Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile macie więcej kredytu ??

AnetkaS

Recommended Posts

troche ukroce to powyzej.

nie, nie bedzie tak jak ja chce( nigdzie nie pisalem jak chce), tym bardziej tak jak to ty piszesz....i widze , ze dalej nie "kumasz" o czym mowa.

to nie sa czasy gdzie wykres drga, tylko leci na ryja, wiec jednostronne krakanie mozesz sobie w omawiane buty schowac. problem siega znacznie wyzej.

zapytaj sie lumpa czy w takich czarnych czasach , prezydent bedzie tak czarny , ze bedzie siedzial na twoim scenariuszu.

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie, nie bedzie tak jak ja chce( nigdzie nie pisalem jak chce), tym bardziej tak jak to ty piszesz....i widze , ze dalej nie "kumasz" o czym mowa.

to nie sa czasy gdzie wykres drga, tylko leci na ryja, wiec jednostronne krakanie mozesz sobie w omawiane buty schowac. problem siega znacznie wyzej.

zapytaj sie lumpa czy w takich czarnych czasach , prezydent bedzie tak czarny , ze bedzie siedzial na twoim scenariuszu.

dla mnie to co piszesz to jeden wielki bełkot i niech tak zostanie.......

dla mnie to co piszesz to jeden wielki bełkot i niech tak zostanie.......

oczywiscie, pani profesor wyciagajaca wnioski z nad lady sklepowej....dla zaspokojenia twej ambicji , niech ci bedzie. teraz banki (zachodnie)zaczna lupac polakow i zabierac im domy, a wszyscy beda sie temu przygladac..... w stanach to calymi dzielnicami wysiedlaja.

chłe...

ps. tak , tak ,wykres leci na ryja w kazdej dziedzinie i nie musisz sie obawiac o twoje podejscie do sprawy.....co do wykresow wklejonych, to jesli kreska idzie w gore he he, to ma to inne znaczenie he he, tak przekornie napisze.hehehehe chle chle.

Nawet widmo wieszczonej tu nie wiadomo po co Apokalipsy tak bardzo mnie nie irytuje jak fakt, iz cytat cytatem cytat cytuje :) Czy moglabym prosic o oszczedne cytowanie sie? Dziekuje :)

Jak ktoś pisze i nie odczówa że nie ma w Polsce kryzysu temu nic tylko pozazdrościć.

Mój ojciec mający firme budującą konstrukcje stalowe dla przemyslu koksowniczego, hutniczego oraz hale zwolnił właśnie 150 osób na 300 jakich mial w firmie. Firma prosperowała bardzo dobrze co świadczy o tym że wszyscy pracownicy osiagneli 2 próg podatkowy. Firma działała na rynku Polskim, Niemieckim, Czeskim, Słowackim, Irlandzkim i Islandii. Na dzień dzisiejszy stoi przed perspektywą zamkniecia, gdyż na rynku wszystkie inwestycje jakie wygrał w przetargach zostaly zawieszone.

Dla mnie kryzys w Polsce jest czymś pieknym gdyż zarabiam w Euro i z dnia na dzien mam podwyżke. Ceny żywności idą do góry a nieruchomości powoli zaczynają lecieć w dół. Znowu bezie można kupować mieszkania na wynajem gdyż banki nie dają już tak kredytów na prawo i lewo.

Bardzo ludzie wam współczuje najważniejsze to nie wpaść w panike na kredyty ktore pobraliście na mieszkania w obcej walucie trzeba patrzeć w perspektywie paru lat. Jeżeli chcieliście wcześniej splacić to trzeba bylo brać w PLN tam zawsze splacany jest kapital i on zawsze maleje. W walucie jest rożnie

podam jak to sie ksztaltuje na jednym z moich kredytow.

Dwa lata temu wzielem kredyt na mieszkanie we frankach:

- kwota 137tyśPLN

- w ratyach wpłacilem bankowi ok 15600PLN

- na dzien dzisiejszy kwota zadłużenia 184tys PLN

Najwyższa rata: 720zł

Najniższa rata: 499.99PLN :)

Do rat nalezy doliczyc koszty ubezpieczenia na zycie i nieruchomosci ok 30/40PLN co miesiąc

postaram sie byc oszczedny, jak to wypada w dobie kryzysu.mowa o cytatach.

szanowny grochu, tu nikt nie neguje obecnosci kryzysu. z calym szacunkiem do ciebie i taty, polecam abys zapoznal sie z tym, co juz zostalo napisane.

ps. i dlaczego tak krzyczysz , kiedys jedna pani rowniez tak pokrzykiwala, a jej maz rowniez zatrudnial taka ilosc ludzi. widzocznie im ciagle dobrze idzie.

Z tą Islandią to też chyba nie tak jak piszesz. To prawda,że to bardzo małe państewko. Ba, i to na wyspie ... i to jakiej!!! Z "kamienia" :p . Tzn. oprócz rybołóstwa to tak naprawdę na tej skale o wilekoobszarowym rolnictwie czy też przemyśle bez zasobów naturalnych to nie ma co marzyć :lol: . Więc pytam się kochani jak można wycenić produkt krajowy brutto (pkb) nie mając tak naprawdę nic do wyceniania. Czyli lipa. A te trzy banki to tak naprawdę należały do sieci banków amerykańskich, które upadając wyrzucały zbędny im balast. No i co tu "wyrzuć" w pierwszej kolejności? To coś co nie ma wartości strategicznej czyli "kamienie". Ot co! Narka

przecież to i w interesie tych co mają kredyt w zł jak i tych co mają w walutach jest by złoty był jak najmocniejszy

W interesie kredytów walutowych - tak. Złotówkowych - nie.

A co z tymi, którzy mają długą pozycję w PLN? Co sądzisz o ICH interesie? Albo interesie właścicieli obligacji i depozytów denominowanych w PLN?

Mauerze75, wszystko jest kwestią punktu widzenia, WSZYSTKO.

no tak teraz pogadajmy o słotwórstwie :wink: ...zapewne jest to jakieś wyjście jeżeli nie można się w merytoryczny sposób ustosunkować do wypowiedzi...

czy kartoflana zaściankowość brzmi lepiej??? 8)

Bardziej poprawnie językowo, ale o słotwórstwie to nie pogadamy.

Ps. Nie zrozumiałeś ironii - chodziło o to, by unikać osobistych wycieczek, krytykujmy raczej opinie a nie człowieka.

A co to za zdanie ? ktorego tak bronisz ? :D bo zapomnialam .

Cierpie bowiem na nowy, ale rozpowszechniony syndrom " pauperyzacji mojej mentalnosci " - nastepuje w bardzo szybkim tempie, ta pauperyzacja znaczy postepuje i eks -perci od ekonomii i nie daja mi wiekszych szans ......... :D

Bendem plakac ! :evil:

To jakie jest to twoje zdanie ? :D :D :D :D

Ja mam pięć stów więcej kredytu co miesiąc (teraz 1900) - parę miesięcy temu było jeszcze fajnie, potem po stówkę więcej, aż doszło do tego co teraz.

Liczyliśmy się z tym, coś za coś. Przez cztery lata mieliśmy spore oszczędności.

Braliśmy wszystko pod uwagę, i zapewniliśmy sobie jakiś bufor bezpieczeństwa.

Ja np. podwyższę studentom czynsz za mieszkanie :p )

Współczuję ludziom, którzy biorąc bardzo duży kredyt nie zotawiają sobie nic dla zabezpieczenia - np. lokatę, kasę w skarpecie na ciężkie czasy, mieszkanie na wynajem. Ale każdy jest dorosły i myśli po swojemu.

A co to za zdanie ? ktorego tak bronisz ? :D bo zapomnialam .

Cierpie bowiem na nowy, ale rozpowszechniony syndrom " pauperyzacji mojej mentalnosci " - nastepuje w bardzo szybkim tempie, ta pauperyzacja znaczy postepuje i eks -perci od ekonomii i nie daja mi wiekszych szans ......... :D

Bendem plakac ! :evil:

To jakie jest to twoje zdanie ? :D :D :D :D

lumpie, a SUVa z silnikiem 4,7 masz? Bo jak nie, to nie podskakuj Mauerowi :D

Mauer75 mam wrażenie chłopie, że starsznie się podniecasz tym tematem o kryzysie. Jednak z całym szacunkiem co do Twoich opini, prosiłbym bardzo abyś nie wciskał mi słów w usta których nie wypowiadałem na forum. Cytujesz mój tekst i bredzisz o końcu świata. Jestem zwykłym "Kowalskim" i to co napisałem to moje osobiste odczucia- wyjaśniając nie jestem ekonomem- i dobrze bo pewnie Ty jesteś i byłbym z całą pewnością musiał tak samo głupio reagować jak Tobie podobni. Ale do rzeczy jak chcesz się wyżywać koleś to zmień forum na takie w którym pełno takich osób z którymi z pewnością będziesz mógł sobie wymieniać poglądy nie wkurzając się, że masz do czynienia z rasą niższą :evil: Pa wybawco!

Niech on mi nie podskakuje..... :D

Jezdze od paru lat poteznym czolgiem, 4W i jakies tam inne bajery ( to akurat sie przydaje ) i wcale nie jestem z tego powodu zadowolona - zre duzo benzyny i zanieczyszcza srodowisko.

Czekam na silnik na baterie, ktora na wieczor wlacza sie do kontaktu a dziennie mozna przejechcac na niej 40 mil - wiekszosci l to wystarcza bo nikt nie pokonuje na co dzien jakis kolosalnych odleglosci .

... zwolnił właśnie 150 osób na 300 jakich mial w firmie. Firma prosperowała bardzo dobrze co świadczy o tym że wszyscy pracownicy osiagneli 2 próg podatkowy.

2 próg podatkowy to...? Trochę ponad 2000 zlp na miesiąc - SUPER buuhahaahaa

Mistrzu to znaczy że te 300 osób kosztowało tatkę ok. 700 000 zlp w roku i Ty to nazywasz bardzo dobrze prosperującą firmę. Masz blisko morze? To się wykąp - sorki ale...

Firma działała na rynku Polskim, Niemieckim, Czeskim, Słowackim, Irlandzkim i Islandii.

I na tak potężnym rynku nie dało się podpisać zamówień długoterminowych???

Dla mnie kryzys w Polsce jest czymś pieknym gdyż zarabiam w Euro i z dnia na dzien mam podwyżke.

Jesteś z "3miasta" a zarabiasz w Euro? A co z tatkiem i jego firmą??? Dla Ciebie najpierw to co jest koszmarem zamienia się nagle w piękno :-?

Bardzo ludzie wam współczuje najważniejsze to nie wpaść w panike na kredyty ktore pobraliście na mieszkania w obcej walucie trzeba patrzeć w perspektywie paru lat. Jeżeli chcieliście wcześniej splacić to trzeba bylo brać w PLN tam zawsze splacany jest kapital i on zawsze maleje.

To ja Tobie współczuje. To co napisałeś to brednie. Jeżeli tatko ma firmę to na co Ci kredyt hipoteczny. A te sumki coś wypisał to chyba z przeliczenia na palcach bo kurna nie wiem jakiego oprocentowania jak i kursu franka się trzymałeś. Tak dla Twojej informacji. Mam kredyt w frankach od 6 lat. Moja żona prowadzi działalność gospodarczą jednoosobową z obrotem 150 000 do 200 000 zlp rocznie. Z tego zostaje na rękę jakieś 60 000 - 80 000 zlp na rok. Łatwo obliczyć że średnio na miesiąc wychodzi 5000 - 6600 zlp. Przy firmie zatrudniającej 300 osób sam obrót to przynajmniej 2 000 000. Co zostaje Wam w kieszeni nawet nie chce myśleć. Więc ...[/b]

przecież to i w interesie tych co mają kredyt w zł jak i tych co mają w walutach jest by złoty był jak najmocniejszy

A co z tymi, którzy mają długą pozycję w PLN? Co sądzisz o ICH interesie? Albo interesie właścicieli obligacji i depozytów denominowanych w PLN?

chyba wszyscy mamy długą w PLN, prawda?

No właśnie Mauer75 Twoim podpisem pod moim tekstem dajesz dowód, że nie należysz do osób czytających dokładnie postów innych forumowiczów. Nawet nie wysilasz się na zrozumieniu tego z czego kpią inni. Poprostu dzieciak jeszcze jesteś. Skończ szkołę, popracuj trochę, nabierz doświadczenia i wtedy pogadamy na razie ucz się czytania z zrozumieniem to jest wymagane na maturze :evil: Pa malutki