Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna budvar?

Recommended Posts

Witam,

dostałem bardzo atrakcyjną ofertę na okna budvar okna elegance premium, profil Trocal (6-komorowy),

mam też kontr ofertę na okna z profilami rehau i okuciami winkhaus.

Okna zamierzam kupić w kolorze brązowym z dwóch stron.

Oferta z Budvaru jest o ok. 1200 zł tańsza... (przy 9 oknach to chyba sporo?!?!) I wszystko wyglądało fajnie do czasu, aż zapoznałem się z opiniami na temat okien, czy też firmy budvar...

czy naprawdę jest aż tak źle z budvarem??? czy połakomić się na te 1200 zł? czy też rehau i winkhaus to firmy, które zapewnią mi lepszą jakość wykonania i spokojniejszy sen???

Jestem posiadaczem okien BUDVAR w profilu thyssen od 9 lat. Ten sam profil zakupiła również (po mojej rekomendacji) inna osoba z mojej rodziny 7 lat temu. Okna z okuciami Roto, uszczelki w kolorze szarym. Wszystko idealnie dopasowane - sprawują się idealnie tzn. od 9 lat są szczelne i nigdy nie było z nimi żadnego problemu - mało tego - od 9 lat nigdy nawet nie wymagały regulacji.

Teraz dygresja ...

Po zapoznaniu się z opiniami z tego forum, zapragnąłem zakupić do nowobudowanego domu okna z chwalonego wielokrotnie na tym forum profilu SCHÜCO w wykonaniu firmy Jezierski. Po wizytach w salonie okien zostałem namówiony przez sprzedającego na ten sam profilu, ale w wykonaniu śląskiej firmy EUROCOLOR - padły m.in. słowa "jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać". W salonie pokazano mi przykładowe okno EUROCOLORu i dałem się przekonać - sfinalizowaliśmy zamówienie. Po 4 tyg. zamontowano mi okna i ...

nie wiem co zrobić, bo mój stary BUDVAR to przy tym mercedes. Wymienię tylko, że:

- uszczelki nie są przycięte i sklejone lecz zawinięte na rogach na półokrągło

- patrząc przez okno w profilu widać śmieci tj. resztki plastikowych wiórów

- kilka okien zostało od razu przeszklonych ponieważ uszczelka zewnętrzna nie była dokładnie umieszczona w wycięciu i przez to nie dotykała do pakietu szybowego (woda po zewnętrznej powierzchni wlewała się w środek profilu)

- po zamknięciu uszczelki zewnętrzne np. drzwi balkonowych zamiast układać się prosto wyginają się w esy (trwałe odkształcenie)

Podsumowując - ja doceniam jakość firmy BUDVAR i mogę ją spokojnie zarekomendować, a niedowiarków zapraszam do siebie aby zobaczyli jak wyglądają i działają okna tej firmy po 9 latach.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
BUDVAR sprzedaje okna 6 komorowe, ale nie jest to profil TROCAL tylko CHIŃSKIE DECCO - nawet wstydzą się tym narazie reklamować i jest to taki produkt aby BUDVAR mógł zrobić cenę na niego. Jeżeli tak duża firma szuka chińskich rozwiązań to znaczy, że się żle u nich dzieje.

czy naprawdę jest aż tak źle z budvarem??? czy połakomić się na te 1200 zł? czy też rehau i winkhaus to firmy, które zapewnią mi lepszą jakość wykonania i spokojniejszy sen???

Rehau nie produkuje okien, a jedynie profile z których wiele firm składa okna. Na sąsiednim, mocnym wątku okiennym (Szukam dobrych okien....) wnioski są jednoznaczne - ważny jest producent (okna, nie profilu !)i montaż. Spróbuj może to sprawdzić.

Zamówiłem okna Rehau z Eurokoloru z Pyskowic, bo słyszałem, że robią dobrze i mają (polecają) sprawdzone ekipy. Nie mam ich jeszcze, więc to tylko zasłyszana opinia.

Zgadzam się z poprzednikiem. EUROCOLOR to REHAU + ROTO. Okna bardzo dobrej jakości, bogato wyposażone. Ten producent nie oszczędza na materiale do produkcji okien i na dodatek potwierdza to 10 letnia gwarancja na wybrane modele okien, a to jast atut numer 1. Robią też okna na SCHUCO jak JEZIERSKI i są do niego tańsi - to nie znaczy ,że gorsi.

Ten producent posiada i stosuje inowacyjne rozwiązania, nie klepią okien z jednego rodzaju profila jak większość. Mocną stroną EUROCOLOR jest kolorystyka stolarki jaką produkują.

POZDRAWIAM

Moje doświadczenia z Budvarem są raczej nieciekawe...

Grzechy:

1. Nie przybyli na montaż w umówionym terminie... nie powiadomili, że nie będą.

2. Jak już byli, to nie mieli wszystkich okien... trzeba było poczekać na resztę (zamówienie złożone i zapłacone na kilka miesięcy przed montażem).

3. Nie zamontowali klamek w części okien... załatwienie tej sprawy zajęło kilka miesięcy, kilkadziesiąt telefonów !

4. Zamówiliśmy kolejne okna (zmiana w projekcie)... Pani w biurze powiedziała, że sprawdzi dokładnie kolor klamek w poprzednim zamówieniu... .. podpisaliśmy zamówienie...

5. Na zewnątrz robi się zimno... a Budvar znowu nie dotrzymał terminu realizacji zamówienia z umowy... ekipa grzeje prądem!

5. Klamki w nowych oknach i zawiasy złote zamiast brązowych (w jednym pomieszczeniu... obok siebie... eh)... telefony... pisma czas reklamacja... odrzucona.... zostały!!!!

6. Kopia reklamacji do organizacji konsumenckich ...nadzieja... są brakujące klamki (do starych okien)...... też w innym kolorze ... znowu złote...

7. Telefony... jest po kilku tygodniach wymiana....

na klamki w dobrym kolorze ... ale innego typu...

8. Czyli mam 3 różne typy klamek...:( i mam dosyć...

9. Wreszcie przyszedł człowiek na regulację... podregulował... bo w raz okna nie dało się zamknąć.

10. Mrozy... przyszły... w piwnicy lód rozsadził zawias....

11. Telefony... odsyłanie do działów... za każdym razem ktoś inny przy telefonie... mrozy minęły ... wreszcie... jest serwis....

udało się naprawić... przyczyna awarii... odwrotnie zamontowane zawiasy...

pozostawione elementy transportowe...

kolejna regulacja... wreszcie wszystko chodzi...

Mieliśmy się procesować... teraz chcemy już tylko zapomnieć.

Czuję się jednak w obowiązku o tym wszystkim napisać...

Aha... rabat (chyba 39%) to lipa... bez rabatu cena taka sama...

Pozdrawiam

Michał

I to jest bardzo dobry przykład podejścia firmy do klienta - sprzedać i potem mieć go w "D". Co do terminów to z doświadczenia wiem, że bywa różnie ale od tego są telefony, rozmowa z klientem bo to on za to płaci i zrozumie wszystko tylko trzeba zadzwonić. Trzeba powiadamiać o poślizgach. Zobaczcie opinie o BUDVAR na http://www.forum.oknonet.pl i o innych firmach

W końcu wybrałem się do salonu Budvar, żeby zobaczyć na własne oczy ich okna. Oprócz tego byłem jeszcze w salonie firmy Kobud w Radomsku (profile rehau) i firmie Oknoplus w Częstochowie. Wyciągnąłem następujące wnioski:

1) w Kobudzie nie można było się doczepić do okien, starannie wykonane, żadnych niedoróbek przy zgrzewaniu rogów profili, itp. naprawdę ekstra;

2) w Oknoplusie okna wydawały się jeszcze ładniejsze, ale niestety droższe o ok. 10% w stosunku do Rehau z Kobuda;

3) na końcu odwiedziłem Budvar, który okazał się tańszy od okien Rehau o ok. 10%. Niestety muszę stwierdzić, że okna te nie prezentowały się dobrze, niestarannie wykonane, dużo widocznych niedoróbek, nieestetyczne zgrzewy.

Naprawdę nie mam żadnych wątpliwości: to co zobaczyłem + opinie na forum powodują, że moje okna na pewno nie będą pochodziły z firmy Budvar.

Z przytoczonych opinii można wywnioskować, że kilka lat temu było dużo lepiej, tylko niestety liczy się teraźniejszość.

Moja siostra kupiła w styczniu te okna 6 profilowe z trzema szybami energoszczędnymi w Łodzi, w ich sklepie niedaleko szpitala na rzgowskiej do nowego domu.

Widzialam te okna - są ladne, kolor elegancki, bez problemu zamontowane - w terminie (po trzech tygodniach), nie miała problemu ze zmianami w trakcie zamówienia (budowlańcy pomylili się w wysokościach wylewek, ale pan sprzedawca postarał sie zeby mogli zmienić)

Zazdroszcze jej :o bo nie miała tylu problemów co ja z oknami (kupiłam salamandry ) - ale to juz inny wątek, bardzo dla mnie przykry :oops: ... ,

• 2 weeks później...
Moja siostra kupiła w styczniu te okna 6 profilowe z trzema szybami energoszczędnymi w Łodzi, w ich sklepie niedaleko szpitala na rzgowskiej do nowego domu.

Widzialam te okna - są ladne, kolor elegancki, bez problemu zamontowane - w terminie (po trzech tygodniach), nie miała problemu ze zmianami w trakcie zamówienia (budowlańcy pomylili się w wysokościach wylewek, ale pan sprzedawca postarał sie zeby mogli zmienić)

Zazdroszcze jej :o bo nie miała tylu problemów co ja z oknami (kupiłam salamandry ) - ale to juz inny wątek, bardzo dla mnie przykry :oops: ... ,

My też kupiliśmy w Łodzi na Rzgowskiej, okna OK, montaż i obsługa SUPER - wszystkim polecam, cenowo porównywalnie z resztą (trochę niżej) ale wygrywają profesjonalnym podejściem do klienta .

K.

• 9 months później...
He He, moi teściowie kupili te okna latem zeszłego roku w Łodzi na Rzgowskiej z szybami energooszczednymi 06 - 6 komorowei jak do tej pory żadnych problemów

Ja tez tam kupie - jak tylko postawimy nasz domek :)

:o :o :o :o

Budvar ze Rzgowskiej sie reklamuje. Zobaczcie sami ten forumowicz nie jest klientem tylko sprzedawcą.

Oto link z allegro.

http://aukcje.nasza-klasa.pl/item877012873.html :roll: :roll: :o