qwert 19.01.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Czy podwójna szyba w kominku ma jakieś zalety?czy faktycznie się mniej brudzi?czy to ze gorzej oddaje ciepło to zaleta? na pewno mniej parzy, jak się dotknie. jak to jest w praktyce?? http://img172.imageshack.us/img172/3178/podwojnaszybauo4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 19.01.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Właśnie szukam kominka z podwójną szybą, możesz podać link do powyższego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 czy faktycznie się mniej brudzi? czy to ze gorzej oddaje ciepło to zaleta? Czemu sie ma mniej brudzić ? Sądze ze to taki marketingowy bełkot. Gorzej oddaje ciepło to wiecej go do komina ucieknie jak dla mnie to wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 20.01.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 chodzi o kominki firmy: http://www.schmid.pl/pl/cmscat/catid.15_page.0 rozmawialem z przedstawicielem i wyjasnił mi logicznie, ze podwójna szyba ma za zadanie ograniczyc emisje ciepła, co logiczne i wiem z ulotki, a zastosowanie to moze mieć sens w sytuacji, gdy kominek jest blisko ludzi i nie chcemy by im było za gorąco i gdy mamy rozporowadzenie ciepła rurami, wtedy istotniejsze moze byc aby wiecej ciepła szło na pokoje. w mojej syt., gdzie ludzie sziedziec bedą od kominka w odległosci 3 -4 m i gdzie nie mam rozprowadzenia ciepła , ciepło z obudowy od razu na salon, to taka podwojna szyba nie ma sensu. brudzi sie mniej, bo niby wyzsza temp we wkładzie i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.01.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 No i przedstawiciel ma rację, ja właśnie chcę mieć kominek który jak najmniej grzeje w miejscu gdzie jest ustawiony, a jak najwięcej oddaje ciepła do płaszcza wodnego (lub DGP). Jeśli jeszcze obie szyby będą metalizowane to powinno dać się przebywać nawet mniej niż 2 m od kominka. W tej chwili użytkuję taki z jedną zwykłą szybą, i na mniej niż 3-4 metrach nie da się wytrzymać. Szyba wewnętrzna będzie w taki bardziej gorąca, czyli sadza prędzej się na niej wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 21.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 witamoczywiście zależy jak kto pali...Jak nawalić całą komorę i rozpalić to pewnie i z 4 m będzie gorącoU mnie po skosie z 1m mam kanapę i tylko ciepławo pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominkiKatowice 22.10.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Czemu sie ma mniej brudzić ? Sądze ze to taki marketingowy bełkot. Gorzej oddaje ciepło to wiecej go do komina ucieknie jak dla mnie to wada. totalne bzdury albo masz stary kominek, albo miałeś styczność z czymś co robiło się w zamierzchłych czasach. Teraz kominek możesz wykorzystać do granic możliwości wykorzystując ciepło bardzo efektywnie nie zaliczając przy tym większych strat "do komina" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts