Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile macie więcej kredytu ??

AnetkaS

Recommended Posts

Cashproof, wie wszystko, ma super metody - na wszystko, a łączy to w cudowny sposób z siedzeniem na forum 24 godziny na dobę i pisaniem maniakalnym postów w ilościach zasypujących każdy wątek. Aż żałuję, że mnie nigdy monety nie interesowały, bo wtedy okazałoby się pewenie, że za za toto na zdjęciach cashproofa to nawet porządnego motocykla by nie kupił. Wot, trza było jednak dziadka słuchać.

Cashproof, maniak twórczosści lietrackiej - fantastycznej, choć nie naukowej.

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hehehe...dobre :D :D :D

już kilkanaście postów wcześniej napisałem jak to wszyscy są mądrzy post factum :wink:

chciałbym zobaczyć te góry złota i pliki jenów w które biznesmany ulokowali swój kapitał :D

Nie to, żebym się chwalił... http://forum.muratordom.pl/kryzys-szukamy-pozytywnych-argumentow,t149736-240.htm#3087759

(a co, jak Mauer może się chwalić SUVem i wycieczkami - to ja mogę metalem, hihihi).

No i dodam, że znam nie jedną, nie dwie osoby, które były mądre pre factum... wystarczyło czytać analizy innych ośrodków, niż Open Finance, NBP czy TVN :D

Chciałbym looknac jak ten Mitsubishi Endevador wyląda,bardzo jestem ciekaw :)

Kasandra też była znienawidzona... tak to niestety jest, że jak się idzie w przeciwnym kierunku, niż stado, to zwykle prędzej czy później spotyka się jednostki pędzące w przeciwną stronę bez zważania na to, co pod nogami. Ryzyko zawodowe ;)

Crashproof...nie przeceniaj się...wcale nie jesteś znienawidzony :wink:

może odrobinę śmieszny :D

Tak... wszyscy geniusze umarli młodo.... Szopen.... Mozart.... Morrison...

Taaaak.... Ja też jakoś kiepsko się czuję...

:)

prognozują , ze frank ma kosztować 3,10 ...

robi sie nieciekawie z frankiem..zwłaszcza dla tych osob, ktore brały kredyt po 2 zł, 2,10 w tamtym roku w okolicach wakacji...bo czy i kiedy frank spadnie znowu do poziomu 2 zł po ktorym wiele osob brało kredyt. Ja mysle, ze te osoby to sie ugotowały niestety ...

pozatym niedługo euro w Polsce..ciekawe jak beda przeliczac kredyt frankowy na euro czy moze zrobia tak..najpierw przelicza frankka na złoty a potem złoty na euro..

wiele pytam..wiele watpliwosci...

a najbardziej to chyba mi zal tych osob..ktore własnie brały kredyty ponad 100% i inwestowały w giełde na gorce - zreszta na tym forum mnostwo było taki porad - ktos mial gotowke..to radzono mu..nie buduj za swoje..wez kredyt..a kase wloz w giełde..albo wez wiekszy kredyt i za nadwyzke kup fundusze..ja doskonale pamietam takie porady pseudofachowcow zarowno na forum muratora jak i na innych forach itp.. w sytuacji gdy prawie wszystkim sie wydawało, ze akcje beda tylko rosły...nieruchomosci tylko rosły a banki tylko beda obnizac marze zeby złapac klienta.

a teraz wiele osob ma sytuacje nie dopozazdroszczenia...

tez miałem takie przemyślenia ,miałem pieniądze w funduszach akcji i w połowie 2007 wypłaciłem ( na górce na szczęście) a korciło mnie wziąć kredyt budować z kredytu i dalej trzymać kasę na giełdzie , w związku z tym zamiast 330 tys miałbym teraz ok 30 tys i kredyt wzięty ok 300 i do spłacenia z 500 tys , także fartem jestem do przodu ok 500 tysiecy

http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-juz-tak-kombinowal,t120638.htm

tu jest na ten temat

tych doradców finansowych z OF to można by do sądu podać... całe szczescie ze nie posłuchałem ich do końca...

A ja jadę od sierpnia tego roku według rady którą dałem na forum półtora roku temu:

http://forum.muratordom.pl/post2213890.htm#2213890

Tylko punkt 2. Mieszkam w mieszkaniu udostępnionym przez rodzinę za darmo.

Jak brałem kredyt w sierpniu tego roku i widziałem CHF po 2 PLN to mnie dreszcze brały. A doradca nie mógł uwierzyć, że nie chcę w frankach brać kredytu. Musiałem we wniosku poprawiać bo odruchowo facet wpisywał CHF.

Pozdrawiam

http://www.waluty.com.pl/a47286-czy_polska_bedzie_juz_wkrotce_potrzebowac_pomocy_mfw_.html

Co o tym sadzicie ? Może waluty wystrzelą do niespotykanych poziomów...

Może warto sie przewalutiwać na PLN

szkoda czytania takich tekstów - wystarczy przeczytać co napisał o słynnej emeryturze (23pln) - wielki niezależny anal gospodarczy.... szkoda słów

http://www.waluty.com.pl/a47286-czy_polska_bedzie_juz_wkrotce_potrzebowac_pomocy_mfw_.html

Co o tym sadzicie ? Może waluty wystrzelą do niespotykanych poziomów...

Może warto sie przewalutiwać na PLN

Myślę że w najbliższych miesiącach korekta należy się złotówce jak psu buda.

Potem dalsze osłabienie ale to co się stało na złotówce to już jest krach więc raczej kolejnych przecen o 50% nie należy się spodziewać. Nasza waluta przeżyła największe osłabienie w regionie. Myślę że CHF podskoczy maksymalnie na 3,5-3,7. No i raczej zagości na dłużej na poziomie ok. 3 i powyżej.

Analitykami bym się nie przejmował. Im więcej z nich będzie twierdzić że PLN się dalej będzie osłabiał tym większe prawdopodobieństwo korekty. 99% z nich prognozowało kurs EURO w grudniu 2008 na poziomie 3,2 PLN.

Jeśli chodzi o przewalutowanie to wiedz, że sprawa nie jest tak technicznie prosta jak sie wydaje. Rozpatrzenie wniosku może trwać i miesiąc. Dostaniesz zupełnie nowe warunki (marża itp.).W przypadku dużego kredytu wziętego w zeszłym roku możesz mieć w ogóle problem ze zdolnością kredytową. Najlepiej złóż wniosek i zobacz jakie warunki dostaniesz. Potem dopiero wydaje się dyspozycje przewalutowania i masz na to ok. miesiąca.

Pozdrawiam

... bo?

raczej kolejnych przecen o 50% nie należy się spodziewać

... bo?

Myślę że CHF podskoczy maksymalnie na 3,5-3,7. No i raczej zagości na dłużej na poziomie ok. 3 i powyżej.

... bo?

Analitykami bym się nie przejmował. Im więcej z nich będzie twierdzić że PLN się dalej będzie osłabiał tym większe prawdopodobieństwo korekty. 99% z nich prognozowało kurs EURO w grudniu 2008 na poziomie 3,2 PLN.

Mylisz chyba korelację ze związkiem przyczynowo-skutkowym.

crashproof chce chyba stanąć na czele powstanie.

Franek po 5 zl, 1 mln osob na bruk, 5 mln bezrobotnych, zamieszki, podpalenia urzedow i bankow.

Potrzeba wtedy tylko przywodcy i wroga by miec krwawą rewolucje.

crashproof szukuje sie na przywodce

kto bedzie celem: rzad, prezydent, banki czy unia europejska?

crashproof chce chyba stanąć na czele powstanie.

Wręcz przeciwnie, jest to ostatnia rzecz, którą bym chciał zobaczyć.

Franek po 5 zl, 1 mln osob na bruk, 5 mln bezrobotnych, zamieszki, podpalenia urzedow i bankow.

Prawdopodobne? Raczej nie. Możliwe? Absolutnie.

Poczekajmy i zobaczmy, jak sobie rząd Tuska poradzi z narastającą dziurą budżetową. Ukraina sobie nie poradziła.

A, i jeszcze jedna sprawa: Pawlak chce anulować opcje. Jak do tego dojdzie, to mamy prawie jak w banku drastyczny skok rentowności obligacji i dalszy krach waluty, a jako efekt - utratę płynności rządu.

Cały "myk" polega na tym, żeby wpędzić kraj w kłopoty i "przyjść" z pomocą z kasą z BŚ lub MFW.

Nooo, wreszcie Balcerowicz et consortes mają co robić. Dużo upadłych gospodarek do naprawiania, prywatyzowania, stabilizowania itd ;) A za 20-30 lat, jak wymrze pokolenie bankrutów, powtarzamy cykl zadłużania społeczeństwa... W sumie może to i lepiej, że to, co kiedyś załatwiało się bombami i czołgami, teraz w białych rękawiczkach realizują bankierzy. Przynajmniej jest możliwość ucieknięcia spod noża.

... bo?

raczej kolejnych przecen o 50% nie należy się spodziewać

... bo?

Myślę że CHF podskoczy maksymalnie na 3,5-3,7. No i raczej zagości na dłużej na poziomie ok. 3 i powyżej.

... bo?

Mylisz chyba korelację ze związkiem przyczynowo-skutkowym.

Na kurs waluty wpływa bardzo wiele czynników i kurs waluty bardzo trudno prognozować. Szczególnie w sytuacji zmienności jaką mamy teraz.

Generalnie zawsze są jednak jakieś fundamenty który powodują określony trend. Kapitał spekulacyjny może ten trend wzmocnić lub skorygować ale trendu wyznaczyć nie może.

Pomijając wiele innych czynników moim zdaniem wpływa na osłabienie pln mają teraz dwie podstawowe kwestie:

1. Wycofywanie inwestycji, aktywów z Polski, realizacja zysków, transfery z banków polskich do zagrożonych central (w postaci dywidendy czy lokat szacuje się na ok. 80 mld PLN).

Wszystko to wymaga sprzedaży złotówek i kupna waluty.

2. Zanik akcji kredytowej w CHF. Każdy spłacający kredyt denominowany w CHF co miesiąc wpływa na osłabienie złotówki. Do tej pory efekt ten był znoszony niesymetrycznie(co do wartości) przez ogromną akcję kredytową w CHF (była duża sprzedaż CHF przy uruchamianiu transz kredytowych). Teraz ta akcja praktycznie zanikła.

Oczywiście są jeszcze inne czynniki ale moim zdaniem te dwa są najważniejsze.

Dlaczego takie kursy.

Większa część ta najgwałtowniejsza już została zrelizowana. Dopóki się nie odrodzi zaufanie do rynków takich jak Polska to dalej będzie postępowała ale juz w mniejszej skali (po prostu większość zysków już została zrelizowana). Jest jeszcze potencjał na to by do końca roku te działania spowodowały wejście kursu na ok. 3.6.

Są oczywiście przepływy wpływające na umocnienie złotego. Głównie uruchamianie środków unijnych, transfery z emigracji, polityka wejścia do strefy euro i związane z nią działania.

Kurs CHF nie wróci do niskich poziomów bez powrotu akcji kredytowej w CHF i powrotu sentymentu do rynku takiego jak Polska. A to szybko nie nastąpi (minimum 2-3 lata).

To jest wszystko optymistyczna wersja wydarzeń. Pesymistycznych scenariuszy tez jest sporo:

- ogromna dziura budżetowa i niewypłacalność kraju plus interwencja MFW.

- wywałka Ukrainy lub innego kraju regionu (duże prawdopodbienstwo - ubezpiecznie długu Ukrainy jest na poziome 4000 ).

- paniczne przewalutowanie - to jest ogromnie zagrożnie z tym, że nie dotyczy kredytów wziętych w 2008 roku one nie mają szans na przewalutowanie.

Pozdrawiam