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego pokrywa przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług.

4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci, jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług.

Art. 21. 1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne opracowuje wieloletni plan rozwoju i modernizacji urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych będących w jego posiadaniu, zwany dalej "planem".

2. Plan określa w szczególności:

1) planowany zakres usług wodociągowo-kanalizacyjnych,

2) przedsięwzięcia rozwojowo-modernizacyjne w poszczególnych latach,

3) przedsięwzięcia racjonalizujące zużycie wody oraz wprowadzanie ścieków,

4) nakłady inwestycyjne w poszczególnych latach,

5) sposoby finansowania planowanych inwestycji.

3. Plan powinien być zgodny z kierunkami rozwoju gminy określonymi w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, z ustaleniami miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz ustaleniami zezwolenia wydanego temu przedsiębiorstwu na prowadzenie zbiorowego zaopatrzenia w wodę i zbiorowego odprowadzania ścieków.

4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne przedkłada plan wójtowi (burmistrzowi, prezydentowi miasta), który sprawdza, czy spełnia on warunki określone w ust. 3.

5. Plan spełniający warunki określone w ust. 3 rada gminy uchwala w terminie 3 miesięcy od dnia przedłożenia planu wójtowi (burmistrzowi, prezydentowi miasta).

6. W przypadku niepodjęcia uchwały w terminie, o którym mowa w ust. 5, plan stanowi podstawę do określenia i jednorazowego zatwierdzenia taryf.

7. Obowiązek opracowania planu nie dotyczy przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych, które nie planują budowy urządzeń wodociągowych lub urządzeń kanalizacyjnych.";

oraz jeszcze to:

Art. 31. 1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.".

Czyli reasumując PWIK ma obowiązek wybudowac siec ale może to zrobic np za 10 lat bo nie ma na to środków lub moze odmówic ze względu na brak warunków technicznych. Jeśli budują osoby prywatne to mogą je przekazac ( ale nie muszą) na zasadach zawartych w umowie. Czyli albo zgadzasz się na umowę ( ewentualnie negocjujesz) albo jest to twoje ale musisz o to dbac i to utrzymywac a w razie awarii naprawiac.