emems 27.10.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Mam dylemat...Jestem przed zakupem okien. Podobają mi się okna drewniane wykonanse z drewna sosnowego o kolorze sosna bio-natur, tzn polakierowane. Może mi wytłumaczycie jak je konserwować? Może któś z Was ma takie i jak sprawdzają się w użytkowaniu? Po jakim czasie wymagają ponownego malowania? i Czym je malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 27.10.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wszystko zależy od tego jaką farbą są te okna pomalowane.Niestety na rynku jest dużo producentów okien drewnianych , którzy okna malują tym co im podejdzie pod rękę.(chodzi o koszty).Są o czywiście producenci malujący farbami profesjonalnymi (przeznaczonymi do stolarki otworowej) np.SIKKENSEM,którzy dają na powłokę lakierniczą nawet do 5 lat gwarancji(podobno zdarzają się tacy co dają 10!).Cały sekret tkwi w grubości powłoki lakierniczej i zachowaniu reżimu technologicznego przy malowaniu.Niestety nie pamietam na dzień dzisiejszy grubości powłok jakie powinno się nanosić podczas malowania (jezeli potrzebujesz takich dokładnych danych to ich poszukam).Po naniesieniu odpowiedniej grubości powłoki na mokro , powinna zostać określona grubość powłoki na sucho ( tzn. po wyschnięciu).Nastepnie okno wystawione na działanie czynników zewnętrznych traci każdego roku określoną ilość mikronów z powłoki lakierniczej , która się poprostu utlenia.Po około 5-ciu latach powinno się takie okno (niestety już pędzlem) przemalować tzw.farbami renowacyjnymi ( dlatego ważne przy wyborze okna jest wybór takoch farb które mają w swoich systemach również farby renowacyjne o konsystencji pozwalającej na użycie pedzla!) o takim samym kolorze,którym okno było pomalowane przy zakupie.(ważne aby za 5 lat jeszcze dany system istniał na rynku !).Jeżeli ktoś nie chce malować okien po 5-ciu latach lub chce je odswierzyć wcześniej (bo np.straciły połysk) to są dostępne na rynku specjalne zestawy do konserwacji powłok lakierniczych, które zawierają specjalny płyn do czyszczenia ram i futryn okiennych, oraz mleczko po zastosowaniu którego okna wyglądają jak nowe. Przed zakupem koniecznie sprawdź czy stolarz maluje okna pędzlem (nie polecam), czy agregatem wysokociśnieniowym! ("cząstki farby " są wbijane w drewno pod ciśnieniem około 110 atmosfer!) Udanych zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 moj znajomi mają takie okna i niestety nie są zadowoleni po 3 latach pomaplowali je na żółto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Znam ludzi którzy zamontowali sobie w całym domu okna drewniane z wiodącej polskiej firmy. Po 5 latach mają super zabawę z malowaniem i piękne zadziory na ramach. Dlatego wybrałem okna PCV i wiem że będę miał święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 28.10.2003 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Właśnie.... to jest duży problem z utrzymaniem jeśli są problemy z konserwacją. Dlatego przez zakupem staramy się z mężem uzyskać jak najwięcej informacji. Podobają nam się okna własnie w kolorze naturalnego drewna polakierowanego.. lecz jeśli będzie problem z ich konserwacją (choć są droższe od standartowych białych) to zdecydujemy się na białe okna.. te przynajmniej wiemy jak konserwować Proszę jeszcze o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Okna drewniane pomalowane lakierem bezbarwnym! nie mogą być wystawione na działanie czynników atmosferycznych.Lakier bezbarwny nie zawiera pigmentów chroniących okna przed promieniowaniem UV i okna zmieniają kolor.Żadna szanująca się firma nie maluje okien lakierami bezbarwnymi, są dostępne bejce,podkłady (każdy to nazywa inaczej) w różnych kolorach np.sosny,tiku,czy mahoniu (jest ich bardzo dużo),które powinno się nałożyć pod lakier bezbarwny, bo one zawierają odpowiednie pigmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 28.10.2003 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Lakier jest z barwinkiem do tych okien, ale jest wodorozcieńczalny.A to że zmnieniło by drewno kolor to mi się nawet podoba. Własnie odnalazłam informacje na temat lakierów wodorozcieńczalnych.. są one słabej trwałości i trzeba często okna malować!!!! I to mi się niepodoba, bo niemam zamiaru co rok czy dwa lata zajmować się malowaniem okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 03.11.2003 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 ii zdecydowaliśmy sie ostatecznie na białe!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 NIEPRAWDĄ JEST że okien drewnianych malowanych lakierem transparentnym nie można wystawiać na warunku atmosferyczne - to jakaś kosmiczna bzdura. Nieprawdą jest, że cząstki lakieru są wbijane - czym młotkiem? Te mikrony to też jakieś nieporozumienie - lakier ulega stopniowej degradacji na całej grubości. Każde okno drewniane wymaga po pewnym czasie konserwacji. Czas do renowacji powłok zależy od rodzaju zastosowanego lakieru i ilości powłok. I jakości drewna. Surowe ramy są impregnowane metodą kąpieli w impregnatach grzybobójczych. Następnie po przeschnięciu sa gruntowane [przez kąpiel lub natrysk z pistoletu - niektóre duże firmy stosują natrysk hydrostatyczny]. Następnie okna są lakierowane nawierzchniowo - powinny być dwa razy [pistolet lub hydrostatycznie - prawie nikt nie stosuje pędzla - to średniowiecze. Lakier łuszczy się wtedy jak lakierowane jest drewno nieprzesuszone i jak nie ma impregnatów - lakier odparza się. Luszczy się też wtedy jak uszczelnienie szyb jest na uszczelki a nie na silikon - wychodzi wilgoć z drewna. Trzeba kupować okna po sprawdzeniu jak są lakierowane. I jakie lakiery zastosowano. Farby kryjące - np. białe też wymagają renowacji. Możesz kupować bez obaw okna z pokryciem transparentnyme też potrafią się złuszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 "e też potrafią się złuszczyć" - na końcu jakoś wpadło - wywalić nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts