WhyNot 06.02.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 troche ukroce to powyzej. nie, nie bedzie tak jak ja chce( nigdzie nie pisalem jak chce), tym bardziej tak jak to ty piszesz....i widze , ze dalej nie "kumasz" o czym mowa.to nie sa czasy gdzie wykres drga, tylko leci na ryja, wiec jednostronne krakanie mozesz sobie w omawiane buty schowac. problem siega znacznie wyzej. zapytaj sie lumpa czy w takich czarnych czasach , prezydent bedzie tak czarny , ze bedzie siedzial na twoim scenariuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 06.02.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 troche ukroce to powyzej. nie, nie bedzie tak jak ja chce( nigdzie nie pisalem jak chce), tym bardziej tak jak to ty piszesz....i widze , ze dalej nie "kumasz" o czym mowa. to nie sa czasy gdzie wykres drga, tylko leci na ryja, wiec jednostronne krakanie mozesz sobie w omawiane buty schowac. problem siega znacznie wyzej. zapytaj sie lumpa czy w takich czarnych czasach , prezydent bedzie tak czarny , ze bedzie siedzial na twoim scenariuszu. dla mnie to co piszesz to jeden wielki bełkot i niech tak zostanie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 06.02.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 troche ukroce to powyzej. nie, nie bedzie tak jak ja chce( nigdzie nie pisalem jak chce), tym bardziej tak jak to ty piszesz....i widze , ze dalej nie "kumasz" o czym mowa. to nie sa czasy gdzie wykres drga, tylko leci na ryja, wiec jednostronne krakanie mozesz sobie w omawiane buty schowac. problem siega znacznie wyzej. zapytaj sie lumpa czy w takich czarnych czasach , prezydent bedzie tak czarny , ze bedzie siedzial na twoim scenariuszu. dla mnie to co piszesz to jeden wielki bełkot i niech tak zostanie....... oczywiscie, pani profesor wyciagajaca wnioski z nad lady sklepowej....dla zaspokojenia twej ambicji , niech ci bedzie. teraz banki (zachodnie)zaczna lupac polakow i zabierac im domy, a wszyscy beda sie temu przygladac..... w stanach to calymi dzielnicami wysiedlaja. chłe... ps. tak , tak ,wykres leci na ryja w kazdej dziedzinie i nie musisz sie obawiac o twoje podejscie do sprawy.....co do wykresow wklejonych, to jesli kreska idzie w gore he he, to ma to inne znaczenie he he, tak przekornie napisze.hehehehe chle chle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 07.02.2009 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Nawet widmo wieszczonej tu nie wiadomo po co Apokalipsy tak bardzo mnie nie irytuje jak fakt, iz cytat cytatem cytat cytuje Czy moglabym prosic o oszczedne cytowanie sie? Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochu123 07.02.2009 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Jak ktoś pisze i nie odczówa że nie ma w Polsce kryzysu temu nic tylko pozazdrościć. Mój ojciec mający firme budującą konstrukcje stalowe dla przemyslu koksowniczego, hutniczego oraz hale zwolnił właśnie 150 osób na 300 jakich mial w firmie. Firma prosperowała bardzo dobrze co świadczy o tym że wszyscy pracownicy osiagneli 2 próg podatkowy. Firma działała na rynku Polskim, Niemieckim, Czeskim, Słowackim, Irlandzkim i Islandii. Na dzień dzisiejszy stoi przed perspektywą zamkniecia, gdyż na rynku wszystkie inwestycje jakie wygrał w przetargach zostaly zawieszone. Dla mnie kryzys w Polsce jest czymś pieknym gdyż zarabiam w Euro i z dnia na dzien mam podwyżke. Ceny żywności idą do góry a nieruchomości powoli zaczynają lecieć w dół. Znowu bezie można kupować mieszkania na wynajem gdyż banki nie dają już tak kredytów na prawo i lewo. Bardzo ludzie wam współczuje najważniejsze to nie wpaść w panike na kredyty ktore pobraliście na mieszkania w obcej walucie trzeba patrzeć w perspektywie paru lat. Jeżeli chcieliście wcześniej splacić to trzeba bylo brać w PLN tam zawsze splacany jest kapital i on zawsze maleje. W walucie jest rożnie podam jak to sie ksztaltuje na jednym z moich kredytow. Dwa lata temu wzielem kredyt na mieszkanie we frankach: - kwota 137tyśPLN - w ratyach wpłacilem bankowi ok 15600PLN - na dzien dzisiejszy kwota zadłużenia 184tys PLN Najwyższa rata: 720zł Najniższa rata: 499.99PLN Do rat nalezy doliczyc koszty ubezpieczenia na zycie i nieruchomosci ok 30/40PLN co miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 07.02.2009 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 postaram sie byc oszczedny, jak to wypada w dobie kryzysu.mowa o cytatach. szanowny grochu, tu nikt nie neguje obecnosci kryzysu. z calym szacunkiem do ciebie i taty, polecam abys zapoznal sie z tym, co juz zostalo napisane. ps. i dlaczego tak krzyczysz , kiedys jedna pani rowniez tak pokrzykiwala, a jej maz rowniez zatrudnial taka ilosc ludzi. widzocznie im ciagle dobrze idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomHal 07.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Z tą Islandią to też chyba nie tak jak piszesz. To prawda,że to bardzo małe państewko. Ba, i to na wyspie ... i to jakiej!!! Z "kamienia" . Tzn. oprócz rybołóstwa to tak naprawdę na tej skale o wilekoobszarowym rolnictwie czy też przemyśle bez zasobów naturalnych to nie ma co marzyć . Więc pytam się kochani jak można wycenić produkt krajowy brutto (pkb) nie mając tak naprawdę nic do wyceniania. Czyli lipa. A te trzy banki to tak naprawdę należały do sieci banków amerykańskich, które upadając wyrzucały zbędny im balast. No i co tu "wyrzuć" w pierwszej kolejności? To coś co nie ma wartości strategicznej czyli "kamienie". Ot co! Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 07.02.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 przecież to i w interesie tych co mają kredyt w zł jak i tych co mają w walutach jest by złoty był jak najmocniejszy W interesie kredytów walutowych - tak. Złotówkowych - nie. A co z tymi, którzy mają długą pozycję w PLN? Co sądzisz o ICH interesie? Albo interesie właścicieli obligacji i depozytów denominowanych w PLN? Mauerze75, wszystko jest kwestią punktu widzenia, WSZYSTKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 07.02.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 małozaściankowość... Słowotwórstwo, ale znaczenie wyrazu wyszło odwrotne do zamierzonego hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 07.02.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 no tak teraz pogadajmy o słotwórstwie ...zapewne jest to jakieś wyjście jeżeli nie można się w merytoryczny sposób ustosunkować do wypowiedzi... czy kartoflana zaściankowość brzmi lepiej??? Bardziej poprawnie językowo, ale o słotwórstwie to nie pogadamy. Ps. Nie zrozumiałeś ironii - chodziło o to, by unikać osobistych wycieczek, krytykujmy raczej opinie a nie człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.02.2009 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A co to za zdanie ? ktorego tak bronisz ? bo zapomnialam . Cierpie bowiem na nowy, ale rozpowszechniony syndrom " pauperyzacji mojej mentalnosci " - nastepuje w bardzo szybkim tempie, ta pauperyzacja znaczy postepuje i eks -perci od ekonomii i nie daja mi wiekszych szans ......... Bendem plakac ! To jakie jest to twoje zdanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.02.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ja mam pięć stów więcej kredytu co miesiąc (teraz 1900) - parę miesięcy temu było jeszcze fajnie, potem po stówkę więcej, aż doszło do tego co teraz. Liczyliśmy się z tym, coś za coś. Przez cztery lata mieliśmy spore oszczędności. Braliśmy wszystko pod uwagę, i zapewniliśmy sobie jakiś bufor bezpieczeństwa. Ja np. podwyższę studentom czynsz za mieszkanie ) Współczuję ludziom, którzy biorąc bardzo duży kredyt nie zotawiają sobie nic dla zabezpieczenia - np. lokatę, kasę w skarpecie na ciężkie czasy, mieszkanie na wynajem. Ale każdy jest dorosły i myśli po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuniamiii 08.02.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 08.02.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A co to za zdanie ? ktorego tak bronisz ? bo zapomnialam . Cierpie bowiem na nowy, ale rozpowszechniony syndrom " pauperyzacji mojej mentalnosci " - nastepuje w bardzo szybkim tempie, ta pauperyzacja znaczy postepuje i eks -perci od ekonomii i nie daja mi wiekszych szans ......... Bendem plakac ! To jakie jest to twoje zdanie ? lumpie, a SUVa z silnikiem 4,7 masz? Bo jak nie, to nie podskakuj Mauerowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomHal 08.02.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Mauer75 mam wrażenie chłopie, że starsznie się podniecasz tym tematem o kryzysie. Jednak z całym szacunkiem co do Twoich opini, prosiłbym bardzo abyś nie wciskał mi słów w usta których nie wypowiadałem na forum. Cytujesz mój tekst i bredzisz o końcu świata. Jestem zwykłym "Kowalskim" i to co napisałem to moje osobiste odczucia- wyjaśniając nie jestem ekonomem- i dobrze bo pewnie Ty jesteś i byłbym z całą pewnością musiał tak samo głupio reagować jak Tobie podobni. Ale do rzeczy jak chcesz się wyżywać koleś to zmień forum na takie w którym pełno takich osób z którymi z pewnością będziesz mógł sobie wymieniać poglądy nie wkurzając się, że masz do czynienia z rasą niższą Pa wybawco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.02.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Niech on mi nie podskakuje..... Jezdze od paru lat poteznym czolgiem, 4W i jakies tam inne bajery ( to akurat sie przydaje ) i wcale nie jestem z tego powodu zadowolona - zre duzo benzyny i zanieczyszcza srodowisko. Czekam na silnik na baterie, ktora na wieczor wlacza sie do kontaktu a dziennie mozna przejechcac na niej 40 mil - wiekszosci l to wystarcza bo nikt nie pokonuje na co dzien jakis kolosalnych odleglosci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomHal 08.02.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 ... zwolnił właśnie 150 osób na 300 jakich mial w firmie. Firma prosperowała bardzo dobrze co świadczy o tym że wszyscy pracownicy osiagneli 2 próg podatkowy. 2 próg podatkowy to...? Trochę ponad 2000 zlp na miesiąc - SUPER buuhahaahaa Mistrzu to znaczy że te 300 osób kosztowało tatkę ok. 700 000 zlp w roku i Ty to nazywasz bardzo dobrze prosperującą firmę. Masz blisko morze? To się wykąp - sorki ale... Firma działała na rynku Polskim, Niemieckim, Czeskim, Słowackim, Irlandzkim i Islandii. I na tak potężnym rynku nie dało się podpisać zamówień długoterminowych??? Dla mnie kryzys w Polsce jest czymś pieknym gdyż zarabiam w Euro i z dnia na dzien mam podwyżke. Jesteś z "3miasta" a zarabiasz w Euro? A co z tatkiem i jego firmą??? Dla Ciebie najpierw to co jest koszmarem zamienia się nagle w piękno Bardzo ludzie wam współczuje najważniejsze to nie wpaść w panike na kredyty ktore pobraliście na mieszkania w obcej walucie trzeba patrzeć w perspektywie paru lat. Jeżeli chcieliście wcześniej splacić to trzeba bylo brać w PLN tam zawsze splacany jest kapital i on zawsze maleje. To ja Tobie współczuje. To co napisałeś to brednie. Jeżeli tatko ma firmę to na co Ci kredyt hipoteczny. A te sumki coś wypisał to chyba z przeliczenia na palcach bo kurna nie wiem jakiego oprocentowania jak i kursu franka się trzymałeś. Tak dla Twojej informacji. Mam kredyt w frankach od 6 lat. Moja żona prowadzi działalność gospodarczą jednoosobową z obrotem 150 000 do 200 000 zlp rocznie. Z tego zostaje na rękę jakieś 60 000 - 80 000 zlp na rok. Łatwo obliczyć że średnio na miesiąc wychodzi 5000 - 6600 zlp. Przy firmie zatrudniającej 300 osób sam obrót to przynajmniej 2 000 000. Co zostaje Wam w kieszeni nawet nie chce myśleć. Więc ...[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 08.02.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 przecież to i w interesie tych co mają kredyt w zł jak i tych co mają w walutach jest by złoty był jak najmocniejszy A co z tymi, którzy mają długą pozycję w PLN? Co sądzisz o ICH interesie? Albo interesie właścicieli obligacji i depozytów denominowanych w PLN? chyba wszyscy mamy długą w PLN, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 08.02.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 chyba wszyscy mamy długą w PLN, prawda? Hmmm, z przeciętnymi oszczędnościami 20 tys na rodzinę to nie jest jakaś ogromna długa pozycja Szczególnie, że ogromna większość rodzin nie ma żadnych rezerw, a nieliczne po 100-200 czy 500 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomHal 08.02.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 No właśnie Mauer75 Twoim podpisem pod moim tekstem dajesz dowód, że nie należysz do osób czytających dokładnie postów innych forumowiczów. Nawet nie wysilasz się na zrozumieniu tego z czego kpią inni. Poprostu dzieciak jeszcze jesteś. Skończ szkołę, popracuj trochę, nabierz doświadczenia i wtedy pogadamy na razie ucz się czytania z zrozumieniem to jest wymagane na maturze Pa malutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts