AnetkaS 19.01.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ile macie więcej kredytu do zaplaty w związku ze zmianą kursu CHF. Bo jak ja policzę o ile mi wzrósł, to dostaję zawrotu głowy.Mam tylko nadzieję, że to nie na zawsze ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ja mam około 250-300zł taniej aniżeli liczone przy symulacjach jakoś w sierpniu 2007. Jeszcze może podskoczyć do 3,15 i wtedy wyjdę na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ile macie więcej kredytu do zaplaty w związku ze zmianą kursu CHF. Bo jak ja policzę o ile mi wzrósł, to dostaję zawrotu głowy. Mam tylko nadzieję, że to nie na zawsze ......Postaw pytanie inaczej. Ile macie mniej kredytu do zapłaty w związku z obniżeniem stóp procentowych w Szwajcarii. Bo ja jak policzę o ile mi zmalało, to aż się gęba uśmiecha. Mam tylko nadzieję, że to na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Niestety, nie mogę tak zadać tego pytania, w moim przypadku jest wzrost - nawet przy takim spadku oprocentowania. Chociaż u mnie spadek jest na razie niewielki - 0,52%.Za to na początku raty płaciłam średnio po kursie 2,2 a dziaisj w GE jest 3,015. Sumując to wszystko moja rata z 2350,00 wzrosla do 3150,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 19.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Na pocieszenie powiem, ze po racie styczniowej bedzie w GE obnizenie oprocentowania - o 1,25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Mimo zmiany oprocentowania wzrosło od wakacji jakiej 400 zł ( z 1100 do 1500) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.01.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 [Postaw pytanie inaczej. Ile macie mniej kredytu do zapłaty w związku z obniżeniem stóp procentowych w Szwajcarii. Bo ja jak policzę o ile mi zmalało, to aż się gęba uśmiecha. Mam tylko nadzieję, że to na zawsze. Mniej? Na pewno? a ile wzrósł kapitał do spłaty w PLN w wyniku zmiany kursu CHF/PLN? w zależności jak kto brał kredyt to circa ebałt 30% 50% czyli z 300k pln jest do spłaty 400k 450k pln a popyt na CHF będzie ciągle rósł jak ludzie będą chcieli spłacić szybciej swoje kredyty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Mniej? Na pewno? a ile wzrósł kapitał do spłaty w PLN w wyniku zmiany kursu CHF/PLN? Tylko że pytanie nie dotyczyło kapitału, a miesięcznej raty. I ta u mnie zmalała... Ale to może dzięki temu, że mam raty malejące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Chodziło mi o cały kapitał, czyt. cały kredyt. Możemy tez pisać o ratach. Trociu - tylko pozazdrościć, do tej pory zawsze miałam raty malejące, a w przypadku budowy domu już nie mogłam sobie na to pozwolić. Raty stałe do zlodziejstwo, ale kiedyś były jeszcze raty rosnące Tak naprawdę jak brałam kredyt, wolałam wziąć więcej kredytu a pieniądze ze sprzedaży mieszkania, które musialam sprzedać, zainwestować i mieć w razie czego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.01.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Tak naprawdę jak brałam kredyt, wolałam wziąć więcej kredytu a pieniądze ze sprzedaży mieszkania, które musialam sprzedać, zainwestować i mieć w razie czego.....No właśnie ja pieniądze zainwestowałem i teraz muszę czekać, aż odrobią dołek A tak to bym nadpłacił jak franek było po 2zł. Ale poczekam z 10 lat no może 15 i się spłaci tym co mam nadzieję się nazbiera z inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Kolega sprzedał mieszkanie w lipcu 2008 r. Mimo że doradzaliśmy żeby zostawił sobie pod wynajem.Kasę ze sprzedaży częściowo wpakował w dopieszczenie domu, ale sporą część przeznaczył na spłatę kredytu we franku - nie mógł spłacić całości bo miał kary umowne jeśli spłaci więcej niż 80% w ciągu 5 lat. Frank stał wtedy po 2 zł. Teraz gratulujemy mu decyzji, bo za mieszkanie w wielkiej płycie wziął godziwe pieniądze a kredyt to prawie ochłap z tego co miał, co prawda kolega żałuje że nie spłacił wszystkiego bo nawet ta kara która wynosiła 20 parę tysięcy była mniejsza niż obecny skok jego zadłużenia z resztek kredytu, no ale kto przypuszczał że franek w ciągu 6 miesięcy pójdzie o 1/3 do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 20.01.2009 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Ja tylko mam nadzieję, że frank długo taki nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 22.01.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 prognozują , ze frank ma kosztować 3,10 ...robi sie nieciekawie z frankiem..zwłaszcza dla tych osob, ktore brały kredyt po 2 zł, 2,10 w tamtym roku w okolicach wakacji...bo czy i kiedy frank spadnie znowu do poziomu 2 zł po ktorym wiele osob brało kredyt. Ja mysle, ze te osoby to sie ugotowały niestety ...pozatym niedługo euro w Polsce..ciekawe jak beda przeliczac kredyt frankowy na euro czy moze zrobia tak..najpierw przelicza frankka na złoty a potem złoty na euro..wiele pytam..wiele watpliwosci...a najbardziej to chyba mi zal tych osob..ktore własnie brały kredyty ponad 100% i inwestowały w giełde na gorce - zreszta na tym forum mnostwo było taki porad - ktos mial gotowke..to radzono mu..nie buduj za swoje..wez kredyt..a kase wloz w giełde..albo wez wiekszy kredyt i za nadwyzke kup fundusze..ja doskonale pamietam takie porady pseudofachowcow zarowno na forum muratora jak i na innych forach itp.. w sytuacji gdy prawie wszystkim sie wydawało, ze akcje beda tylko rosły...nieruchomosci tylko rosły a banki tylko beda obnizac marze zeby złapac klienta.a teraz wiele osob ma sytuacje nie dopozazdroszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.01.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 pozatym niedługo euro w Polsce..ciekawe jak beda przeliczac kredyt frankowy na euro czy moze zrobia tak..najpierw przelicza frankka na złoty a potem złoty na euro..Jak już to będzie przeliczenie Euro - franek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 22.01.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 pozatym niedługo euro w Polsce..ciekawe jak beda przeliczac kredyt frankowy na euro czy moze zrobia tak..najpierw przelicza frankka na złoty a potem złoty na euro.. Wejście Polski do EUR nie spowoduje przeliczania kredytów w innych walutach na EUR, ani pośrednio, ani bezpośrednio. Tyle tylko, że będziemy do spłaty kupować franki za euro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 22.01.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 obniżenie oprocentowania w Szwajcarii to tylko "lek" przy "chorobie" jaką jest wzrost kursu CHF.Placisz mniejsza rate bo działa "lek", ale "choroba" dalej jest.W pewnym momencie "lek" moze przestac działac a "choroba" moze zaatakowac: bo czy trudno sobie wyobrazic sytuacje w ktorej Libor wzrasta do 3% (w ciagu ostatnich 20 lat byl taki okres gdy libor byl ponad 10%) a złotoweczka wcale sie nie umacnia. Prosze rozwazyc taki scenariusz: "W Polsce nastepuje kryzys + jest spora inflacja + wzrost kursu walut a Szwajcaria wychodzi z kryzysu obronna reka.Trzeba splacac kredyt przy Liborze 3% i kursie CHF = 3,50 zl.Niemozliwe?"Dzis byl w prasie artykul, ze dla Polski byloby korzystne wejscie do EMR2 przy kursie 1 euro = 4,50 zl a jak potem taki kurs sie "utrwali"?Odpowiadajac na pytanie Anetki - moje zadłuzenie z tytułu "spekulacji" walutowych wzrosło o 40.000 zl. Strach pomyslec co by bylo gdybym posłucham miłej pani z Millenium i calosc oszczednosci nie władowal w budowe tylko kupil jednostki funduszy i budował sie w 100% z kredytu. Ciekawe ile osob naciagneła na taka opcje. Rata spadła - ale co z tego, teraz przy drogim CHF nie oplaca sie wczesniejsza nadpłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 23.01.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 scenariusz - libor powraca w rejony 3% przy wysokim kursie franka to byłaby rzeż niewiniątek..az strach sie bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 24.01.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 ja to chyba trafiłem oczko kredyt dostałem 30 lipca po kursie 1,98.... reszte można już sobie wyliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.01.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ja to chyba trafiłem oczko kredyt dostałem 30 lipca po kursie 1,98.... reszte można już sobie wyliczyć... Raczej chyba w oczko. Zakładam kredyt 200 tys złotych po przeliczeniu na franki 101 tys franków. Do spłacenia przy obecnym kursie 3 zł - 303 tys zł bez odsetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ja to chyba trafiłem oczko kredyt dostałem 30 lipca po kursie 1,98.... reszte można już sobie wyliczyć... Raczej chyba w oczko. .Raczej chyba w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts